ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ ГЛИНИ ДЛЯ ПРОФІЛАКТИКИ АФЛАТОКСИКОЗУ РИБИ
Ключові слова:
афлатоксин, афлатоксикоз риб, хвороби риб, профілактика афлатоксикозу, глина, адсорбенти
Анотація
У даній статті було наведені дані стосовно застосування препарату на основі глини для профілактики афлатоксикозу риби. За результатами досліджень було встановлено, що при клінічному випробувані глини доведена її ефективність для профілактики афлатоксикозу риби. Представлений препарат ефективно знешкоджує афлатоксин в кормах і робить корми безпечними для споживання, а рибу безпечним харчовим продуктом. Використання глини є економічно ефективним за рахунок його низької собівартості є безпечний для людей, тварин та довкілля.
Посилання
1. Abdelhamid A.M.; Khalil F.F. and Ragab M.A. (1997). Problem of mycotoxins in fish production. Proc. 6th Conf. Of Anim., Poult., and Fish Nutrition. El-Menia Univ., Egypt, Nov. (Abs.), 349-350.
2. Dvorska Yu. (2011). Mikotoksyny v kormakh: otsinka ryzyku [mycotoxins in feed risk assessment]. Zhurnal «Efektyvne ptakhivnytstvo» [Efficient poultry farming], (20), 9-11 [in Ukrainian]
3. Mari Eskola, Gregor Kos, Christopher T. Elliott, Jana Hajšlovád, Sultan Mayar, and Rudolf Krska (2020). Worldwide contamination of food-crops with mycotoxins: Validity of the widely cited ‘FAO estimate’ of 25%. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 60, 16, 2773-2789. https://doi.org/10.1080/10408398.2019.1658570
4. Fotina T. I., Berezovskyi A. V., Petrov R. V. (2013).Veterynarno-sanitarna ekspertyza ryby, morskykh ssavtsiv ta bezkhrebetnykh tvaryn [Veterinary Sanitary Examination of Marine Mammals and Invertebrates], 120 p. [in Ukrainian]
5. Iatsenko I.V., Bohatko N.M., Bulhakova N.V. (2017). Hihiiena i ekspertyza kharchovykh hidrobiontiv ta produktiv yikh pererobky. Chastyna 1. Hihiiena i ekspertyza rybopromyslovoi produktsii:[ Hygiene and Examination of Food Aquatic Organisms and Products of their Processing. Part 1. Hygiene and Examination of Fish Products] , 680 [in Ukrainian]
6. Khomenko V. I. (1998). Praktykum z veterynarno-sanitarnoi ekspertyzy z osnovamy tekhnolohii ta standartyzatsii produktiv tvarynnytstva ta roslynnytstva [Workshop on veterinary and sanitary examination with the basics of technology and standardization of production and crop production],240 [in Ukrainian]
7. Kravchenko L.V., Galash V.T., Avren`eva L.T. Kranauskas A.E. (1989). On the sensitivity of carp, Cyprinus carpio, to mycotoxin T-2. J. Ichthyol. , 29 (7), 156 – 160.
8. Kutsan O., Shevtsova H., Yaroshenko M. (2009). Hrybkove urazhennia zernovykh ta kombikormiv [Fungal lesions of cereals and feed.]. Tvarynnytstvo Ukrainy [Livestock of Ukraine]. (3), 24–27.
9. Lovell R.T. (1992). Mycotoxins: Hazardous to farmed fish. Feed International, 3, 24 – 28.
10. Manning B.B., Li M.H., Robinson E.H., Gaunt P.S., Camus A.C. and Rottinghaus G.E.. (2003). Response of channel catfish to diets containing T-2 toxin. J. Aquatic Animal Health, 15, 229-238.
12. Mykytiuk P. V. (1994). Laboratornyi praktykum z biolohii, patolohii ta vetsanekspertyzy prisnovodnykh ryb [Laboratory workshop on biology, pathology and veterinary examination of freshwater fish.], 120p. [in Ukrainian]
13. Mizhnarodnyi standart. Zerno furazhne, produkty yoho pererobky, kombikormy. Metod vyznachennia toksychnosti [ International standard. Fodder grain, products of its processing, compound feeds. Toxicity determination method] DSTU 3570-97 (HOST 13496.7-97). Zatverdzhenyi 28.02.98. Uvedenyi v diiu 01.07.99 [in Ukrainian]
14. Prasad B.N., Sinha B.K., A.K. Sinha. (1987). Aflatoxigenic fungi isolated from fish and its public health importance. Indian J. Comp. Microbiol. Immunol. Infect. Dis., 8(3), 135 – 136.
15. Zvit Derzhahenstva rybnoho hospodarstva za 2018[Report of the State Fisheries for 2018]. URL: https://darg.gov.ua/_publichnij_zvit_derzhavnogo_0_0_0_8359_1.html
2. Dvorska Yu. (2011). Mikotoksyny v kormakh: otsinka ryzyku [mycotoxins in feed risk assessment]. Zhurnal «Efektyvne ptakhivnytstvo» [Efficient poultry farming], (20), 9-11 [in Ukrainian]
3. Mari Eskola, Gregor Kos, Christopher T. Elliott, Jana Hajšlovád, Sultan Mayar, and Rudolf Krska (2020). Worldwide contamination of food-crops with mycotoxins: Validity of the widely cited ‘FAO estimate’ of 25%. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 60, 16, 2773-2789. https://doi.org/10.1080/10408398.2019.1658570
4. Fotina T. I., Berezovskyi A. V., Petrov R. V. (2013).Veterynarno-sanitarna ekspertyza ryby, morskykh ssavtsiv ta bezkhrebetnykh tvaryn [Veterinary Sanitary Examination of Marine Mammals and Invertebrates], 120 p. [in Ukrainian]
5. Iatsenko I.V., Bohatko N.M., Bulhakova N.V. (2017). Hihiiena i ekspertyza kharchovykh hidrobiontiv ta produktiv yikh pererobky. Chastyna 1. Hihiiena i ekspertyza rybopromyslovoi produktsii:[ Hygiene and Examination of Food Aquatic Organisms and Products of their Processing. Part 1. Hygiene and Examination of Fish Products] , 680 [in Ukrainian]
6. Khomenko V. I. (1998). Praktykum z veterynarno-sanitarnoi ekspertyzy z osnovamy tekhnolohii ta standartyzatsii produktiv tvarynnytstva ta roslynnytstva [Workshop on veterinary and sanitary examination with the basics of technology and standardization of production and crop production],240 [in Ukrainian]
7. Kravchenko L.V., Galash V.T., Avren`eva L.T. Kranauskas A.E. (1989). On the sensitivity of carp, Cyprinus carpio, to mycotoxin T-2. J. Ichthyol. , 29 (7), 156 – 160.
8. Kutsan O., Shevtsova H., Yaroshenko M. (2009). Hrybkove urazhennia zernovykh ta kombikormiv [Fungal lesions of cereals and feed.]. Tvarynnytstvo Ukrainy [Livestock of Ukraine]. (3), 24–27.
9. Lovell R.T. (1992). Mycotoxins: Hazardous to farmed fish. Feed International, 3, 24 – 28.
10. Manning B.B., Li M.H., Robinson E.H., Gaunt P.S., Camus A.C. and Rottinghaus G.E.. (2003). Response of channel catfish to diets containing T-2 toxin. J. Aquatic Animal Health, 15, 229-238.
12. Mykytiuk P. V. (1994). Laboratornyi praktykum z biolohii, patolohii ta vetsanekspertyzy prisnovodnykh ryb [Laboratory workshop on biology, pathology and veterinary examination of freshwater fish.], 120p. [in Ukrainian]
13. Mizhnarodnyi standart. Zerno furazhne, produkty yoho pererobky, kombikormy. Metod vyznachennia toksychnosti [ International standard. Fodder grain, products of its processing, compound feeds. Toxicity determination method] DSTU 3570-97 (HOST 13496.7-97). Zatverdzhenyi 28.02.98. Uvedenyi v diiu 01.07.99 [in Ukrainian]
14. Prasad B.N., Sinha B.K., A.K. Sinha. (1987). Aflatoxigenic fungi isolated from fish and its public health importance. Indian J. Comp. Microbiol. Immunol. Infect. Dis., 8(3), 135 – 136.
15. Zvit Derzhahenstva rybnoho hospodarstva za 2018[Report of the State Fisheries for 2018]. URL: https://darg.gov.ua/_publichnij_zvit_derzhavnogo_0_0_0_8359_1.html
Опубліковано
2022-01-27
Як цитувати
Петров, Р. В., & Підлубний, О. В. (2022). ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ ГЛИНИ ДЛЯ ПРОФІЛАКТИКИ АФЛАТОКСИКОЗУ РИБИ. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Ветеринарна медицина, (2 (53), 45-51. https://doi.org/10.32845/bsnau.vet.2021.2.7
Номер
Розділ
Ветеринарна медицина