ВИЗНАЧЕННЯ ЯКОСТІ КОЗЛЯТИНИ ЗА РІЗНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ЗАБОЮ

Ключові слова: козлятина, органолептичні показники, технологія забою, нутрування, продуктивність, фізико-хімічні показники

Анотація

Для нашої держави, як загалом і будь-якої країни світу, пріоритетним сегментом є забезпечення здоров’я населення, а поширення на вітчизняному ринку якісних продуктів харчування в цій системі є одним із найважливіших важелів, що підтримує працездатність, творчий потенціал, хороший фізичний стан людини. У зв’язку із зазначеним, та враховуючи низьку ресурсозатратність для розведення таких тварин, можна сміливо зазначати, що в майбутньому саме вказаний вид тваринництва буде домінуючим з – поміж інших, наразі відомих науці. Козівництво в змозі забезпечувати промисловість такою важливою сировиною як молоко, сир і м'ясо. Проте, в умовах незначного дослідження даної тематики важливо встановити причино-наслідковий зв'язок між умовами розведення кіз та впливом відповідних факторів на кінцевий продукт. З метою встановлення якості і безпеки продукції тваринного походження застосовували стандартизовані методи дослідження, що використовуються під час ветеринарно-санітарного інспектування: органолептичні, бактеріологічні, біохімічні, фізико-хімічні. В цілому за органолептичними показниками має переваги зааненська порода. У результаті проведених досліджень встановлено, що pH знаходилося в межах норми і не було різких відмінностей у пробах м'яса обох груп. При визначенні бензидинової проби, спрямованої на виявлення активності ферменту (пероксидази), який міститься в тканинах тварини і руйнує перекисні сполуки, що утворюються в процесі метаболізму, реакція у пробах м'яса обох груп була позитивною, витяжка через 0,5–1,5 хвилини набувала синьо-зеленого кольору, який швидко переходив у буро-коричневий, що властиво м'ясу, отриманому від здорової тварини. Вміст аміно-аміачного азоту знаходився в межах 0,56–1,25 мг, що показує кількість вільних нейтральних амінокислот, аміаку та його неорганічних сполук у м'ясі, і вважається характерним показником його свіжості. Встановлено, що козлятина дослідної та контрольної групи відповідала вимогам, для свіжого доброякісного м'яса. При постановці реакції із міді сульфатом (є також одним з методів визначення свіжості м'яса, що застосовується для виявлення первинних продуктів розпаду білків) встановлено, що у пробах м'яса обох груп виникали реакції, характерні для свіжого м'яса, бульйон після цього був прозорим. Забій тварин із попереднім оглушенням забезпечує кращі органолептичні показники туш кіз в середньому на 0,8 бала, порівняно з забоєм в лежачому положенні. Дослідження фізико-хімічних показників (показник рН, бензидинова проба, визначення аміно-аміачного азоту, реакція із міді сульфатом) та мікроскопічний аналіз мазків-відбитків м’яса козликів альпійської та зааненської породи при забої різними способами не мали вірогідної різниці та відповідали вимогам якісного та безпечного м’яса.

Посилання

1. Abd-Allah, S., Mohamed, M.I., Shoukry, M.M. (2019). Assessment of the traditional goat production systems in rural areas of the Nile Delta in Egypt. Bull Natl Res Cent 43, 114. https://doi.org/10.1186/s42269-019-0153-3
2. Anothaisinthawee S., Nomura K., Oishi T., Amano T. (2010). Goat genetic resources and breeding strategies in Thailand. J. Anim. Genet. 38:41–48. doi: 10.5924/abgri.38.41
3. Anothaisinthawee S., Wattanachant C., Nomura K., Oishi T., Amano T. (2012). Carcass and meat quality of three genotype population in goat breeding for meat purposes in Thailand. J. Agric. Sci. Tokyo Univ. Agric. 57:63–70.
4. Bernyk I.M., Farionik T.V., Novhorodsʹka N.V. (2020). Veterynarno-sanitarna ekspertyza produktiv tvarynnoho i roslynnoho pokhodzhennya [Veterinary and sanitary examination of products of animal and plant origin]. Vinnytsya: Vydavnychyy tsentr VNAU, 232. (in Ukrainian).
5. Cimmino, R., Barone, C. M. A., Claps, S., Varricchio, E., Rufrano, D., Caroprese, M., Albenzio, M., De Palo, P., Campanile, G., Neglia, G. (2018). Effects of dietary supplementation with polyphenols on meat quality in Saanen goat kids. BMC veterinary research, 14(1), 181. https://doi.org/10.1186/s12917-018-1513-1
6. Devendra C. (2015). Dynamics of goat meat production in extensive systems in Asia: Improvement of productivity and transformation of livelihoods. Agrotechnoly. 4:131.
7. Ding, W., Kou, L., Cao, B., & Wei, Y. (2010). Meat quality parameters of descendants by grading hybridization of Boer goat and Guanzhong Dairy goat. Meat science, 84(3), 323–328. https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2009.04.015
8. Erol, H., & Ünal, N. (2021). Meat production traits of Angora goat 1: fattening, slaughter, and carcass characteristics of intact and castrated kids. Tropical animal health and production, 53(1), 142. https://doi.org/10.1007/s11250-021-02586-6
9. Hryshchenko N.P., Marchenko I.O. (2016). Rozvytok haluzi kozivnytstva Ukrayiny v umovakh yevrointehratsiyi [Development of the goat breeding industry of Ukraine in the conditions of European integration]. Naukovyy visnyk Natsional ʹnoho universytetu bioresursiv i pryrodokorystuvannya Ukrayiny. Seriya: Tekhnolohiya vyrobnytstva i pererobky produktsiyi tvarynnytstva. Vyp. 236, 23–29. (in Ukrainian).
10. Iommelli, P., Infascelli, L., Tudisco, R., & Capitanio, F. (2022). The Italian Cilentana goat breed: productive performances and economic perspectives of goat farming in marginal areas. Tropical animal health and production, 54(5), 304. https://doi.org/10.1007/s11250-022-03292-7
11. Jones, A. G., Takahashi, T., Fleming, H., Griffith, B. A., Harris, P., & Lee, M. R. F. (2021). Using a lamb's early-life liveweight as a predictor of carcass quality. Animal : an international journal of animal bioscience, 15(1), 100018. https://doi.org/10.1016/j.animal.2020.100018
12. Kasyanchuk V.V. Mykytyuk P.V. Oliynyk L.V. (2007). Veterynarno- sanitarna ekspertyza z osnovamy tekhnolohiyi pererobky produktiv tvarynnytstva [Veterinary and sanitary examination with the basics of the technology of processing livestock products]. Vinnytsya: Nova Knyha, 480. (in Ukrainian).
13. Kor, A., Karaca, S., & Ertuğrul, M. (2011). Effect of different housing systems on fattening performance, slaughter and carcass characteristics of Akkeçi (White Goat) male kids. Tropical animal health and production, 43(3), 591–596. https://doi.org/10.1007/s11250-010-9736-6
14. Kumar, P., Abubakar, A. A., Ahmed, M. A., Hayat, M. N., Kaka, U., Pateiro, M., Sazili, A. Q., Hoffman, L. C., & Lorenzo, J. M. (2023). Pre-slaughter stress mitigation in goats: Prospects and challenges. Meat science, 195, 109010. https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2022.109010
15. Li, S., Xiang, C., Ge, Y., Liu, H., Zhang, D., & Wang, Z. (2022). Differences in eating quality and electronic sense of meat samples as a function of goat breed and postmortem rigor state. Food research international (Ottawa, Ont.), 152, 110923. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2021.110923
16. Madruga M., Resosemito F., Narain N., Souza W., Cunha M., Ramos R., Mahgoub, O., Kadim, I. T., Al-Saqry, N. M., & Al-Busaidi, R. M. (2004). Effects of body weight and sex on carcass tissue distribution in goats. Meat science, 67(4), 577–585. https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2003.12.011
17. Manʹkovsʹkyy A. YA. (2014). Tekhnolohiya produktiv zaboyu tvaryn [Technology of animal slaughter products]. K.: Ahroosvita, 336. (in Ukrainian).
18. Marichal, A., Castro, N., Capote, J., Zamorano, M. J., & Argüello, A. (2003). Effects of live weight at slaughter (6, 10 and 25 kg) on kid carcass and meat quality. Livestock Production Science, 83(2-3), 247–256.
19. Marius, L. N., Shipandeni, M. N. T., & Togarepi, C. (2020). Review on the status of goat production, marketing, challenges and opportunities in Namibia. Tropical animal health and production, 53(1), 30. https://doi.org/10.1007/s11250-020-02468-3
20. Maslyuk A. M. (2015). Vymohy instruktsiyi z bonituvannya kiz molochnykh porid shchodo rivnya molochnoyi produktyvnosti kozematok [Requirements of the instructions for the grading of dairy goats regarding the level of milk productivity of female goats]. Vivcharstvo ta kozivnytstvo. Vyp. 1, 98–106. (in Ukrainian).
21. Pophiwa P., Webb E., Frylinck L. (2017). Carcass and meat quality of Boer and indigenous goats of South Africa under delayed chilling conditions. S. Afr. J. Anim. Sci. 47:794. doi: 10.4314/sajas.v47i6.7.
22. Raghazli, R., Othman, A. H., Kaka, U., Abubakar, A. A., Imlan, J. C., Hamzah, H., Sazili, A. Q., & Goh, Y. M. (2021). Physiological and electroencephalogram responses in goats subjected to pre-and during slaughter stress. Saudi journal of biological sciences, 28(11), 6396–6407. https://doi.org/10.1016/j.sjbs.2021.07.013
23. Rodrigues, S., & Teixeira, A. (2009). Effect of sex and carcass weight on sensory quality of goat meat of Cabrito Transmontano. Journal of animal science, 87(2), 711–715. https://doi.org/10.2527/jas.2007-0792
24. Şen U, Şirin E, Filik AG, Önder H, Piwczyński D, Kolenda M. (2021). Growth and Slaughter Characteristics of Weaning Male Kids of Turkish Native Goat Breeds. Animals (Basel). 24;11(10):2788. doi: 10.3390/ani11102788.
25. Simela L., Webb E., Frylinck L. (2004). Effect of sex, age, and pre-slaughter conditioning on pH, temperature, tenderness and colour of indigenous South African goats. S. Afr. J. Anim. Sci. 34(Suppl. 1):208–211.
26. Teufel, N., Kuettner, K., & Gall, C. (1998). Contribution of goat husbandry to household income in the Punjab (Pakistan): a review. Small Ruminant Research, 28(2), 101–107.
27. Tyasi, T. L., Ng'ambi, J., & Mogashoa, S. (2022). Breeding practices and trait preferences of goat keepers at Lepelle-Nkumpi Local Municipality, South Africa: implication for the design of breeding programmes. Tropical animal health and production, 54(1), 68. https://doi.org/10.1007/s11250-022-03078-x
28. Ugwu, P. C., Njoga, E. O., Njoga, U. J., Aronu, C. J., Atadiose, E. O., Okoli, C. E., Onwumere-Idolor, O. S., Ajibo, F. E., Azor, N. N., Bernard, S. N., Ozioko, I. E., Eze, I. S., & Abonyi, F. O. (2023). Indiscriminate slaughter of pregnant goats for meat in Enugu, Nigeria: Causes, prevalence, implications and ways-out. PloS one, 18(1), e0280524. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0280524
29. Van Wyk, G. L., Hoffman, L. C., Strydom, P. E., & Frylinck, L. (2022). Differences in Meat Quality of Six Muscles Obtained from Southern African Large-Frame Indigenous Veld Goat and Boer Goat Wethers and Bucks. Animals : an open access journal from MDPI, 12(3), 382. https://doi.org/10.3390/ani12030382
30. Van Wyk, G. L., Hoffman, L. C., Strydom, P. E., & Frylinck, L. (2020). Effect of Breed Types and Castration on Carcass Characteristics of Boer and Large Frame Indigenous Veld Goats of Southern Africa. Animals : an open access journal from MDPI, 10(10), 1884. https://doi.org/10.3390/ani10101884
Опубліковано
2023-03-15
Як цитувати
Назаренко, С. М. (2023). ВИЗНАЧЕННЯ ЯКОСТІ КОЗЛЯТИНИ ЗА РІЗНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ЗАБОЮ. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Ветеринарна медицина, (4(59), 44-51. https://doi.org/10.32845/bsnau.vet.2022.4.7