ВИКОРИСТАННЯ КОРМОВОГО ЕНЗИМУ В РАЦІОНАХ ПОРОСНИХ І ПІДСОСНИХ СВИНОМАТОК
Анотація
Кормова добавка Оллзайм ПТ провідної кормової компанії Оллтек ЮК Лтд – ферментний засіб для кращої засвоюваності пшениці, жита або тритікале у раціонах птиці та свиней. Загальний ефект від застосування цього препарату полягає у нейтралізації антипоживних речовин, вивільненні і засвоєнні додаткової обмінної енергії, підвищенні перетравності протеїну і доступності амінокислот та зниженні в’язкості хімусу. Застосування цієї кормової добавки дозволяє підвищити поживну цінність зернових на 4–10% в залежності від виду та сорту зернових інгредієнтів раціону. Багатьма дослідами встановлено, що введення до комбікормів жирових добавок також позитивно впливає на відтворні якості свиноматок, ріст та розвиток поросят. Базуючись на висновках попередніх дослідників, було вирішено ввести до раціону свиноматок жирові добавки та ферментні препарати, підтвердити або спростувати їх висновки та самостійно встановити вплив жирових добавок та ферментних препаратів на відтворювальні якості свиноматок і їх вплив на біохімічні показники крові. Кінцевою метою досліду стало визначення доцільності використання ферментативного препарату «Оллзайм ПТ» самостійно, або з одночасним вводом до основного раціону 2,5% соняшникової олії в конкретному товарному підприємстві. Проаналізувавши отримані результати науково-виробничого досліду, можна зробити висновок, що найкращий вплив на відтворювальні якості свиноматок має додавання до раціону комбінаційного комплексу кормових препаратів «олія соняшникова +кормовий фермент Оллзайм ПТ». Пояснюється це тим, що рослинні олії містять велику кількість ненасичених жирних кислот – лінолевої і ліноленової які необхідні для побудови клітин і деяких гормонів, але не можуть синтезуватись в організмі свиней. Застосування в раціонах специфічних ферментних комплексів, що розщеплюють некрохмалисті полісахариди, дозволяє значно підвищити засвоюваність з нього поживних речовин. В результаті цього рівень обмінної енергії, засвоєння протеїну і амінокислот, вуглеводів істотно підвищується. Використання одночасно такої оптимальної комбінації кормових добавок обумовлює поліпшення конверсії корму за рахунок його перетравності, і, як наслідок, – позитивно впливає на покращення засвоєння корму, збільшення збереженості поросят і їх живої маси, що в цілому призводить до зниження витрат на одиницю продукції, що й підтвердив економічний аналіз результатів зоотехнічних досліджень. Додатковий щорічний дохід на фермі після впровадження у технологію годівлі свиноматок додавання до основного прийнятого в господарстві раціону соняшникової олії разом з ферментним кормовим засобом Оллзайм ПТ дозволить збільшити виробництво продукції на ділянці відтворення на 5198,8 грн. на гніздо свиноматок. Розрахунки проведені в цінах кормових засобів, закупки кормових добавок та реалізації поросят населенню на 01.11.2022 р.
Посилання
2. Araújo, W. A. G. de, Albino, L. F. T., Rostagno, H. S., Hannas, M. I., Luengas, J. A. P., Silva, F. C. de O., Carvalho, T. A., & Maia, R. C. (2014). Sunflower meal and supplementation of enzyme complex in diets for growing and finishing pigs. Brazilian Journal of Veterinary Research and Animal Science, 51(1), 49– 59. https://doi.org/10.11606/issn.1678-4456. v51i1p49-59
3. Cadogan, D. J., & Choct, M. (2015). Pattern of non-starch polysaccharide digestion along the gut of the pig: Contribution to available energy. Animal Nutrition, 1(3), 160–165. https://doi.org/10.1016/j.aninu.2015.08.011
4. Choct, M., Dersjant-Li, Y., McLeish, J., & Peisker, M. (2010). Soy oligosaccharides and soluble non-starch polysaccharides: a review of digestion, nutritive and anti-nutritive effects in pigs and poultry. Asian Austal J Anim., 1386–1398. https://doi.org/10.5713/ajas.2010.90222
5. Cromwell, G. L. (2008). ASAS centennial paper: Landmark discoveries in swine nutrition in the past century. J Anim Sci., 87(2), 778–92. https://doi.org/10.2527/jas.2008-1463
6. Heyer, C. M. E., Jaworski, N. W., Page, G. I., & Zijlstra, R. T. (2022). Effect of Fiber Fermentation and Protein Digestion Kinetics on Mineral Digestion in Pigs. Animals (Basel), 12(16), 2053. https://doi.org/10.3390/ani12162053
7. Jha, R., & Berrocoso, J. D. (2015). Review: Dietary fiber utilization and its effects on physiological functions and gut health of swine. Animal, 9, 1441–1452. https://doi.org/10.1017/S1751731115000919
8. Khalak, V. I., & Gutyj, B. V. (2022). Riven fenotypovoho proiavu hodivelno-miasnykh yakostei molodniaku svynei riznoi vnutrishnoporodnoi dyferentsiatsii za deiakymy bahatokomponentnymy pokaznykamy otsinky. [Level of phenotypic manifestation of feeding and meat qualities of young pigs of different intrabreed differentiation according to some multicomponent evaluation indexes]. Ukrainian Journal of Veterinary and Agricultural Sciences, 5(1), 66–70. (in Ukrainian). https://doi.org/10.32718/ujvas5-1.11
9. l’Anson, K. A., Choct, M., & Brooks, PH. (2013). Effect of feed processing and enzyme supplementation on diet digestibility and performance of male weaner pigs fed wheat-based diets in dry or liquid form. Anim Prod Sci., 53, 531–539. https://doi.org/10.1071/AN12256
10. Lindberg, J. E. (2014). Fiber effects in nutrition and gut health in pigs. Journal of Animal Science and Biotechnology, 5(1), 2–7. https://doi.org/15.10.1186/2049-1891-5-15
11. Masey O'Neill, H. V., Smith, J. A., & Bedford, M. R. (2014). Multicarbohydrase enzymes for non-ruminants. Asian- Australasian Journal Animal Sciences, 27(2), 290–301. doi: 10.5713/ajas.2013.13261
12. McGlone, J. J. (2013). The Future of Pork Production in the World: Towards Sustainable, Welfare-Positive Systems. Animals (Basel). 3(2), 401–15. https://doi.org/10.3390/ani3020401
13. Mykhalko, O. G. (2020). Vidhodivelni yakosti svynei irlandskoho pokhodzhennia pry riznykh typakh hodivli [Fattening qualities of Irish pigs origin at different types of feeding]. Bulletin of the Sumy National Agrarian University. Series "Livestock", 3(42), 52–57. (in Ukrainian). https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2020.3.9
14. Nguyen, D. H., Park, J. W., & Kim, I. H. ( 2017). Effect of crumbled diet on growth performance, market day age and meat quality of growing-finishing pigs. J. Appl. Anim. Res., 45, 396–399. https://doi.org/10.1080/09712119.2016.1206904
15. Nortey, T. N., Patience, J. F., Simmins, P. H., Trottier, N. L., & Zijlstra, R. T. (2007). Effects of individual or combined xylanase and phytase supplementation on energy, amino acid, and phosphorus digestibility and growth performance of grower swine fed wheat-based diets containing wheat millrun. J Anim Sci., 85, 1432–1443. https://doi.org/10.2527/ jas.2006-613
16. Novgorodska, N., & Fabiianska, O. (2022). Use of enzyme preparations in pig feeding. Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Agricultural Sciences, 24(97), 70–75. https://doi.org/10.32718/ nvlvet-a9712
17. O'Doherty, J. V., Venardou, B., Rattigan, R., & Sweeney, T. (2021). Feeding Marine Polysaccharides to Alleviate the Negative Effects Associated with Weaning in Pigs. Animals (Basel), 11(9), 2644. https://doi.org/10.3390/ani11092644
18. Passos, A. A., Park, I., Ferket, P., von Heimendahl, E., & Kim, S. W. Effect of dietary supplementation of xylanase on apparent ileal digestibility of nutrients, viscosity of digesta, and intestinal morphology of growing pigs fed corn and soybean meal based diet. Animal Nutrition, 1(1), 19–23. https://doi.org/10.1016/j.aninu.2015.02.006
19. Patience, J. F., & Ramirez A. (2022). Invited review: strategic adoption of antibiotic-free pork production: the importance of a holistic approach. Transl Anim Sci., 6(3), txac063. https://doi.org/10.1093/tas/txac063
20. Povod, M. H., Kondratiuk, V. M., Lykhach, V. Y., Mykhalko, O. H., Izhboldina, O. O., Povoznikov, M. H., Hutyi, B. V. (2022). Efektyvnist vykorystannia innovatsiinykh bilkovykh komponentiv u hodivli svynei [Efficiency of using innovative protein components in pig feeding]. Bulletin of Sumy National Agrarian University. The Series: Livestock, 2, 24–35. (in Ukrainian). https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2022.2.5
21. Povod, M. H., Opara, V. O., Mykhalko, O. H., Hutyi, B. V., Chalyi, O. I., Verbelchuk, T. V., Verbelchuk, S. P., & Koberniuk, V. V. (2023). Efektyvnist vykorystannia vysokobilkovoho soniashnykovoho kontsentratu v rozvedenni svynei v umovakh promyslovoho kompleksu [Efficiency of the use of high-protein sunelower concentrate in the breeding of pigs in the conditions of the industrial complex]. Bulletin of Sumy National Agrarian University. The Series: Livestock, (4), 33–41. (in Ukrainian). https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2022.4.5
22. Recharla, N., Kim, D., Ramani, S., Song, M., & Park, J. (2019). Balasubramanian B. Dietary multi-enzyme complex improves in vitro nutrient digestibility and hind gut microbial fermentation of pigs. PloS one, 14(5), 1–19. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0217459
23. Selle, P. H., & Ravindran, V. (2008). Phytate-degrading enzymes in pig nutrition. Livestock Science, 113(2), 99–122. https://doi.org/10.1016/j.livsci.2007.05.014
24. Shurson, G. C., Hung, Y. T., Jang, J. C., & Urriola, P. E. (2021). Measures Matter-Determining the True Nutri- Physiological Value of Feed Ingredients for Swine. Animals (Basel), 11(5), 1259. https://doi.org/10.3390/ani11051259
25. Sun, X., Piao, L., Jin, H, Nogoy, KMC., Zhang, J., Sun, B., Jin, Y., Lee, DH., Choi, SH., Smith, SB., & Li, X. (2021). Effects of dietary supplementation of glucose oxidase, catalase, or both on reproductive performance, oxidative stress, fecal microflora and apoptosis in multiparous sows. Anim Biosci, 35(1), 75-86. https://doi.org/10.5713/ab.20.0839
26. Upadhaya, S. D., Yun, H. M., & Kim, I. H. (2016). Influence of low or high-density corn and soybean meal-based diets and protease supplementation on growth performance, apparent digestibility, blood characteristics and noxious gas emission of finishing pigs. Anim Feed Sci Tech., 216, 281–287 https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2016.04.003
27. Vahjen, W., Osswald, T., Scha¨fer, K., & Simon, O. (2007). Comparison of a xylanase and a complex of non-starch polysaccharide-degrading enzymes with regard to performance and bacterial metabolism in weaned piglets. Arch Anim Nutr., 61, 90–102. https://doi.org/10.1080/17450390701203881
28. Vyslotska, L., Gutyj, B., Khalak, V., Martyshuk, T., Todoriuk, V., Stadnytska, O., Magrelo, N., Sus, H., Vysotskyi, A., Vus, U., & Magrelo, V. (2021). The level of products of lipid peroxidation in the blood of piglets at the action feed additive “Sylimevit”. Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Agricultural Sciences, 23(95), 154–159. https://doi.org/10.32718/nvlvet-a9523
29. Willamil, J., Badiola, I., Devillard, E., Geraert, P. A., & Torrallardona, D. (2012). Wheat-barley-rye-or cornfed growing pigs respond differently to dietary supplementation with a carbohydrase complex. J Anim Sci., 90, 824–32. https://doi.org/10.2527/jas.2010-3766
30. Wu, Y., Zhao, J., Xu, C., Ma, N., He, T., Zhao, J., Ma, X., & Thacker, PA. (2020). Progress towards pig nutrition in the last 27 years. J Sci Food Agric., 100(14), 5102–5110. https://doi.org/10.1002/jsfa.9095
31. Yin, F., Zhang, Z., Huang, J., & Yin, Y. (2010). Digestion rate of dietary starch affects systemic circulation of amino acids in weaned pigs. Br J Nutr., 103, 1404–1412. https://doi.org/10.1017/S0007114509993321
32. Yin, Y. L., Baidoo, S. K., Schulze, H., & Simmins, PH. (2001). Effects of supplementing diets containing hulless barley varieties having different levels of non-starch polysaccharides with β-glucanase and xylanase on the physiological status of the gastrointestinal tract and nutrient digestibility of weaned pigs. Livest Prod Sci., 71, 97–107. https://doi.org/10.1016/ S0301-6226(01)00214-7
33. Zhang, F., & Adeola, O. (2017). Techniques for evaluating digestibility of energy, amino acids, phosphorus, and calcium in feed ingredients for pigs. Anim Nutr., 3(4), 344. https://doi.org/10.1016/j.aninu.2017.06.008
34. Zhang, Q., Widmer, G., & Tzipori, S. (2013). A pig model of the human gastrointestinal tract. Gut Microbes, 4(3), 193–200. https://doi.org/10.4161/gmic.23867