ВИРОБНИЦТВА ЯКІСНОГО ТА БЕЗПЕЧНОГО МОЛОКА КОРІВ
Анотація
Матеріали статті звертають увагу що порушення метаболічних процесів в організмі тварин призводить до зменшення їх продуктивності, втрати якості продукції отриманої від них. Дані, які наведені у статті базуються на дослідженні амінокислотного складу та жиророзчинних вітамінів «А» і «Є» «Д» та водорозчинних «В2» та «С» у молоці корів уражених кетозом. Дослідження проводилось у акредитованій лабораторії. Отримані результати дослідження показують, що при порушенні раціону тварин та незадовільному добробуті, особливо у перші дні після у тварин розвивається від’ємний енергетичний баланс. Це призводить до використання жирових запасів власного тіла і як наслідок утворення значної кількості кетонових тіл з яким печінка нездатна справитися частина із них потрапляє у кров’яне русло що і призводить до отруєння всього організму. Дослідження показують що у молоці корів достовірно (р-≤0,01) збільшується вміст вітаміну «А» та є тенденція до збільшення вмісту вітаміну «Є». Разом із тим вміст вітаміну «Д» дещо зменшився, різниця недостовірна. На наш погляд збільшення вмісту вітамінів «А» та тенденція до збільшення вмісту «Є» говорить про те що організм до певної міри бореться сам з цією проблемою. А як відомо вітаміни «А» і «Є» виконують антиоксидантну функцію. Разом з тим ми не виявили достовірних змін у вмісту водорозчинних вітамінів таких як «В» та «С». Отже, отримані результати констатують що за незадовільних умов утримання якими є прив’язний спосіб та незбалансований раціон приводить до порушень гомеостазу тварин і як наслідок виникають захворювання. Найбільші зміни виявлено у вмісті кетонових тіл, так ми виявили їх збільшення до 5 разів (р-≤0,01). Разом з тим збільшився вміст сечовини та загального білку (р-≤0,01). Як відомо сечовина сироватки крові є кінцевий продукт обміну білків і в основному синтезується в печінці і це є одним із показників надмірної білкової годівлі. Цей показник сечовини інформує про незбалансованість раціону. Дослідження загального білку в крові показало що його кількість збільшена у два рази. Навпаки у крові зменшений вміст глюкози у 2-3 рази, ( р-≤0,01 ) отже в раціоні недостатня кількість вуглеводів. Зниження буферної лужності крові свідчить про відхилення в рівновазі між кислотами та лужними речовинами в організмі корів, що спричинює розвиток метаболічного ацидозу у цих тварин ( р-≤0,01 ). Інші біохімічні показники крові знаходяться в межах норми.
Посилання
2. Elsaadawy, S. A., Wu, Z., & Bu, D. (2022). Feasibility of Supplying Ruminally Protected Lysine and Methionine to Periparturient Dairy Cows on the Efficiency of Subsequent Lactation. Frontiers in Veterinary Science, 9, 892709. https://doi. org/10.3389/fvets.2022.892709.
3. Kasalová E., Aufartová J., Krčmová LK, Solichová D., Solich P. (2015). Recent Trends in the Analysis of Vitamin D and Its Metabolites in Milk – Review. 2015; 171:177–190. doi: 10.1016/j.foodchem.2014.08.102.
4. Kasalová E., Aufartová J., Krčmová LK, Solichová D., Solich P. (2015). Recent Trends in the Analysis of Vitamin D and Its Metabolites in Milk – Review. Food Chemistry, 171, 177–190. doi: 10.1016/j.foodchem.2014.08.102.
5. Poulsen N.A., Rybicka I., Poulsen H.D., Larsen L.B., Andersen K.K., Larsen M.K. Seasonal variation in the content of riboflavin and major minerals in bulk milk from three Danish dairies. Int. Dairy J. 2015;42:6–11. doi: 10.1016/j. idairyj.2014.10.010.
6. Rodriguez, Z., Wynands, E., Shepley, E., Baumgard, L. H., Cramer, G., & Caixeta, L. S. (2021). Exploring the role of milk yield in the first week of lactation on the association between hyperketonemia and reproductive performance in dairy cattle. JDS Communications, 3(1), 7–12. https://doi.org/10.3168/jdsc.2021-0129
7. Scholtz-Arens K.E., Arens F., Bart K.A. (2020). (2020). Food and Medical Properties of Milk and Milk Substitutes. Eur. J. Nutr. 2020; 59: 19–34. doi: 10.1007/s00394-019-01936-3.
8. Schwab E.C., Shaver R.D. B-Vitamin Nutrition in Dairy Cows. Journal of Nutrition. 2006; 136: 1326–1336.
9. Song, Y., Wang, Z., Zhao, C., Bai, Y., Xia, C., & Xu, C. (2021). Vitamin A in cow's milk. Veterinary Research, 65(3), 361–368. doi: 10.2478/jvetres-2021-0035.
10. Walter, L. L., Gärtner, T., Gernand, E., Wehrend, A., & Donat, K. (2022). Effects of Parity and Stage of Lactation on Trend and Variability of Metabolic Markers in Dairy Cows. Animals: An Open-Access Journal from MDPI, 12(8), 1008. https:// doi.org/10.3390/ani12081008
11. Wankhade, P. R., Manimaran, A., Kumaresan, A., Jeyakumar, S., Ramesha, K. P., Sejian, V., Rajendran, D., & Varghese, M. R. (2017). Metabolic and immunological changes in transition dairy cows: A review. Veterinary World, 10(11), 1367–1377. https://doi.org/10.14202/vetworld.2017.1367-1377.
12. Yehia, S. G., Ramadan, E. S., Megahed, E. A., & Salem, N. Y. (2020). Effect of parity on metabolic and oxidative stress profiles in Holstein dairy cows. Veterinary World, 13(12), 2780–2786. https://doi.org/10.14202/vetworld.2020.2780-2786
13. Zandkarimi, F., Vanegas, J., Fern, X., Maier, C. S., & Bobe, G. (2018). Metabotypes with elevated protein and lipid catabolism and inflammation precede clinical mastitis in prepartal transition dairy cows. Journal of Dairy Science, 101(6), 5531–5548. https://doi.org/10.3168/jds.2017-13977
14. Zhao, C., Bai, Y., Fu, S., Wu, L., Xia, C., & Xu, C. (2020). Metabolic alterations in dairy cows with subclinical ketosis after treatment with carboxymethyl chitosan-loaded, reduced glutathione nanoparticles. Journal of Veterinary Internal Medicine, 34(6), 2787–2799. https://doi.org/10.1111/jvim.15894.