БІОБЕЗПЕКА ЯК ФАКТОР ЕФЕКТИВНОГО ФУНКЦІОНУВАННЯ СВИНАРСЬКИХ ГОСПОДАРСТВ
Анотація
Свинарство є широко представленою галуззю тваринництва в Україні. Однак, впродовж останніх років відмічається стійка тенденція до зниження як товарного, так і племінного поголів’я свиней в господарствах усіх форм власності різних виробничих потужностей. Відповідно, надзвичайної актуальності набуває дотримання заходів біобезпеки в господарствах для недопущення спалахів серед поголів'я заразних захворювань. Запорукою недопущення на територію свинарських господарств біологічних небезпек будь-якого характеру є, крім високотехнологічного обладнання, наявність професійного персоналу для виконання технологічних операцій. Провівши аналіз існуючого комплексу запроваджених заходів біобезпеки в одному зі свинарських господарств Чернівецької області було встановлено, що саме «людський фактор» є слабкою ланкою в системі заходів біобезпеки господарства. В господарстві взято під контроль можливість потрапляння біологічних агентів з кормами, відрегульована система вентиляції виробничих приміщень в усіх вирощуваних вікових групах тварин. На територію комплексу не допускають сторонніх осіб не пов’язаних безпосередньо з виробничим процесом, однак встановлено порушення режимів перебування в «чистій» та «брудній» зонах, виробничих приміщеннях окремих працівників комплексу. В господарстві налагоджена чітка система заходів для недопущення потрапляння збудників на територію тваринницького господарства зовні, що наразі дозволяє господарству позиціонуватися як вільне від основних специфічних патогенів. За міжнародними стандартами дане господарство має статус SPF (червоний рівень). В господарстві функціонує та неухильно дотримується чітка схема вакцинопрофілактики, що також додатково слугує одним із важливих чинників підтримання біобезпеки. Вакцинопрофілактикою охоплено різновікові групи тварин. Особливий акцент здійснюється на вакцинації поросних свиноматок. Відповідно, ефективними засобами є максимальне запровадження європейських технологій виробництва свинини, де вплив людського фактору мінімізовано.
Посилання
2. Amass, S. F., Halbur, P. G., Byrne, B. A., Schneider, J. L., Koons, C. W., Cornick, N., & Ragland, D. (2003). Mechanical transmission of enterotoxigenic Escherichia coli to weaned pigs by people, and biosecurity procedures that prevented such transmission. Journal of Swine Health and Production, 11, 61– 68.
3. Andico, Jr. W.V., & S.T., Peña Jr. (2019). Biosecurity practices in high throughput Philippine backyard pig herds: a multiple correspondence analysis. Inter. Vet. Sci., 8 (4), 316–323.
4. Baslyman, M., Rezaee, R., Amyot, D., Mouttham, A., Chreyh, R., & Geiger, G. (2015). Real-time and location-based hand hygiene monitoring and notification: proof-of-concept system and experimentation. Personal and Ubiquitous Computing. 19 (3). 667–688.
5. Berckmans, D., Hemeryck, Vranken, E, & van, Waterschoot T. (2015). Animal sound… talks! Realtime sound analysis for health monitoring in livestock. International Symposium on Animal Environment and Welfare, 23–26 October, Chongqing, China. 215–222.
6. Better Training for Safer Food European Commission Consumers Health (2018). Agriculture and Food Executive Agency Belgrade, 6–8 November.
7. Correia-Gomes, C., Henry, M. K., Auty, H. K., & Gunn, G. J. (2017). Exploring the role of small-scale livestock keepers for national biosecuritythe pig case. Prev. Vet. Med. 145, 7–15. https://doi.org/10.1016/j.prevetmed.2017.06.005
8. Cuong, N. V., Padungtod, P., Thwaites, G. & CarriqueMas, J.J. (2018). Antimicrobial usage in animal production: A review of the literature with a focus on low-and middle-income countries. Antibiotics, 7(3): 75.
9. Dewulf J., & Van, Immerseel F. (2018). General principles of biosecurity in animal production and veterinary medicine. Biosecurity in animal production and veterinary medicine. 1st ed. Leuven, Belgium: Acco, 63–76.
10. FAO/ OIE/ World bank. Food and Agriculture Organization of the United Nations/World Organisation for Animal Health/World Bank. (2010). Good practices for biosecurity in the pig sector – Issues and options in developing and transition countries. FAO Animal Production and Health Paper. FAO, Rome. 169.
11. FAO/WB/OIE. (2009). Good practices for biosecurity in the pig sector: Issues and options in developing and in transition countries. 2009. 82.
12. Geurts, V., Díaz, I., & Collel-Surinach, M. (2018). B-eSecure: electronic system to measure and improve biosecurity on pig farms. 10th European Symposium of Porcine Health Management; 19–11 May; Barcelona, Spain. 58.
13. Hartung, T. (2010). Comparative analysis of the revised Directive 2010/63/EU for the protection of laboratory animals with its predecessor 86/609/EEC– a t4 report. ALTEX, 27(4), 285–303. doi: 10.14573/altex.2010.4.285
14. Hopka M. (2023). With what pig breeding of Ukraine and the world entered the year 2023. Retrieved from: https://agrotimes.ua/opinion/z-chym-svynarstvo-ukrayiny-j-svitu-uvijshlo-u-2023-rik/ (in Ukrainian).
15. Labrecque, J., & Rivest, J. (2018). A real-time sow behavior analysis system to predict an optimal timing for insemination. 10th International Livestock Environment Symposium; 26 September; Omaha, Nebraska, USA; 2018
16. Marek Špink (2012). Social dimension of emotions and its implication for animal welfare Applied. Animal Behaviour Science. 138, 3–4, 170–181 https://doi.org/10.1016/j.applanim.2012.02.005
17. Michael, Greger (2007). The Human/Animal Interface: Emergence and Resurgence of Zoonotic Infectious Diseases, Critical Reviews in Microbiology. 33 243–299.
18. Noremark, M., Frossling, J., & Lewerin, S. S. (2010). Application of routines that contribute to on-farm biosecurity as reported by swedish livestock farmers. Transbound. Emerg. Dis. 2010, 57, 225–236. https://doi.org/10.1111/ j.1865-1682.2010.01140.x
19. Nurmoja, I., Motus, K., Kristian, M., Niine, T., Schulz, K., Depner, K., & Viltrop, A. (2020). Epidemiological analysis of the 2015–2017. African swine fever outbreaks in Estonia. Prev. Vet. Med. 181, 104556. https://doi.org/10.1016/j.prevetmed.2018.10.001
20. Okoth, E., Gallardo, C., Macharia, J. M.; Omore, A., Pelayo, V., Bulimo, D. W., Arias, M., Kitala, P., Baboon, K., & Lekolol, I. (2013). Comparison of African swine fever virus prevalence and risk in two contrasting pig-farming systems in south-west and central Kenya. Prev. Vet. Med. 110, 198–205. https://doi.org/10.1016/j.prevetmed.2012.11.012
21. Pritchard, G., Dennis, I., & Waddilove, J. (2005). Biosecurity: reducing disease risks to pig breeding herds. In Practice, 27, 230–237.
22. Ribbens, S., Dewulf, J., Koenen, F., Mintiens, K., De Sadeleer, L, de Kruif, A. & Maes, D. (2008). A survey on biosecurity and management practices in Belgian pig herds. Prev. Vet. Med., 83(3–4). 228–241.
23. Ribbens, S., J., Dewulf., F., Koenen, K., Mintiens, L., De Sadeleer, A. de Kruif, & D. Maes (2008). A survey on biosecurity and management practices in Belgian pig herds. Prev. Vet. Med., 83, 228–241.
24. Sasaki, Y., Furutani, A., Furuichi, T., Hayakawa, Y., Ishizeki, S., Kano, R., Koike, F., Miyashita, M., Mizukami, Y., Watanabe, Y., Otake, S. & P-JET. (2020). Development of a biosecurity assessment tool and the assessment of biosecurity levels by this tool on Japanese commercial swine farms. Prev. Vet. Med., 175, 104–128.
25. Silva, G. S., Leotti, V. B., Castro, S. M. J., Medeiros, A. A. R., Silva, A., Linhares, D. C. L., & Corbellini, L.G. (2019). Assessment of biosecurity practices and development of a scoring system in swine farms using item response theory. Prev. Vet. Med. 167, 128–136. https://doi.org/10.1016/j.prevetmed.2019.03.02
26. Simon-Grifé, M., G., Martín-Valls, M., Vilar, I., García Bocanegra, M., Martín, E., & Mateu, J. Casal (2013). Biosecurity practices in Spanish pig herds: Perceptions of farmers and veterinarians of the most important biosecurity measures. Prev. Vet. Med., 110, 223–231.
27. The Association of Pig Breeders of Ukraine has published the assets of the industry (2023). Retrieved from: http://asu.pigua.info/news/1287/?type=asu (in Ukrainian).
28. The number of livestock in the farms of commodity producers (2023). Retrieved from: https://www.kmu.gov.ua/news/minahropolityky-zaklykaie-tovarovyrobnykiv-aktualizuvaty-dani-shchodo-kilkosti-naiavnoho-poholivia-sh-tvaryn (in Ukrainian).
29. Victor, M., Andres, & Rob H., Davies (2015). Biosecurity Measures to Control Salmonella and Other Infectious Agents in Pig Farms: Comprehensive Review in Food sciense and food safety. 14 (4).317-335 https://doi.org/10.1111/1541-4337.12137
30. Viltrop, A., Reimus, K., Niine, T., & Mõtus, K. (2022). Biosecurity Levels and Farm Characteristics of African Swine Fever Outbreak and Unaffected Farms in Estonia-What Can Be Learned from Them? Animals. 12, 68. https://doi.org/ 10.3390/ani12010068