Реалізація потенціалу сортрів тритикале ярого в умовах північно-східної частини Лісостепу України

Ключові слова: вага зерна у колосі, число зерен у колосі, маса 1000 насінин, урожайність, вміст білка та клейковини.

Анотація

Тритикале яре в зерновому комплексі відіграє значну стабілізуючу роль у виробництві продовольчого зерна. Невисока вибагливість тритикале ярого до попередників, ґрунтових умов, технічна та кормова цінність зерна, підвищена стійкість до хвороб дають можливість підвищити виробництво зерна.

Дослідженнями передбачалось використання генетичного потенціалу високої врожайності порівняно нової зернової культури – тритикале ярого, що розширює можливості виробництва чистої продукції і стабілізує ринок екологічно безпечного продовольчого зерна.

Сорти тритикале ярого мали у середньому вагу рослини у межах 2,43,0 г. Найбільша вага рослини спостерігалася у сорту Гусар харківський – 3,0 г. В середньому за роки досліджень максимальною вагою колосу тритикале ярого вирізнялися рослини сорту Гусар харківський – 2,0 г. Менші значення ваги колосу рослин визначені у сортів Зліт харківський та Боривітер харківський – 1,9, 1,8 г відповідно. Експериментальні дані свідчать, що найдовший колос (у середньому 9,5 см) мали рослини у варіанті з сортом Гусар харківський. Найменшу масу зерна з колосу формували рослини тритикале ярого у сорту Боривітер харківський (1,2 г), найбільшу у сорту Гусар харківський (1,4 г). Кількість зерен у колосі коливалась в межах 32,835,0 шт. Найбільшу кількість зерен у колосі формували рослини сорту Гусар харківський – 35 шт. Разом з тим, встановлено, що найбільшою масою 1000 зерен відрізнялися рослини у посівах сорту Гусар харківський – 40,0 г. Максимальну урожайність у середньому за період досліджень формував сорт Гусар харківський 4,76 т/га. Сорти Боривітер харківський та Зліт харківський забезпечили урожайність на рівні 4,08, 4,49 т/га, відповідно.

Вміст сирої клейковини у зерні тритикале ярого у роки проведення досліджень були на рівні 24,92–26,21 %. Сортові особливості впливали на вміст клейковини у зерні тритикале. Зерно з найвищим вмістом клейковини отримано у сорту Гусар Харківський – 26,21 %, що більше на 1,25 %, ніж у сорту Зліт харківський та на 1,29 % у сорту Боривітер харківський. Вміст білка у зерні тритикале ярого коливався у межах 12,5713,53 %. Найбільша кількість білка у зерні тритикале ярого отримана у сорту Гусар харківський – 13,53 %. Дещо нижчий вміст білка отримано у сортів Зліт харківський – 12,75 % та Боривітер харківський – 12,57 %.

Кращі умови для росту, розвитку і формування врожаю тритикале ярого склалися на варіанті з сортом Гусар харківський. Даний сорт забезпечив максимальну урожайність у середньому за період досліджень 4,76 т/га з кількістю зерен в колосі 35 шт. та масою 1000 насінин 40,0 г. У зерні сорту Гусар харківський відмічено максимальну кількість клейковини 26,21 % із вмістом білка 13,53 %.

Посилання

1. Kapustina, T. B., Rjabchun, V. K., Shatohin V. I., & Lisnychyj, V.A. (2008). Metodychni osoblyvosti stvorennja sortu jarogo trytikale Solovej harkivs'kyj [Methodological features of creating a variety of spring triticale Solovey kharkivs'kiy] Selekcija i nasinnyctvo. Instytut roslynnyctva im. V.Ja. Jur'jeva UAAN, 95, 65‒70 (in Ukrainian). doi: 10.30835/2413-7510.2008.84716.
2. Olijnyk, O. S. (2018). Vyrobnyctvo ta osoblyvosti spozhyvannja hlibnyh zlakiv v Ukrai'ni ta i'h tovaroznavcha harakter-ystyka [Production and features of cereals consumption in Ukraine and their commodity characteristics]. Modern scientific re-searches, 4(06-04). 6‒13 (in Ukrainian). doi: 10.30889/2523-4692.2018-06-04-054.
3. Barnett, R. D., Blount, A. R., Pfahler, P. L., Bruckner, F. L., Vezenberg, D. M., & Dzhonsonet, D. U. (2006). Environ-mental stability and heritability estimates for grain yield and test weight in triticale. Journal of Applied Genetics, 47(3), 207‒213. doi: 10.1007/BF03194625.
4. Radchenko, M. V., Butenko, A. O., & Glupak, Z. I. (2018). Vplyv systemy udobrennja ta efektyvnist' reguljatora rostu na produktyvnist' grechky v umovah pivnichno-shidnogo lisostepu Ukrai'ny [The influence of fertilizer system and efficacy of growth regulator on buckwheat productivity under the conditions of north-east forest steppe of Ukraine]. Ukrainian Journal of Ecology, 8(2), 89‒94 (in Ukrainian). doi: 10.15421/2018_314 .
5. Rjabchun, V. K., Kapustina, T. B., Mel'nyk, V. S., Chernobaj, S. V., & Shhechenko, O. Je. (2015). Selekcija trytykale jarogo na pidvyshhennja adaptyvnosti ta urozhajnosti [Selection of spring triticale to increase adaptability and yield]. Harkiv (in Ukrainian).
6. Tams, S. H., Bauer, E., Oettler, G., Melchinger, A. E., & Schon, C.-C. (2006). Prospects for hybrid breeding in winter triticale: II. Relationship between parental genetic distance and specific combining ability. Plant Breeding, 125(4), 331‒336. doi: 10.1111/j.1439-0523.2006.01218.
7. Butenko, A. O., Sobko, M. G., Ilchenko, V. O., Radchenko, M. V., Hlupak, Z. I., Danylchenko, L. M., & Tykhonova, O. M. (2019). Agrobiological and ecological bases of productivity increase and genetic potential implementation of new buck-wheat cultivars in the conditions of the Northeastern Forest-Steppe of Ukraine. Ukrainian Journal of Ecology, 9 (1), 162‒168 (in Ukrainian). [Electronic resource]. Access mode: https://www.ujecology.com/articles/agrobiological-and-ecological-bases-of-productivity-increase-and-genetic-potential-implementation-of-new-buckwheat-culti.pdf
8. Macholdt, J., & Honermeier, B. (2016). Impact of climate change on cultivar choice: adaptation strategies of farmers and advisors in German gereal production. Agronomy, 6(40) (in Germany). doi: 10.3390/agronomy6030040.
9. Blum, A. (2014). The abiotic stress response and adaptation of triticale – A Review. Cereal Research Communica-tions, 42 (3), 359‒375.
10. Munjonji, L., Ayisi, K. K., & Vandewalle, B. (2017). Yield performance, carbon assimilation and spectral response of triticale to water stress. Experimental Agriculture, 53(1), 100‒117.
11. Djekic, V., Mitrovic, S., Milovanovic, M., Djuric, N., Kresovic, B., Tapanarova, A., Djermanovic, V., & Mitrovic, M. (2011). Implementation of triticale in nutrition of non-ruminant animals. African Journal of Biotechnology, 10, 5697‒5704 (in Serbian). doi: 10.5897/AJB10.986.
12. Diordijeva, I. P., Rjabovol, Ja. S., & Rjabovol, L. O. (2019). Agrobiologichnyj potencial ta pohodzhennja sortu trytykale ozymogo Navarra [Agro-biological potential and origin of Navarra winter triticale variety]. VISNYK Poltavs'koi' derzhavnoi' agrarnoi' akademii', 2, 13‒19 (in Ukrainian). doi: 10.31210/visnyk2019.02.01.
13. Vasyl'jev S. V. (2016). Narodnogospodars'ke znachennja trytykale ta perspektyvy jogo vykorystannja dlja rozshyrennja syrovynnoi' bazy harchovyh vyrobnyctv [Agricultural importance of triticale and prospects of its application to ex-pand the resource base of food production]. Zernovi produkty i kombikormy, 62(2), 13‒18 (in Ukrainian). doi: 10.15673/gpmf.v62i2.138.
14. Ayalew, H., Kumssa, T. T., Butler, T. J., & Ma, X.-F. (2018). Triticale Improvement for Forage and Cover Crop Uses in the Southern Great Plains of the United States. Frontiers in Plant Science, 9, 1130‒1136. doi: 10.3389/fpls.2018.01130.
15. Jonnala, R. S., MacRitchie, F., Herald, T. J., Lafiandra, D., Margiotta, B., & Tilley, M (2010). Protein and Quality Characterization of Triticale Translocation Lines in Breadmaking. Cereal Chemistry Journal, 87(6), 546‒552. doi: 10.1094/cchem-02-10-0025.
16. Gyrka, A. D., Kulyk, I. O., Pedash, O. O., Vinjukov, O. O., & Ishhenko, V. A. (2016). Agroekologichne vyprobuvannja sortiv jaryh zernovyh kul'tur u pivnichnomu Stepu Ukrai'ny [Agroecological testing of spring cereal varieties in northern Steppe of Ukraine]. Biologichnyj visnyk MDPU imeni Bogdana Hmel'nyc'kogo, 6(3), 54‒60 (in Ukrainian). doi: 10.15421/201671.
17. Estrada-Campuzano, G., Slafer, G. A., & Miralles, D. J. (2012). Differences in yield, biomass and their components between triticale and wheat grown under contrasting water and nitrogen environments. Field Crops Research, 128, 167‒179. doi׃ 10.1016/j.fcr.2012.01.003.
18. Chernobaj, S. V., Rjabchun, V. K., Kapustina, T. B., & Shevchenko, O. Je. (2019). Trytykale dlja pizn'oosinn'oi' sivby [Triticale for late autumn sowing]. Kormy i kormovyrobnyctvo, 88, 44‒49 (in Ukrainian). doi׃ 10.31073/kormovyrobnytstvo201988-06
19. Rjabchun, V. K., Shatohin, V. I., & Mel'nyk, V. S. (2010). Vyroshhuvannja trytykale jarogo dlja stabilizacii' vyrobnyctva zerna [Growing spring triticale to stabilize grain production]. Posibnyk ukrai'ns'kogo hliboroba, 199‒203 (in Ukrain-ian).
20. Kononenko, S. Y. (2016). Problemy i perspektivy ispol'zovanija tritikale v kormlenii [Problems and prospects of using triticale in feeding]. Nauchnyj zhurnal KubGAU, 116(02), 826‒854 (in Russian).
21. Rybalka, O. I., Morgun, V. V., Morgun, B. V., & Pochynok, V. M. (2015). Agronomichnyj potencial i perspektyvy trytykale [Agronomic potential and perspectives of triticale]. Fiziologija rastenij i genetika, 47(2), 95‒111 (in Ukrainian).
22. Bilitjuk, A. P., Girko, V. S., Kalens'ka, S. M., & Andrushkiv, M. I. (2004). Trytykale v Ukrai'ni [Triticale in Ukraine]. Ky-i'v (in Ukrainian).
23. Stankov, І., Yanchev, I., & Rajcheva, Ts. (2015). A New Stage of Triticale Breeding and Production in Bulgaria. Journal Article In AGRIS, 48, 3‒4.
24. Bilitjuk A. P. (2006). Vyroshhuvannja intensyvnyh agrocenoziv trytykale ozymogo v umovah Zahidnogo Polissja Ukrai'ny [Growing of intensive agrocenoses of winter triticale in the conditions of Western Polissya of Ukraine]. Zbirnyk naukovyh prac' Volyns'kogo instytutu APV, 72‒87 (in Ukrainian).
25. Kalens'ka, S.M., Prysjazhnjuk, O.I., Polovynchuk, O.Ju., & Novyc'ka, N.V. (2018). Porivnjal'na harakterystyka shkal rostu j rozvytku zernovyh kul'tur [Comparative charac teristics of the growth and development of grain crops]. Plant Varieties Studying and Protection. 4(4), 406-414 (in Ukrainian). doi׃ 10.21498/2518-1017.14.4.2018.151906
26. Kalens'ka, S. M., & Kononjuk G. V. (1996). Produktyvnist' ozymogo trytykale zalezhno vid tehnologij vyroshhuvannja [Productivity of winter triticale depending on cultivation technologies]. Zemlerobstvo: mizhvidom. temat. nauk. zb, 71, 78‒81 (in Ukrainian).
27. Kalens'ka, S. M., Blazhevych, L. Ju., & Kravchenko, L.O. (2010.) Fizychni ta tehnologichni vlastyvosti zerna trytykale jarogo zalezhno vid abiotychnyh i biotychnyh faktoriv [Physical and technologies grain quality of spring triticale depend on abi-otic and biotic factors]. Naukovi dopovidi NUBIP. 2 (18), 1‒7. [Electronic resource]. Access mode: http://www.nbuv. gov.ua/e-journals/Nd/2010-2/10ksmabf.pdf
28. Dospehov, B. A. (1985). Metodyka polevogo opyyta [Method of the field experience]. Agropromy`zdat, Moskva (in Russian).
29. Nichiporovich, A. A. (1956). Fotosintez i teorija poluchenija vysokih urozhaev [Photosynthesis and the theory of obtaining high yields]. Moskva (in Russian).
30. Blazhevych, L. Ju., & Kravchenko, L. O. (2010). Fotosyntetychna dijal'nist' posiviv trytykale jarogo zalezhno vid system udobrennja ta zahystu [Photosynthetic activity of spring triticale crops depending on fertilizer and protection systems]. Zb. nauk. pr. NNC Instytut zemlerobstva UAAN, 1, 96 (in Ukrainian).
31. Golub, S. M. (2007). Osnovni biologichni osoblyvosti trytykale [The main biological features of triticale]. Naukovyj visnyk Volyns'kogo derzhavnogo universytetu. Biologichni nauky, 5, 157‒161 (in Ukrainian).
32. Len', O. I. (2009). Formuvannja asymiljujuchoi' poverhni ta i'i' vplyv na produktyvnist' jachmenju za riznyh tehnologij vyroshhuvannja [Formation of the assimilating surface and its influence on barley productivity at various technologies of cultivation]. Visnyk Poltavs'koi' derzhavnoi' agrarnoi' akademii', 1, 119‒121.
33. Mazurenko, B. O., & Novyc'ka, N. V. (2020). Nakopychennja absoljutno suhoi' rechovyny ta chysta produktyvnist' fotosyntezu posiviv trytykale za piznih osinnih strokiv sivby ta pidzhyvlen' azotom [Dry matter accumulation and triticale photo-synthesis efficiency in depend on late autumn sowing terms and nitrogen fertilizing]. Tavrijs'kyj naukovyj visnyk, 111, 105‒111 (in Ukrainian). doi׃ 10.32851/2226-0099.2020.111.14.
34. Rjabchun, V. K., Kapustina, T. B., Mel'nyk, V. S., Harchenko, Ju. V., & Illichov, Ju.G. (2016). Rezul'taty ekologichnogo vyprobuvannja trytykale jarogo v Lisostepu Ukrai'ny [Results the environmental trial of spring triticale in the For-est-Steppe of Ukraine]. Tezy dopovidej Mizhnarodnoi' naukovo-praktychnoi' konferencii'. Genetychni resursy, genetyka, sele-kcija ta nasinnyctvo trytykale, 41-42.
35. Morgun, V. V., & Logvinenko, V. F. (1995). Mutacionnaja selekcija pshenicy [Wheat mutation breeding]. Kyev: Nau-kova dumka (in Ukrainian).
36. Korljuk, S. S., Krajnov, O. O., Pyl'njev, V. M., & Gerasymenko, V. P. (2002). Koreljacii' gospodars'kyh i biologichnyh oznak ta i'h varijuvannja v riznyh morfotypiv ozymogo trytykale [Correlations of economic and biological traits and their varia-tion in different morphotypes of winter triticale]. Agrarnyj visnyk Prychornomor‘ja: Zb. nauk. prac', 18, 9‒14 (in Ukrainian).
37. Krajnov, O. O. (2003). Analiz genetychnogo riznomanittja ta spadkovosti gospodars'kyh oznak sortiv riznyh typiv ozymogo trytykale. (Avtoreferat dysertacii' kandydata biologichnyh nauk). Selekcijno-genetychnyj instytut nacional'nogo centru nasinnjeznavstva ta sortovyvchennja NAAN, Odesa (in Ukrainian).
38. Rjabchun, V. K., Mel'nyk, V. S., Kapustina, T. B., Chernobaj, S. V., & Shhechenko, O. Je. (2017). Adaptyvni vlastyvosti sortiv trytykale jarogo v umovah shidnogo Lisostepu Ukrai'ny [The adaptive properties of varieties of spring triticale under the Eastern Forest steppes of Ukraine]. Agrobiologija, 1, 56‒61 (in Ukrainian).
39. Kalens'ka, S. M. (2001). Agroekologichni ta biologichni osnovy intensyfikacii' vyrobnyctva ozymogo zhyta ta trytykale v Lisostepu Ukrai'ny. (Avtoreferat dysertacii' doktora sil's'kogospodars'kyh nauk). Kyi'v (in Ukrainian).
40. Krjuchkova, T. E. (2012). Fiziko-himicheskie svojstva zerna tritikale [Physicochemical properties of triticale grain]. Nauchnyj zhurnal KubGAU, 82, 36‒39 (in Russian).
41. Diordijeva, I. P., Rjabovol, Ja. S., & Rjabovol, L. O. (2019). Agrobiologichnyj potencial ta pohodzhennja sortu trytykale ozymogo strateg [Agrobiological potential and origin of variety of winter triticale strateg]. Naukovi dopovidi NUBiP Ukrai'ny, 2(78) (in Ukrainian). doi: 10.31548/dopovidi2019.02.012.
42. Lisnychyj, V. A. (2001). Boroshno z zerna jarogo trytykale [Flour from spring triticale grain]. Propozycija, 4, 28‒32 (in Ukrainian).
43. Lisnychyj, V. A., Rjabchun, V. K., & Shatohin, V. I. (2002). Gospodars'ko cinni ta pozhyvni vlastyvosti zernovogo jarogo trytykale [Economically valuable and nutritious properties of spring triticale grain]. Naukovyj visnyk nacional'nogo agrarnogo universytetu, 40, 34‒38 (in Ukrainian).
Опубліковано
2020-11-30
Як цитувати
Радченко, М., & Данильченко, О. (2020). Реалізація потенціалу сортрів тритикале ярого в умовах північно-східної частини Лісостепу України. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Агрономія і біологія, 41(3), 33-40. https://doi.org/10.32782/agrobio.2020.3.4