Ефективність бактеріальних препаратів в агроценозах гороху в умовах північно-східного Лісостепу України
Ключові слова:
горох, інокуляція, Ризогумін, Поліміксобактерин, мінеральні добрива, продуктивність, бульбочкові бактерії
Анотація
Наведено результати досліджень впливу бактеріальних препаратів Ризогуміну та Поліміксобактерину на різних фонах мінерального живлення при вирощуванні гороху в умовах північно-східного Лісостепу України. Відмічено, що інокуляція насіння бактеріальними препаратами на основі азотфіксуючих і фосформобілізуючих бактерій має позитивний вплив на продуктивність рослин гороху. Максимальний рівень врожайності забезпечило поєднання інокуляції Ризогуміну або Поліміксобактерину з внесенням добрив у дозі N60P60K60.
Посилання
1. Kamіnskij, V. F. (2000). Stan ta perspektivi virobnictva gorohu v Ukraїnі [Status and prospects of pea production in Ukraine]. Vіsnik agrarnoї nauki, 5, 22–25 [in Ukrainian].
2. Babich, A. O., & Poberezhna, A. A. (2005). Ekonomichni problemi formuvannja svitovih resursiv roslinnogo bіlka. [Economic problems of formation of world resources of vegetable protein]. Zbіrnik naukovih prac' Podil's'kogo agrarno-tehnichnogo universiteta, 13, 482 – 485 [in Ukrainian].
3. Vavilov, P. P., & Posypanov, G. S. (1983). Bobovye kultury i problemy rastitelnogo belka [Bean cultures and vegetable protein problems]. Rosselhozizdat, Moscow [in Russian].
4. Patyka, V. P., Kocz, S. Ya., & Volkogon, V. V. (2003). Biolohichnyi azot [Biological nitrogen]. Svit, Kiev [in Ukrainian].
5. Chunderova, A. I. (1980). O vzaimootnoshenijah kluben'kovyh bakterij s rasteniem-hozjainom i perspektiva povyshenija jeffektivnosti simbioza. [On the relationship of nodule bacteria with the host plant and the prospect of increasing the effectiveness of symbiosis]. Kluben'kovye bakterii i ih ispol'zovanie v zemledelii. 7–29 [in Russian].
6. Volkogon, V. V. (2011). [Biological aspects of soil fertility]. Biologichni aspekty rodjuchosti gruntiv. Visnyk HNAU, 1, 29–36 [in Ukrainian].
7. Grynyk, I. V., Patyka, V. P., & Shkatulka, Ju. M. (2011). Mikrobiologichni osnovy pidvyshhennja vrozhajnosti ta jakosti zernovyh kul'tur. [Microbiological bases of increase of grain yield and quality]. Visnyk Poltavskoi derzhavnoi agrarnoi akademii, 4, 7–11 [in Ukrainian].
8. Vovkohon, V. V., Nadkernychna, O. V., Kovalevs'ka, T. M., Tokmakova, L. M. & Kopylov, Je. P. (2006). Mikrobni preparaty u zemlerobstvi. Teoriia i praktyka [Microbial drugs in agriculture. Theory and practice]. Ahrarna nauka, Kyiv [in Ukrainian].
9. Kamenjeva, I. O. (2002). Mikrobiologichni preparaty – kljuch do biologizacii' tehnologij vyroshhuvannja zernovyh i bobovyh kul'tur. [Microbiological preparations - the key to biologization of grain and legume cultivation technologies]. Materialy Vseukrai'ns'koi' naukovo-praktychnoi' konferencii' molodyh vchenyh i specialistiv z problem vyrobnyctva zerna v Ukrai'ni, 77–78 [in Ukrainian].
10. Moskalets, V. V., Shynkarenko, V. K., & Moskalets, V. I. (2006). Vplyv mikrobnykh preparativ na intensyvnist fiksatsii atmosfernoho azotu [Influence of microbial preparations on the intensity of fixation of atmospheric nitrogen]. Agroecological journal, 3, 32–36 [in Ukrainian].
11. Nadkernychna, O. V., Kovalevska, T. M., & Kozar, S. F. (2001). Osoblyvosti vplyvu dejakyh azotfiksujuchyh bakterij na rozvytok roslyn soi. [Features of the influence of some nitrogen-fixing bacteria on the development of soybean plants]. Kormy i kormo vyrobnyctvo, 27, 112–114 [in Ukrainian].
12. Grygor’jeva, O. M. (2014). Produktyvnist' soi' zalezhno vid agrotehnichnyh zahodiv i'i' vyroshhuvannja v umovah pivnichnogo Stepu Ukrai'ny. [Soybean productivity depending on agrotechnical measures of its cultivation in the conditions of the northern steppe of Ukraine]. Naukovi praci instytutu bioenergetychnyh kultur i cukrovyh burjakiv, 21. 115-120 [in Ukrainian].
13. Dospekhov, B. A. (1985). Metodika polevogo opyta [Methodology of field experience]. Agropromizdat, Moscow [in Russian].
14. Mandrovska, N. M., Kruchova, O. D., & Kosenko, L. V. (2011). Symbiotychni vlastyvosti ta biosyntetychna dijal'nist' Rhizobium leguminosarum Bv. Vicae sht. 250–a pid vplyvom mineral'nogo azotu. [Symbiotic properties and biosynthetic activity of Rhizobium leguminosarum Bv. Vicae pcs. 250 – and under the influence of mineral nitrogen]. Ontogenez roslyn, biologichna fiksacija azotu ta azotnyj metabolizm, 103–106 [in Ukrainian].
2. Babich, A. O., & Poberezhna, A. A. (2005). Ekonomichni problemi formuvannja svitovih resursiv roslinnogo bіlka. [Economic problems of formation of world resources of vegetable protein]. Zbіrnik naukovih prac' Podil's'kogo agrarno-tehnichnogo universiteta, 13, 482 – 485 [in Ukrainian].
3. Vavilov, P. P., & Posypanov, G. S. (1983). Bobovye kultury i problemy rastitelnogo belka [Bean cultures and vegetable protein problems]. Rosselhozizdat, Moscow [in Russian].
4. Patyka, V. P., Kocz, S. Ya., & Volkogon, V. V. (2003). Biolohichnyi azot [Biological nitrogen]. Svit, Kiev [in Ukrainian].
5. Chunderova, A. I. (1980). O vzaimootnoshenijah kluben'kovyh bakterij s rasteniem-hozjainom i perspektiva povyshenija jeffektivnosti simbioza. [On the relationship of nodule bacteria with the host plant and the prospect of increasing the effectiveness of symbiosis]. Kluben'kovye bakterii i ih ispol'zovanie v zemledelii. 7–29 [in Russian].
6. Volkogon, V. V. (2011). [Biological aspects of soil fertility]. Biologichni aspekty rodjuchosti gruntiv. Visnyk HNAU, 1, 29–36 [in Ukrainian].
7. Grynyk, I. V., Patyka, V. P., & Shkatulka, Ju. M. (2011). Mikrobiologichni osnovy pidvyshhennja vrozhajnosti ta jakosti zernovyh kul'tur. [Microbiological bases of increase of grain yield and quality]. Visnyk Poltavskoi derzhavnoi agrarnoi akademii, 4, 7–11 [in Ukrainian].
8. Vovkohon, V. V., Nadkernychna, O. V., Kovalevs'ka, T. M., Tokmakova, L. M. & Kopylov, Je. P. (2006). Mikrobni preparaty u zemlerobstvi. Teoriia i praktyka [Microbial drugs in agriculture. Theory and practice]. Ahrarna nauka, Kyiv [in Ukrainian].
9. Kamenjeva, I. O. (2002). Mikrobiologichni preparaty – kljuch do biologizacii' tehnologij vyroshhuvannja zernovyh i bobovyh kul'tur. [Microbiological preparations - the key to biologization of grain and legume cultivation technologies]. Materialy Vseukrai'ns'koi' naukovo-praktychnoi' konferencii' molodyh vchenyh i specialistiv z problem vyrobnyctva zerna v Ukrai'ni, 77–78 [in Ukrainian].
10. Moskalets, V. V., Shynkarenko, V. K., & Moskalets, V. I. (2006). Vplyv mikrobnykh preparativ na intensyvnist fiksatsii atmosfernoho azotu [Influence of microbial preparations on the intensity of fixation of atmospheric nitrogen]. Agroecological journal, 3, 32–36 [in Ukrainian].
11. Nadkernychna, O. V., Kovalevska, T. M., & Kozar, S. F. (2001). Osoblyvosti vplyvu dejakyh azotfiksujuchyh bakterij na rozvytok roslyn soi. [Features of the influence of some nitrogen-fixing bacteria on the development of soybean plants]. Kormy i kormo vyrobnyctvo, 27, 112–114 [in Ukrainian].
12. Grygor’jeva, O. M. (2014). Produktyvnist' soi' zalezhno vid agrotehnichnyh zahodiv i'i' vyroshhuvannja v umovah pivnichnogo Stepu Ukrai'ny. [Soybean productivity depending on agrotechnical measures of its cultivation in the conditions of the northern steppe of Ukraine]. Naukovi praci instytutu bioenergetychnyh kultur i cukrovyh burjakiv, 21. 115-120 [in Ukrainian].
13. Dospekhov, B. A. (1985). Metodika polevogo opyta [Methodology of field experience]. Agropromizdat, Moscow [in Russian].
14. Mandrovska, N. M., Kruchova, O. D., & Kosenko, L. V. (2011). Symbiotychni vlastyvosti ta biosyntetychna dijal'nist' Rhizobium leguminosarum Bv. Vicae sht. 250–a pid vplyvom mineral'nogo azotu. [Symbiotic properties and biosynthetic activity of Rhizobium leguminosarum Bv. Vicae pcs. 250 – and under the influence of mineral nitrogen]. Ontogenez roslyn, biologichna fiksacija azotu ta azotnyj metabolizm, 103–106 [in Ukrainian].
Опубліковано
2019-09-30
Як цитувати
Данильченко, О., Радченко, М., & Глупак, З. (2019). Ефективність бактеріальних препаратів в агроценозах гороху в умовах північно-східного Лісостепу України. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Агрономія і біологія, (3(37), 18-23. https://doi.org/10.32845/agrobio.2019.3.3