ГЕМАТОЛОГІЧНІ ПАРАМЕТРИ КУРЧАТ-БРОЙЛЕРІВ ЗА ВИКОРИСТАННЯ ПРОБІОТИКІВ

Ключові слова: метаболізм курчат, гематологічний статус, пробіотичний штам, поживність раціону

Анотація

Широке застосування антибіотиків для стимуляції росту та профілактики бактеріальних інфекцій у птахівництві призвело до появи резистентних штамів бактерій. Крім того, залишки препаратів у м’ясі прямо чи опосередковано загрожує здоров’ю людини та екологічній безпеці. На тлі цієї проблеми виникла необхідність розробки нового методу стимуляції росту птиці та підвищення її резистентності. Метою роботи було визначити вплив різних концентрацій пробіотику B. coagulans на гематологічні показники курчат-бройлерів. Дослідження проводились в умовах віварію факультету ветеринарної медицини Сумського національного аграрного університету у жовтні 2023 року. Курчата-бройлери (крос Кобб-500) були обрані в якості об’єкту дослідження, з яких сформулювали 4 дослідні групи, та одна контрольна по 25 голів в кожній. У роботі були використані методи дослідження: гематологічний, біохімічний метод дослідження сироватки крові, фізіологічний та статистичний. У дослідних групах зафіксоване збільшення кількості еритроцитів та лейкоцитів на першій на 45,54-4,82 %, у другій на 58,41-18,63 %, у третій на 101,48-25,44 % (*Р<0,05). У сироватці крові дослідних груп курчат знизився рівень тромбоцитів у першій – на 15,85 %, у другій – на 21,54 %, у третій на 34,14 %. У курчат третьої дослідної групи знизився рівень у холестерину на 24,77 %, тригліцеридів на 54,80 % (*Р<0,05), сечовини 34,13 % та кретиніну 21,69 %. Вміст загального білка та глобуліну у курчат третій дослідній групі вірогідно був вище на 56,27 та 70,99 % (*Р<0,05) відповідно, порівняно з контрольною групами. Активність ферментів аспартатамінотрансферази та аланінамінотрансферази був подібний у дослідних та контрольної групах, що доводить відсутність токсичного впливу пробіотику B. coagulans в різних концентраціях (1×105, КУО/г, 1×107, КУО/г, 1×109, КУО/г) на внутрішні органи і тканини. Практична цінність дослідження полягає у профілактиці дисбактеріозу та імунодефіцитного стану у курчат-бройлерів.Перспективою подальших досліджень у цьому напрямку є визначення впливу B. coagulans на властивості тушки та якість м’яса.

Посилання

1. Bai, K., Huang, Q., Zhang, J., He, J., Zhang, L., & Wang, T. (2017). Supplemental effects of probiotic Bacillus subtilis fmbJ on growth performance, antioxidant capacity, and meat quality of broiler chickens. Poultry science, 96(1), 74–82. https://doi.org/10.3382/ps/pew246
2. Biswas, A., Dev, K., Tyagi, P. K., & Mandal, A. (2022). The effect of multi-strain probiotics as feed additives on performance, immunity, expression of nutrient transporter genes and gut morphometry in broiler chickens. Animal bioscience, 35(1), 64–74. https://doi.org/10.5713/ab.20.0749
3. Ferdous, F., Saski, C., Bridges, W., Burns, M., Dunn, H., Elliott, K., & Scott, T. R. (2016). Transcriptome Profile of the Chicken Thrombocyte: New Implications as an Advanced Immune Effector Cell. PloS one, 11(10), e0163890. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0163890
4. Fotina, T. I., & Sergeychik, T. V. (2022). MONITORING OF RISK FACTORS ON FARMS TO KEEP CHICKEN BROILERS. Bulletin of Sumy National Agrarian University. The Series: Veterinary Medicine, (1 (56), 31-36. https://doi.org/10.32845/bsnau.vet.2022.1.5
5. Gibson, G.R., Hutkins, R., Sanders, M.E., Prescott, S.L., Reimer, R.A., Salminen, S.J., Scott, K., Stanton, C., Swanson, K.S., Cani, P.D., Verbeke, K., & Reid, G. (2017). Expert consensus document: The International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics (ISAPP) consensus statement on the definition and scope of prebiotics. Nature Reviews Gastroenterology & Hepatology, 14, 491–502. doi: 10.1038/nrgastro.2017.75.
6. Grant, A., Gay, C.G., & Lillehoj, H.S. (2018). Bacillus spp. as direct-fed microbial antibiotic alternatives to enhance growth, immunity, and gut health in poultry. Avian Pathology, 47(4), 339–351. doi: 10.1080/03079457.2018.1464117.
7. Johnson, T.J., Youmans, B.P., Noll, S., Cardona, C., Evans, N.P., Karnezos, T.P., Ngunjiri, J.M., Abundo, M.C., & Lee, C.W. (2018). A consistent and predictable commercial broiler chicken bacterial microbiota in antibiotic-free production displays strong correlations with performance. Applied and Environmental Microbiology, 84(12), article number 00362-18. doi: 10.1128/AEM.00362-18.
8. Liu, Z., Jiang, Z., Zhang, Z., Liu, T., Fan, Y., Liu, T., & Peng, N. (2022). Bacillus coagulans in combination with chitooligosaccharides regulates gut microbiota and ameliorates the dss-induced colitis in mice. Microbiology Spectrum, 10(4), article number 0064122. doi: 10.1128/spectrum.00641-22.
9. Ngunjiri, J.M., Taylor, K.J.M., Abundo, M.C., Jang, H., Elaish, M., Kc, M., Ghorbani, A., Wijeratne, S., Weber, B.P., Johnson, T.J., & Lee, C.W. (2019). Farm stage, bird age, and body site dominantly affect the quantity, taxonomic composition, and dynamics of respiratory and gut microbiota of commercial layer chickens. Applied and Environmental Microbiology, 85(9), article number 03137-18. doi: 10.1128/AEM.03137-18.
10. Sugiharto, S. (2016). Role of nutraceuticals in gut health and growth performance of poultry. Journal of the Saudi Society of Agricultural Sciences, 15(2), 99-111. https://doi.org/10.1016/j.jssas.2014.06.001
11. Sugiharto, S., Yudiarti, T., Isroli, I., Widiastuti, E., & Wahyuni, H. I. (2018). Hematological parameters and selected intestinal microbiota populations in the Indonesian indigenous crossbred chickens fed basal diet supplemented with multi-strain probiotic preparation in combination with vitamins and minerals. Veterinary world, 11(6), 874–882. https://doi.org/10.14202/vetworld.2018.874-882
12. Tang, X., Liu, X., & Liu, H. (2021). Effects of Dietary Probiotic (Bacillus subtilis) Supplementation on Carcass Traits, Meat Quality, Amino Acid, and Fatty Acid Profile of Broiler Chickens. Frontiers in veterinary science, 8, 767802. https://doi.org/10.3389/fvets.2021.767802
13. Wu, Y., Shao, Y., Song, B., Zhen, W., Wang, Z., Guo, Y., Shahid, M.S., & Nie, W. (2018). Effects of Bacillus coagulans supplementation on the growth performance and gut health of broiler chickens with Clostridium perfringens-induced necrotic enteritis. Journal of Animal Science and Biotechnology, 9, article number 9. doi: 10.1186/s40104-017-0220-2.
14. Yang, J., Qian, K., Zhang, W., Xu, Y., & Wu, Y. (2016). Effects of chromium-enriched bacillus subtilis KT260179 supplementation on chicken growth performance, plasma lipid parameters, tissue chromium levels, cecal bacterial composition and breast meat quality. Lipids in health and disease, 15(1), 188. https://doi.org/10.1186/s12944-016-0355-8
15. Zheng, W., Zhao, Z., Yang, Y., Ding, L., & Yao, W. (2023). The synbiotic mixture of lactulose and Bacillus coagulans protects intestinal barrier dysfunction and apoptosis in weaned piglets challenged with lipopolysaccharide. Journal of Animal Science and Biotechnology, 14, article number 80. doi: 10.1186/s40104-023-00882-9.
Опубліковано
2024-10-02
Як цитувати
Фотіна, Т. І., & Сергійчик, Т. В. (2024). ГЕМАТОЛОГІЧНІ ПАРАМЕТРИ КУРЧАТ-БРОЙЛЕРІВ ЗА ВИКОРИСТАННЯ ПРОБІОТИКІВ. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Ветеринарна медицина, (2(65), 35-39. https://doi.org/10.32782/bsnau.vet.2024.2.6