РОЗРОБКА ПРИНЦИПІВ ПРОФІЛАКТИКИ БАКТЕРІАЛЬНИХ ХВОРОБ ПТИЦІ ЗА ВИКОРИСТАННЯ АЛЬТЕРНАТИВНИХ МЕТОДІВ

Ключові слова: заразні хвороби, антибіотикорезистентність, мікрофлора, пташники, безпечність, профілактика

Анотація

Актуальним на сьогодні є питання забезпечення населення екологічно безпечними продуктами птахівництва, без наявності в них залишкових кількостей антибактеріальних препаратів, що може призвести до виникнення антибіотикорезистентності у споживачів. Розробка комплексу заходів на птахофабриках без застосування антибактеріальних препаратів є перспективним напрямком розвитку в розрізі концепції «Єдине здоров’я». Метою дослідження було аргументувати принципи профілактики бактеріальних хвороб птиці з використанням альтернативних засобів. Експериментальні дослідження проводилися впродовж 2021-22 року на кафедрі вірусології, патанатомії та хвороб птиці, а також на кафедрі ветсанекспертизи, мікробіології, зоогігієни та безпеки і якості продуктів тваринництва Сумського національного аграрного університету та в птахівничих господарствах Сумської області. При проведенні епізоотологічних досліджень в птахогосподарствах було виявлено два синдроми, а саме респіраторний та кишковий, що супроводжували перебіг захворювань у птиці. Мікрофлора, що виділялася від птиці при перебігу інфекційних захворювань птиці при респіраторному синдромі була представлена: E. coli; K. pneumoniae; P. multocida; A. fumigatus; M. gallisepticum; P. vulgaris; S. aureus, Cl. perfringens; P. aeruginosa; P. mirabilis; S. enteritidis. При кишковому синдромі виділяли наступні культури: S. enteritidis; E. coli; C. jejuni; S. pullorum-gallinarum; E. agglomerans; S. faecalis; C. fetus ;S. aureus; Y. enterocolitica; P. aeruginosa; P. mirabilis; P. vulgaris. Збудники C. jejuni, P. vulgaris, E. coli, P. aeruginosa, S. enteritidis, P. mirabilis, S. aureus виділялись при респіраторному та кишковому синдромі. З метою профілактики бактеріальних хвороб птиці необхідно проводити їх контроль за схемою яка включає: регулярний діагностичний моніторинг (серологічні і мікробіологічні дослідження); бактеріальний контроль за виведенням та вирощуванням птиці; контроль циклу виробництва, імунопрофілактика, застосування пробіотикотерапії, проведення дезінфекції, регулярне проведення дератизації, вчасна специфічна профілактика. Важливу увагу необхідно приділяти ретроспективному аналізу ізольованої мікрофлори з обов’язковим визначенням чутливості ізольованих мікроорганізмів до антибактеріальних препаратів. Для стабільної роботи птахівничого господарства важливо розробити та запровадити точки критичного контролю аналізу загроз (НАССР) на усіх стадіях виробництва продукції птахівництва. Першою критичною точкою є контроль мікробіологічних показників кормів; друга точка відповідає за контроль на технологічних об’єктах; третя точка відповідає за контроль на етапі виходу продукції.

Посилання

1. A European Green Deal. European Commission. https://commission.europa.eu/strategy-and-policy/priorities-2019-2024/european-green-deal_en
2. Aarestrup, F.M., Wegener, H.C., Collignon, P. (2008). Resistance in bacteria of the food chain: epidemiology and control strategies. Expert Rev Anti Infect Ther. 6(5). 733–750.
3. Aarestrup, F.M. (2005). Veterinary drug usage and antimicrobial resistance in bacteria of animal origin. Basic Clin Pharmacol Toxicol. 96(4). 271–281.
4. Aguidissou, O.N, Boko, K.C, Sessou, P, Yovo, M, Komagbe, S.G, Ayihou, Y, Alitonou, G.A, Avlessi, F, Farougou, S, Sohounhloue, K.C.D. (2019). Antibacterial activity of essential oil of Aeollanthus pubescens on multidrug-resistant strains of Salmonella and Escherichia coli isolated from laying hens farming in Benin. Adv. Microbiol. 9. 804–823.
5. Antimicrobial resistance. World Health Organization (WHO). https://www.who.int/health-topics/antimicrobialresistance 6. Antimicrobial Resistance. Сodex alimentarius FAO-WHO. Home | Food and Agriculture Organization of the United Nations. https://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/thematic-areas/antimicrobial-resistance/en
7. Bacanlı, M., Başaran, N. (2019). Importance of antibiotic residues in animal food. Food Chem Toxicol. 125. 462–466.
8. Beshiru, A., Igbinosa, I.H, Igbinosa, E.O. (2016). An investigation on antibiogram characteristics of Escherichia coli isolated from piggery farms in Benin City, Nigeria. Ann. Sci. Technol. 1(1). 8–12.
9. Carvalho, I.T., Santos, L. (2016). Antibiotics in the aquatic environments: A review of the European scenario. Environ. Int. 94. 736–757. doi: 10.1016/j.envint.2016.06.025.
10. Cassini, Alessandro Strauss, Reinhild et al. (2015). Attributable deaths and disability-adjusted life-years caused by infections with antibiotic-resistant bacteria in the EU and the European Economic Area in 2015: a population-level modelling analysis. The Lancet Infectious Diseases, Volume 19, Issue 1, 56 - 66
11. D’Costa, V.M., King C.E., Kalan. L., Morar, M., Sung, W.W., Schwarz, C., Froese, D., Zazula, G., Calmels, F., Debruyne R., Golding, G.B, Poinar, H.N., Wright, G.D. (2011). Antibiotic resistance is ancient. Nature. 477(7365). 457–461.
12. Demyanenko, D., Vashchyk, Y., & Fotina, T. (2021). Bacterial contamination of chicken food egg with automated and manual sorting and packaging. Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Veterinary Sciences, 23(104), 36-40. https://doi.org/10.32718/nvlvet10406
13. Dougnon, T.V., Déguénon, E., Fah, L., Lègba, B., Hounmanou, Y.M.G., Agbankpè J., Amadou A., Koudokpon H., Fabiyi K., Aniambossou A., Assogba P., Hounsa E., de Souza M., Avlessi F., Dougnon T.J., Gbaguidi F., Boko M., Bankolé, H.S., Baba-Moussa L. (2017). Traditional treatment of human and animal salmonelloses in Southern Benin:Knowledge of farmers and traditherapists. Vet. World. 10(6). 580–592.
14. Food Safety (2020). https://food.ec.europa.eu/system/files/2020-12/fw_eu-platform_20201210_flw_pres_01.pdf
15. Fotina, T. I., & Sergeychik, T. V. (2022). Monitoring of risk factors on farms to keep chicken broilers. Bulletin of Sumy National Agrarian University. The Series: Veterinary Medicine, (1 (56), 31-36. https://doi.org/10.32845/bsnau.vet.2022.1.5
16. Fotina, T., Petrov, R., Shkromada, O., Nechyporenko, O., & Fotin, O. (2022). Quality of broiler chicken meat with the addition of chelated compounds of microelements to the diet. Ukrainian Journal of Veterinary Sciences, 13(2), 63-70. DOI: 10.31548/ujvs.13(2).2022.63-70.
17. Furtula, V., Farrell, E.G., Diarrassouba, F., Rempel, H., Pritchard, J., Diarra, M.S. (2010). Veterinary pharmaceuticals and antibiotic resistance of Escherichia coli isolates in poultry litter from commercial farms and controlled feeding trials. Poult. Sci. 89:180–188. doi: 10.3382/ps.2009-00198.
18. Kasianenko, O.I., Kasianenko, S.M., Paliy, A.P., Petrov, R.V., Kambur, M.D., Zamaziy, A.A., Livoshchenko, L.P., Livoshchenko, Ye.M., Nazarenko, S.M., Klishchova, Zh.E., Palii, A.P. (2020). Application of mannan oligosaccaharides (Alltech Inc.) in waterfowl: optimal dose and effectiveness. Ukrainian Journal of Ecology, 10(3), 63-68. doi: 10.15421/2020_134
19. Kytaieva, D., & Petrov, R. (2020). The use of probiotics in the cultivation of turkeys. Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Veterinary Sciences, 22(100), 23-27. https://doi.org/10.32718/nvlvet10004
20. Mensah, S.E.P, Koudandé, O.D, Sanders, P, Laurentie, M, Mensah, G.A, Abiola, F.A. (2014). Antibiotics Residues and animal-source food in Africa:Risks for public health. Rev. Sci. Tech. 33(3). 975–986.
21. Nechyporenko, O., Berezovskyy, A., Fotina, T., & Petrov, R. (2020). Determination of the cumulative and skinresorptive action of the Zoodizin disinfectant. Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Veterinary Sciences, 22(97), 26-30. https://doi.org/10.32718/nvlvet9705
22. OECD/FAO (2020), OECD-FAO Agricultural Outlook 2020-2029, OECD Publishing, Paris/FAO, Rome, https://doi.org/10.1787/1112c23b-en.
23. Opredelytel bakteryi Berdzhy [Bergey's manual of systematic bacteriology] 99-e yzd. V 2 t.: Per. s anhl. /Pod red. Dzh.Khoulta, N.Kryha, P.Snyta, Dzh.Steily, S.Uyliamsa. M.: Myr, 1997 444s.
24. Paliy, A.P., Gujvinska, S.O., Kalashnyk, M.V., Ivleva, O.V., Petrov, R.V., Baidevliatov, Yu.A., Baidevliatova, Yu.V., Husiev, V.O., Hilko, S.M., Kiralhazi, I.I., Lohvynenko, M.V., Palii, A.P., Bakun, Yu.Yu. (2020). Development of technical regulations for the capsulated probiotic manufacture . Ukrainian Journal of Ecology, 10(5), 170-176, doi: 10.15421/2020_226
25. Sajid, A, Kashif, N, Kifayat, N, Ahmad, S. (2016). Detection of antibiotic residues in poultry meat. Pak J Pharm Sci. 29. 1691–1694.
26. Sessou, P., Yaovi, A.B., Yovo, M., Gamedjo, J., Dossa F., Aguidissou, N.O, Boko, C.K., Alitonou G., Farougou S., Sohounhloue D. (2018). Phytochemistry and antibacterial activity of plants extracts compared with two commercial antibiotics against E coli responsible for avian colibacillosis in Benin. Int. J. Phytomed. 10(3). 168–174.
27. Shkromada, O., Fotina, T., Petrov, R., Nagorna, L., Bordun, O., Barun, M., Babenko, O., Karpulenko, M., Tsarenko, T., & Solomon, V. (2021). Development of a method of protection of concrete floors of animal buildings from corrosion at the expense of using dry disinfectants. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4(6(112), 33–40. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2021.236977
28. Tasho, R.P., Cho, J.Y. (2016). Veterinary antibiotics in animal waste, its distribution in soil and uptake by plants: A review. Sci. Total Environ. 563–564:366–376. doi: 10.1016/j.scitotenv.2016.04.140.
29. Van Boeckel, T.P., Brower, C., Gilbert, M., Grenfell, B.T., Levin, S.A., Robinson, T.P., Teillant, A., Laxminarayan, R. (2015). Global trends in antimicrobial use in food animals. Proc Natl Acad Sci. 112(18). 5649–5654.
30. Wychodnik, K., Gałęzowska, G., Rogowska, J., Potrykus, M., Plenis, A., & Wolska, L. (2020). Poultry Farms as a Potential Source of Environmental Pollution by Pharmaceuticals. Molecules (Basel, Switzerland), 25(5), 1031. https://doi.org/10.3390/molecules25051031
Опубліковано
2023-06-06
Як цитувати
Березовський, А. В., Петров, В. В., Гаврилюк, Г. Ю., & Вареник, Л. В. (2023). РОЗРОБКА ПРИНЦИПІВ ПРОФІЛАКТИКИ БАКТЕРІАЛЬНИХ ХВОРОБ ПТИЦІ ЗА ВИКОРИСТАННЯ АЛЬТЕРНАТИВНИХ МЕТОДІВ. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Ветеринарна медицина, (1(60), 16-21. https://doi.org/10.32782/bsnau.vet.2023.1.3