ОСНОВНІ АСПЕКТИ ГОДІВЛІ ТА ОРГАНОЛЕПТИЧНІ ПОКАЗНИКИ М’ЯСА РАВЛИКІВ ПРИ ПРОМИСЛОВІЙ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ

Ключові слова: равлик виду Helix pomatia (виноградний равлик), м’ясо равликів, годівля равликів, геліцекультура

Анотація

Равликівництво – поки що нова галузь для України, але вона динамічно розвивається не тільки на внутрішнє виробництво, але й на експорт. Попит на равлика постійно зростає, і на сьогоднішній день є не задоволеним, а світовий оборот капіталу в цьому секторі ринку складає сотні мільйонів доларів. Попит суттєво перевищує пропозицію. Наразі до списку експортерів у країни ЄС у розділі “Жаб’ячі лапки і равлики” включено 21 українське господарство, пише SEEDS. Найбільшою популярністю користуються равлики виду Helix pomatia (равлик виноградний). Нами було досліджено вплив різних видів кормів на ріст, розвиток та органолептичні показники м’яса равликів виду Helix pomatia при промисловій технології вирощування. Равлики виду Helix pomatia, які додатково до раціону отримували комбікорм мали вищі показники розмірів мушлі та ноги, порівняно з равликами інших груп. У цих тварин також загальна маса та вихід м’яса були вищими, ніж у першої групи в середньому на 13 %. М’ясо равликів вважається справжнім делікатесом завдяки ніжній структурі і вишуканому тонкому смаку. Крім цього, равлики мають перевагу в неймовірно багатому хімічному складі, що включає безліч корисних для людського організму речовин. Органолептичні показники м’яса равликів виду Helix pomatia за різних типів годівлі суттєвої різниці не мали як до термічної обробки так і після неї. М’ясо равликів всіх груп мало бежево-коричневий колір, еластичне, пружної консистенції. Запах слабо виражений, нагадує запах вологого ґрунту з незначним ароматом грибів, після термічної обробки запах став нейтральним, відчувався лише слабкий запах, який нагадує запах варених грибів. Україна має гарні перспективи розвитку промислового вирощування равликів, вона може суттєво наростити поставки равликів в Європу та інші регіони світу, проте для цього вітчизняне виробництво молюсків має вийти на якісно новий рівень. Також необхідно провести відповідні наукові дослідження, у цій галузі, адже, геліцекультура – це наукоємна галузь, і будь-яке освоєння природних багатств країни повинне починатися з їх всебічного вивчення.

Посилання

1. Bal-Prylypko L., Derevianko L., Androshchuk O. (2017) Vykorystannia delikatesnoho miasa ampuliarii v ozdorovchomu kharchuvanni [The use of delicacy ampullary meat in health nutrition ]. Prodovolcha industriia APK. № 3. S. 13–18 (in Ukrainian).
2. Burlaka V. A., Shevchuk V. F., Beliaiev S. M. (2004) Vyroshchuvannia slymaka rodu Helix pomatia v umovakh Polissia Ukrainy [Cultivation of the snail of the genus Helix pomatia in the conditions of the Polissia of Ukraine]. Ekoloho-funktsionalni ta faunistychni aspekty doslidzhen moliuskiv, yikh rol u bioindykapii stanu navkolyshnoho seredovyshcha. Zbirn. nauk. pr. Zhytomyr «Volyn». S. 15—17 (in Ukrainian).
3. Danilova I. S. (2018) Vmist zhyrnykh kyslot u miasi riznykh vydiv ravlykiv [The content of fatty acids in the meat of different types of snails]. Visnyk Poltavskoi derzhavnoi ahrarnoi akademii. № 4. S. 168–173 (in Ukrainian).
4. Danilova I. S., Danilova T. M. (2019) Vyznachennia uvarenosti miasa ravlykiv [Determining the cookedness of snail meat]. Visnyk PDAA. № 2. S. 133−139 (in Ukrainian).
5. Danilova I. S., Danilova T. M. (2019) Vitaminnyi sklad miasa ravlykiv pislia termichnoi obrobky [Vitamin composition of snail meat after heat treatment]. Biolohiia tvaryn, t. 21. № 3. S. 28–32. https://doi.org/10.15407/animbiol21.03.028 (in Ukrainian).
6. Danilova I. S., Fotina T.I., Danilova T. M. (2022) Znachymist ta korysnist ravlykiv [Significance and usefulness of snails]. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Seriia «Veterynarna medytsyna», vypusk 3 (58). S. 16–20 (in Ukrainian).
7. Hroshovyi T. A., Pavliuk B. V., Chubka M. B., Dobrynchuk M. M. (2020) Perspektyva vykorystannia slyzu riznykh vydiv ravlykiv u medytsyni [The prospect of using the mucus of different types of snails in medicine]. Visnyk medychnykh i biolohichnykh doslidzhen. № 4(6). S. 137–142 (in Ukrainian).
8. Hural-Sverlova N.V., Hural R.I. (2011) Рoiava ispanskoho slyzniaka arion lusitanicus (Gastropoda, Pulmonata, arionidae) u lvovi, yii mozhlyvi ekolohichni ta ekonomichni naslidky [Тhe appearance of the Spanish slug arion lusitanicus (Gastropoda, Pulmonata, arionidae) in lionfish, its possible ecological and economic consequences]. Naukovi zapysky derzhavnoho pryrodoznavchoho muzeiu. Vypusk 27 Lviv. S. 71–80 (in Ukrainian).
9. Hural-Sverlova N.V., Hural R.I. (2009) Pronyknennia novykh vydiv slyzniakiv na terytoriiu Lvivskoi oblasti, yikh mozhlyve hospodarske znachennia ta osoblyvosti diahnostyky [Penetration of new species of slugs on the territory of Lviv region, their possible economic importance and diagnostic features]. Nauk. visn. Lviv. nats. un-tu veteryn. medytsyny ta biotekhnolohii im. S.Z. Hzhytskoho. Lviv. T. 11, № 3 (42), ch. 1. S. 269–276 (in Ukrainian).
10. Hural-Sverlova N., Hural R. (2013) 50 naipomitnishykh moliuskiv Lvova ta okolyts [50 most notable molluscs of Lviv and its surroundings]. Lviv. 67 s. (in Ukrainian).
11. Kirovych N. O. (2020) Deiaki aspekty tekhnolohii vyroshchuvannia vynohradnykh ravlykiv [Some aspects of the technology of growing grape snails]. Visnyk Kharkivskoho natsionalnoho tekhnichnoho universytetu silskoho hospodarstva imeni Petra Vasylenka. Tekhnichni nauky: zbirnyk. Kharkiv : KhNTUSH. Vyp. 209 Innovatsiine, tekhnichne ta tekhnolohichne zabezpechennia haluzi tvarynnytstva. S. 100–103 (in Ukrainian).
12. Kirovych N. O., Kyrylenko A.A. (2021) Osoblyvosti vyroshchuvannia vynohradnykh ravlykiv u hospodarstvakh Odeshchyny [Peculiarities of growing grape snails in Odesa farms]. Aktualni aspekty rozvytku nauky i osvity: tezy dop. I Mizhnar. nauk.-prakt. konf. NPP ta molodykh naukovtsiv (m. Odesa, 13–14 kvitnia 2021 r.) / ODAU. S. 135–137 (in Ukrainian).
13. Matematyka ahrobiznesu: rozvedennia ravlykiv (2018) [Agribusiness Mathematics: Snail Breeding] URL: https://kurkul.com/blog/589-matematika-agrobiznesu-rozvedennya-ravlikiv (in Ukrainian).
14. Paska M. Z., Radzimovska O. V., Senyk M. Ya. (2021) Terytorialna orhanizatsiia restorannoho turyzmu Lvivshchyny [Territorial organization of restaurant tourism in Lviv region]. Innovatsiini tekhnolohii v hotelno-restorannomu biznesi : materialy X Vseukr. nauk.-prakt. konf. Kyiv : NUKhT. S. 137–138 (in Ukrainian).
15. Paska M. Z., Radzimovska O. V., Buriak M. I. (2020) Rozrobka novykh vydiv delikatesnykh produktiv spetsialnoho pryznachennia [Development of new types of specialty specialty products]. Naukovi pratsi NUKhT. Tom 26, № 5. S. 150–155 (in Ukrainian).
16. Petropavlovska S.Ie. (2019) Otsinka infrastruktury rynku helitsekultury ta mozhlyvostei realizatsii eksportnoho potentsialu [Evaluation of the infrastructure of the heliculture market and the possibilities of realizing the export potential]. Skhidna Yevropa: ekonomika, biznes ta upravlinnia. №3(20). S. 115–120 (in Ukrainian).
17. Philippine National Pns/Bafps 89:2011 Standard ICS 67.120.30 Live and raw bivalve mollusks. URL: http://www.chinaaseansps.com/upload/2012-07/12072017472523.pdf.
18. Prybutkovi slymaky. Yak zrobyty biznes na ravlykakh (2019) [Profitable snails. How to do business on snails]. URL: https://www.epravda.com.ua/publications/2018/08/29/639965/ (in Ukrainian).
19. Ravlykova ferma: uspishnyi ahrobiznes z vysokoiu rentabelnistiu (2019) [Snail farm: a successful agribusiness with high profitability] https://agroreview.com/news/ravlykova-ferma-uspishnyj-ahrobiznes-z-vysokoyu-rentabelnistyu?page=262 (in Ukrainian).
20. Ravlyky zavoiovuiut svoiu nishu v tvarynnytstvi (2018) [Snails are winning their niche in animal husbandry]. URL: http://agroportal.ua/ua/views/ blogs/ulitki-zavoevyvayut-svoyu-nishu-v-zhivotnovodstve (in Ukrainian).
21. Radzimovska O., Paska M. (2022) Lokalna kukhnia yak innovatsiinyi trend rozvytku restorannoho turyzmu v rehioni [Local cuisine as an innovative trend in the development of restaurant tourism in the region]. Moloda sportyvna nauka Ukrainy. T. 4. S. 71–72 (in Ukrainian).
22. Simonin H., Duranton F. & de Lamballerie M. (2012) New Insights into the High-Pressure Processing of Meat and Meat Products. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety. V. 11(3). S. 285–306.
23. Slyzkyi delikates: yak ukrainski ravlyky prokhodiat shliakh vid ikry do stolu (2018) [A slippery delicacy: how Ukrainian snails make their way from caviar to the table]. URL: https://www.segodnya.ua/ukraine/skolzkiy-delikates-kak-ukrainskieulitki-prohodyat-put-ot-ikry-do-stola-1277834.html (in Ukrainian).
24. Sverlova N.V. (2003) Materialy do monitorynhu nazemnoi malakofauny (Gastropoda, Pulmonata) m. Lvova ta yoho okolyts [Materials for monitoring terrestrial malacofauna (Gastropoda, Pulmonata) of Lviv and its surroundings]. Nauk. zap. Derzh. pryrodozn. muzeiu. Lviv. T. 18. S. 127–134 (in Ukrainian).
25. Sverlova N.V., Hural R.I. (2005) Vyznachnyk nazemnykh moliuskiv zakhodu Ukrainy [Determinant of terrestrial molluscs of western Ukraine]. Lviv. 218 s. (in Ukrainian).
26. Sverlova N.V., Kyrpan S.P. (2004) Rol velykykh mist u rozselenni deiakykh vydiv nazemnykh moliuskiv (Gastropoda, Pulmonata) [The role of large cities in the settlement of some species of terrestrial molluscs (Gastropoda, Pulmonata)]. Zbirnyk naukovykh prats "Naukovi osnovy zberezhennia biotychnoi riznomanitnosti". Lviv : Liha-Pres. Vyp. 5. S. 247–252 (in Ukrainian).
27. Shikovets K.O., Kvita H.M. (2020) Мodeliuvannia dynamiky ekonomichnoho rozvytku malykh ahrarnykh pidpryiemstv [Мodeling of the dynamics of economic development of small agricultural enterprises]. Infrastruktura rynku. Vypusk 49. S. 160–166 (in Ukrainian).
28. Ukraina rekordno narostyla eksport ravlykiv do YeS (2020) [Ukraine increased the export of snails to the EU to a record]. URL: https://hromadske.ua/posts/ukrayinarekordno-narostila-eksport-ravlikiv-do-yes (in Ukrainian).
29. Winston F. Ponder, David R. Lindberg, (1997). Towards a phylogeny of gastropod molluscs: an analysis using morphological characters. Zoological Journal of the Linnean Society, Vol. 119, Issue 2, pp. 83–265. URL: https://doi.org/10.1111/j.1096-3642.1997.tb00137.x
30. Zinchenko M. O. (2016) Moliusky : Metod. rek. do provedennia polovoi praktyky z pryrodoznavstva [Molluscs: Method. rec. to conducting field practice with natural sciences]. Lutsk : Media. 60 s. (in Ukrainian).
31. Zhuikova H.Ie., Nitsenka V.S. (2013) Ahrobiznes: problemy, suchasnyi stan ta perspektyvy rozvytku : Kolektyvna monohrafiia. Knyha 3. [Agribusiness: problems, current state and prospects of development : Collective monograph. Book 3]. Odesa: TOV «Leradruk». 577 s. (in Ukrainian).
Опубліковано
2023-04-20
Як цитувати
Бондаренко, Л. В., Федорченко, М. М., Король, А. П., Безпалий, І. Ф., & Король-Безпала, Л. П. (2023). ОСНОВНІ АСПЕКТИ ГОДІВЛІ ТА ОРГАНОЛЕПТИЧНІ ПОКАЗНИКИ М’ЯСА РАВЛИКІВ ПРИ ПРОМИСЛОВІЙ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Тваринництво, (1), 11-16. https://doi.org/10.32782/bsnau.lvst.2023.1.2