Ріст та розвиток нуту в умовах північно-східного Лісостепу України

Ключові слова: нут, період вегетації, морфологічні параметри, площа листкової поверхні, фітомаса.

Анотація

Останні роки в Україні були особливо посушливими та жаркими, тому впевнено можна сказати, що зявляється стала перспектива для вирощування більш посухо- та жаростійких культур. Однією з найбільш адаптованих культур для посушливих природно-кліматичних зон можна назвати нут. Представлені результати досліджень з вивчення реакції сучасних сортів нуту на умови вирощування. Дослідження проводилися протягом 2019–2020 рр. на базі ННВК Сумського національного аграрного університету.

За результатами досліджень виявлено, що в умовах північного-східного Лісостепу України найменшим період вегетації був у сорту Скарб (93 доби), найбільш тривалий – у сорту Іордан (110 діб). Сорти Пам’ять, Одисей, Адмірал, Аргумент, Буджак, Тріумф, Красень мали період вегетації від 101 до 104 діб. Суттєво вищі рослини було сформовано у сорту Одисей та Тріумф (52,4–53,3 см). Найменшу висоту мали рослини сорту Скарб (42,7 см). Висота прикріплення нижнього бобу в усіх досліджуваних сортів відповідала вимогам за даною ознакою, яка варіювала від 17,5 до 22,5 см. Слід відзначити найвищу кількість гілок першого порядку у сортів Красень (4,5 шт.), дещо менший показник отримано у сортів Адмірал (3,7 шт.), Пам'ять (3,5 шт.) та Тріумф (3,1 шт.). Важливою складовою формування вегетативної сфери рослин, а потім і продуктивних органів квіток та плодів, є гілки третього порядку. Максимальний показник кількості гілок третього порядку (2,8 шт.) було отримано у сортів Одисей та Буджак.

Максимальну кількість листків нараховано у сорту Красень (93,8 шт.), мінімальну у сортів Пам'ять (58,4 шт.) та Іордан (61,1 шт.). У решти сортів кількість листків мала значення в межах середнього по групі (68,8 шт.). Подібна тенденція спостерігалась за показником площі листкової поверхні. Так, лідером був сорт Красень (37,8 тис. м2/га), а аутсайдером сорт Пам’ять (27,8 тис. м2/га). У переважної кількості сортів показник був в межах середнього по групі значення (33,6 тис. м2/га), зокрема: Скарб (34,6 тис. м2/га), Іордан (32,9 м2/га), Одисей (35,2 тис. м2/га), Агрумент (34,1 тис. м2/га), Адмірал (32,6 тис. м2/га), Буджак (33,1 тис. м2/га) та Тріумф (34,6 тис. м2/га). За результатами кореляційного аналізу виявлено тісну пряму (r = 0,88) залежність між кількістю листків та площею листкової поверхні. Максимальний вміст хлорофілу було виявлено у сорту Пам'ять (60,5), дещо менше у сортів Іордан (58,1), Буджак (57,2) та Адмірал (57,1). Мінімальним значенням вмісту хлорофілу характеризувався сорт Красень (51,1). Слід відзначити наявну обернено пропорційну залежність між вмістом хлорофілу та показниками кількості листків (-0,80) і площею листкової поверхні (-0,90).

За результатами досліджень встановлено, що в умовах північно-східного Лісостепу України (Сумська область) сорти нуту Аргумент, Буджак, Одисей, Скарб та Тріумф формують оптимальні параметри асиміляційної поверхні посіву. Дані сортові особливості в подальшому забезпечать отримання найвищого врожаю зерна за період вегетації 93–103 доби.

Посилання

1. Adamenko, T. (2006). Zmina agroklimatychnyh umov ta i'h vplyv na zernove gospodarstvo [Changes of agro-climatic conditions and their impact on the grain farming]. Agronom, 3, 12–15 (in Ukrainian).
2. Babych, A .O., & Babych-Poberezhna, A.A. (2008). Svitovi resursy roslynnogo bilka [World resources of vegetable protein]. Selekcija i nasinnyctvo, 96, 215–222 (in Ukrainian).
3. Food and agriculture organization of the United Nations. FAO. [Electronic resource]. – Access mode: http://faostat.fao.org/site/636/default.aspx#ancor.
4. Borona, V. P., Zadorozhnyj, V. S., & Karasevych, V. V. (2013). Bur’jany v posivahnutu [Weeds in the chickpea plantings]. Karantyn i zahyst roslyn, 12, 7–9 (in Ukrainian).
5. Metodyka derzhavnogo sortovyprobuvannja sil's'kogospodarskyh kul'tur (2000). [Methods of state varietal testing of crops] / red. V. V. Volkodav; Derzh. Komisija Ukrai'ny po vyprobuvannju ta ohoroni sortiv roslyn. Kyi'v, Alefa, 1, 100 (in Ukraini-an).
6. Nychyporovych, A. A. (1972). Fotosyntetycheskaj adejatelnost' rastenyj y puty povіshenyjayh produktyvnosty [Photosynthetic activity of plants and ways to increase their performance]. Monografija. Nauka, Moskva (in Russian).
7. Ermantraut, E. R., Prysjazhnjuk, O. I., & Shevchenko, I. L. (2007). Statystychnyj analiz agronomichnyh doslidnyhdanyh v paketi Statistica – 6 [Statistical analysis of agronomic research data in the package of Statistica - 6]. Metodychni vkazivky. Kyi'v, 55 (in Ukrainian).
8. Carenko, O. M., Zlobin, Ju. A., Skljar, V. G., & Panchenko, S. M. Komp’juterni metody v sil's'komugospodarstvi ta bi-ologii' (2000): navch. posib. [Computer methods in agriculture and biology.]. Un. Knyga, Sumy, 203 (in Ukrainian).
9. Kalens'ka, S. M., Shherbakova, O. M., & Gonchar, L. M. (2014). Asymiljacijna dijal'nist posiviv nutu zalezhno vid sortovyh osoblyvostej ta peredposivnoi obrobky nasinnja [Assimilation activity of chickpea plantings depending on varietal characteristics and pre-sowing seed treatment.] Visnyk Sums'kogo nacional'nogo agrarnogo universytetu. Serija: Agronomija i biologija, 9, 110–113 (in Ukrainian).
10. Bushuljan, O. V. (2015) Stvorennja ta vprovadzhennja u vyrobnyctvo posuhostijkyh sortiv nutu. [Development and production of drought-resistant chickpea varieties]. Zbirnyk naukovyh prac' SGI-NCNS, 26(66), 33–41 (in Ukrainian).
11. Holod, S. M., Holod, S. G., & Illichov, Ju. G. (2013). Nut – perspektyvna zernobobova kul'tura dlja Lisostepu Ukrai'ny [Chickpeas as a promising legume for the Forest Steppe of Ukraine]. Visn. Poltavs'koi'derzh. agrar. akad., 2, 49–54 (in Ukrainian). doi: 10.31210/visnyk2013.02.12
12. Kyrychenko, V. V. Identyfikacija oznak zernobobovyh kul'tur (kvasolja, nut, sochevycja): navchal'nyjposibnyk (2009). [Identification of the signs of legumes (beans, chickpeas, lentils)]. Red.V. V. Kyrychenko. Harkiv: IR im. V. Ja. Jur’jeva, 118 (in Ukrainian).
13. Sichkar, V. I. & Bushuljan, O. V. (2000). Perspektyvy selekcii nutu v umovah pivnichnogo Lisostepu Ukrai'ny [Pro-spects of chickpea breeding in the northern Forest Steppe of Ukraine]. Visn. agrar. nauky, 1, 38–40. (in Ukrainian).
14. Sichkar, V. I. (2001). Tehnologija vyroshhuvannja nutu v Ukrai'ni [Technology of growing chickpeas in Ukraine]. Propozycija, 10, 42–43 (in Ukrainian).
15. Skyts'kyj, V. Ju. & Gerasymova, Ju. I. (2010). Analiz kolekcii' nutu dlja vykorystannja napidvy shhennja tehnologichno stipry vyroshhuvanni [Analysis of chickpea collection for the use to increase machinability during cultivation]. Genetychniresursyroslyn, 8, 40–45 (in Ukrainian).
16. Toker, C., Oncu Ceylan, F., Ertoy Inci, N., Yildirim, T., & Cagirgan, M. Ilhan. (2012). Inheritance of leaf shape in the cultivated chickpea (Cicer arietinum L.). Turkish Journal of Field Crops, 17(1), 16–18.
17. Holod, S.M. (2019). Harakterystyka novyh zrazkiv nutu [Characteristics of new chickpea samples]. Svitovi roslynni resursy: stan ta perspektyvy rozvytku, 64–66 (in Ukrainian).
18. Nepran, I. V. Nikolajenko, A. M., & Stec', S. I. (2012). Vplyv normv sivu na produktyvnist nutu v umovah Shidnogo Lisostepu Ukrai'ny [The influence of seeding rates on the chickpea performance in the Eastern Forest Steppe of Ukraine]. Visn. Harkiv. nac. agrar. un-tuim. V. V. Dokuchajeva. Ser. Roslynnyctvo, selekcija i nasinnyctvo, plodoovochivnyctvo, 2, 293–295 (in Ukrainian).
19. Kalens'ka, S. M., Novyc'ka, N. V., & Netups'ka, I. T. (2012). Formuvannja vrozhaju nutu pid vplyvom elementiv tehnologii' vyroshhuvannja [Formation of the chickpea yield under the influence of cultivation technology elements.]. Visn. Poltavs'koi'derzh. agrar. Akad., 2, 21–25 (in Ukrainian). doi: 10.31210/visnyk2012.02.03.
20. Netups'ka, I. T. (2012). Vplyv peredposivnoi inokuljacii nasinnja nutu vym nitraginomtanorm dobryv n afotosyn-tetychnu produktyvnist posiviv nutu. [Influence of pre-sowing inoculation of chickpea seeds with nitragin and fertilizer rates on photosynthetic performance of chickpea crops]. Zbirnyk naukovyh prac Instytutu bioenergetychnyh kul'tur i cukrovyh burjakiv, 14, 303–306. (in Ukrainian).
21. Ozalkan, C., Sepetoglu, H. T., Daur, I., & Sen, O. F. (2010). Relationship between some plant growth parameters and grain yield of chickpea (Cicerarietinum L.) during different growth stages. Turkish Journal of Field Crops, 15, 79–83.
22. Chandakar, S., Sharma, A., & Thakur, D. K. (2015). Effectof chick pea (Cicer arietinum L.) varieties and weed management practices on quality parameters, nutrient content and up take by crop and weed. J. Progressive Agri., 6, 29–31. doi: 10.15740/has/ijas/11.2/217–220.
23. Didur, I. M., & Temchenko, M. O. (2017). Vplyv inokuljantiv ta mikrodobryv na gustotu stojannja ty vysotu roslyn nu-tu [Influence of inoculants and micro-fertilizers on the standing density and height of chickpea plants]. Sil's'kegospodarstvotal-isivnyctvo, 6(1), 14–20 (in Ukrainian).
24. Karpenko, V. P., & Korobko, O. O. (2018). b. Vplyv biologich noaktyvnyh rechovyn na rostovi procesy roslyn nutu v umovah Pravoberezhnogo Lisostepu Ukrai'ny [Influence of biologically active substances on growth processes of chickpea plants under the conditions of the Right-Bank Forest Steppe of Ukraine]. Podil's'kyjvisnyk: sil's'kegospodarstvo, tehnika, ekonomika, 29, 18–21 (in Ukrainian).
25. Voropaj, Ju. V. (2019). Vplyv norm vysivu na sinnja ta sposobiv sivby na formuvannja ploshhi lystja roslyn nutu [Influence of seeding rates and methods of sowing on the formation of the area of leaves of chickpea plants]. NaukovidopovidiNUBiPUkrai'ny, 3–8 (in Ukrainian).
26. Melnyk, A., Akuaku, J., & Makarchuk, A. (2020). Influence of photosynthetic apparatus on the productivity of high-oleic sunflower dependin g on climatic conditions in the left-bank forest-steppe of Ukraine. Bulgarian Journal of Agricultural Science (BJAS), 4. [Electronic resource]. – Access mode: https://www.agrojournal.org/26/26.html#3
27. Bushuljan, O. V., & Sichkar, V. I. (2009) Nut: genetyka, selekcija, nasinnyctvo, tehnologija vyroshhuvannja : monografija [Chickpeas: genetics, selection, seed production, and cultivation technology]. Odesa, 248 (in Ukrainian).
28. Bushuljan, O. V. (2012). Nut: Osoblyvosti nasinnyctva [Chickpeas: Features of seed production.]. Nasinnyctvo, 10, 6–8 (in Ukrainian).
29. Lavrenko, N. M. (2015). Urozhajnist ta jakist zerna nutu zalezhno vid tehnologichnyh pryjomiv vyroshhuvannja zariznyh umov zvolozhennja [Yield capacity and quality of chickpea seeds depending on the technological methods of cultivation under different conditions of moistening.]: avtoref. dys. ... kand. s.-g. nauk : spec. 06.01.02. DVNZ "Herson. derzh. agrar. un-t". Herson, 20 (in Ukrainian).
30. Kvitko, G. P., Myhal'chuk, D. P., & Karasevych, V. V. (2013). Perspektyvy vyroshhuvannja nutu posivnogo v umovah Lisostepu Ukrai'ny [Prospects for growing chickpeas in the Forest Steppe of Ukraine] Kormy i kormovyrobnyctvo, 75, 113–120 (in Ukrainian).
31. Lyhochvor, V. V., & Pushhak, V. I. (2018). a. Vplyv mineral'nyh dobryv na urozhajnist nutu v umovah Lisostepu Zahidnogo. [Influence of mineral fertilizers on chickpea yield under the conditions of the Western Forest Steppe.] Materialynauk. Internet-konf. «Innovacijnitehnologii' u roslynnyctvi», Kam’janec'-Podil's'kyj,15 trav. 2018 r. Kam’janec'-Podil's'kyj, 100–102 (in Ukrainian).
Опубліковано
2020-10-26
Як цитувати
Мельник, А., Романько, Ю., Бруньов, М., Сороколіт, Є., & Кубрак, Т. (2020). Ріст та розвиток нуту в умовах північно-східного Лісостепу України. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Агрономія і біологія, 40(2), 38-46. https://doi.org/10.32782/agrobio.2020.2.5