ВИЗНАЧЕННЯ ВПЛИВУ ПРЕПАРАТУ «ІНКОМБІВІТ» ТА «АСПІР-35» НА ПРОДУКТИВНІСТЬ, ЯКІСТЬ ЯЄЦЬ, ГЕМАТОЛОГІЧНІ ПОКАЗНИКИ СИРОВАТКИ КУРЕЙ-НЕСУЧОК, ПРИ ЗАСТОСУВАННІ ПРОТЯГОМ ЛІТНЬОГО СЕЗОНУ

Ключові слова: імунна система, імуномодулятори, птиця, тепловий стресс, вітаміни, гематологічні показники.

Анотація

Це дослідження мало на меті визначити ефективність доповнення раціонів курей вітамінами шо містяться у складі препарату «Інкомбівіт», а саме: вітаміну А– 15 000 МО, вітаміну D3 – 7 500 МО, вітаміну Е – 20 мг, вітаміну B1 – 10 мг, вітаміну B2 – 5 мг, вітаміну B3 (нікотинамід) – 50 мг, вітаміну B4 (холіну хлорид) – 12,5 мг, вітаміну B5 (Д-пантенол) – 25 мг, вітаміну B6 – 3 мг, вітаміну B7 (біотин) – 0,125 мг, вітаміну B9 (фолієва кислота) – 0,15 мг, вітаміну B12 – 0,05 мг, в поєднанні з «Аспір-35»- препаратом що містить: кислоту ацетилсаліцилову – 350 мг, кислоту бурштинову – 90 мг та кислоту лимонну – 160 мг. на продуктивність, якість яєць, гематологічні показники сироватки курей-несучок, при їх застосуванні протягом літнього сезону, а саме з метою профілактики теплового стресу. «Інкомбівіт» є комбінованим препаратом, який окрім жиро – та водорозчинних вітамінів містить мікроелементи та амінокислоти, які мають здатність нормалізувати обмін речовин, впливають на підвищення загальної резистентності. Всі три органічні кислоти які містить препарат «Аспір-35» (саліцилова, бурштинова і лимонна) приймають участь в регуляції окисно-відновних процесів, білкового, вуглеводного та мінерального обміну, стимулюють роботу печінки, впливають на зсідання крові, проникливість капілярів та формування стероїдних гормонів. Являючись антиоксидантами і антигіпоксантамии, вони піддаються трансформації в циклі Кребса та забезпечують клітини вуглекислим газом і енергією за рахунок накоплення АТФ і НАДФ. Органічні кислоти що містяться в Аспір-35 спрямовують теплову енергію організму на синтез глікогену, АТФ і НАДФ, що знижає перегрів птиці. Паралельне охолодження організму відбувається за рахунок розширення капілярів шкіри, яке забезпечує ацетилсаліцилова кислота. Загалом 150 курей-несучок породи Легорн було використано для дослідження. Птахи були розподілені на контрольну та дослідні групи з ідентичними умовами годівлі. Перша група була контрольною (група І), контрольній групі давали тільки базовий раціон. Група (ІІ) – дослідна група, якій випоювали «Інкомбівіт». Група (ІІІ) – дослідна група якій випоювали «Інкомбівіт» в поєднанні з «Аспір-35». Дослідні препарати випоювали через систему водопостачання після заповнення пташника в літній період. Проводили лабораторні дослідження проб сироватки крові. В результаті отриманих даних можна зробити висновок, що застосування в поєднанні обох дослідних препаратів в літній- спекотний період «Інкомбівіту» та «Аспір-35» мало хороший результат в зменшенні шкідливого впливу високої температури навколишнього середовища на курей-несучок.

Посилання

1. Abd El-Hack ME, El-Hindawy MM, Attia AI, Mahrose KM. (2015). Effects of feeding DDGS with or without en-zyme or vitamin E supplementation on productive performance of Hisex Brown laying hens. Zagazig J Agric Res;42:71e9.
2. Abdel-Fattah SA, Abdel-Azeem F. (2007). Effect of vitamin E, thyroxin hormone and their combination on humoral immunity, performance and some serum metabolites of laying hens during summer season. Egypt Poult Sci;27:335e61.
3. Abdo MSS. (2009). Immunophysiological studies on the effect of some antioxidants in poultry. M.Sc. Thesis. Egypt: Faculty of Agriculture, Ain Shams University; 4. Altan O, Altan A, Oguz I, Pabuccuoglu A, Konyalioglu S. (2000). Effects of heat stress on growth, some blood variables and lipid oxidation in broilers exposed to high temperature at an early age. Br Poult Sci;41:489e93.
5. Anatoliy Kulyk (2019). Combating heat stress leading technologist of poultry breeding and feeding, Cargill EN LLC.
6. Atta AMM. (2002). Influence of supplemental Ascorbic acid on physiological and immunological parameters of broiler chicks under heat stress conditions. Egyp Poult Sci; 22:793e813.
7. Brody T. (2001). Vitamins. in: Nutritional Biochemistry. San Diego: Academic Press Inc.;
8. Danforth EJ, Burger A. (1999). The role of thyroid hormones in the control of energy expenditure. J Clin Endocrinol Metabol; 13:581e95.
9. Dukes HH, Schwarte ZLH. (1999). The hemoglobin content of the blood of the fowl. Am J Physiol; 96:89e92.
10. El-Mallah GM, Yassein SA, Abdel-Fattah MM, El-Ghamry AA. (2011). Improving performance and some metabolic responses by using some antioxidants in laying diets during summer season. J Am Sci;7:217e24.
11. El-Sebai A. (2000). Influence of selenium and vitamin E as antioxidant on immune system and some physiological aspects in broiler chickens. Egypt Poult Sci;20: 1065e82.
12. Ensminger ME, Oldfield JE, Heinemann WW. (1999). Feeds and nutrition. Colvis, Ca: Ensiminger publishing; 108e10.
13. Ford ES, Schleicher RL, Mokdad AH, Ajani UA, Liu S. (2006). Distribution of serum concentrations of a-tocopherol and g-tocopherol in the US population. Am J Clin Nutr;84:375e83.
14. Friedman A, Meidovsky A, Leitner G, Sklan D. (1999). Decreased resistance and immune response to Escherichia coli infection in chicks with low or high intakes of vitamin A. J Nutr;121:395e400.
15. Frigg M, Broz J. (1999). Relationship between vitamin A and vitamin E in the chick. Int J Vitam Nutr Res;54:125e34.
16. Habibian M, Sadeghi G, Ghazi S, Moeini MM. (2015). Selenium as a feed supplement for heat-stressed poultry: a review. Biol Trace Elem Res;165:183e93.
17. Haq AU, Bailey CA. (1999). Time course evaluation of carotenoid and retinol concentrations in post-hatch chick tissue. Poultry Sci.
18. Huston TM, Edwards HM, Williams JJ. (1999). The effects of high environmental temperature on thyroid secretion rate of the domestic fowl. Poult Sci;41:640e5. 19. Ibatulin I.I. (2007). Feeding of agricultural animals / I.I. Ibatullin, D.O. Melnychuk, G.O. Bohdanov et al. // Vinnytsia: "New book". 616.
20. Jiang Q, Christen S, Shigenaga MK, Ames BN. (2001). g-Tocopherol, the major form of vitamin E in the US diet, deserves more attention. Am J Clin Nutr;74: 714e22.
21. Jiang W, Zhang L, Shan A. (2013). The effect of vitamin E on laying performance and egg quality in laying hens fed corn dried distillers grains with solubles. Poultry;92:2956e64.
22. Kaya S, Yildirim H. (2011). The effect of dried sweet potato (Ipomea batatas) vines on egg yolk color and some egg yield parameters. Int J Agric Biol;15:766e70. 23. Kaya S¸ , Umucalilar H, Haliloglu S, ^ _ Ipek H. (2001). Effect of dietary vitamin A and zinc on egg yield and some blood parameters of laying hens. Turk J Vet Anim Sci;25: 763e9.
24. Khvostyk V. P., doctor. s.-g. of science State Poultry Research Station NAAS (2022). Prevention of heat stress in poultry.
25. Kirunda DFK, Scheideler SE, McKee SR. (2011). The efficacy of vitamin E (dl-a-tocopheryl acetate) supplementation in hen diets to alleviate egg quality deterioration associated with high temperature exposure. Poult Sci; 80:1378e83.
26. Kucuk O, Sahin N, Sahin K. (2003). Supplemental zinc and vitamin A can alleviate negative effects of heat stress in broiler chickens. Biol Trace Elem Res;94:225e35.
27. Lin H, Wang LF, Song JL, Xie YM, Yang QM. (2003). Effect of dietary supplemental levels of vitamin A on the egg production and immune responses of heat-stressed laying hens. Poult Sci; 81:458e65.
28. Mahmoud UT, Abdel-Rahman MAM, Hosny MAD. (2014). Effects of propolis, ascorbic acid and vitamin E on thyroid and corticosterone hormones in heat stressed broilers. J Adv Vet Anim Res; 4:18e21.
29. Martins Gregorio B, Diogo Benchimol De Souza, Fernanda Amorim de Morais Nascimento, Leonardo Matta, Caroline Fernandes-Santos. (2016). The potential role of antioxidants in metabolic syndrome. Curr Pharmaceut Des;22:859e69.
30. Martynova S. M. et.al. (2019). Metabolic effects of zinc (literature review) Ukrainian journal of medicine, biology and sport. Volume 4, No. 6 (22). 16–24.
31. Meluzzi A, Sirri F, Manfreda G, Tallarico N, Franchini A. (2010). Effects of dietary vitamin E on the quality of table eggs enriched with n-3 long-chain fatty acids. Poultry; 79:539e45.
32. Otten JJ, Hellwig JP, Meyers LD. (2006). Dietary reference intakes: the essential guide to nutrient requirements epart III vitamins and minerals. National Academies Press; 167e462.
33. Perez-Carbajal C, Caldwell D, Farnell M, Stringfellow K, Casco G, Pohl S, ProMartinez A, Ruiz- Feria CA. (2010). Immune response of broiler chickens fed different levels of arginine and vitamin E to a coccidiosis vaccine and Eimeria challenge. Poult Sci; 89:1870e7.
34. Radwan NL, Hassan RA, Qota EM, Fayek HM. (2008). Effect of natural antioxidant on oxidative stability of eggs and productive and reproductive performance of laying hens. Int J Poult Sci; 7:134e50.
35. Ramalho HMM, Dias Da Silva KH, Alves Dos Santos VV. (2008). Effect of retinyl palmitate supplementation on egg yolk retinol and cholesterol concentrations in quail. Br Poult Sci;49:475e81.
36. Sahin K, Onderic M, Sahi N, Gursu MF, Vijaya J, Kucuk O. (2004). Effects of dietary combination of chromium and biotin on egg production, serum metabolites and egg yolk mineral and cholesterol concentrations in heat-distressed laying quail. Biolog. Trace Elem. Res.; 101:181e92.
37. Sahin K, Sahin N, Onderci M. (2002). Vitamin E supplementation can alleviate negative effects of heat stress on egg production, egg quality, digestibility of nutrients and egg yolk mineral concentrations of Japanese quails. J Vet Sci; 73: 307e12.
38. Sahin K, Sahin N, Yaralioglu S, Onderci M. (2006). Protective role of supplemental vitamin E and selenium on lipid peroxidation, vitamin E, vitamin A and some mineral concentrations of Japanese quail reared under heat stress. Biol Trace Elem Res; 85:59e70.
39. Schalm OW. (2000). Veterinary hematology. Philadelphia USA: Lea and Febiger; 165e87.
40. Tanumihardjo SA, et al. (2016). Biomarkers of nutrition for development (BOND)-Vitamin a review. J Nutr; 146:1816Se48S. https://doi.org/10.3945/jn.115.229708.
41. Zhang, B., Ning, B., Chen, X., Li, C., Liu, M., Yue, Z., Liu, L., & Li, F. (2022). Effects of the SLC38A2-mTOR Pathway Involved in Regulating the Different Compositions of Dietary Essential Amino Acids-Lysine and Methionine on Growth and Muscle Quality in Rabbits. Animals : an open access journal from MDPI, 12(23), 3406. https://doi.org/10.3390/ani12233406.
Опубліковано
2023-11-20
Як цитувати
Калюжна, Т. М., & Фотін, О. В. (2023). ВИЗНАЧЕННЯ ВПЛИВУ ПРЕПАРАТУ «ІНКОМБІВІТ» ТА «АСПІР-35» НА ПРОДУКТИВНІСТЬ, ЯКІСТЬ ЯЄЦЬ, ГЕМАТОЛОГІЧНІ ПОКАЗНИКИ СИРОВАТКИ КУРЕЙ-НЕСУЧОК, ПРИ ЗАСТОСУВАННІ ПРОТЯГОМ ЛІТНЬОГО СЕЗОНУ. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Ветеринарна медицина, (3(62), 37-43. https://doi.org/10.32782/bsnau.vet.2023.3.5