МОНІТОРИНГ ЗАЛИШКІВ ВЕТЕРИНАРНИХ ПРЕПАРАТІВ У ПРОДУКЦІЇ ПТАХІВНИЦТВА
Анотація
Моніторинг залишків ветеринарних препаратів у продукції птахівництва здійснюється з метою контролю забруднюючих речовин, які можуть з’явитися в продуктах харчування внаслідок застосування лікарських засобів під час вирощування птиці. Контроль залишків забруднювачів здійснюються на основі затверджених планів моніторингу через відбір зразків, тестування та повідомлення про результати дослідження. Зразки збираються та обробляються щорічно в рамках процедур моніторингу, спрямованих на статистичне визначення наявності залишків забруднювачів і ветеринарних препаратів, в тому числі антибіотиків в харчових продуктах. Особливо актуальним це питання є в контексті дотримання санітарних правил безпеки та міжнародної торгівлі продуктами харчування тваринного походження. Наведено дані щодо результатів проведення планових заходів контролю показників безпечності в продукції птахівництва впродовж 2020–2022 років. В процесі проведення досліджень було проведено аналіз нормативних документів, що регламентують порядок проведення відбору проб на предмет дослідження залишків забруднювачів і залишків ветеринарних препаратів у м’ясі птиці і субпродуктах, а також періодичність проведення заходів контролю. Встановлено, що відбір та інспектування зразків проводиться згідно чинних вимог на виконання щорічних планів державного моніторингу залишків ветеринарних препаратів та забруднювачів у живих тваринах і необроблених харчових продуктах тваринного походження. На підставі аналізу проведеної роботи встановлено, що за період 2020–2022 років було відібрано 26 проб м’яса птиці та 45 проб субпродуктів (печінки). Згідно аналізу результатів досліджень впродовж звітного періоду у досліджуваних пробах залишків ветеринарних препаратів та забруднювачів, що перевищують МДР, не встановлено. Проведення планових моніторингових досліджень забезпечує своєчасне виявлення небезпечної продукції, забезпечує належний рівень захисту прав споживачів на якісні і безпечні продукти харчування та реалізацію міжнародної торгівлі харчовими продуктами з дотримання чинних вітчизняних і міжнародних вимог щодо безпечності продукції тваринного походження, а зокрема м’яса птиці. Проаналізовано відповідність проведеної роботи в Сумській області впродовж трьох років в аспекті виконання загальнодержавної програми моніторингу залишків ветеринарних препаратів та забруднювачів в продукції птахівництва.
Посилання
2. Blake, D.P., Knox, J., Dehaeck, B., Huntington, B., Rathinam, T., Ravipati, V., Ayoade, S., Gilbert, W., Adebambo, A.O., Jatau, I.D. (2020). Re-Calculating the Cost of Coccidiosis in Chickens. Vet. Res., 51, 115.
3. Cai, C., Xiang, Y., Tian, S., Hu, Z., Hu, Z., Ma, B., Wu, P. (2023). Determination of Β2-Agonist Residues in Fermented Ham Using UHPLC-MS/MS after Enzymatic Digestion and Sulfonic Resin Solid Phase Purification. Molecules , 28, 2039.
4. Chafi, S., Ballesteros, E. (2022). A Simple, Efficient, Eco-Friendly Sample Preparation Procedure for the Simultaneous Determination of Hormones in Meat and Fish Products by Gas Chromatography—Mass Spectrometry. Foods , 11, 3095.
5. Chen, S., Su, X., Yuan, C., Jia, C.Q., Qiao, Y., Li, Y., He, L., Zou, L., Ao, X., Liu, A. A. (2021). Magnetic Phosphorescence Molecularly Imprinted Polymers Probe Based on Manganese-Doped ZnS Quantum Dots for Rapid Detection of Trace Norfloxacin Residual in Food. Spectrochim. Acta A Mol. Biomol. Spectrosc. , 253, 119577.
6. Commission Regulation (EU) No 37/2010 of 22 December 2009 on pharmacologically active substances and their classification regarding maximum residue limits in foodstuffs of animal origin (https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A32010R0037)
7. Food and Drug Administration. CFR—Code of Federal Regulations Title 21. PART 556: Tolerances for Residues of New Animal Drugs in Food; Food and Drug Administration: Silver Spring, MD, USA, 2023.
8. Gao, P., Zhang, P., Guo, Y., He, Z., Dong, Y., Tang, Y., Guan, F., Zhang, T., Xie, K. (2021). Determination of Levamisole and Mebendazole and Its Two Metabolite Residues in Three Poultry Species by HPLC-MS/MS. Foods , 10, 2841.
9. Gong, Y., Zhao, J., Cui, Y., Wu, G. (2023). Determination of Nine Antiviral Drug Residues in Animal Origin Foods by High Performance Liquid Chromatography-Tandem Mass Spectrometry. Sci. Technol. Food Ind. , 44, 332–337.
10. Greer, B., Chevallier, O., Quinn, B., Botana, L.M., Elliott, C.T. (2021). Redefining Dilute and Shoot: The Evolution of the Technique and Its Application in the Analysis of Foods and Biological Matrices by Liquid Chromatography Mass Spectrometry. TrAC Trends Anal. Chem. , 141, 116284.
11. Guo, Y., He, Z., Gao, P., Liu, S., Zhu, Y., Xie, K., Dong, Y. (2022). Concurrent Determination of Tigecycline, Tetracyclines and Their 4-Epimer Derivatives in Chicken Muscle Isolated from a Reversed-Phase Chromatography System Using Tandem Mass Spectrometry. Molecules , 27, 6139.
12. Guo, Y., Xie, X., Diao, Z., Wang, Y., Wang, B., Xie, K., Wang, X., Zhang, P. (2021). Detection and Determination of Spectinomycin and Lincomycin in Poultry Muscles and Pork by ASE-SPE-GC–MS/MS. J. Food Compos. Anal. , 101, 103979.
13. Hosain, M.Z., Kabir, S.M.L., Kamal, M.M. (2021). Antimicrobial Uses for Livestock Production in Developing Countries. Vet. World , 14, 210–221.
14. Hu, X., Zhao, Y., Dong, J., Liu, C., Qi, Y., Fang, G., Wang, S. A. (2021). Strong Blue Fluorescent Nanoprobe Based on Mg/N Co-Doped Carbon Dots Coupled with Molecularly Imprinted Polymer for Ultrasensitive and Highly Selective Detection of Tetracycline in Animal-Derived Foods. Sens. Actuators B Chem. , 338, 129809.
15. Karunarathna, N.B., Perera, I.A., Nayomi, N.T., Munasinghe, D.M.S., Silva, S.S.P., Strashnov, I., Fernando, B.R. (2021). Occurrence of Enrofloxacin and Ciprofloxacin Residues in Broiler Meat Sold in Sri Lanka. J. Natl. Sci. Found. , 49, 479.
16. Lei, X., Xu, X., Liu, L., Xu, L., Wang, L., Kuang, H., Xu, C. (2023). Gold-Nanoparticle-Based Multiplex Immuno-Strip Biosensor for Simultaneous Determination of 83 Antibiotics. Nano Res. , 16, 1259–1268.
17. Li, G., Qi, X., Wu, J., Xu, L., Wan, X., Liu, Y., Chen, Y., Li, Q. (2022). Ultrasensitive, Label-Free Voltammetric Determination of Norfloxacin Based on Molecularly Imprinted Polymers and Au Nanoparticle-Functionalized Black Phosphorus Nanosheet Nanocomposite. J. Hazard. Mater. , 436, 129107
18. Lin, L., Song, S., Wu, X., Liu, L., Kuang, H., Xiao, J., Xu, C. (2021). Determination of Robenidine in Shrimp and Chicken Samples Using the Indirect Competitive Enzyme-Linked Immunosorbent Assay and Immunochromatographic Strip Assay. Analyst , 146, 721–729.
19. Liu, B., Xie, J., Zhao, Z., Wang, X., Shan, X. (2021). Simultaneous Determination of 11 Prohibited and Restricted Veterinary Drugs and Their Metabolites in Animal-Derived Foods by Ultra Performance Liquid Chromatography-Tandem Mass Spectrometry Coupled with Solid Phase Extraction. Chin. J. Chromatogr. , 39, 406–414.
20. Moon, H., Nam, A., Muambo, K.E., Oh, J.-E. (2023). Simultaneous Multi-Residue Analytical Method for Anesthetics and Sedatives in Seafood Samples by LC-ESI/MSMS. Food Chem. , 404, 134157.
21. Oyedeji, A.O., Msagati, T.A.M., Williams, A.B., Benson, N.U. (2021). Detection and Quantification of Multiclass Antibiotic Residues in Poultry Products Using Solid-Phase Extraction and High-Performance Liquid Chromatography with Diode Array Detection. Heliyon , 7, e08469.
22. Shamsi, S.A., Patel, J. (2023). Advances and Strategies for Capillary Electrophoresis in the Characterization of Traditional Chinese Medicine: A Review of the Past Decade (2011–2021). Front. Anal. Sci., 3, 1059884.
23. Temerdashev, A., Dmitrieva, E., Azaryan, A.; Gashimova, E. (2023). Determination of Oxprenolol, Methandienone and Testosterone in Meat Samples by UHPLC-Q-ToF. Heliyon , 9, e13260.
24. Turnipseed, S.B., Jayasuriya, H. (2020). Analytical Methods for Mixed Organic Chemical Residues and Contaminants in Food. Anal. Bioanal. Chem. , 412, 5969–5980.
25. Wang, B., Xie, K., Lee, K. (2021). Veterinary Drug Residues in Animal-Derived Foods: Sample Preparation and Analytical Methods. Foods , 10, 555.
26. Yang, Y., Yin, S., Wu, L., Li, Y., Sun, C. (2021). Determination of Six Tetracyclines in Eggs and Chicken by Dispersive Liquid-Liquid Microextraction Combined with High-Performance Liquid Chromatography. J. AOAC Int., 104, 1549–1558.
27. Yoo, K.-H., Park, D.-H., Abd El-Aty, A.M., Kim, S.-K., Jung, H.-N., Jeong, D.-H., Cho, H.-J., Hacimüftüoğlu, A., Shim, J.-H., Jeong, J.H. (2021). Development of an Analytical Method for Multi-Residue Quantification of 18 Anthelmintics in Various Animal-Based Food Products Using Liquid Chromatography-Tandem Mass Spectrometry. J. Pharm. Anal., 11, 68–76.
28. Zhang, L., Wang, J., Fang, G., Deng, J., Wang, S. A (2020). Molecularly Imprinted Polymer Capped Nitrogen-Doped Graphene Quantum Dots System for Sensitive Determination of Tetracycline in Animal-Derived Food. ChemistrySelect , 5, 839–846.