Оцінка товарної риби, що реалізується в торгівельній мережі міста Суми
Анотація
Оцінка риби та рибопродуктів за показником паразитарної чистоти та відповідністю санітарно-гігієнічними та ветеринарними нормами і правилами віднесена до числа обов'язкових. В даній статті наведено результати досліджень зразків товарної риби (живої, в’яленої, свіжомороженої), що надійшла в реалізацію в торгівельну мережу міста Суми. При дослідженні було встановлено, що 8 проб не відповідали показникам доброякісної риби. Встановлено, що у відібраних зразках риби є ознаки захворювань, характерних для хронічного перебігу аеромонозу (2 екз.), постодиплостомозу (1 екз.) та контракоенозу (5 екз). Партія хеку (170 кг) в якій виявили збудника Contracoecum squalii до реалізації не допущена та направлена на технічну утилізацію. Уражена риба характеризується підвищеним вмістом мікроорганізмів в глибоких та поверхневих м’язових шарах, сумнівною або негативною реакцією на пероксидазу, сумнівною або недоброякісною реакцією з реактивом Неслера, сумнівною або недоброякісною реакцією з сірчано-кислою міддю, підвищенням рівня рН.
Посилання
2. Fotina, T.I., Berezovsky, A.V., Petrov, R.V. et al. (2013), Veterynarno-sanitarna ekspertyza ryby, morskykh ssavtsiv ta bezkhrebetnykh tvaryn [Veterinary and sanitary examination of fish, marine mammals and invertebrates] Vinnytsia: New Book, 120 p. (in Ukrainian)
3. Galat ,V.F., Berezovskiy, A.V., Soroka, N.M. et al. (2009). Parazitologiya ta invazijni hvorobi tvarin: pidruchnik [Parasitology and invasive diseases of animals: a textbook]. K.: Harvest, 368 p. (in Ukrainian)
4. Davydov, O.M. & Temnikhanov, Yu.D. (2004). Osnovi veterinarno-sanitarnogo kontrolyu v ribnictvi: posibnik [Fundamentals of Veterinary and Sanitary Control in Fisheries: а guide]. Kyiv: INCOS, 144 p. (in Ukrainian)
5. Obov’yazkovij minimalnij perelik doslidzhen sirovini produkciyi tvarinnogo ta roslinnogo pohodzhennya, kombikormovoyi sirovini, kombikormiv, vitaminnih preparativ ta in., yaki slid provoditi v derzhavnih laboratoriyah veterinarnoyi medicini i za rezultatami yakih vidayetsya veterinarne svidoctvo (F-2) [Mandatory minimum list of studies on raw materials of animal and vegetable products, compound feeds, compound feeds, vitamins, etc., to be carried out in state veterinary laboratories and the results of which are issued a veterinary certificate (F-2)]. Kyiv, 2004. 45 p. (in Ukrainian)
6. Fotina, T.I., Petrov, R.V., Nazarenko S.M. et al. (2017). Osoblivosti rozpovsyudzhennya opistorhozu u prirodnih oseredkah Sumskoyi oblasti [Features of the distribution of opisthorchiasis in natural centers of Sumy region]. Veterinarna medycyna [Veterinary medicine], 103, 405-408. (іn Ukrainian)
7. Pravila veterinarno-sanitarnoj ekspertizy presnovodnoj ryby i rakov [Rules of veterinary and sanitary examination of freshwater fish and crustaceans. Approved by the Ministry of Agriculture of the USSR]. Codex CJSC Moscow, Agropromizdat, 1989. (іn Russian)
8. Mykytiuk, P.V., Jmil, V.I., Bukalova, N.V. et al. (2009). Praktykum z biolohii, patolohii ta vetsanekspertyzy prisnovodnoi ryby [Workshop on biology, pathology and veterinary examination of freshwater fish]. Bila Tserkva. 160 p. (in Ukrainian)
9. Secretary, K.V. & Swarchevsky, O.A. (2007), Osnovi ekologichnoyi zooparazitologiyi [Fundamentals of ecological zooparasitology]. Lviv. 358 p. (in Ukrainian)
10. Yatsenko, I.V., Bogatko, N.M., Bulgakova, N.V. et al. (2017), Gigiyena i ekspertiza harchovih gidrobiontiv ta produktiv yih pererobki. Chastina 1. Gigiyena i ekspertiza ribopromislovoyi produkciyi: Pidruchnik [Hygiene and expertise of food hydrobionts and their processing products. Part 1. Hygiene and expertise of fishery products: а textbook]. Kharkiv: Disa Plus. 680 p. (in Ukrainian)
11. Yatsenko, I.V., Bogatko, N.M., Bulgakova, N.V. et al. (2017), Gigiyena i ekspertiza harchovih gidrobiontiv ta produktiv yih pererobki. Chastina 2. Gigiyena i ekspertiza vodnih ssavciv, bezhrebetnih gidrobiontiv, produkciyi z ribi: рidruchnik [Hygiene and expertise of food hydrobionts and their processing products. Part 2. Hygiene and expertise of aquatic mammals, invertebrates, fish products: A textbook]. Kharkiv: Disa Plus. 648 p. (in Ukrainian)
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.