СІННЕ БОРОШНО КРОПИВИ ЯК АЛЬТЕРНАТИВА КОНЦЕНТРОВАНИМ КОРМАМ ПРИ ВИРОЩУВАННІ СВИНЕЙ

Ключові слова: свині, молодняк, кропива, сінне борошно, концентровані корми, середньодобовий, абсолютний, відносний приріст, мінеральні елементи, витрати кормів, інтенсивність формування, індекс напруги, гематологічні показники

Анотація

Досліджено вплив згодовування різних доз сінного борошна кропиви при заміні нею концентрованих кормів на ріст та розвиток молодняку свиней за живою масою та екстер’єрними промірами, витратами поживних речовин на 1кг піддослідних тварин, гематологічними показниками. Контрольна група свиней у зрівняльний і основний періоди досліду отримувала основний раціон (ОР: ячмінну, пшеничну, горохову та кукурудзяну дерть і соняшниковий шрот). До складу раціону другої дослідної групи вводили сінне борошно кропиви шляхом заміни 12,5% протеїну вказаних вище кормів. До раціону піддослідних свиней третьої (дослідної) групи включали 25% за протеїном сінного борошна кропиви замість концентрованих кормів. Встановлено, що тривале згодовування свиням сінного борошна кропиви в кількості 12,5 та 25% протеїну раціону замість концентрованих кормів не знижує інтенсивності їх росту, не призводить до підвищення витрат кормових одиниць, обмінної енергії та протеїну на 1 кг їх приросту порівняно з тваринами, що утримувались на концентрованих раціонах. Протягом досліду відмічалося, що кнурці та свинки мали різну інтенсивність росту в залежності від періоду досліду. Так, на початку досліду у 5-місячному віці тварини всіх груп мали практично однакову живу масу, але в 6-місячному віці кнурці і свинки першої дослідної групи за даним показником переважали аналогів контрольної групи на 1,3 кг (Р>0,99). Аналіз показників оцінки закономірності росту свинок свідчить, що індекс інтенсивності формування тварин є більш високим у молодняку контрольної групи, ніж у аналогів дослідних груп. Аналогічна тенденція спостерігається за оцінкою індексу напруги росту. У процесі росту свиней змінюються пропорції будови їх тіла, які залежать не тільки від зміни живої маси, так у 8-місячному віці свинки, що отримували 12,5 та 25% сінного борошна кропиви мали найбільш високі показники лінійного росту у порівнянні з контрольною групою. Результати гематологічних досліджень показали, що заміна протеїну концентрованих кормів сінним борошном кропиви сприяла збільшенню в крові вмісту еритроцитів, гемоглобіну та загального білку.

Посилання

1. Bachinger Diana, Mayer Elisabeth, Kaschubek Theresa, Schieder Carina, König Jürgen, Teichmann Klaus. (2019). Influence of phytogenics on recovery of the barrier function of intestinal porcine epithelial cells after a calcium switch. J Anim Physiol Anim Nutr. 103:210–220. DOI: 10.1111/jpn.12997
2. Biliavtseva V.V. (2016). Yakist svynyny pry zghodovuvanni BMVD «Enervik» z karnitynom [Quality of pork when feeding BMVD «Enervik» with carnitine]. Scientific Bulletin of LNUVMBT named after S.Z. Hzhytsky. Lviv, Vol.18, №2(67), 8–12 (in Ukrainian).
3. Bond W, Davies G, Turner R. (2007). The biology and non-chemical control of Common Nettle (Urtica dioica L.). Ryton Organic Gardens, Coventry, CV8, 3LG,U. DOI: http://www.garden organic.org.uk/organic weed 4. Bondarenko V.V., Hutsol A.V. (2016). Pokaznyky yakosti svynyny pry zghodovuvanni BVMD «Minaktyvit» [Indicators of pork quality when feeding BVMD «Minaktivit». Agrarian science and food technology: a collection of scientific papers]. Series: Animal feeding and feed technology. Vinnytsia: VNAU, 2016. Issue 2(92),16–20 (in Ukrainian).
5. Bordeaux, Célia and Roinsard (2020). Introduction de l’ortie dans l’alimentation des porcs bio. ITAB – Institute for Organic Agriculture and Food, DOI:https://orgprints.org/id/eprint/38634/1/38634.Tool 99.OK-Net-Ecofeed image. JPG
6. By Linda Coffey, (2010) Hogs: Pastured or forested production. NCAT Agriculture Specialist. URL: https://attra.ncat.org/publication/hogs-pastured-or-forested-production/
7. Common hemp-nettle (2022) URL: https://www.gardenorganic.org.uk / weeds /common-hemp-nettle
8. Verbelchuk T.V. (2011). Produktyvnist molodniaku svynei na vidhodivli pry zghodovuvanni kaolinovoho ta alunitovoho boroshna [Productivity of young pigs on fattening at feeding kaolin and alunite flour]. Livestock of Ukraine, 9, 38–41 (in Ukrainian).
9. Honcharuk A.P. (2016). BVMD «Intermiks» u ratsionakh vidhodivelnykh svynei [BVMD «Intermix» in the diets of fattening pigs]. Scientific Bulletin of LNUVMBT named after S.Z.Hzhytsky. Lviv, vol.18, № 2(67),52–58 (in Ukrainian).
10. Horb S.V. (2013). Produktyvna diia novykh retseptiv BVMD u ratsionakh molodniaku svynei na vidhodivli [Productive effect of new recipes of BVMD in the diets of young pigs on fattening]. Scientific Bulletin «Askania Nova». 2013. Issue 6(32), 198–203 (in Ukrainian).
11. Hutsol A.V., Bondarenko V.V. (2014). Zabiini pokaznyky morfolohich-noho skladu tush ta tovshchyna pidshkirnoho shpyku molodniaku svynei pry zghodovuvanni bilkovo-vitaminnoi mineralnoi dobavky «Minaktyvit» [Slaughter indicators of the morphological composition of carcasses and thickness of subcutaneous fat of young pigs when feeding protein-vitamin mineral supplement «Minaktivit»]. Scientific Bulletin of LNUVMB named after S.Z. Hzhytskoho. V. 16, № 3(60), Part 2, 85–91(in Ukrainian).
12. Dekhtiar Yu.F., Barkar E.V., Halushko I.A. (2017). Vykorystannia efektyvnykh tekhnolohichnykh rishen z hodivli svynei v umovakh fermerskykh hospodarstv [The use of effective technological solutions for feeding pigs in the conditions of farms]. Bulletin of Agrarian Science of the Black Sea region: scientific journal . Mykolaiv. Issue 2(94), 2 – 6 (in Ukrainian).
13. Yefremov D.V., Horb S.V. (2012). Bilkovo-mineralno-vitaminni dobavky na osnovi mistsevoi kormovoi syrovyny pivdnia Ukrainy dlia porosiat na doroshchuvanni [Protein-mineral-vitamin supplements based on local feed raw materials of the south of Ukraine for piglets on growing]. Scientific Bulletin «Askania Nova» .V.5(2),230–237 (in Ukrainian).
14. Fiesel, Anja; Gessner, Denise K.; Most, Erika (2012). Effects of dietary polyphenol-rich plant products from grape or hop on pro-inflammatory gene expression in the intestine, nutrient digestibility and faucal microbiota of weaned pigs. BMC veterinary research. V.10, 196 p.
15. Grela ER1, Matras J, Pisarski RK, Sobolewska S. (2012). The effect of supplementing organic diets with fish meal and premix on the performance of pigs and some meat and blood characteristics. Polish Journal of Veterinary Sciences. V. 15(2), 379–386.
16. Karpus M.M., Slavov V.P., Lapa M.A., Martyniuk H.M. (1995). Detalizovana pozhyvnist kormiv zony Lisostepu Ukrainy [Detailed nutritional value of forages of the Forest-Steppe zone of Ukraine]. Kyiv: Agrarian Science, 447 p (in Ukrainian).
17. Keshavarz, M.; Rezaeipour, V.; Asadzadeh, S. (2014). Growth performance, blood metabolites, antioxidant stability and carcass characteristics of broiler chickens fed diets containing nettle (Urtica Dioica. L.) Powder Essential Oil. Int. J. Adv. Biol. Biom. Res. 2, 553–561.
18. Khanal D.R., Dhungana K.P., Thakur R.P., Yadav M., Mukhiya Y.L. and Shrestha S. (2007). Nettle (Urtica Dioica) fiding for augmenting growth performance and carcass quality of pigs. Animal Health Research Division. 219–222 pp.
19. Kregiel Dorota, Pawlikowska Ewelina and Antolak Hubert (2018). Urtica spp.: Ordinary Plants with Extraordinary Properties. Molecules, 23, 1664; DOI: 10.3390/molecules 23071664
20. Kuzmenko, O., Bomko, V., Horchanok, A., Babenko, S., Tytariova, O., Slomchynskyi, M., Khalak, V., Polishchuk, S., Cherniavskyi, O., Prysiazhniuk, N., Lytvyshchenko, L. (2020). Effect of mannan oligosaccharides on productivity and quality of slaughter pig products. Ukrainian Journal of Ecology, 10(3), 181–185.
21. Kuzmenko, O., Bomko, V., Horchanok, A., Cherniavskyi, O., Malina, V., Lytvyshchenko, L., Umanets, R., Zlamaniuk, L., Umanets, D., Porotikova, I. (2021). Influence of chelates on pigs product iv it yond quality. Ukrainian Journal of Ecology, 11 (2), 268–272.
22. Kovalenko V. P., Khalak V. I., Nezhlukchenko T. I., Papakina N. S. (2010). Biometrychnyi analiz minlyvosti oznak silskohospodarskykh tvaryn i ptytsi [Biometric analysis of the variability of traits of farm animals and poultry]. Kherson State Agrarian University, Kherson, 226 p (in Ukrainian).
23. Liu Yanhong, Charmaine D. Espinosa, Jerubella J. Abelilla, Gloria A. Casas, L. Vanessa Lagos, Su A. Lee b,Woong B. Kwon, John K. Mathai, Diego M.D.L. Navarro, Neil W. Jaworski, Hans H. Stein. (2018). Non-antibiotic feed additives in diets for pigs: A review. Animal Nutrition 4 (2018) rr.113–125. DOI: https://doi.org/10.1016/j.aninu.2018.01.007
24. Pałka, S.E.; Otwinowska-Mindur, A.; Migdał, Ł.; Kmiecik, M.; Wojtysiak, D. (2021). Effect of a Diet Supplemented with Nettle (Urtica dioica L.) or Fenugreek (Trigonella foenum-graecum L.) on the Post-Slaughter Traits and Meat Quality Parameters of Termond White Rabbits. Animals, 11, 1566. DOI: https://doi.org/10.3390/ani11061566
25. Patent: Fodder for pigs from nettle. (2011) URL: https://patents. google.com/patent/ CN102090543A/en
26. The Sting That Heals: Stinging Nettle (2021). DOI: https://oregonwild.org / about/blog/ sting- heals-stinging-nettle 27. Transition from pasture pigs to pork at Nettle Valley Farm. (2021). URL: https: //www.agweek.com/business/makingthe-turn-from-pastured-pigs-to-pork-at-nettle-valley-farm
28. Fesenko V.F., Zakusilov M.P. (2008). Kropyva – tsinnyi korm u ratsioni svynei ta ptytsi [Nettle is a valuable feed in the diet of pigs and poultry]. Agrarian news of BNAU. 1, 35–36 (in Ukrainian).
29. Wang, Q.; Yang, X.; Leonard, S. (2015). Responses of dietary ileal amino acid digestibility to consumption of different cultivars of potatoes and conventional fibers in grower pigs fed a high-fat basal diet. Journal of animal science .V. 90, A. 4, rr. 356–358.
30. Windisch W, Schedle K, Plitzner C, Kroismayr A. (2008). Use of phytogenic products as feed additives for swine and poultry. J Anim Sci;86 (Suppl. 4), rr.140–148.
31. Yaremenko V.Y. (1989) Tekhnolohyia proyzvodstva svynynы pry malokontsentratnom type kormlenyia [Technology of pork production at low concentrate type of feeding]. K.: Urozhay. P.152 (in Ukrainian).
Опубліковано
2022-12-27
Як цитувати
Каркач, П. М., Фесенко, В. Ф., & Машкін, Ю. О. (2022). СІННЕ БОРОШНО КРОПИВИ ЯК АЛЬТЕРНАТИВА КОНЦЕНТРОВАНИМ КОРМАМ ПРИ ВИРОЩУВАННІ СВИНЕЙ. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Тваринництво, (3), 11-17. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2022.3.2