ВИЯВЛЕННЯ СТІЙКОСТІ ДО ФУЗАРІОЗНОГО В'ЯНЕННЯ У СЕМИ ГІБРИДНИХ КОМБІНАЦІЙ ГАРБУЗА

Ключові слова: гарбузова підщепа, щеплення, фузаріозне в’янення, стійкість до хвороб.

Анотація

Фузаріозне в'янення дині виникає від стадії розсади до дорослої стадії рослин. Згідно з попередніми дослідженнями, щеплення є ефективним засобом підвищення стійкості баштанних та пасльонових овочів до хвороб і шкідників, джерелом інфікування якими є ґрунту. З популяризацією щеплення овочевих культур стрімко зріс попит на підщепи. Тому в нашому експерименті взято сім гібридних комбінацій гарбуза як об'єкт дослідження, вивчено стійкість різних гібридних комбінацій до фузаріозного в'янення, відібрано підщепи гібридних комбінацій гарбуза з високою стійкістю та надано рекомендації щодо вирощування прищеп у виробництві. Результати досліджень показують, що через 10 днів після інокуляції патогенами, загальна інфікованість рослин, на ранній стадії, не зазнала значного впливу патогенів, і не було суттєвої різниці між різними гібридними комбінаціями. На 20-й день інокуляції патогенами гібрид Яньбянь-3×360-3 показав значні відмінності у висоті рослин та показниках хлоро- філу порівняно з іншими гібридними комбінаціями гарбуза. На 30-й день інокуляції патогенами Yanbian-3×360-3 показав достовірно вищі показники діаметра стебла рослин, ніж інші гібридні комбінації підщеп гарбуза, демонструючи достовірні відмінності від інших гібридних комбінацій підщеп гарбуза. Таким чином, можна зробити висновок, що Яньбянь-3×360-3 мав оптимальну відносну швидкість росту. Більше того, на 30-й день після інокуляції патогеном індекс ураження листків становив 52,67%, а індекс ураження стебла – 37,92%, що свідчить про те, що гібрид Яньбянь-3×360-3 менш уражувався патогенною інфекцією і мав вищу стійкість до фузаріозного в'янення. На 30-й день після інокуляції патогенними бактеріями дослідження показало, що ступінь ураження листя у Yanbian-2×041-1 становив 54,67%, а ступінь ураження стебла – 45,83%. Hetoua2×041-1, із ступенем ураження листя 95,33% та ступенем ураження стебла 87,92%. Серед семи гібридних комбінацій гарбуза Yanbian-3×360-3 та Yanbian-2×041-1 мають найвищу стійкість до хвороб або є нейтрально стійкими до хвороб комбінаціями; Hetoua2×041-1 має найвищу захворюваність і є високо сприйнятливою комбінацією. Дві підщепи гарбуза, Yanbian-3×360-3 і Yanbian-2×041-1, мають хорошу стійкість до фузаріозного в’янення і можуть бути використані як підщепи для підвищення стійкості до фузаріозного в'янення. Враховуючи спорідненість між підщепами і прище- пами та вплив на врожайність після щеплення, необхідна подальша експериментальна робота.

Посилання

1. Arai, K. (1980). physiological and ecological responses in SOtTle of graded plants syrup Aulurrm Meet.J.japn.Soc.Hort. Scie, 67–73.
2. Bie, Zhilong (2009). The Current Situation, Problems, and Countermeasures of Grafting Seedling Production of Melon Crops in China[J]. Changjiang Vegetables, (4), 1&5. doi: 10.3865/j.issn.1001-3547 (x). 2009.02.001
3. Bie, Zhilong (2012). Exploring the New Trends of International Vegetable Grafting and Several Issues in the Development of Vegetable Grafting in China - Inspiration from the 2011 International Conference on Vegetable Grafting[J]. Chinese Vegetables, (6), 1–4.
4. Chen, Ke, Sun, Jiqing, & Liu, Runjin (2013). The effect of arbuscular mycorrhizal fungi on the growth and root defensive enzyme activity of watermelon grafted seedlings [J] Journal of Applied Ecology, 24 (01), 135–141.
5. Ficcadenti, N, Sestili, S, Annibali, S, Campanelli, G, Belisario, A, Maccaroni, M, & Corazza, L. (2002). Resistance to Fusarium wilt fungi f.sp.mellonisrace 1, 2inuskm elonline sNad-1 an d Nad-2[J].Plant Dis, 86 (8), 897–900
6. Guo Tangxun, Mo Jianyou. (2007). Determination of Resistance to Fusarium Wilt in Several Bitter Melon Varieties[J]. Guangxi Agricultural Science, 38 (4), 408–410. doi: 10.3969/j.issn.2095-1191.2007.04.014
7. Han, Jinxing, Hong, Rixin, & Zhou, Lin (2009). Research progress on Fusarium wilt of watermelon, cucumber, melon and other melon species[J]. Chinese Guacai, 22 (2), 32–35. doi: 10.3969/j.issn.1673-2871.2009.02.012
8. Hassell, R. L., Memmott, F., & Liere, D. G. (2008). Grafting methods for watermelon production[J]. Hortscience, 43(6), 1677–1679.
9. Jiang, Youtiao; Zhang, Mingfang; & Sun, Lixiang (1998). Progress and Prospects of Melon Grafting Cultivation inChina [J]. Yangtze River Vegetables, (6), 1–4, 39.
10. Jin, Guiying, Wei, Wenxiong, Chen, Jingyao (1999). Preliminary Report on Interspecific Sexual Hybridization of Pumpkin [J] Fujian Agricultural Journal, (S1), 97–101.
11. Ju, Xiqian, Huang, Rukui, & Huang, Xiongjuan (2022). Research progress in genetic breeding for resistance to cucumber wilt disease[J]. Tropical Agricultural Sciences, 42 (4): 33-38. DOI: 10.12008/j.issn.1009-2196.2022.04.006
12. King, S. R., Davis, A. R., & Zhang, X. (2010). Genetics, breeding and selection of rootstocks for Solanaceae and Cucurbitaceae. Scientia Horticulturae, 127 (2), 106–111.
13. Kou, Qinghe; Liang, Zhihuai; Wang, Zhiwei; Xiao, Guanghui, & Liu, Jianxiong (2012). Research progress on physiological race identification and disease resistant breeding of watermelon wilt pathogen Chinese vegetables, 14, 9–17.
14. Lee, J. M., Kubota, C., & Tsao, S. J. (2010). Current status of vegetable grafting: Diffusion, grafting techniques, automation[J]. Scientia Horticulturae, 127(2), 93–105.
15. Lei, Ming. (2001). The effect of grafting on the resistance of watermelon to wilt disease[J]. Anhui Agricultural Science, (5), 655–656. doi: 10.3969/j.issn.0517-6611.2001.05.047
16. Li, Han, Wang, Zhiwei, & Sun, Xiaowu. (2013). The research progress of Pumpkin as rootstock for grafting[C].// Proceedings of the Fourth Member Representative Conference and Academic Seminar of the Pumpkin Branch of the Chinese Horticultural Society, 1-4
17. Li, Jing, Xu, Bin, & Li, Hu (2013). Research and Application Overview of Vegetable Grafting[J]. YunnanAgriculture, (5)37–38. doi:10.3969/j.issn.1005-1627.2013.05.024
18. Lindsay (2000). Genetic Genes and Interspecific Hybridization of Pumpkin Plants [J] Chinese Watermelon and Melon, (3), 41–44 doi: 10.3969/j.issn.1673-2871.2000.03.016
19. Liu, Guang, Yang, Xingping, & Xu, Jinhua (2016). The current situation and development trend of melon grafting rootstock breeding [C] The 7th Yangtze River Delta Horticultural Forum, 25–33.
20. Liu, Xinhua, Cao, Chunxin, & Yuan, Ming'an. (2011). Overview of the Effect of Grafting on Thin Skin Melon. Chinese Journal of Melon and Vegetable, (02), 42–44
21. Luo, Feng, Han, Xiaoyan, & Xu, Yan (2011). Comparative study on the resistance and quality of different rootstocks to watermelon wilt disease[J]. Tropical Agricultural Sciences, 31 (8), 26–29. doi: 10.3969/j.issn.1009-2196.2011.08.009
22. Martyn, R.D., Bruton, B.D. (1989). An initial survey of the United States for races of Fusarium wilt fungi f. sp. niveum Hortscience, 24, 696–698.
23. Mohamed, F H, Abd El-Hamed, K E, & Elwan, M W M. (2014). Evaluation of different grafting methods and rootstocks in watermelon grown in Egypt[J]. Scientia Horticulturae, 168, 145–150.
24. Nawaz, M. A., Han, X., & Chen C. (2018). Nitrogen Use Efficiency of Watermelon Grafted onto 10 Wild Watermelon Rootstocks under Low Nitrogen Conditions[J]. Agronomy, 8(11).
25. Niu, Xiaochen (2011). The occurrence and prevention of watermelon wilt disease Rural Practical Science and Technology Information, 1, 34–38.
26. Wang, Gongchen, & Ye, Qiming. (1990). The role of Fusarium in biological control [C]. Compilation of papers and abstracts from the 3rd National Symposium on Fungal Lichens. Beijing: Fungal Society of the Chinese Botanical Society, 204–204.
27. Wang, Xinli (2021). Identification of resistance and quality evaluation of 19 watermelon materials to physiological race 2 of Fusarium wilt fungi Yang Ling: Northwest A&F University
28. Xu, Kai. (2021). Screening and Identification of Low Temperature Resistant and Fusarium wilt Resistant Rootstocks for Facility Watermelon [D] Shaanxi, Northwest A&F University
29. Yang, Kankan, Liu, Xiaohong, & Chen, Chen, (2019). Research progress on cucumber wilt disease[J]. Hunan Agricultural Science, (6), 121–124. doi: 10.16498/j.cnki.hnnykx.2019.006.032
30. Ying, Quansheng, Wang, Ying'er, & Wang, Yuhong (2014). Techniques for preventing premature senescence in long-term cultivation of Zhejiang facility grafted watermelon [J] Changjiang Vegetables, (01), 45–46.
31. Yu, Wenjin, Yang, Shangdong, & Long, Minghua. (2001). The effect of grafting on the yield and some physiological characteristics of bitter gourd under waterlogged conditions. Chinese Vegetable Journal, (05), 11–14
32. Zhang, Honghao (2015). Morphological traits analysis and disease resistance evaluation of rootstock pumpkin germplasm resources [D], Guangxi:Guangxi University. doi: 10.7666/d. Y2888458
33. Zhang, Yong, & Liu, Zhengxing. (2018). Screening and pathogenicity determination of watermelon wilt resistant rootstocks[J]. Rural Science and Technology, (5), 45–47. doi: 10.3969/j.issn.1002-6193.2018.05.023
34. Zhao, Shumei, Xiao, Zhenglu, & Shen, Yangang (2010). Experiment on grafting cultivation of thin skin melon in greenhouse[J]. Chinese Guacai, 23(4), 27–30. doi: 10.3969/j.issn.1673-2871.2010.04.009
35. Zhou, Baoli, Lin, Guirong, & Li, Ningyi. (1997). Vegetable grafting cultivation. Beijing: China Agricultural Publishing House, 1–9, 19.
Опубліковано
2024-06-28
Як цитувати
Жуй, Ч. (2024). ВИЯВЛЕННЯ СТІЙКОСТІ ДО ФУЗАРІОЗНОГО В’ЯНЕННЯ У СЕМИ ГІБРИДНИХ КОМБІНАЦІЙ ГАРБУЗА. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Агрономія і біологія, 55(1), 11-17. https://doi.org/10.32782/agrobio.2024.1.2