МОНІТОРИНГ АНТИБІОТИКОРЕЗИСТЕНТНОСТІ ЗБУДНИКІВ БАКТЕРІАЛЬНИХ ІНФЕКЦІЙ ПТИЦІ
Анотація
Птахівництво є одним із сучасних динамічних напрямів і конкурентоспроможним видом агробізнесу. Перспективність і динамічність даного напряму обумовлюється високою плодовитістю і скоростиглістю птиці. Лідерами виробництва м’яса птиці у світі визнано Китай, Францію, Угорщину і Німеччину. Даний вид агробізнесу зорієнтований на використання високопродуктивних кросів птиці та сучасних технологій вирощування. Ризики щодо епізоотичного благополуччя є дуже актуальним через поширення антибіотикорезистентних штамів збудників бактеріальних хвороб. Проблема, пов’язана з нераціональним використанням антибіотиків. Стійкість до антибіотиків призводить до зниження ефективності терапевтичних заходів. Первинними причинами цього явища є зовнішні фактори, які сприяють генетичній мутації бактеріальної клітини, тим самим пригнічуючи активний інгредієнт антибіотиків, а також нераціональне застосування антибіотиків у ветеринарії. В статті представлено дані щодо поширення збудників бактеріозів качок в птахогосподарствах північно-східної частини України. З проб ізолювали переважно асоціацію мікроорганізмів (два і три ізоляти) з родини Enterobacteriaceae: E.сoli, Salmonella entericа сер. Typhimurium, P.aeruginosa, Streptococcus spp., Staphylococcus spp., Proteus, Klebsiella, Citrobacter, Yersinia. Домінуючу частку ізолятів складали представники роду Salmonella, а саме S.Typhimurium – 41,14%. За результатами визначення ізольованих бактеріальних патогенів до широкого спекру антибактеріальнизх препараів. Встановлено високий відсоток резистентних ізолятів Е. coli, S.Typhimurium, P.aeruginosa, S. saprophyticus до широкого спектру антибактеріальних препаратів. Найбільшу кількість резистентних ізолятів Е. coli реєстрували до цефалоспоринів (β-лактамів) ІІ і ІV покоління, карбопенів. Ізоляти S. Typhіmurium мали високий рівень резистентності до антибактеріальних препаратів групи β-лактамів: меропенему – 76,9%, цефтазідіму – 69,2%, до цефотаксиму – 61,5 1%. Ізоляти P.aeruginosa були резистентні до цефалоспоринів IV покоління у 88,8%. Досліджувані ізоляти були чутливі до антибактеріальних препаратів групи аміноглікозидів (≥ 90%) та фторхінолонів (≥ 80%). З метою контролю бактеріозів експериментально обґрунтовано раціанальний вибір терапевтичних засобів і максимальну ефективність їх застосування на основі визначення чутливості ізолятів до різних фармакологічних груп антибактеріальних препаратів.
Посилання
2. Acharya, K.P., & Kaphle, K. (2015). Major issues for sustainable poultry sector in Nepal. Global J Anim Sci.;3(1):227–239.
3. Adhikari, S.K., Gyawali, A., & Shrestha, S. (2018). Molecular confirmation of Salmonella typhimurium in poultry from Kathmandu Valley. J Nepal Agric Res Counc.,4(1):86–89.
4. Ali Nazmi Can Doğan (2018). Antibacterial Effect of Hot Peppers (Capsicum annuum, Capsicum annuum var globriusculum, Capsicum frutescens) on Some Arcobacter, Campylobacter and Helicobacter Species. Pak Vet J, 38(3), 266–270. DOI: 10.29261/pakvetj/2018.057
5. Amen, O., Hussein, A., Ibrahim, R., & Ibrahim, R. S. (2019). Detection of antibiotics resistance genes in Staphylococcus aureus isolated from poultry farms. Assiut Veterinary Medical Journal, 65(163):1–9. doi: 10.21608/avmj.2019.166588.
6. Ashraf, S. (2019). Assessment of Refined Functional Carbohydrates as Substitutes of Antibiotic Growth Promoters in Broilers: Effects on Growth Performance, Immune Responses, Intestinal MicroFlora and Carcass Characteristics. Pak Vet J., 39(2), 157–162. doi: 10.29261/pakvetj/2019.040
7. Awogbemi, J., Adeyeye, M., & Akinkunmi, E. O. (2018). A survey of Antimicrobial agents usage in poultry farms and Antibiotic resistance in Escherichia coli and Staphylococci isolated from the poultry in Ile-lfe, Nigeria. Journal of infectious diseases and Epidemiology, 4(1): 1. doi: 10.23937/2474-3658/1510047
8. Badr, H., Roshdy, H., & Sorour, H. K. (2021). Phenotypic and genotypic characterization of Salmonella enterica serovars isolated from imported poultry. Journal Advanced Animal Veterinay Science, 9(5):1–11. doi: 10.17582/journal.aavs/2021/9.6.823.834
9. Badr, H., Soliman, M. A., & Nasef, S. A. (2020). Bacteriological and molecular study of Salmonella species associated with central nervous system manifestation in chicken flocks. Veterinary World.,13(10):2183–2190. doi: 10.14202/vetworld.2020.2183-2190.
10. Blyton, M.D., Pi, H., Vangchhia, B., Abraham, S., Trott, D.J., Johnson, J.R., & Gordon, D.M. (2015). Genetic structure and antimicrobial resistance of Escherichia coli and cryptic clades in birds with diverse human associations. Applied Environtal Microbiology, 81, 5123–5133.
11. Chechet, O. M., Karpulenko, M. S., Korniienko, L. Ye., Ukhovskyi, V. V., Moroz, O. A., Haidei, O. S., Hutyi, B. V., & Krushelnytska, O. V. (2022). Epizootolohichnyi analiz rozpovsiudzhennia salmonelozu ptytsi na terytorii Ukrainy za 2012–2021
roky [Epizootological analysis of the distribution of poultry salmonellosis in the territory of Ukraine for 2012–2021]. Naukovyi visnyk Lvivskoho natsionalnoho universytetu veterynarnoi medytsyny ta biotekhnolohii imeni S.Z. Gzhytskoho, 24 (106), 68–73 (in Ukrainian). doi: 10.32718/nlvet10611
12. CLSI/NCClS. Performance Standards for Antimicrobial Disk Susceptibility Tests. Wayne, PA, USA: CLSI; 2013. DOI 10.11603/1681-2727.2019.4.10965
13. Hafez, M. (2019). Enteric Diseases of Poultry with Special Attention to Clostridium perfringens. Pak Vet J., 31(3), 175–184.
14. Hamed, E.A., Abdelaty, M.F., Sorour, H.K., Roshdy, H.M., AbdelRahman, A.A, Magdy, O., Waleed A.I., Sayed, A.M., Hytham, Y., M., Wafaa M., & Badr, H. (2021). Monitoring of Antimicrobial Susceptibility of Bacteria Isolated from Poultry Farms from 2014 to 2018 Vet Med Int., 6739220. doi: 10.1155/2021/6739220
15. Hammer, K.A., Carson, C.F., & Riley, T.V. (2014). Antimicrobial activity of essential oils and other plant extracts. J. Appl. Microbiol., 86 (6), 985‒990.
16. Indranil, S., Joardar, S.N., & Das, P.K. (2018). Biosecurity Strategies for Backyard Poultry: A Controlled National Farm Biosecurity Manual for the Duck Industry (2020). Animal health Australia, 58. Available: https://www.farmbiosecurity.com.au/wp-content/uploads/2020/04/Farm-Biosecurity-Manual-for-the-Duck-Meat-Industry_2020.pdf
17. Ivleva, O.V., & Nalyvaiko, L.I. (2018). Poshyrennia zmishanykh infektsii ptytsi u pryvatnykh hospodarstvakh Ukrainy [Spread of mixed poultry infections in private farms of Ukraine]. Mizhvidomchyi tematychnyi naukovyi zbirnyk NNTs IEKVM. Veterynarna medytsyna, 104, 175–180 (in Ukrainian).
18. Lee, S.K., Choi, D., Chon, J.W., & Kun, H.S. (2016). Resistance of Strains Producing Extended-Spectrum β-Lactamases Among Salmonella from Duck Carcasses at Slaughterhouses in Three Major Provinces of South Korea. Foodborne Pathogens and Disease, 13 (3), 135–141.
19. Mund, M. D., Khan, U. H., Tahir, U., Mustafa, B.-E., & Fayyaz, A. (2017). Antimicrobial drug residue in poultry product and implications on public health; a review. International Journal of Food Properties,20(7):1433–1446. doi: 10.1080/10942912.2016.1212874.
20. Pal, P., Bhatta, R., Bhattarai, R., Acharya, P., Singh, S. & Harries, A. D. (2022). Antimicrobial resistance in bacteria isolated from the poultry production system in Nepal. Public Health Action., 12(4): 165–170. doi: 10.5588/pha.22.0014
21. Peterson, E., & Kaur, P. (2018). Antibiotic resistance mechanisms in bacteria: relationships between resistance determinants of antibiotic producers, environmental bacteria, and clinical pathogens. Frontiers in Microbiology. 2018;9:p. 1. doi: 10.3389/fmicb.2018.02928.2928
22. Pokharel, S., & Adhikari, B. (2020). Antimicrobial resistance and over the counter use of drugs in Nepal. J Glob Health.;10:010360.
23. Romaniuk, L.B., Kravets, N.I., Klymniuk, S.I., Kopcha, V.S., & Dronova O.I. (2019). Antybiotykorezystentnist umovno-patohennykh mikroorhanizmiv: aktualnist, umovy vynyknennia, shliakhy podolannia [Antibiotic-resistance of opportunistic microorganisms: topicality, conditions of emergency, ways of overcome]. Infektsiini khvoroby, 4(98), 63-71. DOI 10.11603/1681-2727.2019.4.10965
24. Sharma, S., Sharma, S., Fowler, P.D., Pant, D., Singh, K.S., & Wilkins, M.J. (2021). Prevalence of non-typhoidal Salmonella and risk factors on poultry farms in Chitwan, Nepal, Veterinary World,14(2):426–436.
25. Singh, A., Chhabra, D., & Sharda, R. (2019). Antibiotic resistance in E. coli isolated from. Poultry international journal of current Microbiology of applied science, 8(10):89–94. doi: 10.20546/ijcmas.2019.810.010.
26. Tae-Sik, K., Kim, G.-S., Son, J.-S., Lai, V.D. Mo In-Pil, & Jang, H. (2021). Prevalence, biosecurity factor, and antimicrobial susceptibility analysis of Salmonella species isolated from commercial duck farms in Korea. Poultry Science.https://reader.elsevier.com/reader/sd/pii/S0032579120309445?token=8726791FAE0B2BEBAF55A1BC1476DA35B2273235099106
27. The European Union One Health in 2018 Zoonoses Report European Food Safety Authority Journal, (2019). European Food Safety Authority Journal. DOI: https://doi.org/10.2903/j.efsa.2019.5926
28. Treviño, M., Losada, I., Fernández-Pérez, B., Coira, A., Peña-Rodríguez, M.F., & Hervada, X. (2016). Study Group SOGAMIC for the study of resistance in Galicia. Surveillance of antimicrobial susceptibility of Escherichia coli producing urinary tract infections in Galicia. Rev Esp Quimioter, 29, 86-90.
29. Vyznachennia chutlyvosti mikroorhanizmiv do antybakterialnykh preparativ [Determination of sensitivity of microorganisms to antibacterial drugs]. Metodychni vkazivky. (in Ukrainian). https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0167282-07#Text
30. Wang, J., Sheng, H., Xu, W., Huang, J., Meng, L., Cao, C., Zeng, J., Meng, J., & Yang, B. (2019). Diversity of serotype, genotype, and antibiotic susceptibility of Salmonella prevalent in pickled ready-to-eat meat. Frontiers in Microbiology, 10:p. 15. doi: 10.3389/fmicb.2019.02577.2577
31. World Health Organization Global antimicrobial resistance and use surveil-lance system (GLASS) Geneva, Switzerland: WHO; 2021. https://www.who.int/initiatives/glass
32. Xi-Ran Wang, Lian, X.L., Su, T.T., Long, T.F, Li, M.Y., Feng, X.Y., Sun R.Y., Cui Z.H., Tang T., Xia J., Huang Liu Y.H., Liao X.P., Fang L.X., & Sun J. (2019). Duck wastes as a potential reservoir of novel antibiotic resistance genes. Science of The Total Environment, 771 (2021) 1452632.Available: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0048969720383613?via%3Dihub