ВСТАНОВЛЕННЯ БАКТЕРІАЛЬНОГО ОБСІМЕНІННЯ МОЛОЗИВА КОРІВ З РОЗРОБКОЮ ПРИСТРОЮ ВИПОЮВАННЯ
Анотація
Сучасні способи ведення інтенсивного скотарства висувають нові проблеми щодо життєздатності і продуктивності тварин. Перші години і дні життя теляти є найбільш відповідальними. У цей період відбувається його адаптація до нових умов існування. Теля народжується позбавленим специфічних захисних антитіл, які він отримує лише з молозивом. Молозиво є найбільш повноцінним кормом для теляти в перший період його життя. Воно багате всіма необхідними поживними речовинами, містить значно більше білків (в 5 разів), мінеральних речовин (в 2 рази) і вітамінів А і D (в 5 разів), ніж в молоці. У молозиві міститься велика кількість імунних тіл, що захищають організм новонародженого від збудників заразних захворювань. Завдання статті полягає у встановленні бактеріального обсіменіння молозива корів та його вплив на телят з розробкою пристрою випоювання. Для досягнення поставленої мети вирішувалися наступні задачі: встановити кількість мікроорганізмів у нативному молозиві та після зберігання його у морозильній камері; розробити пристрій для випоювання телят молозивом. Кількість МАФАнМ та психротрофних мікроорганізмів у нативному молозиві та у молозиві після зберігання за температури (-18±2)˚С протягом місяця визначали за стандартними методиками по ДСТУ ДСТУ IDF 122С:2003 Молоко і молочні продукти. Готування проб і розведень для мікробіологічного досліджування; ДСТУ IDF 100В:2003 Молоко і молочні продукти. Визначання кількості мікроорганізмів. Метод підрахування колоній за температури 30˚С; ДСТУ 7357:2013 Молоко та молочні продукти. Методи мікробіологічного контролювання; ДСТУ ISO 6730:2006 (IDF 101:2005) Молоко. Метод підраховування колоній психротрофних мікроорганізмів, що формують колонії за температури 6,5˚С. В ході досліджень встановлено, що рівень бактеріального обсіменіння молозива, відібраного за належних умов і дотриманні правил, подальшому його зберіганні за температури 18±2 ºС у замороженому стані зменшується у 300–1200 разів. Поряд з цим кількість психрофільних мікроорганізмів збільшується у 8,5 разів на 30 добу інкубації. Доведено, що вміст психрофільних мікроорганізмів у молозиві свіжонадоєному до 5 тис. КУО/см3 можна вважати важливим ветеринарно-гігієнічним нормативом якості та безпеки, який характеризує придатність молозива для охолодження і зберігання. З метою самостійного прийому телятами молозива розроблено пристрій, який забезпечує споживання молозива відповідно фізіологічним нормам. Так тварина самостійно та спокійно висмоктує порції молозива, одночасно задовольняючи свої вроджені смоктальні рефлекси.
Посилання
2. Puppel, K., Gołębiewski, M., Grodkowski, G., Slósarz, J., Kunowska-Slósarz, M., Solarczyk, P., Łukasiewicz, M., Balcerak, M. and Przysucha, T., 2019. Composition and Factors Affecting Quality of Bovine Colostrum: A Review. Animals. 9(12): 1070. doi:10.3390/ani9121070
3. Verma, U., Singh, A., Shah, N., Yadav, H., Ghosh, A. and Kumar, S., 2018. Colostrum- Immunomodulator and Health Promoter for Dairy Calves. International Journal of Livestock Research. 8(7): 14–20. doi:10.5455/ijlr.20170819111616
4. Palczynski, L., Bleach, E., Brennan, M. and Robinson, P., 2020. Giving calves 'the best start': Perceptions of colostrum management on dairy farms in England. Animal Welfare. 29(1): 45–58. doi:10.7120/09627286.29.1.045
5. Kaskous, S. and Fadlelmoula, A., 2015. Immunoglobulin in Colostrum and Health of Newborn Calves (Review). Scientific Journal of Review. 4: 242–249. doi:10.14196/sjr.v4i12.2075
6. Mcgrath, B., Fox, P., McSweeney, P. and Kelly, A., 2015. Composition and properties of bovine colostrum: a review. Dairy Science & Technology. 96(2): 133–158. https://doi.org/10.1007/s13594-015-0258-x
7. Tunç, M., 2019. A Study on the Habits of Colostrum Use of Dairy Cattle Farm in Narman District of Erzurum Province. Uluslararasi Tarim ve Yaban Hayati Bilimleri Dergisi. 5(2): 383–391. doi:10.24180/ijaws.598265
8. Paliy, A., Nanka, A., Marchenko, M., Bredykhin, V., Paliy, A., Negreba, J., Lazorenko, L., Panasenko, A., Rybachuk, Z. and Musiienko, O., 2020. Establishing changes in the technical parameters of nipple rubber for milking machines and their impact on operational characteristics. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. 2/1(104): 78–87. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2020.200635
9. Lora, I., Gottardo, F., Bonfanti, L., Stefani, A., Soranzo, E., Dall'Ava, B., Capello, K., Martini, M. and Barberio, A., 2019. Transfer of passive immunity in dairy calves: The effectiveness of providing a supplementary colostrum meal in addition to nursing from the dam. Animal. 13(11): 1–9. doi:10.1017/S1751731119000879
10. Erdem, H. and Okuyucu, İ., 2020. Non-Genetic Factors Affecting some Colostrum Quality Traits in Holstein Cattle. Pakistan Journal of Zoology. 52(2): doi:10.17582/journal.pjz/20190219100236
11. Palii, А.P., Admina, N.G., Mihalchenko, S.A., Lukyanov, I.M., Denicenko, S.A., Gurskyi, P.V., Paliy, A.P., Kovalchuk, Y.O., Kovalchuk, V.A., Kuznietsov, O.L., Gembaruk, A.S. and Solodchuk, A.V., 2020. Evaluation of slaughter cattle grades and standards of cull cows. Ukrainian Journal of Ecology. 10(1): 162–167. doi:10.15421/2020_26
12. Bozukluhan, K., Merhan, O., Gokce, H., Deveci, H., Gokce, G., Öğün, M. and Marasli, S., 2017. Alterations in lipid profile in neonatal calves affected by diarrhea. Veterinary World. 10(7): 786–789. doi:10.14202/vetworld.2017.786-789
13. Paliy, A. (2019). Avtomatyzovani systemy vypojuvannja teljat [Automated calf feeding systems]. Zhurnal Kormy i Fakty, issue 8(108), pp. 44–48.
14. Zwierzchowski, G., Miciński, J., Wojcik, R. and Nowakowski, J., 2020. Colostrum-supplemented transition milk positively affects serum biochemical parameters, humoral immunity indicators and the growth performance of calves. Livestock Science. 234, 103976. doi:10.1016/j.livsci.2020.103976
15. DSTU IDF 122S:2003. 2005. Moloko i molochni produkty. Gotuvannja prob i rozveden' dlja mikrobiologichnogo doslidzhuvannja [Milk and dairy products. Preparation of samples and dilutions for microbiological research], 12. http://www.document.ua/moloko-i-molochni-produkti_-pidgotovka-prob-i-rozveden-dlja--std12561.html
16. DSTU IDF 100V:2003. 2005. Moloko i molochni produkty. Vyznachannja kil'kosti mikroorganizmiv. Metod pidrahuvannja kolonij za temperatury 30 °C [Milk and dairy products. Determination of the number of microorganisms. The method of counting colonies at a temperature of 30 ˚C], 10. http://www.document.ua/moloko-i-molochni-produkti_-viznachennja-kilkosti-mikroorgan-std12559.html
17. DSTU 7357:2013. 2014. Moloko ta molochni produkty. Metody mikrobiologichnogo kontroljuvannja [Milk and dairy products. Methods of microbiological control], 38. http://www.document.ua/moloko-ta-molochni-produkti_-metodi-mikrobiologichnogo-kontr-std27085.html
18. DSTU ISO 6730:2006 (IDF 101:2005). 2008. Moloko. Metod pidrahovuvannja kolonij psyhrotrofnyh mikrorganizmiv, shho formujut' kolonii' za temperatury 6,5 °C [Milk. Method for counting colonies of psychrotrophic microorganisms forming colonies at a temperature of 6.5 ˚C], 12. http://www.document.org.ua/moloko_-metod-pidrahovuvannja-kolonii-psihrotrofnih-mikroorg-std10131.html
19. Golovan', V.T., Juryn, D.A., Dahuzhev, Ju.G. and Yvan'ko, N.A., 2007. Jeffektyvnyye jelementyy tehnologyy vyyrashhyvanyja teljat-molochnykov [Effective elements of dairy farming technology]. Polytematycheskyj setevoj jelektronnyyj nauchnyyj zhurnal KubGAU [Jelektronnyyj resurs], 31(31): 219–224. Access mode: http://sm.kubsau.ru/2007/07/19.pdf (date of application 10.09.2020)
20. Bakayeva, L., Karamaev, S. and Karamayeva, A., 2019. Dynamics of the quality of cow colostrum depending on the time of the first milking after calving. Bulletin Samara State Agricultural Academy. 102–107. doi:10.12737/article_5c8760265e9be5.80291675
21. Palii, A.P., Nanka, O.V., Naumenko, O.A., Prudnikov, V.G. and Paliy, A.P., 2019. Preconditions for eco-friendly milk production on the modern dairy complexes. Ukrainian Journal of Ecology. 9(1): 56–62.
22. Wąsowska, E. and Puppel, K., 2018. Changes in the content of immunostimulating components of colostrum obtained from dairy cows at different level of production. Journal of the Science of Food and Agriculture. 98(13). doi:10.1002/jsfa.9043
23. Palii, А.P., Rodionova, K.O., Paliy, A.P., Kushch, L.L., Matsenko, O.V., Kambur, M.D., Zamaziy, A.A., Plyuta, L.V., Baidevliatov, Y.A., Kolechko, A.V. and Honcharenko, H.O., 2020. Effect of colostral bacterial contemination on the calves. Ukrainian Journal of Ecology. 10(3): 76–82. doi:10.15421/2020_136
24. Saldana, D.J., Gelsinger, S.L., Jones, C.M. and Heinrichs, A.J., 2019. Effect of different heating times of high-, medium-, and low-quality colostrum on immunoglobulin G absorption in dairy calves. Journal of Dairy Science. 102: 2068–2074. doi:10.3168/jds.2018-15542
25. Shkromada, O., Skliar, O., Paliy, A., Ulko, L., Gerun, I., Naumenko, O., Ishchenko, K., Kysterna, O., Musiienko, O., and Paliy, A., 2019. Development of measures to improve milk quality and safety during producnion. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. 3/11(99): 30–39. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2019.168762
26. Zarei, S., Ghorbani, G., Khorvash, M., Martin, O., Mahdavi, A. and Riasi, A., 2017. The Impact of Season, Parity, and Volume of Colostrum on Holstein Dairy Cows Colostrum Composition. Agricultural Sciences. 8(7): 572–581. doi:10.4236/as.2017.87043
27. Quigley, J., Deikun, L., Hill, T., Suarez-Mena, F.X., Dennis, T.S. and Hu, W., 2019. Effects of colostrum and milk replacer feeding rates on intake, growth, and digestibility in calves. Journal of Dairy Science. 102(12). doi:10.3168/jds.2019-16682
28. Paliy, A. (2020). Jak uspishno vyroshhuvaty teljat v zymovyj period? [How to successfully raise calves in the winter?]. Zhurnal pro koriv, issue 1, pp. 30–31.