ВПЛИВ БІОЛОГІЧНО АКТИВНИХ РЕЧОВИН НА ВУГЛЕВОДНО-ЛІПІДНИЙ ОБМІН В ОРГАНІЗМІ КОРІВ У ПЕРІОД СУХОСТОЮ
Анотація
Проведенні дослідження дозволили встановити, що тільність корів супроводжується активним рівнем обміну ліпідів. Загальна кількість ліпідів у крові тварин була в 1,12 рази, в 1,18–1,22 рази більше у дослідних тварин. Вміст триацилгліцерідів в крові тварин дослідних і контрольних тварин коливався незначно. Депонована енергії, на раціонах корів з біологічно активними речовинами менше використовувалась. НЕЖК у крові корів дослідних груп було – в 1,06, в 1,20 та в 1,21 рази менше, ніж у контрольних тварин (р<0,05). Введення в раціон корів БАВ в період сухостою позитивно вплинула на жировий метаболізм. Метаболізм вуглеводів також зазнав значних змін за умов введення добавок. Вміст глюкози у крові корів дослідних груп, знизися у порівняні з показниками крові тварин контрольної групи, в 1,03, в 1,09 та в 1,12 рази (р<0,05). Коливання вмісту лактату (кінець останнього місячна тільності) у дослідних корів було незначним – 1,28-1,32 %. Про підвищення ефективності використання полісахарів свідчить вміст пірувату у корів дослідних груп. Його вміст знижувався в 1,04 – 1,07 рази у дослідних тварин, 3 та 4 групи. Зміни зазнав енергетичні пул дослідних корів до моменту завершення тільності. Дихання у дослідних корів виявилося на 3,57%, на 5,36%, на 5,36% більше. У контрольних тварин дихальний об’єм легень був в 1,09, в 1,12 рази (р<0,01), та в 1,22 рази (р<0,01), менше, ніж у дослідних корів. Такий стан речей пов’язано з високим рівнем метаболічних процесів щодо ліпідів. Важливим є те, що сурфактант легень синтезується з жирних кислот, підвищує функціональну активність легень і забезпечує високий рівень вентиляції легень. Аерація в першу чергу забезпечується дихальним об’ємом. У дослідних тварин дихальний об’єм легень в 1,13, в 1,18 (р<0,05) та в 1,28 рази (р<0,01) більше, ніж у контрольних корів, що, на нашу думку, вливає на формування сурфактантної системи легень. Вірогідно більший дихальний об’єм легень у дослідних корів підвищив споживання Оксигену, 1,072, в 1,13 та в 1,18 рази, і знизив у даних тварин енергетичні витрати, в 1,12, в 1,13 та в 1,17 рази (р<0,05). Активація біологічно активними добавками ліпідно-вуглеводного обміну в організмі корів, впливає на забезпечення плоду будівельним та енергетичним матеріалом і сприяє у формуванні функціонально активних телят. Пул ліпідів у крові новонароджених телят отриманих від корів дослідних груп – в 1,03, в 1,09 рази більше даного показника контрольних телят. У телят дослідних груп вміст НЕЖК у крові було – в 1,06, в 1,09, в 1,08 рази менше. β-ліпопротеїдів у крові контрольних телят було в 1,15 рази, в 1,18 рази та в 1,22 рази менше (р<0,05) дослідних тварин.
Посилання
2. Clarke, A. & Pörtner, H.O. (2010). Temperature, metabolic power and the evolution of endothermy. Biological Reviews 85, 707–727
3. Cunningham-Rundles, C. (2011). Physiology of IgA and IgA Deficiency. J. Clin. Immunol. 21(5):303–9.
4. Kambur, M. D., & Zamazii, A. A. (2019). Vplyv znyzhenoho rivnia proteinu na rubtsevu fermentatsiiu, obmin rechovyn ta produktyvnist koriv. [Effect of reduced protein levels on ruminal fermentation, metabolism and performance of cows] Naukovi horyzonty. Scientific horizons, № 8 (81). – С. 13–22. [in Ukrainian]
5. Kambur, M. D., & Zamazii, A. A. (2019). Vykorystannia pozhyvnykh rechovyn v orhanizmi koriv v umovakh riznoho enerhetychnoho zabezpechennia. [Use of nutrients in the body of cows under conditions of different energy supply] Visnyk Poltavskoi derzhavnoi ahrarnoi akademii. (2), С. 165 – 170. [in Ukrainian]
6. Kambur, M. D., Zamazii, A. A., & Butov, O. V. (2019). Pokaznyky obminu rechovyn v orhanizmi novonarodzhenykh teliat za umov porushennia funktsii kyshkovoho traktu. [Indicators of metabolism in the body of newborn calves under conditions of impaired intestinal tract function] Visnyk SNAU. – № 13 (41), – С.43 – 44. [in Ukrainian]
7. Kambur, M. D., Zamazii, A. A., & Kalashnyk, O. M. (2019). The effect of providing cows with DL-methionine on ruminal fermentation and animal productivity. Proceedings of the 4th International Scientific and Practical Conference "Scientific achievements of modern Society" December 4 – 6, 2019, Liverpool, Great Britain, pp. 411 – 416.
8. Kambur, M. D., Zamaziy, A. A., Kolechko, A. V., Lermantov, A. Y., & Butov, O. V. (2018). The quality of the blood of cows during pregnancy and their effects on reproduction and survival of newborn calves. Science and Education a New Dimension volume VI (157), issue 17 Р. 26 – 29.
9. Langel, S. N., Wark, W. A., Garst, S. N., James, R. E., McGilliard, M. L, & Petersson-Wolfe, C. S. (2015). Effect of feeding whole compared with cell-free colostrum on calf immune status: the neonatal period. J. Dairy Sci. 98:3729–3740.
10. Lindsey, E., Hulbert, S., & Moisá, J. (2016). Stress, immunity, and the management of calves. Journal of dairy science. Volume 99, Issue 4, Pages 3199 – 3216.
11. Love, W. J., Lehenbauer, T. W., Karle B. M., Hulbert, L. E., Anderson, R., Van Eenenaam, A. L., Farver, T. B., & Aly, S. S. (2016). Survey of dairy practices associated with respiratory health of pre-weaned calves on California dairies. J. Dairy Sci. – Vol. 22: 3199–3216.
12. Meade, K. G. (2015). Advances in bovine immunology – new tools and new insights to tackle old foes. Front Immunolоgia, 6:71.
13. Murray, P. J., & Wynn, T. A. (2011). Protective and pathogenic functions of macrophage subsets. Nat. Rev. Immunol., 11, pp. 723–737.
14. Physiology of animals (2008.) [Mazurkevych A. Y., Karpovskyy V. I., Kambur M. D., Zamyziy A. A. etc.] ; by Ed. Mazurkevych A. Y. and Karpovskyy V. I. Tutorial. Vinnitca: New book, Р. 424.
15. Sordillo, L. M. (2016). Nutritional strategies to optimize dairy cattle immunity. J. Dairy Sci. 99(6):4967–82.
16. Van Emon, M., Sanford, C., & McCoski, S. (2020). Impacts of bovine trace mineral supplementation on maternal and offspring production and health. Аnimals: An Open Access J. MDPI 10(12):2404.
17. Zamaziy, A. А. (2018). Dynamics of platelet hemostasis of pregnant cows. Scientific Horizons. Vol 71, issue 9-10, P. 23 – 29.