ЕФЕКТИВНІСТЬ ЛІКУВАННЯ ІНДИЧОК З ЗАСТОСУВАННЯМ ПРОБІОТИКІВ

Ключові слова: птиця, патогенні мікроорганізми, мікрофлора, пробіотики, Е. coli, St. aureus, Proteus.

Анотація

Для підвищення конкурентоздатності птахівництва актуальним на сьогодні є отримання та реалізація органічної продукції, на який постійно зростає попит споживачів. Важливим елементом в вирощуванні птиці є відповідальне застосування антибактеріальних препаратів. Проведення лікування індичок від хвороб інфекційної етіології зазвичай здійснюється з застосуванням антибактеріальних препаратів, в тому числі й антибіотиків. Дія антибіотиків розповсюджується не лише на патогенні мікроорганізми, що викликають захворювання, а й на корисну мікрофлору, що в подальшому може впливати на якість м’яса індичок. Застосування пробіотичних препаратів одночасно з антибіотиками дозволяє нівелювати негативний ефект від застосування антибактеріальних препаратів та сприяє покращенню показників якості продуктів забою. М'ясо є сприятливим середовищем для розвитку мікроорганізмів. Під час забою тварин м'ясо зазвичай містить різну кількість мікроорганізмів. Існує два шляхи обсіменіння м’яса: екзогенний (відбувається при забою тварин та під час оброблення туш) та ендогенний (виникає в основному внаслідок захворювань). Дослідження виконувалися на базі кафедри вірусології, патанатомії та хвороб птиці факультету ветеринарної медицини Сумського національного аграрного університету. В статті наведені дані досліджень мікрофлори продуктів забою від хворої та здорової птиці, а також птиці, якій застосовували пробіотик на основі рекомбінантних штамів молочнокислих мікроорганізмів симбіонтів кишківника птиці: Bifidobacterium bifidum, Bacillus thermophilus, Bacillus coagulance, Bacillus subtilis. За мікробіологічними показниками, продукти забою хворої птиці, значно відрізняються від показників здорової птиці. В цих зразках нами було виявлено бактерії групи кишкової палички, St. aureus, бактерії роду Proteus, з біохімічними властивостями характерними для даних культур. Також показник кількості мезофільних аеробних та факультативно-анаеробних мікроорганізмів в дослідній групі, де не був застосований пробіотики, вірогідно був вище нормативних значень, що свідчить про негативний вплив на показники безпечності м’яса. Проте зразки м’яса, отримані від птиці другої дослідної групи, в якій застосовували пробіотики вірогідно не відрізнявся від нормативних значень, притаманних для контрольної групи в якій утримувалася здорова птиця, що свідчить про ефективність запропонованого пробіотичного препарату.

Посилання

1. Abd El-Ghany, W. A., Shaalan, M., & Salem, H. M. (2021). Nanoparticles applications in poultry production: an updated review. World's Poultry Science Journal, 77(4), 1001-1025.
2. Argudín, M. A., Tenhagen, B. A., Fetsch, A., Sachsenröder, J., Käsbohrer, A., Schroeter, A., Hammerl, J. A., Hertwig, S., Helmuth, R., Bräunig, J., Mendoza, M. C., Appel, B., Rodicio, M. R., & Guerra, B. (2011). Virulence and resistance determinants of German Staphylococcus aureus ST398 isolates from nonhuman sources. Applied and environmental microbiology, 77(9), 3052–3060. https://doi.org/10.1128/AEM.02260-10
3. Bakhtiary, F., Sayevand, H. R., Remely, M., Hippe, B., Hosseini, H., & Haslberger, A. G. (2016). Evaluation of bacterial contamination sources in meat production line. Journal of food quality, 39(6), 750-756.
4. Brant, A. W. (1998). A brief history of the turkey 1. World's Poultry Science Journal, 54(4), 365-373.
5. Clark, B., Stewart, G. B., Panzone, L. A., Kyriazakis, I., & Frewer, L. J. (2016). A systematic review of public attitudes, perceptions and behaviours towards production diseases associated with farm animal welfare. Journal of Agricultural and Environmental Ethics, 29(3), 455-478.
6. Cui, S., Ge, B., Zheng, J., & Meng, J. (2005). Prevalence and antimicrobial resistance of Campylobacter spp. and Salmonella serovars in organic chickens from Maryland retail stores. Applied and environmental microbiology, 71(7), 4108-4111.
7. El Jeni, R., Dittoe, D. K., Olson, E. G., Lourenco, J., Corcionivoschi, N., Ricke, S. C., & Callaway, T. R. (2021). Probiotics and potential applications for alternative poultry production systems. Poultry science, 100(7), 101156.
8. El-Saadony, M. T., Zabermawi, N. M., Zabermawi, N. M., Burollus, M. A., Shafi, M. E., Alagawany, M., ... & Abd El-Hack, M. E. (2023). Nutritional aspects and health benefits of bioactive plant compounds against infectious diseases: a review. Food Reviews International, 39(4), 2138-2160.
9. European Food Safety Authority (EFSA), Costa, G., Di Piazza, G., Koevoets, P., Iacono, G., Liebana, E., ... & Rossi, M. (2022). Guidelines for reporting Whole Genome Sequencing‐based typing data through the EFSA One Health WGS System (Vol. 19, No. 6, p. 7413E).
10. Fotina, T. I., & Sergeychik, T. V. (2022). Monitoring of risk factors on farms to keep chicken broilers. Bulletin of Sumy National Agrarian University. The Series: Veterinary Medicine, (1 (56), 31-36. https://doi.org/10.32845/bsnau.vet.2022.1.5
11. Goetghebeur, M., Landry, P. A., Han, D., & Vicente, C. (2007). Methicillin-resistant Staphylococcus aureus: a public health issue with economic consequences. Canadian Journal of Infectious Diseases and Medical Microbiology, 18, 27-34.
12. Kytaieva, D., & Petrov, R. (2020). The use of probiotics in the cultivation of turkeys. Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Veterinary Sciences, 22(100), 23-27. https://doi.org/10.32718/nvlvet10004
13. Liu, C., Bayer, A., Cosgrove, S. E., Daum, R. S., Fridkin, S. K., Gorwitz, R. J., Kaplan, S. L., Karchmer, A. W., Levine, D. P., Murray, B. E., J Rybak, M., Talan, D. A., Chambers, H. F., & Infectious Diseases Society of America (2011). Clinical practice guidelines by the infectious diseases society of america for the treatment of methicillin-resistant Staphylococcus aureus infections in adults and children. Clinical infectious diseases : an official publication of the Infectious Diseases Society of America, 52(3), e18–e55. https://doi.org/10.1093/cid/ciq146
14. Liu, Z., Fotina, T. I., Petrov, R. V., Fotin, A. I., & Ma, J. (2022). Construction and characterization of stee deletion mutant of Salmonella Pullorum. Bulletin of Sumy National Agrarian University. The Series: Veterinary Medicine, (2(57), 9-15. https://doi.org/10.32845/bsnau.vet.2022.2.2
15. Mohamed, N., Timofeyeva, Y., Jamrozy, D., Rojas, E., Hao, L., Silmon de Monerri, N. C., Hawkins, J., Singh, G., Cai, B., Liberator, P., Sebastian, S., Donald, R. G. K., Scully, I. L., Jones, C. H., Creech, C. B., Thomsen, I., Parkhill, J., Peacock, S. J., Jansen, K. U., Holden, M. T. G., … Anderson, A. S. (2019). Molecular epidemiology and expression of capsular polysaccharides in Staphylococcus aureus clinical isolates in the United States. PloS one, 14(1), e0208356. https://doi. org/10.1371/journal.pone.0208356
16. Mountzouris, K. C., Balaskas, C., Xanthakos, I., Tzivinikou, A., & Fegeros, K. (2009). Effects of a multi-species probiotic on biomarkers of competitive exclusion efficacy in broilers challenged with Salmonella enteritidis. British poultry science, 50(4), 467-478.
17. Nahed, A., Abd El-Hack, M. E., Albaqami, N. M., Khafaga, A. F., Taha, A. E., Swelum, A. A., ... & Elbestawy, A. R. (2022). Phytochemical control of poultry coccidiosis: a review. Poultry science, 101(1), 101542.
18. Nechyporenko, O., Berezovskyy, A., Fotina, T., Petrov, R., & Fotin, A. (2018). Efficiency of complex disinfecting measures in the conditions of poultry farm-ing. Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Veterinary Sciences, 20(92), 165-168. https://doi.org/10.32718/nvlvet9234
19. Paliy A.P., Gujvinska S.O., Livoshchenko L.P., Nalivayko L.I., Livoshchenko Ye.M., Risovaniy V.I., Dubin R.A., Berezhna N.V., Palii A.P., Petrov R.V. (2019). Specific composition of indigenous microflora (Lactobacillus spp., Bifidobacterium spp., Lactococcus spp.) in farm animals. Ukrainian Journal of Ecology, 10(1), 43-48. doi: 10.15421/2020_7
20. Paliy, A.P., Gujvinska, S.O., Kalashnyk, M.V., Ivleva, O.V., Petrov, R.V., Baidevliatov, Yu.A., Baidevliatova, Yu.V., Husiev, V.O., Hilko, S.M., Kiralhazi, I.I., Lohvynenko, M.V., Palii, A.P., Bakun, Yu.Yu. (2020). Development of technical regulations for the capsulated probiotic manufacture. Ukrainian Journal of Ecology, 2020, 10(5), 170-176, doi: 10.15421/2020_226
21. Petrov, V., Berezovskyi, A., & Petrov, R. (2023, May). Vyznachennia vydovoho skladu mikroflory v ptashnykakh. [Determination of species composition of microflora in poultry houses] In Conferences of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies (pp. 99-100). https://doi.org/10.32718/konf.1-2.06.2023 [in Ukrainian]
22. Petrova, N .O., Nezhevelo, V.V., Klochko, A .M., Blyumska-Danko, K . V. & Cramar, R.I. (2017). Features and Problematic Aspects of Food Safety in the Integration of Ukraine into the EU. Journal of Engineering and Applied Sciences, 12: 4787-4791 https://doi.org/10.36478/jeasci.2017.4787.4791; URL: https://medwelljournals.com/abstract/?doi=- jeasci.2017.4787.4791
23. Romanko, M., Ushkalov, V., Paliy, A., Paliy, A., Petrov, R., Livoshchenko, L., & Livoshchenko, Y. (2022). Physiological Activity of Salmonella spp. Bacteria After Lyophilization and Rehydration. Problems of Cryobiology and Cryomedicine, 32(2), 158–163. https://doi.org/10.15407/cryo32.02.158
24. Salim, H. M., Huque, K. S., Kamaruddin, K. M., & Haque Beg, A. (2018). Global restriction of using antibiotic growth promoters and alternative strategies in poultry production. Science progress, 101(1), 52-75.
25. Sato, K., Bartlett, P. C., Kaneene, J. B., & Downes, F. P. (2004). Comparison of prevalence and antimicrobial susceptibilities of Campylobacter spp. isolates from organic and conventional dairy herds in Wisconsin. Applied and environmental microbiology, 70(3), 1442-1447.
26. Setta, A., Salem, H. M., Elhady, M., El-Hussieny, A., & Arafa, A. S. (2018). Molecular and genetic characterization of infectious bronchitis viruses isolated from commercial chicken flocks in Egypt between 2014 and 2016. Journal of World's Poultry Research, 8(1), 1-7.
27. Soepranianondo, K., & Wardhana, D. K. (2019). Analysis of bacterial contamination and antibiotic residue of beef meat from city slaughterhouses in East Java Province, Indonesia. Veterinary world, 12(2), 243.
28. Sofos J. N. (2008). Challenges to meat safety in the 21st century. Meat science, 78(1-2), 3–13. https://doi. org/10.1016/j.meatsci.2007.07.027
29. Stone, D., Davis, M., Baker, K., Besser, T., Roopnarine, R., & Sharma, R. (2013). MLST genotypes and antibiotic resistance of Campylobacter spp. isolated from poultry in Grenada. BioMed research international, 2013, 794643. https:// doi.org/10.1155/2013/794643
30. Wang, Y., Zhang, S., Yu, J., Zhang, H., Yuan, Z., Sun, Y., ... & Song, H. (2010). An outbreak of Proteus mirabilis food poisoning associated with eating stewed pork balls in brown sauce, Beijing. Food Control, 21(3), 302-305.
31. Yang, Y., Iji, P. A., & Choct, M. (2009). Dietary modulation of gut microflora in broiler chickens: a review of the role of six kinds of alternatives to in-feed antibiotics. World's Poultry Science Journal, 65(1), 97-114.
32. Zhang, L., Zhang, R., Jia, H., Zhu, Z., Li, H., & Ma, Y. (2021). Supplementation of probiotics in water beneficial growth performance, carcass traits, immune function, and antioxidant capacity in broiler chickens. Open Life Sciences, 16(1), 311-322.
Опубліковано
2023-11-21
Як цитувати
Марушко, Д. В., & Петров, Р. В. (2023). ЕФЕКТИВНІСТЬ ЛІКУВАННЯ ІНДИЧОК З ЗАСТОСУВАННЯМ ПРОБІОТИКІВ. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Ветеринарна медицина, (3(62), 61-67. https://doi.org/10.32782/bsnau.vet.2023.3.8