Контроль за абіотичними факторами ставків Сумської області
Анотація
У статі проведено аналіз результатів досліджень абіотичних факторів водного середовища ставкових водойм Сумщини. Визначені показники водного середовища, хімічний склад води, що впливають на екологічні показники оточуючого середовища та гідробіонтів. Виконувалися щомісячні дослідження гідрохімічного стану ставів у вегетаційний період вирощування риби. Встановлено, що по хімічному складу вода досліджуваних водойм відноситься до гідрокарбонатного типу групи кальцію, що є характерним до групи Полісся. Основним катіоном у воді є кальцій (Ca2+ 35,0-79,4 мг/л), а основним аніоном є гідрокарбонат (НСО3- 127,5-198,2 мг/л). При дослідженні концентрації азоту амонійного, нітратного та нітритного – перевищення норми не було виявлено. Рівень гідрокарбонатів в воді с. Кононенково Сумського району в липні та серпні перевищував ГДК (до 200 мг/л) і становив відповідно 209,1 та 204,3 мг/л.Вміст мінерального фосфору склав від 0,01 до 0,261 мг Р/л. Вміст загального заліза в ставках становив 0,020–0,040 мг Fe/л. Біогенні елементи у воді містилися в незначних кількостях. Коливання інших гідрохімічних показників мало динамічний характер і не виходило за межі встановлених рибоводних норм, що в свою чергу сприяло вирощуванню риби.
Посилання
1. Alekyn, O.A., Semenov, A.D., & Skopyntsev, B.A. (1973). Rukovodstvo po khymycheskomu analyzu vod sush [Guide to chemical analysis of land waters]. 103 s.
2. Davidov, O.N. & Temnykhanov, Yu.D. (2003) Bolezny presnovodnikh rib [Diseases of freshwater fish]. 544 s.
3. Pryvezentsev, Yu.A. (1972) Hydrokhymyia [Hydrochemistry]. 97 s.
4. Strohanov, N.S. & Buzynova, N.S. (1980) Praktycheskoe rukovodstvo po hydrokhymyy [A practical guide to hydrochemistry] 196 s.
5. Petrov, R., Nazarenko, S., Muravyov, F., Kutah, O., & Podlubny, O. (2019). Otsinka tovarnoi ryby, shcho realizuietsia v torhivelnii merezhi mista Sumy [Assessment of commodities fishing in the trade network of the city of Sumy] . Bulletin of Sumy National Agrarian University. The Series: Veterinary Medicine, (3 (46), 35-40. https://doi.org/10.32845/bsnau.vet.2019.3.5
6. Fotina, T.I., Petrov, R.V., Nazarenko S.M. et al. (2017). Osoblivosti rozpovsyudzhennya opistorhozu u prirodnih oseredkah Sumskoyi oblasti [Features of the distribution of opisthorchiasis in natural centers of Sumy region]. Veterinarna medycyna [Veterinary medicine], 103, 405-408.
7. Secretary, K.V. & Swarchevsky, O.A. (2007), Osnovi ekologichnoyi zooparazitologiyi [Fundamentals of ecological zooparasitology]. Lviv. 358 p.
8. Yatsenko, I.V., Bogatko, N.M., Bulgakova, N.V. et al. (2017), Gigiyena i ekspertiza harchovih gidrobiontiv ta produktiv yih pererobki. Chastina 1. Gigiyena i ekspertiza ribopromislovoyi produkciyi: Pidruchnik [Hygiene and expertise of food hydrobionts and their processing products. Part 1. Hygiene and expertise of fishery products: а textbook]. Kharkiv: Disa Plus. 680 p.
Yatsenko, I.V., Bogatko, N.M., Bulgakova, N.V. et al. (2017), Gigiyena i ekspertiza harchovih gidrobiontiv ta produktiv yih pererobki. Chastina 2. Gigiyena i ekspertiza vodnih ssavciv, bezhrebetnih gidrobiontiv, produkciyi z ribi: рidruchnik [Hygiene and expertise of food hydrobionts and their processing products. Part 2. Hygiene and expertise of aquatic mammals, invertebrates, fish products: A textbook]. Kharkiv: Disa Plus. 648 p.
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.