Способи зниження рівня бактеріальної контамінації тушок птиці

  • Оксана Касяненко Сумський національний аграрний університет https://orcid.org/0000-0001-8453-1957
  • Володимир Гусєв Сумський національний аграрний університет
Ключові слова: деконтамінація, знезараження, мікробіологічне забруднення, тушки птиці

Анотація

В статті представлені дані аналізу стратегії контролю харчових зоонозів (Campylobacter, E.coli O157, Enterobacteriacae, Listeria, Salmonella, Enterococcus) на основі хімічних і фізичних методів деконтамінації - зниження мікробіологічного забруднення тушок птиці в процесі обробки до допустимого рівня, на етапі переробки птиці в умовах забійних підприємств країн-членів Європейського Союзу. Проаналізовано фактори передачі збудників, що зумовлюють ризики контамінації тушок птиці під час технологічних процесів транспортування і забою птиці, нутрування, охолодження та термічної обробки тушок. Також проаналізовано наукові розробки щодо зниження ризику для здоров’я людини залежно від заходів зниження мікробіологічного забруднення збудниками харчових зоонозів м'яса бройлерів.

Посилання

1. Kasianenko, O.Y., Fotyna, T.Y. & Hladchenko S.M. (2014). Otsenka ryskov mykrobyolohycheskoi bezopasnosty produktsyy ptytsevodstva y oborudovanyia v uslovyiakh uboinykh tsekhov [Assessment of the risks of microbiological safety of poultry products and equipment in slaughterhouse conditions]. Vestnyk Kurskoi hosudarstvennoi selskokhoziaistvennoi akademyy [Bulletin of the Kursk State Agricultural Academy], 3, 67-69.
2. Kasianenko, O.I., Husiev, V.O., Kasianenko, S.M. & Nahorna L.V. (2019). Vyznachennia rivnia infikuvannia zabiinoi ptytsi mikroorhanizmamy Campylobacter spp. [Determination of the level of infection of slaughtered poultry by microorganisms Campylo-bacter spp.] Biuleten «Veterynarna biotekhnolohiia» [Veterinary Biotechnology Bulletin], 34, 59–66. DOI: https://doi.org/10.31073/vet_biotech34-07
3. Kasianenko, O.I., Fotina, T.I., Fotina, H.A. & Dvorska, Yu.E. (2014). Epizootolohichne ta epidemiolohichni znachennia kharchovykh bakterialnykh patoheniv. [Epizootological and epidemiological significance of food bacterial pathogens]. Nauk.-tekhn. Biuleten Instytutu biolohii tvaryn i DNDKI vet. preparativ ta kormovykh dobavok [Scientific-technical Bulletin of the Institute of Animal Biology and SSCI vet. preparations and feed additives], 15, 2, 141-148.
4. Kasianenko, O.I., Fotina, T.I., Cobyna, M.M. & Hladchenko, S.M. (2013). Rozrobka metodu znyzhennia mikrobnoi kontaminatsii tushok ptytsi pry pererobtsi. [Development of a method for reducing microbial contamination of poultry carcasses during processing.] Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu [Bulletin of Sumy National Agrarian University], 9 (33), 122-126.
5. Safaei, H.G., Jalali, M, Hosseini, A, et al., (2012). The prevalence of bacterial contamination of table eggs from retails markets by Salmonella spp., Listeria monocytogenes, Campylobacter jejuni and Escherichia coli in Shahrekord, Iran. Jundishapur J Microbiol, 4:2, 49-53.
6. Skarp C. P. A., Hänninen M. L., Rautelin H. I. K., et al. (2015). Campylobacteriosis: the role of poultry meat. Clinical Microbiology and Infection, 22 (2), 103–109. DOI: https://doi.org/10.1016/j.cmi.2015.11.019.
7. The European Union summary report on trends and sources of zoonoses, zoonotic agents and food-borne outbreaks in 2014. (2015) European Food Safety Authority Journal, 13(12):4329, 31–72. DOI: https://doi.org/10.2903/j.efsa.2015.4329.
8. The European Union summary report on trends and sources of zoonoses, zoonotic agents and food-borne outbreaks breaks in 2015. European Food Safety Authority Journal 2016, 14(12):4634, 231 pp. DOI: https://doi.org/10.2903/j.efsa.2016.4634.
9. The European Union summary report on trends and sources of zoonoses, zoonotic agents and food-borne outbreaks in 2016. European Food Safety Authority Journal, 2017, 15(12):5077, pp. 13–55. DOI:https://doi.org/10.2903/j.efsa.2017.5077.
10. The European Union summary report on trends and sources of zoonoses, zoonotic agents and food-borne outbreaks in 2017. European Food Safety Authority Journal, 2018, 16(12):5500, pp. 22–29. DOI: https://doi.org/10.2903/j.efsa.2018.5500.
11. Umaraw P., Prajapati A., Verma A. K., et al. Control of Campylobacter in poultry industry from farm to poultry processing unit: A review. Critical reviews in food science and nutrition, 2017, vol. 57, no. 4, pp. 659–665.DOI: https://doi.org/10.1080/10408398.2014.935847.
Опубліковано
2019-10-01
Як цитувати
Касяненко , О., & Гусєв, В. (2019). Способи зниження рівня бактеріальної контамінації тушок птиці . Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Ветеринарна медицина, (3 (46), 41-47. https://doi.org/10.32845/bsnau.vet.2019.3.6