Обґрунтування основних елементів технології вирощування цибулі ріпчастої за озимого способу для умов північно-східного Лісостепу України
Анотація
Вперше у богарних умовах північно-східного Лісостепу України розроблено та науково обґрунтовано елементи технології вирощування цибулі ріпчастої в озимій культурі для сортів довгого та гібриду короткого дня з насіння і сіянки. Визначено споживання основних елементів живлення рослинами цибулі за озимого способу вирощування.
За результатами вивчення поживного режиму грунту встановлено, що вміст поживних елементів залежить як від дози добрив, так і від строку сівби. Найбільш вираженою була динаміка вмісту нітратних сполук азоту. В осінній період найбільший вміст поживних елементів в грунті спостерігався за внесення N82Р75К110: нітратного азоту ‒ 39,7–49,7 мг/кг, рухомого фосфору – 161–163 мг/кг та обмінного калію ‒ 170–176 мг/кг.
За результатами фенологічних спостережень за ростом і розвитком рослин цибулі під впливом досліджуваних факторів встановлено, що використання біологізованої системи удобрення (Біодеструктор стерні 1 л/га + N60Р60К60 + Емістим С 10 мл/кг) відмічається прискорення появи сходів рослин цибулі на 1‒3 доби.
Восени, перед завершенням вегетації, за вирощування з насіння рослини цибулі сортів Ткаченківська та Маяк, а також гібриду Вольф F1 формували у середньому по 3,8–2,3 листків на 1 рослину. Більш розвиненими були рослини за сівби у ІІІ декаді липня та І декаді серпня, що вирощувалися по фону розрахункової та біологізованої системи удобрення.
У період збирання, як у сортів, так і у гібриду, найбільш розвинений асиміляційний апарат був отриманий за першого–третього строків сівби, при вирощуванні по розрахунковому та біологізованому фону – 6,8–7,2 шт. Досліджувані фактори мали вплив і на зимостійкість рослин. Найбільший відсоток рослин, що перезимували по сортах і гібриду, був отриманий за сівби в І декаді серпня за розрахункової і біологізованої системи удобрення. Для сортів Ткаченківська і Маяк він становив 70‒71 %, для гібриду Вольф F1–81 %. За вирощування з сіянки найвища зимостійкість спостерігалася за садіння в І декаді вересня ‒ для сортів 78–79 % та 88 % для гібриду. При визначенні товарної врожайності цибулі ріпчастої за вирощування з насіння встановлено, що як у сортів, так і у гібриду найбільш ефективними строками сівби є І та ІІ декада серпня по фону розрахункової та біологізованої системи удобрення.
За якістю отриманий урожай цибулин відповідав вимогам діючих нормативних документів. Вміст нітратів знаходився у межах 45‒80 мг/кг і не перевищував максимально допустимого рівня, суха речовина складала 10‒13 %, загальний цукор 5‒8 %.
Посилання
2. D. Thirusendura, Selvi & Saraswathy, S. (2017). Seed viability, seed deterioration and seed quality improvements in stored onion seeds: a review. Horticultural Science and Biotechnology, 93, 1‒7. doi: 10.1080/14620316.2017.1343103.
3. Arslan, Hakan, Sait Kiremit, Mehmet & Güngör, Alper (2018). Impacts of different water salinity levels on salt toler-ance, water use, yield, and growth of chives (Allium schoenoprasum). Communications in Soil Sience and Plant Analysis, 49, 2614‒2625. doi: 10.1080/00103624.2018.1526949
4. JR, Qasem (2015). Chemical control of weeds in onion (Allium cepa L.). Horticultural Science and Biotechnology, 80, 721‒726. doi: 10.1080/14620316.2005.11512005
5. Fukuda, Machiko; Yanai, Yosuke; Nakano, Yuka & Higashide, Tadahisa (2017). Differences in vernalisation re-sponses in onion cultivars. Horticultural Science and Biotechnology, 93, 316‒322. doi: 10.1080/14620316.2017.1372111
6. Dowker, B. D. & Mead, R. (2015). Yield comparisons in onion variety trials. Horticultural Science and Biotechnology, 44, 155‒162. doi: 10.1080/00221589.1969.11514303
7. Mallor, C. & Thomas, B. (2015). Resource allocation and the origin of flavour precursors in onion bulbs. Horticultural Science and Biotechnology, 83, 191‒198. doi: 10.1080/14620316.2008.11512369
8. Brewster, J. L. (2015). Analysis of the Growth and Yield of Overwintered Onions. Horticultural Science and Biotech-nology. 52. 335-346. doi: 10.1080/00221589.1977.11514761
9. Hussien, J. Yasin & Bufler, Gebhard (2015).Dormancy and sprouting in onion bulbs. II. Changes in sulphur metabo-lism. Horticultural Science and Biotechnology, 82, 97‒103. doi: 10.1080/14620316.2007.11512204
10. Dowker, B. D., Currah, L., Horobin, J. F., Jackson, J. C., & Faulkner, G. J. (2015). Seed production of an F1 hybrid onion in polyethylene tunnels. Horticultural Science and Biotechnology, 60, 251‒256. doi: 10.1080/14620316.1985.11515625
11. Kutty, M. Sangeeta, Gowda, R. Veere & Anand, Lalitha. (2015). Analysis of genetic diversity among Indian short-day onion (Allium cepa L.) cultivars using RAPD markers. Horticultural Science and Biotechnology, 81, 774‒778. doi: 10.1080/14620316.2006.11512136
12. Miedema, P. (2015). Bulb dormancy in onion. I. The effects of temperature and cultivar on sprouting and rooting. Horticultural Science and Biotechnology, 69, 29‒39. doi: 10.1080/14620316.1994.11515245
13. Ansari, Naser Alemzadeh. (2007). Effect of Density, Cultivars and Sowing Date on Onion Sets Production. Asian Journal of Plant Sciences, 6, 1147‒1150. doi:10.3923/ajps.2007.1147.1150
14. Aboukhadrah, H., Hameed El-Alsayed, Abdul Wahed Abdul, Sobhy, Labib, & Abdelmasieh, William. (2017). Re-sponse of Onion Yield and Quality To Different Planting Date, Methods and Density. Egyptian Journal of Agronomy, 39, 203‒219. doi: 10.21608/agro.2017.1203.1065
15. Yanchuk, A. (2014). Novi tehnologiyi viroshuvannya cibuli [New technologies for growing onions]. [Electronic re-source]. Access mode: http://chippolino.com.ua (in Ukrainian).
16. Yanchuk, A. (2015). Sovremennye tehnologi vyrashivaniya luka na Yuge Ukrainy [Modern technologies of onion growing in the South of Ukraine]. Ovoshevodstvo, 3, 26‒28 (in Russian).
17. Solov'ev, P. F. (1954). O podzimnem poseve luka [On the winter sowing of onions. Scientific work of the Ukrainian Research Institute of Vegetable Growing]. Nauchnyj trud Ukrainskogo NII ovoshevodstva. Kiev, 3, 18‒20 (in Russian).
18. Steep, B. (1980). The role of night temperature in the bulbing of onion (Allium cepa L.). Australian Journal of Agri-cultural Research, 31, 519‒523.
19. Bakuras, N. S. (1974). Kultura luka v Uzbekistane [Onion culture in Uzbekistan]. Fan, Tashkent, 136 (in Russian).
20. Mullaev, T. (1962). Podzimnie posevy ovoshej [Winter crops of vegetables]. Knizh. izd-vo. Makhachkala. Dagestan. Books. Mahachkala. Dagestan (in Russian).
21. Trippel, V. V., & Novikov, S. D. (1983). Pravilno sochetat sorta luka razlichnyh srokov poseva i skorospelosti. [Cor-rectly combine onion varieties of different sowing dates and precocity]. Selskoe hoz-vo, Tadzhikistana, 4. 36‒39 (in Russian).
22. Erenburg, P. M. (1980) Repchatyj luk v Kazahstane. Alma–Ata. Kajnar [Onions in Kazakhstan]. Kainar, Alma-Ata (in Russian).
23. Patienko, P. (1983). Podzimnie i ranne - vesennie sroki poseva luka repchatogo [Winter and early - spring sowing of onions]. Selskoe hozyajstvo Moldavii, 5, 12‒13 (in Russian).
24. Felchinski, K. (2005). Vyrashivanie ozimogo luka [Growing winter onions]. Ovoshevodstvo, 9, 42‒43 (in Russian).
25. Anon (1986). Geminis, nueva variedad de cebolla. Agro–Sintesis, 17, 38‒39.
26. Pike, L. M., Andersen, C. R., & Horn, R. S. (1988). Texas Grano 1015j. A mild pungency, sweet, onion. Hort Sci-ence, 1, 34‒35.
27. Gill, P., & Waister, P. (1983). Winter hardiness in autumn-sown onions. Сrop Research, 23(1), 17‒31.
28. Brewster, J. (1977). Analysis of the growht and yield of overwintered onions. Horticulture Science, 52(2), 335‒346.
29. Popandron, N., & Petrosu, M. (2005). Tehnologia de cultivare a cepei cu trecere peste iarna, in- trodusa resept in productia legumicola din Romania. Horticulture, 7, 15‒16.
30. Viroshuvannya ozimoyi cibuli [Growing winter onions] (2011). [Electronic resource]. Access mode: URL: www.webfermerstvo.org.ua
31. Corgan, J., & Izguierdo, J. (1979) Bolting control by ethephon in fallplanted, short-day onions. American Society for Horticultural Science, 104, 387‒388.
32. Eichin, R., & Deiser, E. (1985). Winterzwiebel. Gemuse, 21, 390‒394.
33. Hentschel, G. (1988). Entwicklungen beim Anbau von Winterzwiebeln G. Gartenbau, 46, 22‒23.
34. Salter, P. J. (1978). Overwintering onions. The garden, 103(7), 285‒287.
35. Cantliffe, D. (1980). Induction of bulbing in onion by ethephon. Paroc Florida State Horbic Society, 220‒224.
36. Tuza, S., & Feher, A. (1984).Vissza a kisuzembe. Kerteszet es szoles- zet., 33, 4‒5.
37. Jamashita, F., Moriwaki, K., Takase, N. (1986) Studies on the onion set culture. Research bulletin of the Aichi agri-cultural research center. 18. 128‒135.
38. Kato, T. (1966). Physiological studies on the bulbing and dormancy of onion, еffects of some environmental factorts and chemicals on the dorment process of bulb. Nortic Science, 35(1), 49‒56.
39. Cornez, A. M (1988) Subida prematura a flor en la cebolla. Agrj Vergel, 7, 76.
40. Salter, P. J. (1976). Comparative studies of different production systems for early crops of bulb onion. Retic. sci-ences. 51(3), 329‒339.
41. Henriksen, K. (1985). Overvintrende kepalog. Dansk Logavlan, 31, 18‒21.
42. Salter P. J., & James, J. M. (1977). The performance of Japanese and European cultivars of onion from autumn sowing for early production. National Institute of Agronomy and Botany, 13, 367‒369.
43. Smittle, D. A. (1984). Responses of onions to sulfur and nitrogen fertilization. Georgia agrо expert state annual re-port Athens, 8, 1‒10.
44. Hajsin, M. F. (2008). Tehnologiya vyrashivaniya i hraneniya repchatogo luka [Onion cultivation and storage tech-nology]. Nikolaev, 64 (in Russian).
45. Borthes, G., & Opsahl, B. (1983). Winter survival, freezing toleranze and hardening in young plants of onion. Meld Norges Land-brukshogs kole, 7, 1‒17.
46. Stuchlikova, E. (1984). O novych a neyvuz ‒ namneysich odrudach zeieniny cibile [About new and unused – onion seed verieties]. Zahradnictvo, 191, 309‒311.
47. Prokopenko, L. (2013). Ozyma tsybulya – chudova alʹternatyva [Winter onions are a great alternative]. Selʹskaya zhyznʹ. 26, 22 (in Russian).
48. Sych, Z. (2007). Podzimnie i zimnie posevy – dopolnitelnyj put polucheniya rannih ovoshej [Winter and winter crops are an additional way to get early vegetables]. Ovoshevodstvo, 11, 26‒29 (in Russian).