ЕМБІОТИК – СУЧАСНИЙ ЗАСІБ СТИМУЛЯЦІЇ КЛІТИННОГО ІМУНІТЕТУ
Анотація
У молочно-товарних фермах корови знаходяться під антигенним навантаженням, що може спричинювати у них інфекційний процес та, як наслідок, додаткові економічні збитки і витрати. Використання протибактеріальних засобів спричинює формування резистентності патогенних мікроорганізмів, тому використання лікарських засобів, які збільшують імунітет тварин є важливими питаннями ветеринарної медицини та тваринництва в цілому. Ми провели дослідження на тільних коровах у одній із молочно-товарних ферм Житомирської області. Тваринам дослідної групи протягом 14‑21 доби до отелу у питну воду додавали кормову добавку із розрахунку 0,5 л на 1м3 питної води. Встановлено достовірну (Р≤0,05) різницю референтних значень лімфоцитів, нейтрофілів та еозинофілів, між показниками дослідної та контрольної груп. Кількість лімфоцитів у тварин, які отримували «ЕМБІОТИК» була більшою на 85% і становила 7,33±0,9 Г/л до 3,96±0,55 Г/л контрольної групи. Аналогічно реєстрували у дослідній групі, у фізіологічних межах, збільшення в 3 рази нейтрофілів у цільній крові, а саме 5,36±1,18 Г/л до 1,7±0,37 Г/л (група без «ЕМБІОТИКу») та еозинофілів 0,4±0,04 Г/л у дослідній групі до 0,13±0,06 Г/л середньостатистичного значення групи контролю. Загалом кількість лейкоцитів у крові корів, які отримували кормову добавку протягом 14 – 21 доби до отелу перевищували максимальну фізіологічну межу на 4,3 Г/л і була достовірно (Р≤0,05) більшою в порівнянні із показниками корів, які утримувались за стандартною системою. Вважаємо, що отримані результати зміни лейкоцитарного профілю пов’язані із активізацією клітинної ланки імунітету, що є наслідком зменшення навантаження імунної системи патогенами, які надходять із шлунково-кишкового тракту. У фізіологічних межах зареєстровано зміни середньостатистичних показників тромбоцитів крові корів дослідної групи. Зокрема тенденцію зменшення їх кількості на 14,18±41 Г/л (на 6,15%), достовірне (Р≤0,05) збільшення різниці на 2% між розпреділенням тромбоцитів по об’єму та на 1% –- між найменшим і найбільшим тромбоцитом. Вважаємо, що це є наслідком зменшення дисимінового запалення в організмі тварин за рахунок прояву антипатегенної та опосередковано імуностимулюючої дій складових кормової добавки «ЕМБІОТИК». Клінічним підтвердженням нашого пояснення слугує швидке (протягом 10–20 хвилин, через 3,5 – 4 години після отелу) відділення посліду у корів дослідної групи, що вказує на відсутність хронічних запальних процесів у плаценті. Отже, випоювання коровам кормової добавки «ЕМБІОТИК» із розрахунку 0,5 л/м3 питної води протягом 14 ‑ 21 доби до отелу, забезпечує активізацію клітинної ланки імунітету і надійним засобом профілактики затримки посліду.
Посилання
2. Anadón, A., Ares, I., Martínez-Larrañaga, M. R., & Martínez, M. A. (2019). Prebiotics and probiotics in feed and animal health. Nutraceuticals in Veterinary Medicine, 261-285.
3. Anadón, A., Martínez-Larrañaga, M. R., & Martínez, M. A. (2006). Probiotics for animal nutrition in the European Union. Regulation and safety assessment. Regulatory toxicology and pharmacology, 45(1), 91-95.
4. Ballou, A. L., Ali, R. A., Mendoza, M. A., Ellis, J. C., Hassan, H. M., Croom, W. J., & Koci, M. D. (2016). Development of the chick microbiome: how early exposure influences future microbial diversity. Frontiers in veterinary science, 3, 2.
5. Bron, P. A., Kleerebezem, M., Brummer, R. J., Cani, P. D., Mercenier, A., MacDonald, T. T., et al. (2017). Can probiotics modulate human disease by impacting intestinal barrier function? Br. J. Nutr. 117, 93–107. doi: 10.1017/ S0007114516004037
6. Butel, M. J. (2014). Probiotics, gut microbiota and health. In. Med. Mal. Infect. 44, 1–8. doi: 10.1016/j.medmal. 2013.10.002
7. Carvalho, M. R., Peñagaricano, F., Santos, J. E. P., DeVries, T. J., McBride, B. W., and Ribeiro, E. S. (2019). Longterm effects of postpartum clinical disease on milk production, reproduction, and culling of dairy cows. J. Dairy Sci. 102, 11701–11717. doi: 10.3168/jds.2019-17025
8. Dairy market review. Emerging trends and outlook, 2022 Food and Agriculture Organization of the United Nations Rome, 2022 https://www.fao.org/3/cc3418en/cc3418en.pdf)
9. European Medicines Agency. (2021). Sales of veterinary antimicrobial agents in 31 European countries in 2019 and 2020. European Surveillance of Veterinary Antimicrobial Consumption.
10. Fernandes, T., Carvalho, B. F., Mantovani, H. C., Schwan, R. F., and Ávila, C. L. S. (2019). Identification and characterization of yeasts from bovine rumen for potential use as probiotics. J. Appl. Microbiol. 127, 845–855. doi: 10.1111/jam.14350 Fernandez, S., Fraga, M., Silveyra, E., Trombert, A. N., Rabaza, A., Pla, M., et al. (2018). Probiotic properties of native Lactobacillus spp. strains for dairy calves. Ben. Microbes. 9, 613–624. doi: 10.3920/BM2017.0131
11. Fernandez, S., Fraga, M., Silveyra, E., Trombert, A. N., Rabaza, A., Pla, M., et al. (2018). Probiotic properties of native Lactobacillus spp. strains for dairy calves. Ben. Microbes. 9, 613–624. doi: 10.3920/BM2017.0131
12. Fernández-Ciganda, S., Fraga, M., and Zunino, P. (2021). Probiotic lactobacilli administration induces changes in the fecal microbiota of preweaned dairy calves. Probiotics Antimicrob. Pr., 1–12. doi: 10.1007/s12602-021-09834-z [Epub ahead of print]
13. Guo, Y., Li, Z., Deng, M., Li, Y., Liu, G., Liu, D., et al. (2022). Effects of a multi-strain probiotic on growth, health, and fecal bacterial flora of neonatal dairy calves. Animal Biosci. 35, 204–216. doi: 10.5713/ab.21.0084).
14. Hill, C., Guarner, F., Reid, G., Gibson, G. R., Merenstein, D. J., Pot, B., ... & Sanders, M. E. (2014). Expert consensus document: The International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics consensus statement on the scope and appropriate use of the term probiotic. Nature reviews Gastroenterology & hepatology.
15. Hotel, A. C. P., & Cordoba, A. (2001). Health and nutritional properties of probiotics in food including powder milk with live lactic acid bacteria. Prevention, 5(1), 1-10.
16. Ladha, G., and Jeevaratnam, K. (2018). Probiotic potential of Pediococcus pentosaceus LJR1, a bacteriocinogenic strain isolated from rumen liquor of goat (Capra aegagrus hircus). Food Biotechnol. 32, 60–77. doi: 10.1080/08905436. 2017.1414700
17. Lin, W. C., Ptak, C. P., Chang, C. Y., Ian, M. K., Chia, M. Y., Chen, T. H., et al. (2020). Autochthonous lactic acid bacteria isolated From dairy cow feces exhibiting promising probiotic properties and in vitro antibacterial activity against foodborne pathogens in cattle. Front. Vet. Sci. 7:239. doi: 10.3389/fvets.2020.00239
18. Lucey, P. M., Lean, I. J., Aly, S. S., Golder, H. M., Block, E., Thompson, J. S., et al. (2021). Effects of mannan-oligosaccharide and Bacillus subtilis supplementation to preweaning Holstein dairy heifers on body weight gain, diarrhea, and shedding of fecal pathogens. Int. J. Dairy Sci. 104, 4290–4302. doi: 10.3168/jds.2020-19425
19. Prabhurajeshwar, C., and Chandrakanth, K. (2019). Evaluation of antimicrobial properties and their substances against pathogenic bacteria in-vitro by probiotic lactobacilli strains isolated from commercial yoghurt. Clin. Nutr. Exp. 23, 97–115. doi: 10.1016/j.yclnex.2018.10.001
20. Pyar, H., and Peh, K. K. (2014). Characterization and identification of lactobacillus acidophilus using biolog rapid identification system. Int. J. Pharm. Pharm. Sci. 6, 189–193. doi: 10.3168/jds.2016-12474
21. Rokana, N., Mallappa, R. H., Batish, V. K., and Grover, S. (2017). Interaction between putative probiotic lactobacillus strains of Indian gut origin and salmonella: impact on intestinal barrier function. LWT Food Sci. Technol. 84, 851–860. doi: 10.1016/j.lwt.2016.08.021
22. Rokana, N., Singh, R., Mallappa, R. H., Batish, V. K., and Grover, S. (2016). Modulation of intestinal barrier function to ameliorate salmonella infection in mice by oral administration of fermented milks produced with lactobacillus plantarum MTCC 5690 – a probiotic strain of Indian gut origin. J. Med. Microbiol. 65, 1482–1493. doi: 10.1099/jmm.0.000366
23. Rybachuk Zh.V., Prisyazhnyuk I. V., Chirta-Sinelnyk K. O. “EMBIOTIC” Ltd.“EM-Ukraine”–an alternative to antibiotic therapy for digestive disorders in calves. Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Veterinary Sciences. Lviv, 2021. Vol. 23, No 102. P. 8-13. doi: 10.32718/nvlvet10202
24. Sudhanshu Sudan, Robert Flick, Linda Nong and Julang Li (2021) Potential Probiotic Bacillus subtilis Isolated from a Novel Niche Exhibits Broad Range Antibacterial Activity and Causes Virulence and Metabolic Dysregulation in Enterotoxic E. coli. Microorganisms, 9 (7), 1483 DOI: 10.3390/microorganisms9071483
25. Tona, G. O. (2021). Impact of beef and Milk sourced from cattle production on global food security. Bovine Science—Challenges and Advances.
26. Travers, M. A., Florent, I., Kohl, L., and Grellier, P. (2011). Probiotics for the control of parasites: an overview. J. Parasitol. Res. 2011, 1–11. doi: 10.1155/2011/610769
27. Uyeno Y, Shigemori S, Shimosato T. Effect of Probiotics/Prebiotics on Cattle Health and Productivity. Microbes Environ. 2015; 30(2):126-32. doi: 10.1264/jsme2.ME14176. Epub 2015 May 23. PMID: 26004794; PMCID: PMC4462921).
28. X. Jiang, H.J. Xu, Z.Q. Cui, Y.G. Zhang Effects of supplementation with Lactobacillus plantarum 299v on the
performance, blood metabolites, rumen fermentation and bacterial communities of preweaning calves. Livestock Science, Vol. 239.2020. Р. doi.org/10.1016/j.livsci.2020.104120 )
29. Xu H, Huang W, Hou Q, Kwok LY, Sun Z, Ma H, et al. The effects of probiotics administration on the milk production, milk components and fecal bacteria microbiota of dairy cows. Sci Bull. (2017) 62:767– 74. doi: 10.1016/j.scib.2017.04.019
30. Zhang, N., Wang, L., and Wei, Y. (2020). Effects of bacillus amyloliquefaciens and Bacillus pumilus on rumen and intestine morphology and microbiota in weanling Jintang black goat. Animals 10:1604. doi: 10.3390/ani10091604
31. Zsoka Varhidi, Marietta Mate and Laszlo Ozsvari The use of probiotics in nutrition and herd health management in large Hungarian dairy cattle farms. Seins Veterinary Epidemiology and Economics. Vol. 9. 2022. doi.org/10.3389/fvets.2022.957935