ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ ПРОБІОТИКІВ У ГОДІВЛІ БРОЙЛЕРІВ

Ключові слова: бройлери, продуктивність, збереженість, кормова добавка, пробіотик, раціон, комбікорм, м’ясні показники

Анотація

У статті на підставі проведених наукових досліджень розглянуто важливе проблемне питання щодо використання пробіотичних препаратів у годівлі птиці. Тим більше, що на сьогодні особливий попит у світі на продукцію птахівництва постійно зростає, і це пояснюється її повноцінним складом, багатим на легкоперетравні білки, ліпіди та поліненасичені жирні кислоти. До того ж, протеїну в м’ясі птиці приблизно така ж кількість, як у свинині та баранині, проте вміст незамінних амінокислот вищий, ніж у м’ясі інших тварин. На сьогоднішній день численні наукові дослідження доводять ефективність застосування пробіотичних препаратів у годівлі бройлерів. Нами встановлено, що введення пробіотиків у раціони курчат– бройлерів позитивно вплинуло на інтенсивність росту, процеси травлення та обмінні процеси в організмі, продуктивність, збереженість поголів’я, а також конверсію корму. Однак не всі добавки, що представлені на вітчизняному ринку, задовольняють запити виробників птахівничої продукції. Тому мета наших досліджень була направлена на вивчення ефективності використання пробіотичної кормової добавки у різні періоди вирощування курчат–бройлерів. Дослідженнями встановлено, що за весь період (42 доби) вирощування жива маса курчат у дослідних групах перевищувала контрольний показник на 5,9–13,0 %, збереженість поголів’я коливалася у межах 95–100 %. Використання у годівлі курчат–бройлерів дослідних груп комбікормів збагачених пробіотичною кормовою добавкою сприяло кращому засвоєнню основних поживних речовин корму. Доведено, що бройлери дослідних груп краще перетравлювали сирий протеїн, сирий жир та сиру клітковину корму, що вказує на ефективну дію пробіотику в загальному обміні речовин. Результати проведених наукових досліджень показали, що економічна ефективність від застосування 3 % пробіотичної кормової добавки “Трилакто-Кор” з 1-ї по 14-у добу вирощування курчат склала 16,1 %, з 1-ї по 28-у добу – 22,4 %, за використання добавки протягом усього періоду вирощування бройлерів – 27,4 % та при періодичному введенні в основний раціон по 7 діб у стратовий, ростовий та фінішний періоди – 30,5 %. Таким чином, пробіотичні препарати у вигляді кормових добавок набувають все більшого застосування при вирощуванні бройлерів як з лікувальною, так і профілактичною метою. Ринок препаратів цієї групи активно розвивається і наповнюється щораз новими зразками вітчизняного та іноземного виробництва.

Посилання

1. Harda, S. O., Danylenko, S. H., Panasiuk, I. V. (2013). Probiotychni vlastyvosti mikroorhanizmiv [Probiotic properties of microorganisms]. Naukovi publikatsii bioloho-medychnoho napriamku, psykholohii ta fizychnoho rozvytku liudyny (in Ukrainian).
2. Harda, S. O., Danylenko, S. H., Lytvynov, H. S. (2014). Biotekhnolohichni aspekty analizu mikroflory silskohospodarskoi ptytsi [Biotechnological aspects of microflora analysis of poultry]. Biotechnologia acta. Vyp (in Ukrainian).
3. Hamko, L. N. (2015). Zghodovuvannia broileram dobavky SHOL-1-40 [Feeding broilers with SGOL-1-40 supplement]. Ptakhivnytstvo (in Ukrainian).
4. Huzhvynska, S. O., Palii, A. P. (2018). Vyznachennia antahonistychnykh ta adhezyvnykh vlastyvostei laktobakterii ta bifidobakterii [Determination of antagonistic and adhesive properties of lactobacilli and bifidobacteria]. Mikrobiolohichnyi zhurnal (in Ukrainian).
5. Huzhvynska, S. O., Palii, A. P. (2018). Biolohichni vlastyvosti laktobakterii ta bifidobakterii. [Biological properties of lactobacilli and bifidobacteria. Veterinary biotechnology]. Veterynarna biotekhnolohiia (in Ukrainian).
6. Hushchyn, V. V. (2011). Yakist miasa tradytsiinykh i vysokoproduktyvnykh krosiv kurchat-broileriv [Meat quality of traditional and high-performance crosses of broiler chickens]. Miasna industriia (in Ukrainian).
7. Danylenko, S. H., Harda, S. O. (2015). Zastosuvannia funktsionalnoi dobavky BK-Pt pry vyroshchuvanni kurchatbroileriv [Application of functional additive BK-Pt in growing broiler chickens]. Prodovolchi resursy (in Ukrainian).
8. Danylenko, S. H., Kovalenko, L. M., Harda, S. O. (2014). Doslidzhennia vplyvu multyvitaminnoho kompleksu na rist shtamiv Lactobacillus paracasei ssp. raracasei [Study of the effect of a multivitamin complex on the growth of strains of Lactobacillus paracasei ssp. Raracasei]. Praha : Publishing House “Education and Science” (in Ukrainian).
9. Dovidnyk z vyroshchuvannia broileriv Ross. 2015.
10. Ibatullin, I. I., Nechai, N. M., Deineko, R. M. & Otchenashko, V. V. (2016). Efektyvnist zastosuvannia pidkysliuvachiv ta probiotyka za vyroshchuvannia molodniaku perepeliv [Effectiveness of the use of acidifiers and probiotics for raising young quails]. Biolohiia tvaryn (in Ukrainian).
11. Karkach, P. M., Mashkin, Yu. O., Bilkevych, V. V. (2017). Innovatsiini tekhnolohii vyrobnytstva produktsii ptakhivnytstva u prysadybnykh i fermerskykh hospodarstvakh [Innovative technologies for the production of poultry products in homesteads and farms]. Suchasne ptakhivnytstvo (in Ukrainian).
12. Kordon, T. I.(2014). Pryntsypy stvorennia, mekhanizm dii ta klinichne zastosuvannia probiotykiv. [Principles of creation, mechanism of action and clinical application of probiotics]. Annals of Mechnikjov Institute (in Ukrainian).
13. Kurtiak, B. M., Romanovych, M. M. (2015). Zastosuvannia probiotykiv u ptakhivnytstvi – osnova epizootychnoho blahopoluchchia ptakhohospodarstv [The use of probiotics in poultry farming is the basis of epizootic well-being of poultry farms]. Nauk. visnyk LNUVMBT imeni S. Z. Gzhytskoho (in Ukrainian).
14. Kucheruk, M. D. (2018). Profilaktychni preparaty dlia uspishnoho vedennia orhanichnoho ptakhivnytstva [Prophylactic drugs for successful organic poultry farming]. Suchasne ptakhivnytstvo (in Ukrainian).
15. Kucheruk, M. D., Bilyk, R. I., Ihnatovska, M. V. (2018). Eksperymentalne zastosuvannia probiotychnoho preparatu dlia orhanichnoho vyroshchuvannia kurei [Experimental use of a probiotic preparation for organic chicken farming]. Teoretical and Applied Veterinary Medicine (in Ukrainian).
16. Orishchuk, O. S. Tsap, S. V., Chernenko, O. M., Darmogray, L. M., Chernenko, O. I. & Mykytiuk, V. V. (2019). Environmental justification forusing of active yeast in laying hens diet. Ukrainian Journal of Ecology (in Ukrainian).
17. Orischuk, O., Tsap, S. Ruban, N & Khmeleva, E. (2017). Use of feed additives on the palm fat base in feeding of laying hens / Zbirnyk naukovykh prats Vinnytskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Ahrarna nauka ta kharchovi tekhnolohii. Vinnytsia, 2(96), 67–72 (in Ukrainian).
18. Orishchuk, O. S. (2019). Efektyvnist vykorystannia aktyvnykh drizhdzhiv u hodivli ptytsi na yakisni pokaznyky yaiets [The effectiveness of the use of active yeast in poultry feeding on the quality indicators of eggs]. Zbirnyk naukovykh prats BNAU (in Ukrainian).
19. Sakhatskyi, N. (2016). Miaso v klittsi [Meat in a cage]. Tvarynnytstvo. (in Ukrainian).
20. Tsap, S. V., Orishchuk, O. S. (2015). Vplyv kompleksnykh kormovykh dobavok z vvedenniam palmovoho zhyru na produktyvnist ta histolohichnu budovu pechinky broileriv [The influence of complex feed additives with the introduction of palm oil on the performance and histological structure of the liver of broilers]. Zbirnyk naukovykh prats BNAU. (in Ukrainian).
21. Ajuwon, K. M. (2016). Toward a better understanding of mechanisms of probiotic and prebiotics action in poultry species. J. Appl. Res.
22. Artemieva, O. A. & Logvinova, T. I. (2018). Use of feed yeast in quail farming. Veterinaria i Kormlenie.
23. Anadyn, A., Martonez-Larranaga, M., Aranzazu-MartHnez, M. (2016). Probiotics for animal nutrition in the European Union. Regulation and Safety Assessment. Regulatory Toxicology. Pharmacology.
24. M. Y. Al-Saiady et al. Anim. (2015). Effect of chelated chromium supplementation on lactation performance and blood parameters of holstein cows under heat stress. Feed Sci. Technol.
25. F. Yang et al. (2015). Lactobacillus reuteri 5007 modulates tight function protein expression in IPEC-J2 cells with LPS stimulation and in newborn piglets under normal conditions. BMC Microbiol.
26. Lukas, Grumet, Yorick, Tromp and Verena, Stiegelbauer. (2020). Rozrobka novykh probiotykiv [Development of new probiotics]. The Development of High-Quality Multispecies Probiotic Formulations: From Bench to Market.
27. Markowiak, P., Slizewska, K. (2018). The role of probiotics, prebiotics and synbiotics in animal nutrition. Gut Pathogens.
28. Podolian, Yu. M. (2016). The effect of probiotics on broiler chickens growth and efficiency. Ukr. J. Ecology.
29. Ravindran, V. (2013). Feed enzymes: The science, practice, and metabolic realities. J. Poultry Science.
Опубліковано
2023-04-20
Як цитувати
Цап, С. В., & Оріщук, О. С. (2023). ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ ПРОБІОТИКІВ У ГОДІВЛІ БРОЙЛЕРІВ. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Тваринництво, (1), 76-81. https://doi.org/10.32782/bsnau.lvst.2023.1.11