ЗНАЧИМІСТЬ ТА КОРИСНІСТЬ РАВЛИКІВ

Ключові слова: брюхоногий молюск, м’ясо, склад, властивості

Анотація

Равлики – це безхребетні, м’якотілі тварини, які відносяться до класу черевоногі, або Гастроподи (Gastropoda). Вони проживають на всій земній кулі та можуть адаптуватися до будь-якого середовища і не вимагають багато їжі. Про корисні властивості равликів відомо ще з давніх часів. В Стародавньому Єгипті і Вавилоні равлик вважався символом вічності і родючості, а колумбійці використовували його слиз для омолодження шкіри. У середні віки м’ясо равликів рекомендували вживати під час релігійних постів як замінник м’яса худоби та риби. Нині з м’яса равликів виготовляють різноманітні смачні та легкозасвоювані блюда, а слиз равликів користується великим попитом в косметичних цілях. У світі налічується понад 110 тисяч видів равликів, але тільки деякі з них стали в нагоді людині не тільки в якості їжі, але і як дивовижний лікарський і омолоджуючий засіб. Деякі види равликів всеїдні, деякі зоофаги, але більшість з них є фітофагами, тобто харчуються виключно рослинною їжею. Їстівні равлики – надзвичайно корисні, мають цінний набір поживних речовин. В їх м’ясі повністю відсутній холестерин. Головним компонентом м`яса равлика є цінні високоякісні і легкозасвоювані білки. Найбільш розповсюдженими їстівними равликами є: Helix pomatia – більш відомий як виноградний равлик. Вважається, що його м’ясо смачніше, ніж м’ясо інших видів. Helix аspersa – відомий, як садовий, та його підвиди Helix аspersa maxima – так званий великий сірий та Helix aspersa muller – маленький сірий. Корисне не тільки м’ясо, але і равликова ікра – це дорогий, ексклюзивний і низькокалорійний продукт. Вона містить набагато більше вітамінів та мікроелементів, ніж будь-яка інша ікра, а високий вміст йоду робить її надзвичайно корисною. Процес збору ікри є дуже клопітким та затратним, що впливає на її високу вартість. Але, окрім м’яса та ікри корисними властивостями володіє і слиз равликів. Вона складається з двох компонентів: води і муцину, складного білка, що сприяє відновленню раковини. Муцин як біологічно активна речовина активізує функцію фібробластів, що беруть участь в утворенні позаклітинної структури тканини, а також білків – колагену і еластину.

Посилання

1. Chedli Ellijimi, Manel Ben Hammouda, Houcemeddine Othman, Wassim Moslah, Jed Jebali, Hazem Ben Mabrouk, Maram Morjen, Meriam Haoues, José Luis, Naziha Marrakchi, Khadija Essafi-Benkhadir, Najet Srairi-Abid. Helix aspersa maxima mucus exhibits antimelanogenic and antitumoral effects against melanoma cells. Biomedicine & Pharmacotherapy. Volume 101. 2018. pp. 871–880. URL: doi: https://doi.org/10.1016/j.biopha.2018.03.020
2. DSTU ISO 1442:2005. Myaso ta myasni produkty. Metod vyznachennya vmistu volohy. Chynnyi vid 01-03-08 [Meat and meat products. Method for determining the moisture content. Valid from 01–03–08]. (2007). Kyyiv [In Ukrainian].
3. DSTU ISO 1443:2005. Myaso ta myasni produkty. Metod vyznachennya zahalnoho vmistu zhyru. Chynnyi vid 2005–12–02 [Meat and meat products. Method for determining the total fat content. Valid from 2005–12–02]. (2005). Kyyiv [In Ukrainian].
4. DSTU ISO 5508-2001 Zhyry ta oliyi tvarynni i roslynni. Analizuvannya metodom hazovoyi khromatohrafiyi metylovykh efiriv zhyrnykh kyslot.
5. DSTU ISO 5509-2002 Zhyry tvarynni i roslynni ta oliyi. Pryhotuvannya metylovykh efiriv zhyrnykh kyslot.
6. DSTU ISO 6497-2014. Korma. Otbor prob. Feeding stuffs. Sampling. Mezhgosudarstvennyy standart.
7. Gentili V., Bortolotti D., Benedusi M., Alogna A., Fantinati A., Guiotto A., Turrin G., Cervellati C., Trapella C., Rizzo R., Valacchi G. (2020). HelixComplex snail mucus as a potential technology against O3 induced skin damage. PLoS ONE 15(2): e0229613. URL: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0229613
8. Gondek M., Knysz P., Lechowski J., Ziomek M., Drozd Ł., Szkucik K. (2020). Content of vitamin C in edible tissues of snails obtained in Poland. Med. Weter. 76 (10), pp. 580–584, doi:10.21521/mw.6463
9. GOST 13496.0 – 2016 Kombikorma, kombikormovoye syr’ye. Metody otbora prob. Compound feeds, feed raw materials. Methods of sampling. Mezhgosudarstvennyy standart.
10. Gugliandolo, E.; Macrì, F.; Fusco, R.; Siracusa, R.; D’Amico, R.; Cordaro, M.; Peritore, A.F.; Impellizzeri, D.; Genovese, T.; Cuzzocrea, S.; et al. The Protective Effect of Snail Secretion Filtrate in an Experimental Model of Excisional Wounds in Mice. Vet. Sci. 2021, 8, 167. URL: https://doi.org/10.3390/vetsci8080167
11. Malynin, O. O. Vyznachennya neorhanichnykh elementiv u biolohichnykh substratakh metodom renthenofluorestsentnoho analizu: metod. vkazivky [Determination of inorganic elements in biological substrates by X-ray fluorescence analysis: method. instructions]. Kyiv: zatv. DKVM Ukrayiny 23–24.12.2009 r., protokol № 1. 30 s.
12. Metodychni rekomendatsiyi «Kormy ta kormova syrovyna. Vyznachennya vmistu aminokyslot metodom kapilyarnoho elektroforezu z vykorystannyam elektroforezu «Kapel-105/105M».
13. Minton, R. L. & Wang, L. L. Evidence of sexual shape dimorphism in Viviparus (Gastropoda: Viviparidae). J. Mollusc. Stud. 2011. рр. 315–317.
14. Nkansah MA, Agyei EA, Opoku F. (2021). Mineral and proximate composition of the meat and shell of three snail species. Heliyon. 7(10). рр. 1–8. doi: 10.1016/j.heliyon.2021.e08149
15. Petropavlovska, S.Ye. & Zemliak, O.V. (2019). Assessment of the infrastructure of the helicoculture market and opportunities for realizing its export potential, Skhidna Yevropa: ekonomika, biznes ta upravlinnia, no. 20, pp. 115-120. doi: 10.37332/2309-1533.2020.7-8.5.
16. Soren, N.M., & Biswas, A.K. (2020). Methods for nutritional quality analysis of meat. In A.K. Biswas, P.K. Mandal (Eds.), Meat quality analysis: Advanced evaluation methods, techniques, and technologies. Cambridge: Academic Press. pp. 21-36. doi: 10.1016/B978-0-12-819233-7.00002-1
17. State Standard 30627.1-98 Milk products for baby food. The method of measuring the mass fraction of vitamin A (retinol) Available at: http://docs.cntd.ru/document/1200021702
18. State Standard 30627.3-98 Dairy products for baby food. The method of measuring the mass fraction of vitamin E (tocopherol) Available at: http://docs.cntd.ru/document/1200021708
19. State Standard 30627.4-98 Milk products for baby food. The method of measuring the mass fraction of vitamin PP (niacin) Available at: http://docs.cntd.ru/document/1200021710
20. State Standard 30627.5-98 Products of milk for baby food. The method of measuring the mass fraction of vitamin B (1) (thiamine) Available at: http://docs.cntd.ru/document/1200021712
21. State Standard 30627.6-98 Dairy products for baby food. Methods for measuring the mass fraction of vitamin B (2) (riboflavin) Available at: http://docs.cntd.ru/document/1200021713
22. Trapella C, Rizzo R, Gallo S, Alogna A, Bortolotti D, Casciano F, Zauli G, Secchiero P, Voltan R. (2018). HelixComplex snail mucus exhibits pro-survival, proliferative and pro-migration effects on mammalian fibroblasts. Sci Rep. 8(1):17665. doi: 10.1038/s41598-018-35816-3.
23. Tsoutsos, D, Kakagia, D, Tamparopoulos, K. (2009). The efficacy of Helix aspersa Müller extract in the healing of partial thickness burns: a novel treatment for open burn management protocols. J Dermatolog Treat. 20(4):219-22. doi: 10.1080/09546630802582037
24. Winston F. Ponder, David R. Lindberg, (1997). Towards a phylogeny of gastropod molluscs: an analysis using morphological characters. Zoological Journal of the Linnean Society, Vol. 119, Issue 2, pp. 83–265. URL: https://doi.org/10.1111/j.1096-3642.1997.tb00137.x
25. Zhitenko, P. V., Borovkov, M. F., Makarov, V. A. (1989). Veterinarno-sanitarnaya ekspertiza produktov zhivotnovodstva: monohrafiia [Veterinary and sanitary examination of livestock products: monograph]. Moskva: Agropromizdat [In Russiаn].
26. Zubar, I. & Onyshchuk, Y. (2020). Heliceculture as a promising area of agricultural production. Innovative economy. doi: 10.37332/2309-1533.2020.7-8.5
Опубліковано
2023-02-17
Як цитувати
Данілова, І. С., Фотіна, Т. І., & Данілова, Т. М. (2023). ЗНАЧИМІСТЬ ТА КОРИСНІСТЬ РАВЛИКІВ. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Ветеринарна медицина, (3(58), 16-20. https://doi.org/10.32845/bsnau.vet.2022.3.3