Вплив пробіотичних препаратів на мікроорганізми рубця

Ключові слова: Ключові слова: пробіотичні препарати, телята, мікрофлора шлунково-кишкового тракту, травлення, рубець.

Анотація

В статті викладені результати дослідження щодо використання пробіотика на основі штамів спороутворюючих мікроорганізмів Bacillus liсheniformis і Bacillus subtilis для молодняку великої рогатої худоби. Застосування пробіотиків у молочному господарстві сприяє підвищенню резистентності організму, відновленню мікробіоценозу кишечнику і зниження ризику інфекційних захворювань тварин, профілактика та лікування дисбактеріозу. Важливе значення мікробної популяції в перетворенні кормів і процесах бродінням рубця, щоб збільшити показники продуктивності тварин і зменшити виникнення ацидозу рубця. Введення пробіотиків покращує стан здоров’я тварини, конкуруючи за використання поживних речовин патогенними мікробами, надаючи позитивний вплив на мікрофлору кишечнику. Крім того, їх антипатогенна активність може зменшити стрес у тварин. Метою роботи було визначити вплив пробіотичних штамів мікроорганізмів на мікрофлору шлунково-кишкового тракту у телят. Дослідження проводили в умовах господарства ТОВ АФ «Хлібодар» с. Головашівка  Сумського району Сумської області, в якому утримується велика рогата худоба різних технологічних груп. Використання  пробіотичних штамів спороутворюючих мікроорганізмів Bacillus liсheniformis і Bacillus subtilis впливали на результати бродіння рубця, таких як кількість летких жирних кислот, концентрація аміаку рубця та рН рубця.

Посилання

1. Basso, F.C., Adesogan, A.T., Lara E.C., Rabelo, C. H. S., Berchielli, T. T., Teixeira, I.A., Siqueira, G. R., Reis, R. A. (2014). Effects of feeding corn silage inoculated with microbial additives on the ruminal fermentation, microbial protein yield, and growth performance of lambs. J Anim Sci. 92(12),5640‐5650. https://doi.org/10.2527/jas.2014-8258
2. Kong, L., Yang, C., Dong, L., Diao, Q., Si, B., Ma, J., & Tu, Y. (2019). Rumen Fermentation Characteristics in Pre- and Post-Weaning Calves upon Feeding with Mulberry Leaf Flavonoids and Candida tropicalis Individually or in Combination as a Supplement. Animals : an open access journal from MDPI, 9(11), 990. doi.org/10.3390/ani9110990
3. Shkromada, O., Palii, A., Palii, A., Skliar, O., Dudchenko, Y., & Necherya, T. (2019). Improvement of milk quality for micro-climate formation on cattle farms. Bulletin of Sumy National Agrarian University. The Series: Veterinary Medicine, (4 (47), 43-49. https://doi.org/10.32845/bsnau.vet.2019.4.7
4. Liu, X., Zhao, W., Yu, D., Cheng, J. G., Luo, Y., Wang, Y., Yang, Z. X., Yao, X. P., Wu, S. S., Wang, W. Y., Yang, W., Li, D. Q., & Wu, Y. M. (2019). Effects of compound probiotics on the weight, immunity performance and fecal microbiota of forest musk deer. Scientific reports, 9(1), 19146. doi.org/10.1038/s41598-019-55731-5
5. Rybachuk, Z., Shkromada, O., Predko, A., & Dudchenko, Y. (2020). Influence of probiotics “Immunobacterin-D” on biocenoses and development of the gastrointestinal tract of calves. Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Veterinary Sciences, 22(98), 22-27. https://doi.org/10.32718/nvlvet9804
6. Govender, M., Choonara, Y. E., Kumar, P., du Toit, L. C., van Vuuren, S., & Pillay, V. (2014). A review of the advancements in probiotic delivery: Conventional vs. non-conventional formulations for intestinal flora supplementation. AAPS PharmSciTech, 15(1), 29–43. https://doi.org/10.1208/s12249-013-0027-1
7. Mingmongkolchai, S., & Panbangred, W. (2018). Bacillus probiotics: an alternative to antibiotics for livestock production. Journal of applied microbiology, 124(6), 1334–1346. https://doi.org/10.1111/jam.13690
8. Kapse, N. G., Engineer, A. S., Gowdaman, V., Wagh, S., & Dhakephalkar, P. K. (2019). Functional annotation of the genome unravels probiotic potential of Bacillus coagulans HS243. Genomics, 111(4), 921–929. https://doi.org/10.1016/j.ygeno.2018.05.022
9. Fijan S. (2014). Microorganisms with claimed probiotic properties: an overview of recent literature. International journal of environmental research and public health, 11(5), 4745–4767. https://doi.org/10.3390/ijerph110504745
10. Izuddin, W. I., Humam, A. M., Loh, T. C., Foo, H. L., & Samsudin, A. A. (2020). Dietary Postbiotic Lactobacillus plantarum Improves Serum and Ruminal Antioxidant Activity and Upregulates Hepatic Antioxidant Enzymes and Ruminal Barrier Function in Post-Weaning Lambs. Antioxidants (Basel, Switzerland), 9(3), 250. doi.org/10.3390/antiox9030250
11. Silva, L.D.D., Pereira, O.G., Silva, T.C.D., Valadares Filho, S.C., Ribeiro, K.G. (2016) Effects of silage crop and dietary crude protein levels on digestibility ruminal fermentation, nitrogen use efficiency, and performance of finishing beef cattle. Anim Feed Sci Technol. 220, 22–33. https://doi: 10.1016/j.anifeedsci.2016.07.008.
12. Aikman, P.C., Henning, P.H., Humphries, D.J., Horn, C.H. (2010). Rumen pH and fermentation characteristics in dairy cows supplemented with Megasphaera elsdenii NCIMB 41125 in early lactation. J. Dairy Sci. 94, 2840–2849. https://doi.org/10.3168/jds.2010-3783
13. Stover, P.J., Durga, J., Field, M.S. (2017). Folate nutrition and blood–brain barrier dysfunction. Curr Opin Biotechnol. 44, 146–152. https://doi.org/10.1016/j.copbio.2017.01.006.
14. Diao, Q., Zhang, R., Tu, Y. (2017). Current research progresses on calf rearing and nutrition in China. J. Integr. 16, 2805–2814. https://doi.org/10.1016/S2095-3119(17)61767-2
15. Sun, P., Wang, J.Q., Zhang, H.T. (2010). Effects of Bacillus subtilis natto on performance and immune function of preweaning calves. J Dairy Sci. 93(12), 5851‐5855. https://doi.org/10.3168/jds.2010-3263
16. Shinde, T., Vemuri, R., Shastri, M.D., Perera, A.P., Tristram, S., Stanley, R., Eri, R. (2019). Probiotic Bacillus coagulans MTCC 5856 spores exhibit excellent in-vitro functional efficacy in simulated gastric survival, mucosal adhesion and immunomodulation. J. Funct. Foods, 52, 100–108. https://doi.org/10.1016/j.jff.2018.10.031.
17. Uyeno Y., Shigemori S., Shimosato T. (2015). Effect of Probiotics/ Prebiotics on Cattle Health and Productivity:Mini review. Microbs. Environ. 30 (2):126-132.
18. Seo J.K., Kim S., Kim M.H., Upadhaya S.D., Kam D.K., Ha J.K. (2010). Direct-fed Microbials for Ruminant Animals. Asian-Aust. J. Anim. Sci. 23 (12):1657-1667
Опубліковано
2020-10-28
Як цитувати
Кассіч, В., & Нечипоренко, О. (2020). Вплив пробіотичних препаратів на мікроорганізми рубця. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Ветеринарна медицина, (2 (49), 3-8. https://doi.org/10.32845/bsnau.vet.2020.2.1