М’ЯСНА ПРОДУКТИВНІСТЬ ПОМІСЕЙ ВІД СХРЕЩУВАННЯ ВІТЧИЗНЯНИХ МОЛОЧНОЇ ТА М’ЯСНИХ ПОРІД
Анотація
У статті наведено показники м’ясної продуктивності бугайців різних генотипів вітчизняних молочних та м’ясних порід. У період вирощування молодняку враховували його живу масу шляхом індивідуального зважування тварин у кінці кожного місяця вранці до годівлі з подальшим обчисленням середнього значення по групі. При аналізі росту молодняку застосовували величини абсолютного та середньодобового приросту живої маси тварин по періодах Загальні витрати поживних речовин кормів по групах були практично однаковими і становили в середньому на 1 голову (із врахуванням корів) від народження до 18-місячного віку 5709,0–5869,5 корм. од. На одну кормову одиницю припадало 105–110 г перетравного протеїну. Раціони складали з врахуванням живої маси, запланованої продуктивності, сезону року. Вони повністю відповідали нормам потреби тварин у поживних речовинах Встановлено, що витрати обмінної енергії на одиницю приросту були найвищими (181-199,5 МДж) в період від народження до 8-місячного віку, оскільки за цей період враховувались затрати енергії також і на корів. Загальні витрати поживних речовин кормів по групах були практично однаковими і становили в середньому на 1 голову (із врахуванням корів) від народження до 18-місячного віку 5709,0–5869,5 корм. од, від народження до 21-місячного віку 6492–6683,5 корм. од при стійловій системі утримання. На одну кормову одиницю припадало 105–110 г перетравного протеїну. У результаті проведених досліджень по вирощуванню бугайців різних генотипів було встановлено, що при вирощуванні тварин на підсисі до 8-місячного віку спостерігаються високі показники живої маси у тварин усіх генотипів, навіть і в ровесників української червоно-рябої молочної породи Далі (у період вирощування 8-18 місяців) спостерігається тенденція до зниження як середньодобових приростів, так і витрат обмінної енергії на одиницю приросту. Найвищі витрати обмінної енергії на одиницю приросту спостерігались у чистопородних тварин вітчизняної української червоно-рябої молочної породи контрольної групи. Зокрема, у молодняку цієї групи вказаний показник був вищим на 5,2-16,4% у порівнянні з ровесниками інших груп. Результати досліджень показників динаміки живої маси та середньодобових приростів молодняку свідчать, що вищою енергією росту при вирощуванні до 18-місячного віку відзначався помісний молодняк, особливо отриманий від бугаїв української м’ясної породи.
Посилання
2. Chigrinov Е. І., Jurchenko S. G., Linnіk V. S. et al., 1997. Efektivnіst' stіjlovoї sistemi utrimannja m’jasnoї hudobi v stepovіj zonі Ukraїni [Metodichnij і praktichnij posіb.] [The efficiency of the stall system for keeping beef cattle in the steppe zone of Ukraine]. Harkіv: ІT UAAN, 37.
3. Zholondz' Ja. Z., 1984. Tehnologija uskorennogo vyrashhivanija teljat [Accelerated calf rearing technology]. M.: Rossel'hozizdat, 87.
4. Zubec, M. V. and Timchenko, A. G., 1987. Rekomendacii po provedeniju rabot na zavershajushhem jetape sozdanija novoj ukrainskoj porody mjasnogo skota [Recommendations for work at the final stage of creating a new Ukrainian breed of beef cattle]. Kiyv: Urozhaj, рр. 9-11.
5. Kilimar, S. E. and Lupan, V. I., 1970. Rezul'taty promyshlennogo skreshhivanija krasnyh stepnyh korov s bykami sharolezkoj porody v uslovijah Moldavii [The results of industrial crossing of red steppe cows with Charolley bulls in the conditions of Moldova]. Dokl. VASHNIL, no. 7, pp. 30-32.
6. Kotenzhі, G.P., Kisel'ov, O.B., Moroz, M.V.. 2009. Morfologіchnij sklad tush bichkіv lebedins'koї porodi ta її pomіsej [Morphological composition of carcasses of swan bulls and its crossbreeds]. Vіsnik Sums'kogo agrarnogo unіversitetu. Sumi, vol. 4., pp. 63-66
7.Kochetkov, A. and Sharkaev, V., 2009. Rezul'taty ispol'zovanija mjasnyh porod dlja uvelichenija proizvodstva govjadiny [Results of using beef breeds to increase beef production]. Molochnoe i mjasnoe skotovodstvo, no. 1, pp. 22-24.
8.Levantin, D. L., Epifanov, G. V. and Smirnov, D. L., 1965. Poroda sharole i ejo ispol'zovanie dlja skreshhivanija [Charolais breed and its use for crossing]. Promyshlennoe skreshhivanie i plemennaja rabota v mjasnom skotovodstve. M.: Kolos, pp. 217-231
9. Levantin D. L., 1975. Puti i metody uskorennogo sozdanija mjasnogo skotovodstva [Ways and methods of accelerated creation of beef cattle breeding]. Sb. nauch. tr. Orenburg. vol. 20, pp. 71-87.
10. Levantin, D.L. and Smirnov, D.A.. 1966. Sravnitel'naja ocenka kachestva mjasa molodnjaka cherno-pestroj porody i pomesej sharole h cherno-pestroj [Comparative assessment of the meat quality of young black-and-white breed and charolais x black-and-white crossbreeds]. Dokl. VASHNIL. M., no. 1, pp. 30-33.
11. Lysenko, Ju., Machuga, M., Bulava, G. and Ivanov, E.. 2001. Na otkorme – vysokoproduktivnye pomesi [For fattening - highly productive hybrids]. Molochnoe i mjasnoe skotovodstvo, no. 9, pp. 15-17.
12. Minish G. and Foks, D., 1986. Proizvodstvo govjadiny v SShA [Beef production in the USA]/ Mjasnoe skotovodstvo: Translat from English., M.: Agroprmizdat, pp. 430-444.
13. Mishhuk, V. and Pustotina, G.. 1972. Soderzhanie mjasnyh korov s teljatami v stojlovyj period []. Inform. listok, Orenburg, pp. 4.
14. Pabat, V. O., Ugnіvenko, A. M. and Vіnnichuk, D. T., 1997. M’jasne skotarstvo Ukraїni [Myasne beastry of Ukraine]. K.: Agrarna nauka, 313.
15. Palfij F. Ju., Karpenko, N. M. and Maksimenko, T. I., 1976. Jeffektivnost' promyshlennogo skreshhivanija cherno-pestrogo skota s mjasnymi porodami [The efficiency of industrial crossing of black-and-white cattle with beef breeds]. Zhivotnovodstvo, no. 10, pp. 17-20.
16. Rostovcev, N. F., Cherkashhenko, I. I. and Bolotina, A. I., 1972. Promyshlennoe skreshhivanie korov krasnoj stepnoj porody s bykami santa-gertruda v Zapadnoj Sibiri [Industrial crossing of red steppe cows with santa gertrude bulls in Western Siberia]. Molochnoe i mjasnoe skotovodstvo, no. 2, pp. 5.
17. Severov, V., Smirnov, D., 2000. Opyt formirovanija tovarnyh mjasnyh stad v Tul'skoj oblasti [Experience in the formation of commercial meat herds in the Tula region]. Molochnoe i mjasnoe skotovodstvo, no. 1, pp. 2-5.
18. Tamarchenko, M.E. and Finkel', S.B., 1972. O prodolzhitel'nosti i urovne molochnogo pitanija teljat [On the duration and level of milk nutrition for calves]. Zhivotnovodstvo, no. 1, pp. 65-67.
19. Hramov, A.S. and Bogatyrev, N.I., 1967. Jeffektivnost' skreshhivanija cherno-pestrogo skota s bykami gerefordskoj i aberdin-anguskoj porod v uslovijah Zapadnoj Sibiri [Efficiency of crossing black-and-white cattle with bulls of the Hereford and Aberdeen Angu breeds in the conditions of Western Siberia]. Molochnoe i mjasnoe skotovodstvo, no. 17, pp. 52-53.
20. Cherkashhenko, I. I., 2002. Rezul'taty skreshhivanija korov krasnoj stepnoj porody s bykami mjasnih porod [The results of crossing red steppe cows with beef bulls]. Zhivotnovodstvo, no. 8, pp. 27-29.
21. Cherkashhenko, I.I. Jeffektivnost' razlichnyh tehnologij proizvodstva govjadiny [The effectiveness of various technologies for the production of beef]. Zhivotnovodstvo, 1980. №11, 22-25.
22. Chigrinov, E.I. and Jurchenko, S.G., 1995. Pastbishhnoe i stojlovoe soderzhanie mjasnyh korov s teljatami v stepnoj zone [Pasture and stall keeping of beef cows with calves in the steppe zone]. Informacionnyj listok. H.: HARPNTJeI, no. 4, pp. 61-95.
23. Shestopalov, B.V., 1970. Mjasnaja produktivnost' pomesej ot shveckih korov i bykov mjasnyh porod [Meat productivity of crossbreds from Swiss cows and beef bulls]. Zhivotnovodstvo, no. 5, pp. 56.
24. Shuplik, V. V., 2011.Gospodars'kі і bіologіchnі osoblivostі pomіsej, oderzhanih vіd shreshhuvannja korіv chorno-rjaboї porodi z bugajami ukraїns'koї m’jasnoї ta aberdin-angus'koї porіd v umovah Podіllja. Abstract of Ph.D. dissertation. Kiїv NAU.
25. Jakovlev, V. S., 1996. Nauchnoe i prakticheskoe obosnovanie tehnologij intensivnogo vyrashhivanija i otkorma krupnogo rogatogo skota. Abstract of Ph.D. dissertation. Orenburg. GSHA.
26. Ensminger, M. E., 1996. Ensminger’s world Book-state of the world’s people, animals and food. U.S.A., California.
27. Loewer, O. J. and Turner. L. W., 1984. Modeling milkproductionin cattleas a function and intake. No, 84; ASAE.