ВПЛИВ ПЕРЕДПОСІВНОЇ ОБРОБКИ НАСІННЯ ЕКСТРАКТОМ ВІВСА ПОСІВНОГО НА ПРОЦЕСИ РИЗОГЕНЕЗУ ПШЕНИЦІ ОЗИМОЇ СОРТУ ЮВІВАТА 60 У ФАЗАХ ВЕСНЯНОГО КУЩІННЯ ТА ВИХОДУ В ТРУБКУ

Ключові слова: пшениця озима, екстракт вівса посівного, ризогенез, ауксини, передпосівна обробка, довжина коренів, бічні корені, фаза весняного кущення, фаза виходу в трубку.

Анотація

Застосування сучасних підходів до вирощування пшениці дозволяє забезпечити стабільність виробництва, збільшити врожайність, та зменшити вплив негативних факторів навколишнього середовища на кінцевий продукт. Таке підвищення продуктивності є важливим елементом для забезпечення продовольчої безпеки не лише на місцевому, а й на глобальному рівні. Ця робота презентує результати експериментальних досліджень, що стосуються процесів ризогенезу, а зокрема кількісне утворення коренів та довжини цих коренів рослин пшениці озимої сорту «Ювівата 60», які були оброблені перед посівом з використанням екстракту вівса посівного різними концентраціями. В результаті дворічних досліджень було виявлено, що обробка насіння екстрактом вівса посівного сприяє позитивній динаміці коренеутворення та морфо-фізіологічних змін у рослин пшениці озимої на різних етапах їх життєвого циклу, а саме у фазі весняного кущення та фазі виходу в трубку. Під впливом передпосівної обробки екстрактом вівса посівного відбуваються наступні позитивні зміни: у фазу виходу в трубку найбільша кількість додаткових коренів в пшениці озимої формувалася за передпосівної обробки насіння екстрактом вівса посівного 30%, а також при концентрації перевищення становило 32,3% відносно контрольних показників, а також при концентрації 3% та 6% кількість бічних коренів перевищувала показники контролю на 12,9% та 29,0% відповідно. Щодо довжини коренів, найвищі показники також були зафіксовані при обробці 30% розчином екстракту, перевищуючи показники контролю на 7,7%. У фазі весняного кущення за передпосівної обробки насіння 6% та 15% екстрактом вівса довжина коренів переважала контрольні значення на 44% в обох варіантах. Найбільші значення лінійних показників середньої довжини коренів були зафіксовані при обробці 30% розчином екстракту вівса посівного і становили 14,5 см, що на 61% більше за контрольні показники. Найбільша кількість утворених додаткових коренів у фазі весняного кущення була зафіксована при обробці насіння 30% розчином вівса посівного та перевищувала контрольні значення на 35%. Загалом збільшення біометричних показників ризогенезу – формування кореневої системи стає більш ефективним; збільшення довжини та кількості бічних коренів, що сприяє формуванню більш розвиненої рослини з більшим потенціалом для вироблення врожаю; Найвищі показники зазначених характеристик спостерігаються при передпосівній обробці насіння екстрактом вівса посівного з концентрацією 30%. Отже, передпосівна обробка насіння пшениці озимої екстрактом вівса посівного може бути важливою і ефективною складовою в технології вирощування зернових культур, що сприяє підвищенню їх продуктивності.

Посилання

1. Afreen-Zobayed, F. G., Zobayed, S. M., Kubota, C. C., Kozai, T. L. & Hasegawa, O. G. (1999). Supporting material affects the growth and development of in vitro sweet potato plantlets cultured photoautotrophically. In Vitro Cell. Dev. Biol. Plant, 35, 470–474.
2. Buhai, S.M. (1995). Ozyma pshenytsia na Ukraini. [Winter wheat in Ukraine]. Kyiv: Urozhai, 147 (in Ukrainian).
3. Bykin, A. V., & Bordiuzha, I. P. (2017). Vplyv ridkykh kompleksnykh dobryv na chystu produktyvnist fotosyntezu roslyn kartopli stolovoi [Influence of liquid complex fertilizers on the net productivity of photosynthesis of table potato plants]. Visnyk Kharkivskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu imeni VV Dokuchaieva. Seriia: Gruntoznavstvo, ahrokhimiia, zemlerobstvo, lisove hospodarstvo, ekolohiia gruntiv, (2), 199–205 (in Ukrainian).
4. Danchenko, O. O., Zdorovtseva, L. M. & Danchenko, M. M. (2019) Vplyv ekstraktu vivsa posivnoho na psuvannia harbuza pry zberihanni. [Effect of seed oat extract on pumpkin spoilage during storage]. Melitopol: Proceedings of the Dmytro Motornyi Tavri State Agro-Technological University, 200-205. (in Ukrainian)
5. Derzhavnyi reiestr sortiv roslyn, prydatnykh dlia poshyrennia v Ukraini na 2021 rik. [State Register of Plant Varieties Suitable for Distribution in Ukraine for 2021]. Kyiv. 2021, 537. (in Ukrainian).
6. Filipova, L. M., Matskevych, V. V., Karpuk, L. M., & Pavlichenko, A. A. (2021). Peculiarities of assimilation of macroelements on acidic soil [Osoblyvosti zasvoiennia makroelementiv na kyslomu grunti]. «Innovative technologies in agronomy, land management, electric power, forestry and horticulture»: materials of the international scientific and practical conference, October 21, 2021. Bilа Tserkva National University of Science and Technology. 16–18 (in Ukrainian).
7. Ghil, L.S., Pashkovskyi, A.I. & Sulima, L.T. (2008). Suchasni tekhnolohii ovochivnytstva zakrytoho i vidkrytoho gruntu. [Modern technologies of vegetable growing in closed and open soil]. Vinnytsia: Nova knyha, Ch.1, 368. (in Ukrainian).
8. Gyrka, A.D., Bokun, O.I., Viniukov, O.O., Ischenko, V.A. & Gyrka, T.V. (2016). Effect of soil tillage and sowing systems of winter wheat on agrophysical properties and soil nutritious regime. Biuleten Instytutu silskoho hospodarstva stepovoi zony NAAN Ukrainy, 11, 49–53.
9. Kim, Y. H., Hwang, S. J., Waqas, M., Khan, A. L., Lee, J. H., Lee, J. D. & Lee, I. J. (2015). Comparative analysis of endogenous hormones level in two soybean (Glycine max L.) lines differing in waterlogging tolerance. Frontiers in Plant Science, 6, 714.
10. Marcinska, I. I. (2001). Cytokinin activities in cells of wheat inflorescence in dependence of its developmental stage. Cellular& Molecular Biology Letters. 6, 313–318.
11. Melnyk, T.V., Yarchuk, I.I. & Masliiov, S.V. (2019). Efficiency of cultivation of hard winter wheat of variety Kontynent in conditions of the northern Steppe of Ukraine. Grain Crops, 3 (1), 45–51.
12. Moskalets, V. V., Moskalets, T. Z., Moskalets, V. I. & Buniak N. M. (2014). Ahroekolohichni osoblyvosti novoho sortu pshenytsi miakoi ozymoi Yuvivata 60. [Agroecological features of the new soft winter wheat variety Yuvivata 60]. Nizhyn. № 1, 4 – 9. (in Ukrainian)
13. Netis, I.T. (1998) Naukove obgruntuvannia ta rozrobka enerhozberihaiuchykh tekhnolohii vyroshchuvannia ozymoi miakoi i tverdoi pshenytsi na zroshuvanykh zemliakh pivdnia Ukrainy [Scientific validation and development of energysaving technologies of winter soft wheat cultivation on irrigated soil of the South of Ukraine]. Avtoref. dys. d-ra s.-h. nauk: 06.01.09. Kherson, 34 (in Ukrainian).
14. Nychiporovich, A. A. (1956). Photosynthesis and the theory of obtaining high yields. Tymiryazevskoe reading, 92–94.
15. Onat, B. (2018). Evaluation some agronomic and quality traits of some soybean varieties grown as a double crop in mediterranean environment in Turkey. – Fresenius Environmental Bulletin, 27(4), 2590–2597.
16. Osborne, D.J., & McCalla, D.R. (1961). Rapid bioassay for kinetin & kinins using senescing leaf tissue. Plant Physiol. 36, 219-221.
17. Ponomarenko, S.P. (2001) Stvorennia ta vprovadzhennia novykh rehuliatoriv rostu roslyn v ahropromyslovomu kompleksi Ukrainy. [Creation and implementation of new growth regulators plants in the agro-industrial complex of Ukraine]. Uman: Umanska derzhavna ahrarna akademiia, 15–23 (in Ukrainian).
18. Pospelov, S. V., & Shershova, S. V. (2012). Study of biological activity of lectiniferous extract of Echinacea purpurea (L.) Moench. Bulletin of Poltava State Agrarian Academy. 1, 45–49.
19. Prats-Llinàs, M. T., Bellvert, J. K., Mata, M. A. & Marsal, J. G. (2019) Post-Harvest Regulated Deficit Irrigation in Chardonnay Did Not Reduce Yield but at Long-Term, It Could Affect Berry Composition. Agronomy, 9(6), 328.
20. Shershova, S.V. (2012). Temperature-dependent biological activity of extract of Echinacea pallida (Nutt.) Nutt. Bulletin of Poltava State Agrarian Academia. 3, 162–166.
21. Terek, O. I. & Patsula, O. I. (2011). Rist i rozvytok roslyn. [Growth and development of plants]. navch. posibnyk. Lviv : LNU imeni Ivana Franka, 328. (in Ukrainian).
22. Ternynko, I. I. & Burtseva, O. V. (2008). Oves posivnyi (Avena sativa L.): farmakohnostychna kharakterystyka ta aspekty zastosuvannia. [Sown oats (Avena sativa L.): pharmacognostic characteristics and aspects of application]. Kyiv: Ukrainskyi zhurnal klinichnoi ta laboratornoi medytsyny, 18-24. (in Ukrainian).
23. Vasin, A. V., Vasina, N. V. & Trofimova, E. O. (2015). Jeffektivnost' primenenija stimuljatorov rosta pri vozdelyvanii zernofurazhnyh kormosmesej. [The influence of growth stimulants on the yield and quality of grain crops]. Contribution of young scientists in agricultural research: proceedings of the International scientific and practical conference, RIC SGSHA, 96–103 (in Ukrainian).
24. Vedenychova N.P. & Kosakivska I.V. (2017). Tsytokininy yak rehuliatory ontohenezu roslyn za riznykh umov zrostannia. [Cytokines as regulators of plant ontogenesis under different growth conditions]. Kyiv: Nash format, 150–200 (in Ukrainian).
25. Viniukov, O.O. (2014). Efektyvnyst zastosuvannia mineralnoho mikrodobryva Syzam pry vyroshchuvanni silskohospodarskykh kultur. [Effectivity of mineral micro fertilizers usage Syzam for growing of agricultural crops]. Visnyk Tsentru naukovoho zabezpechennia APV Kharkivskoi oblasti. Kharkiv, 17, 201–208 (in Ukrainian).
26. Volhin, D. H., & Havii, V. M. (2023). The influence of pre-sowing seed treatment with seeding oat extract as a modulator of the photosynthetic activity of winter wheat in the phases of spring tubing and tube EMERGENCE. Bulletin of Sumy National Agrarian University. The Series: Agronomy and Biology, 50(4), 14-20.
27. Volkohon, V.V. (2006). Mikrobni preparaty yak faktor pidvyshchennia zasvoiuvanosti roslynamy mineralnykh dobryv. [Microbe preparations as a factor of increase of absorption of mineral fertilizers by plants]. Silskohospodarska mikrobiolohiia. Chernihiv, 4, 21–30 (in Ukrainian).
28. Yavorska, V.K., Dragovoz, V.І, & Kryuchkova, L.O. (2006). Growth regulators on the basis of natural raw material and their applications in plant study. Kiev: Logos. 60-67.
29. Yeshchenko, V.O. (2005). Osnovy naukovykh doslidzhen v ahronomii. [Basics of scientific research in agronomy]. Diya, 227–288 (in Ukrainian).
30. Zhemela, H.P. & Musatov, A.H. (1986). Ahrotekhnichni osnovy pidvyshchennia yakosti zerna. [Agritechnical basics of the increasing of the grain quality]. Kyiv: Urozhay, 160 (in Ukrainian).
Опубліковано
2024-06-16
Як цитувати
Волгін, Д. Г., & Гавій, В. М. (2024). ВПЛИВ ПЕРЕДПОСІВНОЇ ОБРОБКИ НАСІННЯ ЕКСТРАКТОМ ВІВСА ПОСІВНОГО НА ПРОЦЕСИ РИЗОГЕНЕЗУ ПШЕНИЦІ ОЗИМОЇ СОРТУ ЮВІВАТА 60 У ФАЗАХ ВЕСНЯНОГО КУЩІННЯ ТА ВИХОДУ В ТРУБКУ. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Агрономія і біологія, 55(1), 44-50. https://doi.org/10.32782/agrobio.2024.1.6