МЕТАБОЛІЧНІ ПРОЦЕСИ В РУБЦІ ТЕЛЯТ ПРИ ЗГОДОВУВАННІ РОСЛИННИХ КОРМІВ
Анотація
Раннє включення в раціон телят грубих кормів, особливо від періоду домінування росту та розвитку органів травлення до кінця періоду стабілізації, позитивно впливає на формування рубцевого травлення. Наведені дані отримані в результати досліджень процесів рубцевого травлення у телят, які отримували різний рівень молочних та грубих кормів від періоду домінування до кінця періоду стабілізації росту та розвитку органів травлення. Встановлено, що целюлозолітичних мікроорганізмів у вмістимо му рубця телят контрольної групи за період досліду підвищилось в 3,61 рази (р<0,001), а у телят II та III групи в 5,22-5,20 рази (р<0,001). Їх кількість у вмістимо му рубця телят дослідних груп було в кінці періоду стабілізації в 1,24-1,30 рази більше, ніж у телят контрольної групи (р<0,05). Анаеробів у вмістимо му рубця телят дослідних було більше в 1,25-1,69 рази більше даного показника телят контрольної групи (р<0,05). Активність целюлозолітичних мікроорганізмів вмісти мого рубця телят усіх груп підвищувалась за весь період досліду. У телят контрольної групи целюлозолітична активність мікроорганізмів, в кінці періоду стабілізації виявилась в 1,26-1,08 рази менше, ніж даний показник у телят дослідних груп (р<0,05). Активність целобіогідролази у вмістимому рубця телят дослідних груп в кінці 5 місяця життєдіяльності була в 1,50-1,63 рази більше, ніж у телят контрольної групи (р<0,01). Про високу активність життєдіяльності мікроорганізмів рубця вказує вміст ЛЖК. Їх вміст у рубці телят першої групи в 1,32-1,47 раза (р<0,01), менше, ніж у телят дослідних груп. Інтенсифікація процесів рубцевого травлення позитивно вплинула на обмінні процеси в організмі телят. Вміст сечовини, метаболіту білкового обміну у крові телят дослідних груп був у 1,16-1,31 рази (р<0,05) менше, показника телят контрольної групи. Вміст креатинину та глюкози був менше в крові телят дослідних груп відповідно в 1,43-1,60 рази (р<0,01) та в 1,12-1,24 рази (р<0,05). Фосфоліпідів виявлено в крові телят дослідних груп в 3,36-3,39 рази більше (р<0,001). Отже, метаболічні процеси в рубці телят при згодовуванні рослинних кормів виявляються більш активними, дозволяють знизити використання молочних кормів.
Посилання
2. Holtshausen, L., Cruywagen, C. (2017) The effect of dietary rumen degradable protein content on veal calf performance. South African Journal of Animal Sclence, vol. 30. № 3. P. 204–211.
3. Kambur, M.D., Zamazii, A.A. (2020). Vykorystannia zaminnykiv tsilnoho moloka v korektsii protsesiv rubtsevoho travlennia u teliat. [The use of whole milk substitutes in the correction of cicatricial digestion processes in calves]. Naukovi horyzonty. Scientific Horisonts.- №08 (93)-S. 158-163.-doi: 10.33249/2663-2144-93-8 ( in Ukrainian).
4. Kambur, M. D., Zamazii, A.A., Kolechko, A.V. (2017). Dynamika vmistu amiaku v rubtsi teliat. [Dynamics of ammonia content in the rumen of calves]. Poltava, Visnyk Poltavskoi derzhavnoi ahrarnoi akademii. – № 3. – S. 59-62 ( in Ukrainian).
5. Kambur, M.D. ( 2017) Formuvannia rubtsevoho travlennia u teliat. [Formation of cicatricial digestion in calves]. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Seriia: Veterynarna medytsyna. Vyp. 1. – S. 17-22 ( in Ukrainian).
6. Khampa, S., Wanapat, M., Wachirapakorn, C., Nontaso, N. & Wattiaux, M. (2006). Effects ofurealevelandsodium DL-malate in concentrate containing high cassava chip on ruminal fermentation efficiency, microbial protein synthesis in lactating dairy cows raised under tropical condition. AsianAustral J Anim Sci., 19, 837–844. doi: 10.5713/ajas.2006.837.
7. Kolechko, A.V. ( 2017). The dynamics of the composition of the simplest microorganisms in the rumen of calves. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Seriia : Veterynarna medytsyna. Vyp. 11. – S. 36- 40 ( in Ukrainian).
8. Kolechko, A.V. (2016). Osoblyvosti travlennia u zhuinykh. Ohliadova stattia. [Peculiarities of digestion in ruminants. Review article]. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Seriia: Veterynarna medytsyna. – Vyp. 11. – S. 36-40 ( in Ukrainian).
9. Kolechko, A.V. (2019). Korektsiia rubtsevoho travlennia u teliat. [Correction of cicatricial digestion in calves]. Naukovi horyzonty. Naukovyi zhurnal. – Vyp.6 (79). – S.65 ( in Ukrainian).
10. Lesmeister, K. E., Heinrichs, A. J. (2004). Effects of corn processing on growth characteristics, rumen development, and rumen parameters in neonatal dairy calves. J. Dairy Sci.- Vol. 87. P. 3439–3450.
11. Palmquist, D. L. & Jenkins, T. C. A. (2017). 100- Year Review: Fat feed in gof dairy cows. J Dairy Sci., 100 (12), 10061–10077. doi:10.3168/jds.2017- 12924.
12. Tkach, I. M. (2008). Vplyv spivvidnoshennia strukturnykh i nestrukturnykh vuhlevodiv v ratsioni koriv na pokaznyky azotnoho obminu i utvorennia LZhK u rubtsi. [The effect of the ratio of structural and non-structural carbohydrates in the diet of cows on indicators of nitrogen metabolism and the formation of LFA in the rumen ]. NTB Instytutu biolohii tvaryn i DNDKI vetpreparativ ta kormovykh dobavok. Vyp. 9, № 1,2.- S. 133–137 ( in Ukrainian).
13. Vudmaska, I.V. (2007). Vplyv spivvidnoshennia nestrukturnykh vuhlevodiv na obmin letkykh zhyrnykh kyslot i azotnykh spoluk u vmisti rubtsia koriv v umovakh in vitro. [The effect of the ratio of non-structural carbohydrates on the exchange of volatile fatty acids and nitrogenous compounds in the rumen content of cows in conditions in vitro]. Ahrarnyi visnyk Prychornomoria. Vyp. 38. -S. 34-41 ( in Ukrainian).
14. Vudmaska, I.V. (2007). Vplyv pidvyshchenoho rivnia nestrukturnykh vuhlevodiv u ratsioni koriv na pokaznyky vuhlevodno-bilkovoho obminu u vmisti rubtsia. [The effect of an increased level of non-structural carbohydrates in the diet of cows on indicators of carbohydrate-protein metabolism in the content of the rumen]. Ahrarni visti. -2. – S. 27– 29 ( in Ukrainian).
15. Wanapat, M. & Rowlinson, P. (2007). Nutrition and feeding of swamp buffalo: feed resources and rumen approach. Italian ,J Anim Sci., 6 (Suppl. 1), 67– 73. doi: 10.4081/ijas.2007. s 2.67.
16. Wanapat, M., Foiklang, S., Rowlinson, P. & Pilajun, R. (2012). Effect of carbohydrate sources and cotton seed meal in the concentrate: II. Feed intake, nutrient digestibility, rumen fermentation and microbial protein synthesis in beef cattle. Trop Anim Health Prod, 44 (35–42). doi: 10.1007/s11250-011- 0014-z.
17. Wilkinson, J. M. (2011). Re-defining efficiency of feed use by livestock. Animal, 5, 1014–1022. doi: 10.1017/S175173111100005X.
18. Wora-Anu, S., Wanapat, M., Wachirapakorn, C. & Nontaso, N. (2007). Effect of roug hage sources on cellulolytic bacteria and rumen ecology of beef cattle. Asian-Austral J Anim Sci. 20, 1705–1712. doi : 10.5713/ajas.2007.1705.