Визначення якості м'яса птиці за ураження ектопаразитами

  • Людмила Нагорна Сумський національний аграрний університет https://orcid.org/0000-0001-8307-183X
  • Богдан Вовк Сумський національний аграрний університет
  • Дарина Дубініна Сумський національний аграрний університет
Ключові слова: якість м’яса, птиця, ектопаразити, фізико-хімічні показники якості тушок птиці

Анотація

Отримання якісної та безпечної продукції птахівництва не можливе без комплексного підходу та грамотного вирішення питань біобезпеки в господарствах. В умовах вирощування птиці за використання інтенсивних технологій досить гострою є проблема ураження птиці ектопаразитами, зокрема курячим кліщем Dermanyssus gallinae. Ураження птиці тимчасовими та постійними ектопаразити є причиною погіршення якісних характеристик тушок птиці, відповідно в статті представлено результати щодо дослідження їх вказаних показників. Для дослідження відбирали тушки птиці забійних кондицій з господарств, неблагополучних щодо червоного курячого кліща Dermanyssus gallinae. В ході досліджень доведено, що забійний вихід м’яса у курей, які були інвазовані ектопаразитами, був меншим, порівняно із забійним виходом м’яса птиці, отриманої з благополучних щодо ектопаразитозів господарств. У м’ясі хворої птиці збільшувався вміст вологи на 2-3 % та протеїну на 1-2 % при одночасному зниженні кількості жиру в середньому на 4 %. Внаслідок дослідження було встановлено, що виявлені у м’ясі зміни вказували на розвиток патологічних процесів, які спричиняли до інтенсифікації процесів його псування. Дослідженнями тушок, які були отримані від здорової птиці, встановлено, що вони зберігали свіжість протягом 9 діб, а тушки, отримані від хворої птиці, вже на 5 добу не відповідали показникам свіжості м’яса. Отже, на підставі проведеного комплексу досліджень нами встановлено, що якісні показники м’яса здорової та хворої птиці відрізнялися. Прижиттєве ураження птиці ектопаразитами викликало зміни хімічного складу м’яса, зниження його калорійності та біологічної цінності.

Посилання

1. Tvarynnytstvo. Elektronnyi resurs [Livestock. Electronic resource] (2019). Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy. [State Statistics Service of Ukraine]. Rezhym dostupu: https://ukrstat.org/uk/operativ/operativ2019/sg/ksgt/arh_ksgt2019_u.html [in Ukrainian].
2. Soiuz ptakhivnykiv Ukrainy. Elektronnyi resurs [Poultry Union of Ukraine. Electronic resource] (2019). Rezhym dostupu: http://www.poultryukraine.com/ru/poultry/news/2019/11/news_7419.html [in Ukrainian].
3. Hernandes Zh. M., Birdsvort P., Veber G. (2009). Kachestvo yaytsa: udovletvorenie potrebitelskogo sprosa. [Egg quality: satisfying consumer demand]. Efektivne ptahIvnitstvo [Effective poultry farming], 9, 13–17 [іn Russian].
4. Guschin V. V., Rusanova G. E. Riza-Zade N. I. (2012). Bezopasnost produktov pitaniya - odna iz osnovnyih problem ptitsepromyishlennosti. [Food safety is one of the main problems of the poultry industry]. Ptitsa i ptitseproduktyi [Poultry and poultry products], 1, 53–56 [іn Russian].
5. Nahorna L. V., Berezovskyi A. V. (2016). Ektoparazyty yak chynnyky pohirshennia biobezpeky v umovakh ptakhivnychykh pidpryiemstv. [Ectoparasites as factors of deterioration of biosecurity in poultry enterprises]. Visnyk ahrarnoi nauky Prychornomoria [Bulletin of Agrarian Science of the Black Sea], 2 (90), 2, 148–151 [in Ukrainian].
6. Voroniak V. V. (2010). Deiaki aspekty pidvyshchennia yakosti ta bezpeky produktiv kharchuvannia. [Some aspects of improving the quality and safety of food]. Lviv Naukovyi visnyk Lvivskoho natsionalnoho un-tu vet. medytsyny ta biotekhnolohii imeni S.Z. Gzhytskoho [Scientific Bulletin of the Lviv National Univ. S.Z. Medicine and Biotechnology Hedgehog], 12, 4 (46), 36–40 [in Ukrainian].
7. Nahorna L. V. (2014). Sytuatsiia shchodo ektoparazytoziv sviiskoi ptytsi u hospodarstvakh lisostepovoi zony Ukrainy. [Situation on poultry ectoparasites in the forest-steppe zone of Ukraine]. Mizhvidomchyi tematychnyi naukovyi zbirnyk «Veterynarna medytsyna» NMTs «IEKVM» [Interagency thematic scientific collection «Veterinary medicine» of IECVM], 99, 147–150 [in Ukrainian].
8. Zenner L. et al. (2009). Monitoring of Dermanyssus gallinae in free-range poultry farms. Exp. Appl. Acarol., 48(1–2), 157–166 [in English].
9. Durden L. A., Linthicum K. J., Monath T. P. (1993). Laboratory transmission of eastern equine encephalomyelitis virus to chickens by chicken mites. Journal of Medical Entomology, 30(1), 281–285 [in English].
10. Galyautdinova G. G., Abulhanova M. Ya., Tremasov G. M. [i dr.] (2005). Toksikologicheskie aspektyi ispolzovaniya sin-teticheskih piretroidov v selskom hozyaystve [Toxicological aspects of the use of synthetic pyrethroids in agriculture]. Veterinariya [Veterinary science], 3, 52–56 [іn Russian].
11. Sams A. R. (1999). Meat quality during processing. Department of Poultry Science, Texas A&M University System, 78(5), 798–803. doi:10.1093/ps/78.5.798 [in English].
12. Nahorna L. V. (2011). Vstanovlennia bezpechnosti produktsii ptakhivnytstva pislia obrobky okremymy protyparazytarnymy zasobamy. [Establishing the safety of poultry products after treatment with separate antiparasitic agents]. Visnyk Sumskoho NAU, Seriia «Veterynarna medytsyna» [Bulletin of Sumy NAU, Series "Veterinary Medicine"], 2(29), 139–143 [in Ukrainian].
13. Nahorna L. V. (2014). Otsinka yakosti produktiv zaboiu ptytsi za dermanisiozu [Assessment of the quality of poultry products for dermis]. Zbirnyk nauk. prats Kharkivskoi DZVA «Problemy zooinzhenerii ta veterynarnoi medytsyny». Kharkiv, RVV KhDZVA, «Veterynarni nauky». [Collection of Sciences. works of Kharkiv State Institute of Animal Sciences «Problems of Zoo Engineering and Veterinary Medicine», «Veterinary Sciences»], 28 (2), 89–93 [in Ukrainian].
14. Wambier C. G. (2012). Gamasoidosis illustrated from the nest to dermoscopy / C. G. Wambier, S. P. Wambier //An. Bras. Dermatol. 87 (6), 926–937 [in English].
15. Sokół R., Rotkiewicz T. (2010). Histopathological changes of the skin in hens infested with Dermanyssus gallinae. Pol. J. Vet. Sci. 13 (2), 385–387 [in English].
16. Golovko A. N., Ushkalov V. A., Skryipnik V. G. [i dr.] (2007). Mikrobiologicheskie i virusologicheskie metodyi issledovaniy v veterinarnoy meditsine. [Microbiological and virological research methods in veterinary medicine]. Harkov, «NTMT». [Kharkov, NTMT], 512. (іn Russian).
Опубліковано
2019-10-01
Як цитувати
Нагорна, Л., Вовк, Б., & Дубініна, Д. (2019). Визначення якості м’яса птиці за ураження ектопаразитами. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Ветеринарна медицина, (3 (46), 48-53. https://doi.org/10.32845/bsnau.vet.2019.3.7