СТАН СВИНАРСЬКОЇ ГАЛУЗІ СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Ключові слова: свинарство, свинина, кількість свиней, виробництво м’яса

Анотація

В рукописі проведено аналіз поточного стану свинарської галузі в Сумській області та досліджено сучасний стан виробництва свинини і цінова ситуація на ринку свинарської продукції. Охарактеризовано економіко-виробниче середовище і рівень розвитку свинарства області та оцінено поточні особливості його функціонування в регіоні. В статті окреслено перелік як причин, так проблем місцевого свинарства, які обмежують його прибутковість і ефективність. Також автори запропонували шляхи підтримки місцевих товаровиробників та можливі варіанти виходу із складної ситуації галузі, що склалася. Як матеріал для дослідження були використані опубліковані роботи вітчизняних та зарубіжних науковців, висновки та доповіді експертів та загальнодоступні статистичні дані. У ході дослідження встановлено, що стан свинарства в Сумській області відрізняється тривалою стагнацією та спадом поголів’я свиней і виробництва м’яса, до яких призвели ряд причин, що включають: економічну кризу, вплив африканської чуми свиней, зниження споживчих можливостей через загальний спад доходів населення, інфляцію, пандемію COVID-19, тиск імпортної продукції на ринки збуту свинини, незабезпеченість сировинними та енергетичними ресурсами та військові дії на території Сумщини. Свинарство області за період з 1991 року по 2022 рік зазнало значного зниження показників господарювання. Так, загальна кількість поголів’я свиней знизилася на 45,41%, обсяг виробляємої свинини скоротився на 12,77%, а перелік свинокомплексів та домашніх свинарських господарств скоротився на 19,48%. Дослідження показало, що в структурі виробників свинини індустріальні сільськогосподарські підприємства поступалися домогосподарствам за кількістю виробленої свинини на 4,9 тис. тон, однак, кількість поголів’я в них була більшою на 7,1 тис. голів. Одночасно за тридцятирічний досліджуваний період ведення свинарства значно збільшились витрати кормів (на 2,76%) та ринкові споживчі ціни на свинину (на 9,15%). Також за прогнозами, незважаючи на ситуативне зниження вартості кормової бази через військову агресію проти України, ціни продовжать ріст у зв’язку із місцевими та глобальними інфляційними процесами, стрімким подорожчанням енергоносіїв та через блокуванням імпорту генетичних ресурсів у свинарську галузь із ЄС, що раніше призвело до зниження кількості свиноматок в загальному на 30% та дефіциту поголів’я для покриття внутрішнього попиту. Пропонуємо стабілізацію та відновлення галузі свинарства в Сумській області почати з пошуку неврахованих раніше способів зниження виробничих витрат підприємств, оптимізації технології виробництва шляхом цифровізації задля більш ефективного управління, залучення інвестицій та збільшення державної підтримки.

Посилання

1. Adamyk, V., Chernobaj, L., Adamyk, O. (2019). Problemy i perspektyvy rozvytku svynarstva v Ukraini u konteksti vplyvu na dobrobut naselennia [Problems and prospects for pig breeding development in Ukraine in the context of its influence on public welfare]. The Herald of Ternopil National Economic University, 2, 22–34. (in Ukrainian) https://doi. org/10.35774/visnyk2019.03.022
2. Alarcón, L. V., Allepuz, A., Mateu, E. (2021). Biosecurity in pig farms: a review. Porc Health Manag., 7, 5. https://doi.org/10.1186/s40813-020-00181-z
3. Ali, B. M., Berentsen, P. B. M., Bastiaansen, J. W. M., Oude Lansink, A. (2018). A stochastic bio-economic pig farm model to assess the impact of innovations on farm performance. Animal. 12(4), 819–830. https://doi.org/10.1017/S1751731117002531.
4. Assessing investment needs in Ukraine’s agricultural reconstruction and recovery. FAO. Reliefweb. [Elektronnyi resurs] (in English). Rezhym dostupu: https://reliefweb.int/report/ukraine/assessing-investment-needs-ukraine-s-agriculturalreconstruction-and-recovery Accessed on 02.09.2022.
5. Average consumer prices for goods. (2022). State Statistics Service of Ukraine. Elektronnyi resurs] (in Ukrainian). Rezhym dostupu: https://ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2018/ct/sctp/Arch_sctp_u.htm Accessed on 02.09.2022.
6. Babaev, A. Y. (2013). Ekonomichna efektyvnist rekonstruktsii svynarskykh ferm i kompleksiv yak vazhlyvyi napriam pidvyshchennia prybutkovosti vyrobnytstva miasa svynei [Economic Efficiency of Reconstruction of Pig-Breeding Farms and Complexes as an Important Direction of Increase of Profitability of Pork Production]. Businessinform, 2, 150–155. (in Ukrainian) https://www.business-inform.net/export_pdf/business-inform-2013-2_0-pages-150_155.pdf
7. Babenko, M. (2020a). Pryrodni ta shtuchni problemy ukrainskoho svynarstva [Natural and artificial problems of Ukrainian pig farming]. Aggeek. [Elektronnyi resurs] (in Ukrainian). Rezhym dostupu: https://aggeek.net/ru-blog/prirodnita-shtuchni-problemi-ukrainskogo-svinarstva Accessed on 02.09.2022.
8. Babenko, M. (2020b). Ukraina oholoshuie prohramu «Nove svynarstvo-2025» [Ukraine announces the "New pig farming-2025" program]. The pig cite. [Elektronnyi resurs] (in Ukrainian). Rezhym dostupu: https://www.thepigsite.com/news/2020/06/ukraine-announces-new-pig-production-2025-programme Accessed on 02.09.2022.
9. Babenko, M. (2022a). Zrostannia tsin na produkty v Ukraini. Yakymy budut tsiny na mʼiaso? [Rising prices for products in Ukraine. What will be the prices for meat?]. Meatnews. [Elektronnyi resurs] (in Ukrainian). Rezhym dostupu: https://meatnews.com.ua/top/5745/zrostannya-czin-na-produkty-v-ukrayini-yakymy-budut-cziny-na-m%CA%BCyaso/Accessed on 02.09.2022.
10. Babenko, M. (2022b). Rentabelnist svynarstva pereide 100% v 2022 rotsi [The profitability of pig farming will reach 100% in 2022]. Meatnews. [Elektronnyi resurs] (in Ukrainian). Rezhym dostupu: https://association-mg.com.ua/novyny/483-rentabelnist-svynarstva-pereide-100protsent-v-2022-rotsi Accessed on 02.09.2022.
11. Bai, Z., Zhao, J., Wei, Z., Jin, X., Ma, L. (2019). Socioeconomic drivers of pig production and their effects on achieving sustainable development goals in China, Journal of Integrative Environmental Sciences, 16(1), 141–155, https://doi.org/10.1080/1943815X.2019.1671463
12. Bondarevska, K. (2014). State regulation as a factor of sustainable economic development. MEST Journal, 2(2), 23–31. https://doi.org/10.12709/issn. 2334-7058.
13. Bonneau, M., Lebret, B. (2010). Production systems and influence on eating quality of pork. Meat Science, 84(2), 293–300. https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2009.03.013
14. Boyle, L. A., Carroll, C., Clarke, L., Manzanilla, E. G., Gardiner, G. E., McCutcheon, G., McCrum, E., McKeon, M., Lawlor, P. G., Lynch, B., O’Doherty, J., O’Driscoll, K. (2020). An overview of Irish pig production, research and knowledge transfer since 1960. Irish Journal of Agricultural and Food Research. https://doi.org/10.15212/ijafr-2020-0153
15. Bryk, M. M. (2018). Suchasnyi stan ta perspektyvy rozvytku haluzi tvarynnytstva v Ukraini. Economic analysis.Ternopil, 28(4), 331–337. (in Ukrainian) https://www.econa.org.ua/index.php/econa/article/view/1649
16. Busenko, O. T., Stoliuk, V. D., Mohyl'nyj, O. J. (2005). Tekhnolohiia vyrobnytstva produktsii tvarynnytstva [Technology of livestock production]. Vyscha osvita, Kyiv. (in Ukrainian)
17. Delsart, M., Pol, F., Dufour, B., Rose, N., Fablet, C. (2020). Pig Farming in Alternative Systems: Strengths and Challenges in Terms of Animal Welfare, Biosecurity, Animal Health and Pork Safety. Agriculture, 10(7), 261. https://doi.org/10.3390/agriculture10070261
18. Dudnyk, Ye. O., Fotina, T. I. (2022). Vplyv afrykanskoi chumy svynei na rozvytok haluzi svynarstva v Sumskii oblasti [The impact of African swine fever on the development of the pig industry in the Sumy region]. Bulletin of the Sumy National Agrarian University. Veterinary Medicine Series, 1(56), 3–8. (in Ukrainian) https://doi.org/10.32845/bsnau.vet.2022.1.1
19. Dunay, A., Vinkler-Rajcsányi, K. (2016). Hungarian Pig Sector: Actual Problems and Prospects for the Future Development. Acta Univ. Agric. Et Silvicul. Mendel. Brun., 64, 1879–1888. https://acta.mendelu.cz/artkey/acu-201606-0005_hungarian-pig-sector-actual-problems-and-prospects-for-the-future-development.php
20. Evin, A., Dobney, K., Cucchi, T. (2017). A history of pig domestication: New ways of exploring a complex process. In M. Melletti (Ed.), Ecology, Conservation and Management of Wild Pigs and Peccaries, Cambridge University Press, 39–48. https://doi.org/10.1017/9781316941232.006
21. Gonchar, T., Teglyay, O. (2011). Pryvablyvist svynarstva v Ukraini dlia investytsiinykh resursiv [The attractiveness of Pig Breeding in Ukraine for investment resources]. Scientific works of the Kirovohrad National Technical University. Economic Sciences, 19, 302–308. (in Ukrainian) http://dspace.kntu.kr.ua/jspui/bitstream/123456789/195/1/53.pdf
22. Guo, J., Tanaka, T. (2022). Potential factors in determining cross-border price spillovers in the pork sector: Evidence from net pork-importing countries. Humanities and Social Sciences Communications, 9, 1. https://doi.org/10.1057/s41599-021-01023-1
23. Haxsen, G. (2008). Calculating Costs of Pig Production with the InterPIG Network. Arbeitsberichte aus der vTI-Agrarökonomie, Braunschweig, 25. https://d-nb.info/997617861/34
24. Hnatyshyn, L. B. (2019). Problemy efektyvnoho rozvytku svynarstva Ukrainy [Problems of effective development of pig breeding in Ukraine]. Derzhava ta rehiony Seriia: Ekonomika ta pidpryiemnytstvo, 4, 80–84. (in Ukrainian) http://nbuv.gov.ua/UJRN/drep_2019_4_16.
25. Holikova, K. P. (2012). Prodovolcha bezpeka derzhavy: sutnist, struktura ta osoblyvosti yii zabezpechennia [Food security of the state: essence, structure and features of its provision]. Scientific works of the Kirovohrad National Technical University. Economic Sciences, 22(2), 1–5. (in Ukrainian) http://www.kntu.kr.ua/doc/zb_22(2)_ekon/stat_20_1/67.pdf.
26. Hordiichuk, D. (2022). Tsoho roku Ukraina mozhe zibraty na 40% urozhaiu menshe, nizh torik [This year, Ukraine can harvest 40% less than last year]. Ekonomichna pravda. [Elektronnyi resurs] (in Ukrainian). Rezhym dostupu: https://www.epravda.com.ua/rus/news/2022/06/13/688102/ Accessed on 02.09.2022.
27. Hrynyshyn, V. Ye. (2021). Formuvannia systemy prodovolchoi bezpeky Ukrainy. Formation of the food security system of Ukraine. Dissertation for obtaining the scientific degree of Candidate of Economic Sciences. Zhytomyr. (in Ukrainian)
28. Hryshchenko, N. P., (2017). Rozvytok svynarstva v Ukraini [Development of pig breeding in Ukraine]. Naukovyi zhurnal «Tvarynnytstvo ta tekhnolohii kharchovykh produktiv», 271, 16–23. (in Ukrainian) http://journals.nubip.edu.ua/index.php/Tekhnologiya/article/view/10066/8932
29. Ibatullin, M. (2016). Historical aspects of production of swine breeding of Ukraine in the Soviet period. Visnyk agrarnoi nauky, 94, 52–56. (in Ukrainian) https://agrovisnyk.com/pdf/en_2016_08_10.pdf
30. Ivanov, S. S., Borodaienko, F. A., Topikha, V. S., Lykhach V. Ya. (2015). Efektyvne vyrobnytstvosvynyny v umovakh SVK «Ahrofirma «Myh-Servis-Ahro». Visnyk Ahrarnoi Nauky Prychornomor’ia, 2(84), 78–86. (in Ukrainian)
31. Izmaylov, A., Briukhanov, A., Shalavina, E., Vasilev, E. (2022). Pig Manure Management: A Methodology for Environmentally Friendly Decision-Making. Animals (Basel), 12(6), 747. (in Ukrainian) https://doi.org/10.3390/ani12060747.
32. Kalinchyk, S., Alekseenko, I., Kalinchyk, M. (2017). Problemy stratehii efektyvnosti svynarstva [Pig breeding efficency strategy problems]. Ahrosvit, 13, 14–18. (in Ukrainian) http://www.agrosvit.info/pdf/13_2017/4.pdf
33. Kambashi, B., Boudry, C., Picron, P., Bindelle, J. (2014). Forage plants as an alternative feed resource for sustainable pig production in the tropics: a review, Animal, 8(8), 1298–1311. https://doi.org/10.1017/S1751731114000561.
34. Kim, S., Cho, J. H., Kim, H. B., Song, M. (2021). Rice as an alternative feed ingredient in swine diets. J Anim Sci Technol., 63(3), 465–474. https://doi.org/10.5187/jast.2021.e5.
35. Kits, M. V., Alohina, N. S. (2015). Ekonomichna efektyvnist haluzi svynarstva u silskogospodarskyh pidpryemstvah Lvivshchyny [Economic efficiency of the pig industry in agricultural enterprises of Lviv region]. Ekonomika APK, 6, 36–41. (in Ukrainian)
36. Komlatsky, G. V., Slozhenkina, M. I., Lizbarov, R. V. E., Mosolov, A. A., Frolova, M. V., Miroshnik, A. S. (2022). Organic pig farming as part of green economy. IOP Conf. Ser.: Earth Environ. Sci., 965, 012030. https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1755-1315/965/1/012030/meta
37. Kornus A. O. (2019a). Atlas silskoho hospodarstva Sumskoi oblasti: heohrafichnyi atlas [Atlas of agriculture of the Sumy region: geographical atlas]. Sumy. SumDU imeni A. S. Makarenka, Sumskyi viddil Ukrainskoho heohrafichnoho tovarystva, 30 p. (in Ukrainian) https://repository.sspu.edu.ua/handle/123456789/7603
38. Kornus, A. O. (2019b). Silske hospodarstvo Sumskoi oblasti (ekonomiko-heohrafichne doslidzhennia) [Agriculture of the Sumy region (economic and geographical research]. Monograph. Sumy, Vydavnytstvo SumDPU imeni A. S. Makarenka. (in Ukrainian)
39. Koroviakova, T. (2014). Otsinka produktyvnosti zaplavnykh luk r. Romenka (Sumska obl.) v umovakh hospodarskoho korystuvannia. Materialy mizhnar. nauk.-prakt. Internet-konf Innovatsiini tekhnolohii ta intensyfikatsiia rozvytku natsionalnoho vyrobnytstva: materialy mizhnar. nauk.-prakt. Internet-konf. Ternopil, 42−44. (in Ukrainian)
40. Kovach, Y. Y., Ilina, H. V. (2011). Efektyvnist svynarstva v umovakh sohodennia. Efektyvnist vykorystannia trudovykh i materialnykh resursiv u suchasnykh umovakh u svynarstvi [Efficiency of pig farming in today's conditions. The effectiveness of the use of labor and material resources in modern conditions in pig farming]. Ekonomichni Nauky, 19, 55–57. (in Ukrainian)
41. Kravets, I. V. (2018). Suchasni tendentsii rozvytku vyrobnytstva svynyny v Ukraini ta sviti [Modern development trends in ukrainian and global pig meat production], Efektyvna ekonomika, 10. (in Ukrainian) https://doi.org/10.32702/2307-2105-2018.10.68
42. Ksonz, I. M., Khandkarian, I. M. (2017). Afrykanska chuma svynei - realna zahroza haluzi svynarstva v Ukraini [African swine fever is a real threat to the pig industry in Ukraine]. Svynarstvo, 69, 188–195. (in Ukrainian) http://nbuv.gov.ua/UJRN/svun_2017_69_25.
43. Lavruk, A., Lavruk, N. (2020). Tvarynnytstvo: stan ta perspektyvy rozvytku [Animal husbandry: state and prospects of development]. Agrosvit, 22, 9–15. (in Ukrainian) https://doi.org/10.32702/2306-6792.2020.22.9
44. Leontieva, H. H., Kornus, A. O. (2006). Heohrafiia Sumskoi oblasti: naselennia i hospodarstvo [Geography of the Sumy region: population and economy]. Sumy: SumDPU im. A. S. Makarenka. (in Ukrainian)
45. Liu, X., Xiao, X. (2016). The Optimization of Cyclic Links of Live Pig-Industry Chain Based on Circular Economics. Sustainability, 8(1), 26. https://doi.org/10.3390/su8010026
46. Liakhovskyi, I. (2022). TOP-5 problem svynarstva v umovakh voiennoho stanu [TOP-5 problems of pig farming under martial law]. Agravery.com. Elektronnyi resurs] (in Ukrainian). Rezhym dostupu:https://agravery.com/uk/posts/show/top-5-problem-svinarstva-v-umovah-voennogo-stanu Accessed on 02.09.2022.
47. Lykhach, V., Lykhach, A., Duczmal, M., Janicki, M., Ohiienko, M., Obozna, A., Kucher, O., Faustov, R. (2020). Upravlinnia innovatsiinymy tekhnolohiiamy stvorennia bioproduktiv [Management of innovative technologies creation of bioproducts]. Monograph. Opole-Kyiv. (in Ukrainian)
48. Mccullough, C. (2022). Russian bombs kill Ukraine pigs and break essential food chains. PigProgress. [Elektronnyi resurs] (in Ukrainian). Rezhym dostupu: https://www.pigprogress.net/the-industrymarkets/market-trends-analysis-theindustrymarkets-2/russian-bombs-kill-ukraine-pigs-and-breaks-essential-food-chains/ Accessed on 02.09.2022.
49. McEwan, K., Marchand, L., Shang, M. (2021). The Canadian pork industry and COVID-19: A year of resilience. Can J Agr Econ., 69, 225–232. https://doi.org/10.1111/cjag.12276
50. McGlone, J. J. (2013). The Future of Pork Production in the World: Towards Sustainable, Welfare-Positive Systems. Animals (Basel), 3(2), 401–15. https://doi.org/10.3390/ani3020401.
51. Menkach, S. O. (2013). Napriamy vdoskonalennia vyrobnytstva produktsii svynarstva (stan pytannia) [Directions for improving the production of pig products (status of the question)]. Zootekhniia, 34(5), 111–116. (in Ukrainian) http://journals.nubip.edu.ua/index.php/Bio/article/viewFile/2883/2822
52. Misiuk, M. V., Susharnyk, Ya. A. (2016). Analiz suchasnoho stanu funktsionuvannia haluzi svynarstva [Analysis of the current state of operation of the pig industry]. Innovatsiina Ekonomika, 7–8, 28–35. (in Ukrainian)
53. Mykhalko, O.G. (2021). Suchasnyi stan ta shliakhy rozvytku svynarstva v sviti ta Ukraini [The current state and ways of development of pig farming in the world and in Ukraine]. Bulletin of the Sumy National Agrarian University. Series "Livestock", 3, 61–77. (in Ukrainian) https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2021.3.9
54. Ndwandwe, S. B., Weng, R. C. (2018). Competitive Analyses of the Pig Industry in Swaziland. Sustainability, 10(12), 4402. https://doi.org/10.3390/su10124402
55. Neethirajan, S., Kemp, B. (2021). Digital Livestock Farming, Sensing and Bio-Sensing Research, 32, 100408, https://doi.org/10.1016/j.sbsr.2021.100408.
56. Neshataiev, B. N. (2015). Osoblyvosti pryrodokorystuvannia v Sumskomu rehioni. Naddniprianshchyna u druhii polovyni KhIKh stolittia ta postantropohenni stany yoho landshaftiv [Peculiarities of nature management in the Sumy region. Transnistria in the second half of the 19th century and the post-anthropogenic conditions of its landscapes]. Naukovi zapysky SumDPU imeni A. S. Makarenka. Heohrafichni nauky, 6, 15–28. (in Ukrainian)
57. Olsson, A. C., Botermans, J., Englund, J. E. (2018). Piglet mortality – A parallel comparison between loose-housed and temporarily confined farrowing sows in the same herd. Acta Agriculturae Scandinavica, Section A –Animal Science, 68(1), 52–62. https://doi.org/10.1080/09064702.2018.1561934
58. Onehina, V. M. (2018). Derzhavna ahrarna polityka ta pidtrymka tvarynnytstva v Ukraini [State agrarian policy and support for livestock production in Ukraine]. Visnyk Kharkivskoho natsionalnoho tekhnichnoho universytetu silskoho hospodarstva imeni Petra Vasylenka., 191, 77–91. (in Ukrainian) http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vkhdtusg_2018_191_10.
59. Orel, V. M. (2015). Ekonomichna efektyvnist orhanizatsiino-ekonomichnykh vidnosyn u promyslovomu svynarstvi [Economic efficiency of organizational and economic relations in industrial pig farming]. Ekonomichnyi analiz: zb. nauk. prats Ternopilskoho natsionalnoho ekonomichnoho universytetu. 19(3), 76–79. (in Ukrainian) http://molodyvcheny.in.ua/files/conf/eko/11may2015/21.pdf
60. Perelik subiektiv pleminnoi spravy u tvarynnytstvi [List of subjects of tribal affairs in animal husbandry]. (2022). Departament ahropromyslovoho rozvytku Sumskoi oblasti. [Elektronnyi resurs] (in Ukrainian). Rezhym dostupu: http://www.apk.sm.gov.ua/images/docs/n/tva/spusok-plemina-baza_2020.doc Accessed on 02.09.2022.
61. Pidhornyi, A. V. (2019). Priorytetni napriamky pidvyshchennia efektyvnosti vyrobnytstva produktsii svynarstva u silskohospodarskykh pidpryiemstvakh [Priority directions for increasing the efficiency of pig production in agricultural enterprises]. Ekonomika ta upravlinnia APK, 1, 50–64. (in Ukrainian) http://nbuv.gov.ua/UJRN/ecupapk_2019_1_7
62. Pidhornyi, A. V. (2020). Pidvyshchennia efektyvnosti svynarstva v silskohospodarskykh pidpryiemstvakh [Improving the efficiency of pig production in agricultural enterprises]. Abstract of Ph.D. dissertation, Vinnnytsia. (in Ukrainian) https://vsau.org/assets/images/content/nauka/specrady/dysertaciya-pidgornyi.pdf
63. Poliah, V. M. (2014). Stan ta tendentsii rozvytku haluzi svynarstva v Ukraini [State and trends of the pig breeding industry in Ukraine]. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Ekonomika i menedzhment, 8, 97–99.
64. Povod, M., Bondarska, O., Lykhach, V., Zhyshka, S., Nechmilov, V., Mykhalko, O. (2021). Tekhnolohiia vyrobnytstva produktsii svynarstva [Production technology of pig farming products]. Kyiv, Naukovo-metodychnyi tsentr VFPO. (in Ukrainian) https://www.researchgate.net/publication/357281420_TEHNOLOGIA_VIROBNICTVA_I_PEREROBKI_PRODUKCII_SVINARSTVA_DEMO
65. Povod, M., Andrіeіeva, D., Lykhach, A., Deschenko, O., Lykhach, V., Reznichenko, V., Bondarskaya, O. (2022). Dovoiennyi stan vitchyznianoho svynarstva [Pre-war state of domestic pig breeding]. Bulletin of Poltava State Agrarian Academy, (2), 175–185. (in Ukrainian) https://doi.org/10.31210/visnyk2021.02.21
66. Popova, O. L. (2013). Novi priorytety Spilnoi ahrarnoi polityky YeS na 2014-2020 roky: stratehichni oriientyry dlia rozvytku ahrosfery Ukrainy [New priorities of General agrarian politics of ЄС on 2014-2020: strategic referencepoints for development of agrosphere of Ukraine]. EkonomikaAPK, EcomomyAIC, 12, 89–96. (in Ukrainian)
67. Prohrama rozvytku ahropromyslovoho kompleksu Sumskoi oblasti na period do 2027 roku [Program for the development of the agro-industrial complex of the Sumy region for the period until 2027]. Rishennia Sumskoi oblasnoi rady vid 22.12.2021. [Elektronnyi resurs] (in Ukrainian). Rezhym dostupu: https://sorada.gov.ua/dokumenty-oblrady/rishennjaoblasnoji-rady/8-sklykannja/category/252-rishennja-9-sesiji-22122021.html?download=9671%3A09-session-8skl-26 Accessed on 02.09.2022.
68. Prokopenko, O. M. (Red.). (2018). Balansy ta spozhyvannia osnovnykh produktiv kharchuvannia naselenniam Ukrainy [Balances and consumption of basic food products by the population of Ukraine]. Statystychnyi zbirnyk. Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy. Kyiv (in Ukrainian)
69. Qui, N. H., Guntoro, B. (2020). Challenges, Opportunities and Prospects of Swine Industry in Vietnam. Proceeding International Conference on Green Agro-Industry, 4, 189–196. http://eprints.upnyk.ac.id/22767/1/4.%20ABS-60.pdf
70. Remizova, Y. (2016). Vykorystannia velykoi biloi porody v suchasnykh tekhnolohiiakh [Using the Large White breed in today technologies]. Taurian Scientific Bulletin, 96, 160–165. (in Ukrainian) http://www.tnv-agro.ksauniv.ks.ua/archives/96_2016/27.pdf
71. Renaudeau, D., Dourmad, J. Y. (2022). Review: Future consequences of climate change for European Union pig production, Animal, 16(2), 100372. https://doi.org/10.1016/j.animal.2021.100372.
72. Rocadembosch, J., Amador, J., Bernaus, J. (2016). Production parameters and pig production cost: temporal evolution 2010–2014. Porc Health Manag, 2, 11. https://doi.org/10.1186/s40813-016-0027-0
73. Rolle, R. P., Martucci, V. d. O., Godoy, E. P. (2019). Digitalization of Manufacturing Processes: Proposal and Experimental Results, 2019 II Workshop on Metrology for Industry 4.0 and IoT (MetroInd4.0&IoT), 426–431. https://doi.org/10.1109/METROI4.2019.8792838.
74. Samoilyk, Yu. V., Lavruk, V. V., Ibatullin, M. I. (2021). Stratehichni napriamy rozvytku svynarstva v Ukraini [Strategic directions of pig breeding development in Ukraine]. Innovative economy, 1–2. (in Ukrainian) https://doi.org/10.37332/2309-1533.2021.1-2.3
75. Santos Silva, J. (2012). Production systems and sustainable management of pigs in the Mediterranean region. 7th International Symposium on the Mediterranean Pig. Zaragoza: CIHEAM, 99–107. https://om.ciheam.org/om/pdf/a101/00006663.pdf
76. Selva, G. (2005). Analysis of the competitiveness of the pork industry in Denmark. EAAE XIth Congress, Copenhagen. Denmark, 1–15. https://ageconsearch.umn.edu/record/24618/files/pp05se01.pdf
77. Shevchenko, N., Sycheva, M. (2015). Aktualni problemy kharchovoi bezpeky Ukrainy [Current problems food safety of Ukraine]. Agrosvit. 14, 23–28. (in Ukrainian) http://www.agrosvit.info/pdf/14_2015/6.pdf
78. Shust, O. A. (2011). Ekonomichni zasady vyrobnytstva ta realizatsii produktsii svynarstva v silskohospodarskykh pidpryiemstvakh [Economic principles of production and sale of pig products in agricultural enterprises]. Stalyi Rozvytok Ekonomiky, 1(4), 276–280. (in Ukrainian)
79. Shpychak, O. M. (2015). Analiz potochnoi koniunktury i prohnoz rynkiv tvarynnytskoiproduktsii v Ukraini ta sviti [Analysis of the current situation and forecast of livestock products markets in Ukraine and the world]. Monohraph. Kyiv, NNTs "IAE". (in Ukrainian)
80. Sotsialno-ekonomichne stanovyshche Sumskoi oblasti [Socio-economic situation of the Sumy region]. (2021). Statystychnyi biuleten. Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy. Elektronnyi resurs] (in Ukrainian). Rezhym dostupu: http://sumy.ukrstat.gov.ua/?menu=30&level=3 Accessed on 02.09.2022.
81. Sofiienko, N. (2021). Haluz svynarstva “zghortaietsia” v Ukraini [The pig farming industry is "collapsing" in Ukraine]. Labdlord. [Elektronnyi resurs] (in Ukrainian). Rezhym dostupu: https://landlord.ua/news/haluz-svynarstva-zhortaietsia-vukraini/Accessed on 02.09.2022.
82. Statistical collection. (2021). Animal husbandry of Ukraine. State Statistics Service of Ukraine. . [Elektronnyi resurs] (in Ukrainian). Rezhym dostupu: https://ukrstat.gov.ua/druk/publicat/kat_u/2022/zb/05/zb_tv_2021.pdf Accessed on 02.09.2022.
83. Statistical information. (2022). Agriculture. Main Department of Statistics in Sumy Region. Elektronnyi resurs] (in Ukrainian). Rezhym dostupu: http://sumy.ukrstat.gov.ua/?menu=889&level=3 Accessed on 02.09.2022.
84. Stoyanov, K., Zhelyazkov, G., Penev, N. (2021). Digitalization of processes in livestock farming: software solutions in the case of Bulgaria. SHS Web of Conferences Business and regional development, 120, 02010. https://doi.org/10.1051/shsconf/202112002010
85. Current state of the livestock industry. (2020). Departament ahropromyslovoho rozvytku Sumskoi oblasti. Elektronnyi resurs] (in Ukrainian). Rezhym dostupu: http://www.apk.sm.gov.ua/index.php/uk/2013-04-18-21-50-35/32-napryamkidiyalnosti/tvarinnitstvo/zagalna-kharakteristika-tvarinnitstva/45-suchasnij-stan-galuzi Accessed on 02.09.2022.
86. Susharnik, Y. (2021). Analitychnyi ohliad suchasnoho stanu funktsionuvannia haluzi svynarstva [Analytical review of the current state of functioning of the pig industry]. Ekonomika ta derzhava, 7, 52–56. (in Ukrainian) https://doi.org/10.32702/2306-6806.2021.7.52
87. Thanapongtharm, W., Linard, C., Chinson, P. (2016). Spatial analysis and characteristics of pig farming in Thailand. BMC Vet Res., 12, 218. https://doi.org/10.1186/s12917-016-0849-7
88. Tesliuk, A. A. (2017). Suchasnyi stan svynarstva v Khersonskii oblasti [The current state of pig breeding in the Kherson region.]. Naukovi dopovidi NUBiP Ukrainy. Tvarynnytstvo, 5(69). (in Ukrainian) https://journals.indexcopernicus.com/api/file/viewByFileId/200353.pdf
89. Tymko, V. V. (2012). Typy hodivli svynei, yikh perevahy ta nedoliky [Types of pig feeding, their advantages and disadvantages]. Materials of the International Student Scientific and Practical Conference "Scientific Research of Youth in Solving Current Problems of the Agricultural Sector of Ukraine, 52–57. http://ela.nati.org.ua:8080/bitstream/123456789/37/1/v.tymko%20typy_godivli.pdf
90. Topikha, V. S. (2012). Tekhnolohiia vyrobnytstva produktsii svynarstva [Production technology of pig farming products]. Mykolaiv. MDAU. (in Ukrainian)
91. Tsereniuk, A. N., Akimov, A. V., Timofeenko, I. M., Chereuta, Y. V. (2016). Suchasni aspekty rozvedennia svynei porody landras i vells v Ukraini [The modern aspects of breeding of pigs of landrace and wells pigs in Ukraine]. Scientific and technical bulletin of Institute of animal science NAAS, 115, 227–236. (in Ukrainian) http://www.irbis-nbuv.gov.ua/cgi-bin/irbis_nbuv/cgiirbis_64.exe?C21COM=2&I21DBN=UJRN&P21DBN=UJRN&IMAGE_FILE_DOWNLOAD=1&Image_file_name=PDF/Ntb_2016_115_38.pdf
92. Voitenko, S. L. (2012). Henezys myrhorodskoi porody svynei [The genesis of the Myrhorod breed of pigs]. Visnyk Poltavskoi derzhavnoi ahrarnoi akademii, 2, 94–99. (in Ukrainian) https://journals.pdaa.edu.ua/visnyk/article/download/569/720/
93. VanderWaal, K., Deen, J. (2018). Global trends in infectious diseases of swine. Agricultural Sciences, 115(45), 11495–11500. https://doi.org/10.1073/pnas.1806068115
94. Voloschuk, V. M. (2014). Stan i perspektyvy rozvytku haluzi svynarstva [Status and prospects of the pig industry. Visnyk ahrarnoi nauky, 2, 17–20. (in Ukrainian) http://irbis-nbuv.gov.ua/cgi-bin/irbis_nbuv/cgiirbis_64.exe?C21COM=2&I21DBN=UJRN&P21DBN=UJRN&IMAGE_FILE_DOWNLOAD=1&Image_file_name=PDF/vaan_2014_2_6.pdf
95. Wallenbeck, A., Rydhmer, L., Röcklinsberg, H. (2016). Preferences for pig breeding goals among organic and conventional farmers in Sweden. Org. Agr., 6, 171–182. https://doi.org/10.1007/s13165-015-0125-3
96. Woonwong, Y., Do Tien, D., Thanawongnuwech, R. (2020). The Future of the Pig Industry After the Introduction of African Swine Fever into Asia. Anim Front, 10(4), 30–37. https://doi.org/10.1093/af/vfaa037.
97. Woods, A. (2012). Rethinking the History of Modern Agriculture: British Pig Production. Twentieth Century British History, 23(2), 165–191. https://doi.org/10.1093/tcbh/hwr010
98. Yaroslavs’kyi, А. O. (2018). Ekonomichna efektyvnist diialnosti pidpryiemstva: teoretychni aspekty [Economic efficiency of the business of the enterprise: theoretical aspects]. Scientific Bulletin of the Uzhhorod National University. 20(3), 174–177. (in Ukrainian) http://www.visnyk-econom.uzhnu.uz.ua/archive/20_3_2018ua/38.pdf
99. Yurchenko, O. (2022). The industrial herd of pigs decreased by 10% during the full-scale war. Agravery.com. Elektronnyi resurs] (in Ukrainian). Rezhym dostupu: https://agravery.com/uk/posts/show/promislove-pogoliva-svinej-za-caspovnomasstabnoi-vijni-skorotilosa-na-10 Accessed on 02.09.2022.
100. Zaiachuk, M. D. (2015). Heoprostorova orhanizatsiia fermerskoho ukladu Ukrainy [Geospatial organization of the farming system of Ukraine]. Monohraf. Chernivtsi, Bukrek.
101. Zheng, G., Li, M., Shen, Y., Yu, B., Chen, T., Liu, X. (2021). Environmental impact and adaptation study of pig farming relocation in China. Environmental Impact Assessment Review, 89, 106593, https://doi.org/10.1016/j.eiar.2021.106593.
102. Zhong, S., Li, J., Guo, X. (2022). Analysis on the green total factor productivity of pig breeding in China: Evidence from a meta-frontier approach. PLoS ONE, 17(6), e0270549. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0270549
Опубліковано
2022-12-27
Як цитувати
Михалко, О. Г., & Левченко, І. В. (2022). СТАН СВИНАРСЬКОЇ ГАЛУЗІ СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Тваринництво, (3), 18-29. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2022.3.3

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

<< < 1 2