Оцінка якості та безпечності коропів при мікотоксикозах

  • Роман Петров Сумський національний аграрний університет https://orcid.org/0000-0001-6252-7965
  • Анатолій Фотін Сумський національний аграрний університет https://orcid.org/0000-0001-5703-6467
  • Олексій Підлубний Сумський національний аграрний університет
Ключові слова: корми, коропи, мікотоксини, мікотоксикози, , афлатоксини, Т-2 токсин, імуноферментний аналіз, якість, безпечність.

Анотація

У статі проведено аналіз результатів мікотоксикологічних досліджень зразків корму ставкових риб, встановлено наявність в кормах афлатоксинів та Т-2 токсину. У всіх дослідних зразках зерна і зерносумішей встановлено наявність суми афлатоксинів B1, B2, G1 і G2. В 7 зразках їх вміст перевищує гранично допустимі концентрації. Т-2 токсин виявлено в 16 зразках, при чому в 10 з них вміст був вищий гранично допустимого рівня. Визначено вплив поєднаного перебігу мікотоксикозів на органолептичні та фізико-хімічні показники якості риби. Риба уражена мікотоксинами за органолептичними та фізико-хімічними показниками віднесена до риби сумнівної свіжості.

Посилання

1. Kutsan O., Shevtsova G., Yaroshenko M. (2009). Fungal lesions of grain and compound feeds. Livestock of Ukraine. № 3. P. 24–27.
2. Mycotoxins in fish breeding: Aquavitro.org: Website Site. URL: http://aquavitro.org/2014/03/30/mikotoksiny-v-rybovodstve/ (accessed: 01/03/2019).
3. International standard. Forage grain, products of its processing, compound feeds. Method for determining the toxicity of DSTU 3570-97 (GOST 13496.7-97). Approved on 2/28/98. Put into effect 01.07.99
4. FAO: A quarter of the world's grain is infected with mycotoxins. Agroportal: website website. URL: http://agroportal.ua/ru/news/rastenievodstvo/fao-chvert-mirovogo-proizvodstva-zerna-porazheno-mikotoksinami (accessed: 01/08/2019).
5. Fotina T.I., Berezovsky A.V., Petrov R.V., and others. (2013). Veterinary examination of fish, sea mammals and invertebrates. Vinnytsia: New Book, 120 p.
6. Khomenko V.I., (1998). Workshop of veterinary-sanitary examination with the basics of technology and standardization of livestock and plant products Kiev: Vetinform, 240 p.
7. Yatsenko I.V., Bogatko N.M., Bulgakova N.V., etc. (2017). Hygiene and expertise of food hydrobionts and their processing products. Part 1. Hygiene and expertise of fishery products: A textbook. Kharkiv: Disa Plus, 680 p.
8. Abdelhamid A. M.; Khalil F.F. and Ragab M.A. (1997). Problem of mycotoxins in fish production. Proc. 6th Conf. Of Anim., Poult., And Fish Nutrition. El-Menia Univ., Egypt, Nov. (Abs.) P. 349-350.
9. Kravchenko L.V., Galash V.T., Avren'eva L.T. Kranauskas A.E. (1989). On the sensitivity of carp, Cyprinus carpio, to mycotoxin T-2. J. Ichthyol., 29 (7) R. 156 - 160.
10. Lovell R.T. (1992). Mycotoxins: Hazardous to farmed fish. Feed International, March, R. 24 - 28.
11. Manning B.B., Li M.H., Robinson E.H., Gaunt P.S., Camus A.C. and Rottinghaus G.E .. (2003). Response of channel catfish to diets containing T-2 toxin. J. Aquatic Animal Health, №15. R. 229-238.
12. Marasas W.F.O., Bamburg J.R., Smalley E.B., Strong F.M., Ragland W.L., Degurse B.E. (1969). Toxic effects on trout, rats and mice of T-2 toxin produced by the fungus Fusarium tricinctum (Bd.) Snyder et Hansen.Toxicol. and Appl. Pharmacol. R. 15.R. 471 - 482.
13. Prasad B.N., Sinha B.K., A.K. Sinha. (1987). Aflatoxigenic fungi isolated from fish and its public health importance. Indian J. Comp. Microbiol. Immunol. Infect. Dis., 8 (3). R. 135 - 136.
14. Smalley E.B. (1973). T-2 toxin. J. Amer. Vet. Med. Ass., No. 163. R. 1278 - 1281.
Опубліковано
2019-12-24
Як цитувати
Петров, Р., Фотін, А., & Підлубний, О. (2019). Оцінка якості та безпечності коропів при мікотоксикозах. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Ветеринарна медицина, (4 (47), 22-27. https://doi.org/10.32845/bsnau.vet.2019.4.4