ЕКОНОМІЧНА Й ЕНЕРГЕТИЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИРОЩУВАННЯ ОЛІЙНИХ КУЛЬТУР РОДИНИ КАПУСТЯНИХ ЗАЛЕЖНО ВІД ЗАСТОСУВАННЯ ДОБРИВ В УМОВАХ ПІВНІЧНО-СХІДНОГО ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ
Анотація
Олійно-жировий комплекс України є єдиним сектором аграрного виробництва, де завдяки запровадженню економічних методів регулювання ринку встановлено баланс економічних інтересів держави, сільськогосподарської та переробної сфер виробництва і внутрішнього споживача. Це демонструють одержані маси прибутків, рівні рентабельності та показники коефіцієнтів енергетичної ефективності. Завдяки біологічним особливостям та біохімічному складу олії цих культур вони з кожним роком набувають більшого значення і на сьогоднішній день перейшли з розряду «експериментальних» до категорії «цікавих» сільськогосподарським виробникам як альтернатива традиційним олійним культурам, зокрема соняшнику. Доведено, що вирощування олійних культур родини капустяних в умовах північно–східного Лісостепу України є вигідним як в економічному, так і енергетичному розрізі питання. Це демонструють одержані маси прибутків, рівні рентабельності та показники коефіцієнтів енергетичної ефективності. Для олійних культур родини капустяних максимальний рівень рентабельності (135–138 %) було отримано за відсутності внесення мінеральних добрив. Розрахована структура витрат при вирощуванні олійних культур родини капустяних, таких як гірчиця сиза, біла, чорна та ріпак ярий: витрати на оплату праці в середньому для всіх культур становлять 5–12 %; насіння 2–6 % (вітчизняне) та 7–14 % (іноземне); засоби захисту 11–36 %; пальне 20–44 %; інші витрати близько 20 %. Внесення мінеральних добрив нормою N30P30K30 (16–20 %), N60P60K60 (26–31 %); N90P90K90 (33–39 %). Максимальні значення коефіцієнта енергетичної ефективності (Кее = 3,49–4,70 %) абсолютно для всіх сортів, що досліджувались, забезпечували такі фактори, як відсутність мінерального живлення та позакореневого підживлення. Внесення добрив обумовлювало зниження енергетичної ефективності абсолютно на всіх варіантах вирощування олійних культур родини капустяні. Коефіцієнти енергетичної ефективності знижувалися за внесення добрив у дозі N30P30K30 на 1,09–1,36; N60P60K60 на 1,47–1,94; N90P90K90 на 1,78–2,40 в порівнянні з контролем.
Посилання
2. Almi, S. & Jannah, N. (2019) Effect of Types and Doses of Compost Fertilizer on Growth and Yield of Sawi Plants (Brassica juncea L.). Journal Agrifor volume 18 issue 1 on page 145. doi.org/10.31293/af.v18i1.4121
3. Butenko, S. O. & Jia, P. (2022). Vplyv rehuliatoriv rostu roslyn na yakist zeren hirchytsi v umovakh pivnichno-skhidnoho Lisostepu Ukrainy. [The influence of plant growth regulators on the quality of mustard seeds in the conditions of the northeastern forest-steppe of Ukraine]. Tavriiskyi naukovyi visnyk. 124, 10–18. (in Ukrainian).
4. Chaika, T. О., Korotkova, I. V. & Krykunova, V. Yu. (2022). Ekolohizatsiia silshospodarskoho vyrobnytstva: tekhnolohiia vyroshchuvannia hirchytsi ta polby zvychainoi (Triticum dicoccum (Schrank) Schuebl) za orhanichnymy standartamy v umovakh Lisostepu Ukrainy. [Ecologization of the agricultural production: technology of the mustard and Triticum dicoccum (Schrank) schuebl wheat cultivation according to organic standards in the Forest-steppe of Ukraine], 1(23), 7–18 (in Ukrainian). doi: 10.37700/enm.2022.1(23).7
5. Dhaliwal, S. S., Sharma, V., Shukla, A. K., Verma, V., Sandhu, P. S., Behera, S. K. & Hossain, A. (2021). Interactive Effects of Foliar Application of Zinc, Iron and Nitrogen on Productivity and Nutritional Quality of Indian Mustard (Brassica juncea L.). Agronomy, 11(11), 2333. doi: 10.32851/2226- 0099.2021.121.6
6. Hadzalo, Ya. M., Vozhehova, R. A., Maliarchuk, M. P., Halchenko, N. N. & Reznychenko N. D. (2020). Ekoloho-ekonomichna efektyvnist syderatsii u sivozmini na zroshuvanykh zemliakh pivdnia ukrainy. [Ecological and economic efficiency of sideration in crop rotation on irrigated lands of the South of Ukraine] Ahroekolohichnyi zhurnal. 2, 55–62 (in Ukrainian). doi: 10.33730/2077-4893.2.2020.207681
7. Haro, I.M. & Hamaiunova, V.V. (2021). Vplyv osnovnoho obrobitku gruntu na shchilnist ta pozhyvnyi rezhym gruntu pid chas vyroshchuvannia ripaku ozymoho. [The effect of the main tillage on the density and nutrient regime of the soil during the cultivation of winter rapeseed]. Ahrarni innovatsii. 8, 29–34 (in Ukrainian). doi: 10.32848/agrar.innov.2021.8.4
8. Holovko, M. P., Holovko, T. M. & Prymenko, V. H. (2020). Tekhnolohiia vyrobnytstva hirchytsi, zbahachenoi selenom. [Production technology of mustard enriched with selenium]. Tekhnolohiia kharchovoi ta lehkoi promyslovosti. Vcheni zapysky TNU imeni V. I. Vernadskoho. Seriia: tekhnichni nauky, 31(70), 109–115. doi: 10.32838/2663-5941/2022.4/35 (in Ukrainian).
9. Holovko, M. P., Holovko, T. M. & Prymenko, V. H. (2020). Tekhnolohiia vyrobnytstva hirchytsi, zbahachenoi selenom. [Production technology of mustard enriched with selenium]. Tekhnolohiia kharchovoi ta lehkoi promyslovosti. Vcheni zapysky TNU imeni V. I. Vernadskoho. Seriia: tekhnichni nauky, 31(70), 109–115 (in Ukrainian). doi: 10.32838/2663-5941/2022.4/35
10. Hubenko, L. V. & Liubchych, O. Y. (2020). Vplyv dobryv na produktyvnist hirchytsi biloi. [The influence of fertilizers on the productivity of white mustard]. Zernovi kultury, 4(2), 289–295 (in Ukrainian). doi: 10.31867/2523-4544/0137
11. Humeniuk, I. O. & Polyvanyi, S. V. (2021). Diia khlormekvatkhlorydu na morfohenez ta produktyvnist roslyn hirchytsi biloi. [Effect of chlormequat chloride on morphogenesis and productivity of white mustard plants Mizhnarodnyi naukovyi zhurnal]. Hraal nauky. Mizhnarodnyi naukovyi zhurnal. 7, 134–136 (in Ukrainian). doi: 10.36074/grail-of-science.27.08.2021.023
12. Irin, I. J., Biswas, P. K., Ullah, M. J. & Roy, T. S. (2020). Effect of in situ green manuring crops and chemical fertilizer on yield of T. Aman rice and mustard. Asian Journal of Crop, 2(02), 68–79. doi: 10.18801/ajcsp.020220.10
13. Jia, P., Melnyk A., Zhang, Z., Butenko, S. & Kolosok V. (2021). Effect of seed pre-treatment with plant growth compound regulators on seedling growth under drought stress. Agraarteadus, 32 (2), 251–256. doi: 10.15159/jas.21.35
14. Jia, P., Melnyk, A., Li, L., Kong, X., Dai, H., Dai, Z. & Butenko, S. (2021). Effects of drought and rehydration on the growth and physiological characteristics of mustard seedlings. Journal of Central European Agriculture. 22(4), p.836–847. doi.org/10.5513/JCEA01/22.4.3246
15. Jia, P., Melnyk, A. & Zhang, Z. (2022) Differential adaptation of root and shoot to salt stress correlates with antioxidant capacity in mustard. Pakistan journal of botany. № 54 (6), p. 2001–2011. doi.org/10.30848/PJB2022-6(32)
16. Kyryliuk, V. P. & Tymoshchuk, T. M. (2019). Urozhainist hirchytsi biloi zalezhno vid system osnovnoho obrobitku gruntu ta udobrennia. [Harvester of white hirsute depending on the systems of main tillage and fertilization]. Naukovi horyzonty scientifichorizons, 2(75), 27–33 (in Ukrainian). doi: 10.332491/2663-2144-2019-75-2-27-33
17. Kovalenko, T.M., Pinchuk, N.V. & Verheles, P.M. (2021) Efektyvnist zakhystu posiviv ozymoho ripaku vid shkodochynnykh orhanizmiv. [Effectiveness of protection of winter rapeseed crops from harmful organisms]. Silske hospodarstvo ta lisivnytstvo. 3 (22)., 119–134 (in Ukrainian). doi: 10.37128/2707-5826-2021-3-10
18. Kozina, T. V. (2014) Ekonomichna efektyvnist vyroshchuvannia hirchytsi biloi v umovakh Lisostepu Zakhidnoho. [The economic efficiency of growing white mustard in the conditions of the Western Forest Steppe]. Ahrobiolohiia. 2, 46–50 (in Ukrainian).
19. Melnyk, A. V., Zherdetska, S. V., Ali, Sh., Shabir, H., & Butenko, S. O. (2019). Vplyv pozakorenevoho pidzhyvlennia na produktyvnist hirchytsi biloi v umovakh pivnichno-skhidnoho Lisostepu Ukrainy. [The effect of foliar feeding on the productivity of white mustard in the conditions of the northeastern forest-steppe of Ukraine.]. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. 3 (37), 24–28. (in Ukrainian).
20. Melnyk, T. I., Ali, Sh. & Kolosok, V. H. (2020). Yakist nasinnia hirchytsi biloi zalezhno vid sortu ta norm vysivu v umovakh pivnichno-skhidnoho Lisostepu Ukrainy. [The quality of white mustard seeds depending on the variety and sowing rates in the conditions of the northeastern forest-steppe of Ukraine]. Tavriiskyi naukovyi visnyk. 113, 92–97 (in Ukrainian). doi: 10.32851/2226-0099.2020.113.13
21. Melnik, A. V. Zherdetskaya, S. V., & Gulyam, S. (2019) Agrobiological features of growing the brown mustard under the conditions of left-bank forest-stepp of Ukraine. AgroFor International Jornal, 4(1), 93–112. doi: 10.7251/AGRENG1901093M
22. Melnyk, A. V. & Zherdetska, S. V. (2017). Vplyv doz mineralnykh dobryv na vrozhainist hirchytsi yaroi syzoi v umovakh pivnichno-skhidnoho Lisostepu Ukrainy. [Effect of doses of mineral fertilizers on yield of spring gray mustard in the conditions of the northeastern forest-steppe of Ukraine]. Naukovyi visnyk natsionalnoho universytetu bioresursiv i pryrodokorystuvannia Ukrainy. 269, 177–185 (in Ukrainian).
23. Melnyk, A. & Jia, Peipei (2021). Growth and physiological compensation of mustard seedling after drought stress and rehydration. International scientific and practical conference “Ideas and innovation in natural sciences”, Lublin, the Republic of Poland March 12–13, 11–13. doi: 10.30525/978-9934-26-047-6-2
24. Rana, K., Parihar, M., Singh, J. P. & Singh, R. K. (2020) Effect of sulfur fertilization, varieties and irrigation scheduling on growth, yield, and heat utilization efficiency of indian mustard (Brassica Juncea L.). Communications in soil science and plant analysis. 51(2), 265–275. doi: 10.1080/00103624.2019.1705325
25. Shorna, S. I., Polash, M. A. S., Sakil, M. A., Mou, M. A., Hakim, M. A., Biswas, A. & Hossain, M. A. (2020). Effects of nitrogenous fertilizer on growth and yield of Mustard Green. Trop Plant Res, 2020. 7, 30–36. doi: 10.22271/tpr.2020.v7.i1.005
26. Telekalo, N.V. Kupchuk, I.M. & Hontaruk, Ya.V. (2022). Efektyvnist vyroshchuvannia ta pererobky ozymoho ripaku na biodyzel. [Efficiency of cultivation and processing of winter rapeseed for biodiesel]. Ahrarni innovatsii, 13, 149–154 (in Ukrainian). doi: 10.32848/agrar.innov.2022.13.23
27. Tymoshchuk, T. M. & Kotelnytska, H. M. (2022) Burianovyi komponent ahrofitotsenozu hirchytsi biloi. [The weed component of the agrophytocenosis of white mustard]. Editorial board, 21. doi: 10.46299/ISG.2022.1.30
28. Voloshchuk, M. U. (2024). Formuvannia vrozhainosti nasinnia hirchytsi biloi zalezhno vid rivnia mineralnoho zhyvlennia roslyn. [Formation of yield of white mustard seeds depending on the level of mineral nutrition of plants]. Peredhirne ta hirske zemlerobstvo i tvarynnytstvo, 75(1), 18–29 (in Ukrainian). doi: 10.326/01308521.2024-(75)-1-2
29. Vyshnivskyi, P. S. (2011). Osoblyvosti provedennia doslidzhen z khrestotsvitymy oliinymy kulturamy. [Peculiarities of conducting research with cruciferous oil crops]. Zbirnyk naukovykh prats natsionalnoho naukovoho tsentru «Instytut zemlerobstva naan», 4, 76 (in Ukrainian).
30. Zhuikov, O. H. & Khodos, T. A. (2021). Hirchytsia v strukturi zhyrooliinoho kompleksu Ukrainy: povnopravna alternatyva chy «Chuzhyi sered svoikh». [Mustard in the structure of the fat-oil complex of Ukraine: a full-fledged alternative or "Alien among its own"] Tavriiskyi naukovyi visnyk. Zemlerobstvo, roslynnytstvo, ovochivnytstvo ta bashtannytstvo. 121, 48–52. (in Ukrainian). doi: 10.32851/2226-0099.2021.121.6