Ефективність застосування для птиці фермента з протеолітичною активність «Сінбенза® ДП 100» у період несучості

Ключові слова: кури-несучки, «Сібенза® ДП100», якість яйця, продуктивність птиці, поживні речовини

Анотація

В статті наведені результати застосування птиці фермента з протеолітичною активністю «Сінбенза® ДП 100» у період несучості. При аналізу кормів і посліду встановлено, що застосування препарату «Сібенза® ДП100» в дозі 250 і 500 г на 1 т корму позитивно вплинуло на його засвоювання. Це виражається в поліпшенні коефіцієнтів засвоюваності сухої речовини, азоту, органічної речовини і валової енергії. Після закінчення досліда птиця, в раціоні якої для годівлі був доданий препарат «Сібенза® ДП100», за живою масою переважала особин контрольної групи: відповідно на 85 г (при додаванні 250 г на 1 т корму) і на 22 г (при додаванні 500 г на 1 т корму). Крім того, в раціоні значно покращився коефіцієнт засвоєння сухої речовини (на 7 і на 8,6 %), азоту (на 42 і на 57 %), органічної речовини (на 6 і на 9 %) і обмінної енергії (на 5 і на 9 %). Під час визначення каротиноїдів та масової частки жиру в жовтках виявлено, що всі зразки відібраних яєць з 3-х партій містять допустиму кількість речовин, що вказує на доброякісну та збалансовану годівлю курей-несучок.

Посилання

1. Tsarenko P.P. (1988), Povyshenye kachestva produktsyy ptytsevodstva: pyshchevye y ynkubatsyonnye yaytsa [Improving the quality of poultry products: food and hatching eggs]. L.: Agropromizdat,. 240 p. (іn Ukrainian)
2. Demchyk M., Kravtsiv R. (2003), Rolʹ likarya veterynarnoyi medytsyny v realizatsiyi normatyvno-pravovykh aktiv, hihiye-nichnykh norm, veterynarno-sanitarnykh vymoh i pravyl shchodo vyrobnytstva produktsiyi tvarynnytstva [The role of veterinary medicine in the implementation of regulations, hygienic norms, veterinary and sanitary requirements and rules for the production of livestock products]. Veterinarna medicina Ukrainy [Veterinary Medicine of Ukraine]. 3, 44- 46. (іn Ukrainian)
3. Borodai V.P. (1998), Teoriya i praktyka udoskonalennya ptytsi m`yasnykh krosiv [Theory and practice of improving poultry meat crosses]. Kherson, 100 p. (іn Ukrainian)
4. Fisinin V. (1998), Polnee yspolʹzovatʹ nauchnyy potentsyal [Make fuller use of scientific potential], Ptakhivnytstvo [Poultry]. 3, 22-24. (іn Ukrainian)
5. Borodai V.P., Vertiychuk A.I., Tsyganyuk O.V., Melnyk V.V. (2000), Naukovi aspekty rozvytku ptakhivnytstva v Ukrayini [Scientific aspects of poultry development in Ukraine], Agrarna nauka I osvita [Agrarian science and education]. 1,1, 104-108. (іn Ukrainian)
6. DSTU 5028: 2008 (1998), «Yaytsya kuryachi kharchovi. Tekhnichni umovy» ["Chicken food eggs. Technical conditions"]. 11 p. (іn Ukrainian)
7. Fisinina A.Sh. (2004), Resursosberehayushchaya tekhnolohyya proyzvodstva yayts [Metodycheskye rekomendatsyy Re-sourcesaving technology of egg production. Methodical recommendations], Sergiev Posad. 112 p. (іn Russian)
8. Glebova Y., Vertiychuk A. (2014), Diyetychni vlastyvosti kuryachykh kharchovykh yayetsʹ [Dietary properties of chicken eggs]. Ptakhivnytstvo [Poultry breeding]. 6, 24–26. (іn Ukrainian)
9. Katerynych O., Pankova S. (2018), Shcho potribno znaty fermeru pro yakistʹ yayetsʹ i mozhlyvosti yiyi pokrashchennya [What a farmer needs to know about the quality of eggs and opportunities for its improvement]. Ptakhivnytstvo [Poultry breeding]. 11, 10–12. URL:http://avianua.com/pticevod/index.php?productID=197 (іn Ukrainian)
10. Paliy A. (2019), Vady shkarlupy yayetsʹ: prychyny vynyknennya [Eggshell defects: causes], Ptakhivnytstvo [Poultry breeding]. 5, 24–25. (іn Ukrainian)
Опубліковано
2020-12-01
Як цитувати
Фотіна, Т., Назаренко, С., Фотін, О., & Тимошенко, Р. (2020). Ефективність застосування для птиці фермента з протеолітичною активність «Сінбенза® ДП 100» у період несучості. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Ветеринарна медицина, (3 (50), 17-22. https://doi.org/10.32845/bsnau.vet.2020.3.3