ПОРІВНЯЛЬНА ОЦІНКА ВПЛИВУ ВИРОЩУВАННЯ ТЕЛИЦЬ І ГОДІВЛІ КОРІВ НА НАДОЇ
Анотація
Викладено результати досліджень щодо впливу інтенсивності вирощування телиць і рівня годівлі корів на надої у високопродуктивному стаді фермерського господарства «Альфа». З’ясовано механізми та закономірності цього впливу. Матеріалом для досліджень послужили дані про надої, витрачання кормів та вирощування телиць у різні періоди функціонування господарства. Зокрема, контролювали вказані показники у два трирічних періоди: попередній – з 2007 по 2009 рік; та наступний – з 2012 по 2014 рік. Було проаналізовано динаміку надоїв та основних показників годівлі й вирощування молодняку за попередній та наступний періоди. З використанням дисперсійного аналізу встановлено вірогідність відмінностей між надоями, рівнем вирощування та годівлі у різні контрольовані періоди, а також ступені та характеристики впливів періоду на вказані показники. З метою розробки моделі оцінки надою за показниками рівнів годівлі корів та інтенсивності вирощування телиць застосовували покроковий множинний регресійний аналіз з використанням у якості залежної змінної річних надоїв, а у якості незалежних змінних – різних показників годівлі й вирощування телиць. Виявлено, що надої на фуражну корову у ФГ «Альфа» з плином часу закономірно підвищуються. Так, при середніх надоях у попередній період (2007-2009 роки) 6062 кг, в наступному періоді (2012-2014 роки) вони збільшилися до 7838 кг, тобто на 1776 кг. Ступінь впливу періоду на надій становить η2=88,2% (p = 0,005). Вплив ураховуваного періоду на середньодобовий приріст телиць дорівнює η2=72,3%. При цьому середньодобовий приріст телиць на вирощуванні збільшився з 640 г у попередній до 817 г у наступний період, або на 27,7 % при вірогідній різниці між періодами (p = 0,032). Динаміка витрат кормів на годівлю корів протягом проаналізованого відрізку часу мала позитивну тенденцію. Зокрема, у 2012-2014 роках рівень годівлі корів становив у середньому 80,4 ц к.од. на корову за рік, а порівняно з попереднім періодом він збільшився на 17,2 ц к.од. (27,2 %). Однак ця різниця не вірогідна (p = 0,083). Ще один важливий контрольований нами показник годівлі – кількість витрачених концентрованих кормів. Встановлено, що відсоток концентрованих кормів у структурі раціонів збільшився з 32,6 % у попередній до 36,9 % у наступний період, хоча ця різниця (4,6 %) є не вірогідною (p = 0,267). Розроблено досить точну (R2 = 0,979) та вірогідну (p = 0,001) регресійну модель прогнозування надою на фуражну корову на основі показників живої маси телиць у віці 18 місяців та частки концентрованих кормів у раціонах. Жива маса телиць у віці 18 місяців має значно більший вплив на прогнозований надій, аніж частка концентрованих кормів, про що свідчать відмінності стандартизованих коефіцієнтів регресії β по цих показниках (0,885 σнадою/σживої маси проти 0,230 σнадою/σ%концентратів відповідно).
Посилання
2. Stadnytska O. I. 2011. Vplyv rostu i rozvytku koriv u period vyroshchuvannia na yikh molochnu produktyvnist [Influence of growth and development of cows during the growing period on their milk productivity] // Rozvedennia i henetyka tvaryn. K.: Ahrarna nauka. issue 45. pp. 264–270.
3. Vysoka produktyvnist potrebuie dodatkovoi enerhii [High performance requires extra energy] // Agroexpert. 2013. no. 5 (58). pp. 84–85.
4. Pezzuolo, A.; Chiumenti, A.; Sartori, L. and Borso, F. 2016. Automatic feeding system: evaluation of energy consumption and labour requirement in north-east italy dairy farm. Engineering for rural development, v.25, pp. 882-887.
5. Shablia, V.P. 2018. Comparative assessment of feed preparation technologies for Ukrainian breeds of dairy cows // Boletim de Indústria Animal / Instituto de Zootecnia. Nova Odessa. Brasil. V. 75, pp.1–10. DOI: https://doi.org/10.17523/bia.2018.v75.e1424.
6. Ruban, S.Yu., Perekrestova, A.V. and Shablia, V.P. Metody otsinky efektyvnosti vyrobnytstva moloka korovamy riznykh henetychnykh hrup v umovakh vysokotekhnolohichnoi fermy (chastyna persha) [Methods for evaluating milk production efficiency by cows of different genetic groups in a high-tech farm (Part One)]. Naukovyi visnyk Natsionalnoho universytetu bioresursiv i pryrodokorystuvannia Ukrainy. Seriia «Tekhnolohiia vyrobnytstva i pererobky produktsii tvarynnytstva». issue 271. Kyiv, 2017. pp. 158–176.
7. Shablia, V.P., Shablia, P.V. 2016. Kompiuterna ekonometrychna model tekhnolohii skotarstva [Computer econometric model of livestock technology] // Naukovo-tekhnichnyi biuleten IT NAAN Ukrainy. no. 115. pp. 242-252.
8. Arndt, C.; Powell, J.M.; Aguerre, M.J.; Crump, P.M. and Wattiaux, M.A. 2015. Feed conversion efficiency in dairy cows: Repeatability, variation in digestion and metabolism of energy and nitrogen, and ruminal methanogens. J. Dairy Sci., 98(6), 3938–3950.
9. Ruban, S.Y.; Perekrestova, A.V.; Shablia, V.P.; Bochkov, V.M. 2018. Feed conversion efficiency in different groups of dairy cows. Ukrainian Journal of Ecology, v.8, pp.124–129. doi: 10.15421/2018_196
10. Pershuta, V. V. 2011. Vzaiemozviazok rivnia vyroshchuvannia ta molochnoi produktyvnosti koriv-pervistok [The relationship between the level of production and milk production of first-born cows] // Rozvedennia i henetyka tvaryn. № 45. pp. 192–199.
11. Kuziv, M., Kuziv, N and Fedorovych Ye. 2015. Vplyv zhyvoi masy telyts na molokoproduktyvnist pervistok u period vyroshchuvannia [Influence of live weight of heifers on milk production of firstborn cows during the growing period] // Tvarynntstvo Ukrainy. no. 9. pp. 16–20.
12. Butylo R.I. 2014. Hodivlia yak kliuchovyi orhanizatsiino-ekonomichnyi element v tekhnolohii vyrobnytstva moloka [Feeding as a key organizational and economic element in milk production technology] // Innovatsiina ekonomika. no. 6 (55). pp. 141–145.
13. Khmelnychyi, L. M. and Loboda V.P. 2014. Kharakterystyka remontnykh telyts ukrainskoi chervono-riaboi molochnoi porody za rozvytkom zhyvoi masy [Characteristics of repair heifers of Ukrainian Red-and-White dairy breed by development of live weight] // Visnyk Sumskoho nats. ahr. un-tu, issue 2/2 (25). Sumy, pp. 10–13.
14. Lytvynenko, T. V. 2010.Vikovi zminy intensyvnosti rostu remontnykh telyts holshtynskoi porody [Age-related changes in the growth rate of Holstein breeding heifers] // Visnyk SNAU. Seriia Tvarynnytstvo. no. 12. pp. 73–75.
15. Maekawa, M; Beauchemin; K.A. and Christensen, D.A. Effect of concentrate level and feeding management on chewing activities, saliva production, and ruminal pH of lactating dairy cows. J Dairy Sci. 2002 May; 85(5):1165-75. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(02)74179-9
16. Duzhak, A. 2012. Yakist kormiv zadaie ton efektyvnii hodivli [Feed quality sets the tone for effective feeding] // Propozytsiia. no. 1. pp. 117–118.