МЕТАБОЛІЧНІ ПРОЦЕСИ В РУБЦІ ТЕЛЯТ ПРИ ЗГОДОВУВАННІ РОСЛИННИХ КОРМІВ

Ключові слова: період, мікроорганізми, протозоа, телята, процеси

Анотація

Раннє включення в раціон телят грубих кормів, особливо від періоду домінування росту та розвитку органів травлення до кінця періоду стабілізації, позитивно впливає на формування рубцевого травлення. Наведені дані отримані в результати досліджень процесів рубцевого травлення у телят, які отримували різний рівень молочних та грубих кормів від періоду домінування до кінця періоду стабілізації росту та розвитку органів травлення. Встановлено, що целюлозолітичних мікроорганізмів у вмістимо му рубця телят контрольної групи за період досліду підвищилось в 3,61 рази (р<0,001), а у телят II та III групи в 5,22-5,20 рази (р<0,001). Їх кількість у вмістимо му рубця телят дослідних груп було в кінці періоду стабілізації в 1,24-1,30 рази більше, ніж у телят контрольної групи (р<0,05). Анаеробів у вмістимо му рубця телят дослідних було більше в 1,25-1,69 рази більше даного показника телят контрольної групи (р<0,05). Активність целюлозолітичних мікроорганізмів вмісти мого рубця телят усіх груп підвищувалась за весь період досліду. У телят контрольної групи целюлозолітична активність мікроорганізмів, в кінці періоду стабілізації виявилась в 1,26-1,08 рази менше, ніж даний показник у телят дослідних груп (р<0,05). Активність целобіогідролази у вмістимому рубця телят дослідних груп в кінці 5 місяця життєдіяльності була в 1,50-1,63 рази більше, ніж у телят контрольної групи (р<0,01). Про високу активність життєдіяльності мікроорганізмів рубця вказує вміст ЛЖК. Їх вміст у рубці телят першої групи в 1,32-1,47 раза (р<0,01), менше, ніж у телят дослідних груп. Інтенсифікація процесів рубцевого травлення позитивно вплинула на обмінні процеси в організмі телят. Вміст сечовини, метаболіту білкового обміну у крові телят дослідних груп був у 1,16-1,31 рази (р<0,05) менше, показника телят контрольної групи. Вміст креатинину та глюкози був менше в крові телят дослідних груп відповідно в 1,43-1,60 рази (р<0,01) та в 1,12-1,24 рази (р<0,05). Фосфоліпідів виявлено в крові телят дослідних груп в 3,36-3,39 рази більше (р<0,001). Отже, метаболічні процеси в рубці телят при згодовуванні рослинних кормів виявляються більш активними, дозволяють знизити використання молочних кормів.

Посилання

1. Broderick, G.A., Huhtanen, P., Ahvenjärvi, S., Reynal, S. M. & Shingfield, K. J. (2010). Quantifying ruminal nitrogen metabolism using the omasal sampling technique in cattle – a meta-analysis. J Dairy Sci., 93, 3216–3230. doi: 10.3168/jds.2009- 2989.
2. Holtshausen, L., Cruywagen, C. (2017) The effect of dietary rumen degradable protein content on veal calf performance. South African Journal of Animal Sclence, vol. 30. № 3. P. 204–211.
3. Kambur, M.D., Zamazii, A.A. (2020). Vykorystannia zaminnykiv tsilnoho moloka v korektsii protsesiv rubtsevoho travlennia u teliat. [The use of whole milk substitutes in the correction of cicatricial digestion processes in calves]. Naukovi horyzonty. Scientific Horisonts.- №08 (93)-S. 158-163.-doi: 10.33249/2663-2144-93-8 ( in Ukrainian).
4. Kambur, M. D., Zamazii, A.A., Kolechko, A.V. (2017). Dynamika vmistu amiaku v rubtsi teliat. [Dynamics of ammonia content in the rumen of calves]. Poltava, Visnyk Poltavskoi derzhavnoi ahrarnoi akademii. – № 3. – S. 59-62 ( in Ukrainian).
5. Kambur, M.D. ( 2017) Formuvannia rubtsevoho travlennia u teliat. [Formation of cicatricial digestion in calves]. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Seriia: Veterynarna medytsyna. Vyp. 1. – S. 17-22 ( in Ukrainian).
6. Khampa, S., Wanapat, M., Wachirapakorn, C., Nontaso, N. & Wattiaux, M. (2006). Effects ofurealevelandsodium DL-malate in concentrate containing high cassava chip on ruminal fermentation efficiency, microbial protein synthesis in lactating dairy cows raised under tropical condition. AsianAustral J Anim Sci., 19, 837–844. doi: 10.5713/ajas.2006.837.
7. Kolechko, A.V. ( 2017). The dynamics of the composition of the simplest microorganisms in the rumen of calves. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Seriia : Veterynarna medytsyna. Vyp. 11. – S. 36- 40 ( in Ukrainian).
8. Kolechko, A.V. (2016). Osoblyvosti travlennia u zhuinykh. Ohliadova stattia. [Peculiarities of digestion in ruminants. Review article]. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Seriia: Veterynarna medytsyna. – Vyp. 11. – S. 36-40 ( in Ukrainian).
9. Kolechko, A.V. (2019). Korektsiia rubtsevoho travlennia u teliat. [Correction of cicatricial digestion in calves]. Naukovi horyzonty. Naukovyi zhurnal. – Vyp.6 (79). – S.65 ( in Ukrainian).
10. Lesmeister, K. E., Heinrichs, A. J. (2004). Effects of corn processing on growth characteristics, rumen development, and rumen parameters in neonatal dairy calves. J. Dairy Sci.- Vol. 87. P. 3439–3450.
11. Palmquist, D. L. & Jenkins, T. C. A. (2017). 100- Year Review: Fat feed in gof dairy cows. J Dairy Sci., 100 (12), 10061–10077. doi:10.3168/jds.2017- 12924.
12. Tkach, I. M. (2008). Vplyv spivvidnoshennia strukturnykh i nestrukturnykh vuhlevodiv v ratsioni koriv na pokaznyky azotnoho obminu i utvorennia LZhK u rubtsi. [The effect of the ratio of structural and non-structural carbohydrates in the diet of cows on indicators of nitrogen metabolism and the formation of LFA in the rumen ]. NTB Instytutu biolohii tvaryn i DNDKI vetpreparativ ta kormovykh dobavok. Vyp. 9, № 1,2.- S. 133–137 ( in Ukrainian).
13. Vudmaska, I.V. (2007). Vplyv spivvidnoshennia nestrukturnykh vuhlevodiv na obmin letkykh zhyrnykh kyslot i azotnykh spoluk u vmisti rubtsia koriv v umovakh in vitro. [The effect of the ratio of non-structural carbohydrates on the exchange of volatile fatty acids and nitrogenous compounds in the rumen content of cows in conditions in vitro]. Ahrarnyi visnyk Prychornomoria. Vyp. 38. -S. 34-41 ( in Ukrainian).
14. Vudmaska, I.V. (2007). Vplyv pidvyshchenoho rivnia nestrukturnykh vuhlevodiv u ratsioni koriv na pokaznyky vuhlevodno-bilkovoho obminu u vmisti rubtsia. [The effect of an increased level of non-structural carbohydrates in the diet of cows on indicators of carbohydrate-protein metabolism in the content of the rumen]. Ahrarni visti. -2. – S. 27– 29 ( in Ukrainian).
15. Wanapat, M. & Rowlinson, P. (2007). Nutrition and feeding of swamp buffalo: feed resources and rumen approach. Italian ,J Anim Sci., 6 (Suppl. 1), 67– 73. doi: 10.4081/ijas.2007. s 2.67.
16. Wanapat, M., Foiklang, S., Rowlinson, P. & Pilajun, R. (2012). Effect of carbohydrate sources and cotton seed meal in the concentrate: II. Feed intake, nutrient digestibility, rumen fermentation and microbial protein synthesis in beef cattle. Trop Anim Health Prod, 44 (35–42). doi: 10.1007/s11250-011- 0014-z.
17. Wilkinson, J. M. (2011). Re-defining efficiency of feed use by livestock. Animal, 5, 1014–1022. doi: 10.1017/S175173111100005X.
18. Wora-Anu, S., Wanapat, M., Wachirapakorn, C. & Nontaso, N. (2007). Effect of roug hage sources on cellulolytic bacteria and rumen ecology of beef cattle. Asian-Austral J Anim Sci. 20, 1705–1712. doi : 10.5713/ajas.2007.1705.
Опубліковано
2023-06-06
Як цитувати
Демидко, О. С. (2023). МЕТАБОЛІЧНІ ПРОЦЕСИ В РУБЦІ ТЕЛЯТ ПРИ ЗГОДОВУВАННІ РОСЛИННИХ КОРМІВ. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Ветеринарна медицина, (1(60), 28-32. https://doi.org/10.32782/bsnau.vet.2023.1.5