ПОТЕНЦІАЛ СОРТІВ КАРТОПЛІ ЩОДО СТОЛОВИХ ЯКОСТЕЙ БУЛЬБ ЗА ВИПРОБУВАННЯ В УМОВАХ ПІВНІЧНО-СХІДНОГО ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ

Ключові слова: картопля, сорти, консистенція бульб, борошнистість, водянистість, запах, розварюваність, по-темніння м’якуша варених бульб, смак

Анотація

Наведені результати дослідження з визначення потенціалу сортів картоплі щодо прояву столових якостей бульб, які виконані впродовж 2018‒2020 років та по два обліки щорічно. Незважаючи на вплив на прояв консистенції бульб умов вирощування та зберігання, виявлений високий потенціал окремих з них за вираженням показника. Частка зразків з макси-мальною консистенцією бульб (9 балів) була в межах 1,8‒8,9 %, а середній бал прояву ознаки – 4,8. Доведена можливість виділення сортів з дуже борошнистими бульбами (9 балів). Частка зразків з такою характе-ристикою залежно від років виконання дослідження, обліків була в межах 1,7‒12,9 %, а середній бал прояву ознаки – 3,8‒5,6. Виділені сорти, яким властиві не водянисті бульби. Водночас, на вираження показника впливали умови років виконання дослідження та зберігання чим пояснюється відмінність в частці зразків з максимальним проявом ознаки – 3,5-15,0 %, а середнього вираження показника – 4,9‒5,7 бали. У 2018 та 2019 роках не виділено сортів з дуже неприємним запахом бульб. Водночас, у окремих випадках малою виявилась частка зразків з дуже приємним запахом – 0,9‒14,2 %. Відмінності середнього вираження показника також були значними – 5,1‒6,4 бали. Тільки за другого обліку урожаю 2019 року не виділено сортів з не розварюваними бульбами. Проте, частка зразків з максимальним вираженням показника знаходилась в межах 8,9‒33,6 %, а середній бал – 4,7‒6,2. Частка зразків з не темніючи м’якушем була у межах 7,1‒12,4 %, причому однаково найбільшою за обох обліків урожаю 2018 року. Незначною відмінністю характеризувалось середнє вираження показника – 4,3‒5,2 бали. Тільки за другого обліку урожаю 2020 року виділений сорт з дуже поганим смаком. Максимальним проявом ознаки також характеризувався один сорт під час першого обліку 2019 року. За середнім вираженням показника за роками, обліки відрізнялись не значною мірою – 5,3‒5,9 балів.

Посилання

1. Andriushkyna, N. A., Kliukvyna, Yu. B., Kniazev, V. A., & Pysarenko, B. A. (1978). Metodycheskoe ukazanye po otsenke kartofelia na kachestvo (obzor). Korenevo [Methodical instructions on an estimation of a potato on quality (review). Korenevo]. NYYKKh, 39 (in Russian).
2. Bahantdynova, R. N. (1995). Morfolohycheskye korreliatsyy y funktsyonalnaia tselosnost rastytelnoho orhanyzmaiu [Mor-phological correlations in the functional integrity of a plant organism]. Fyzyolohyia kartofelia. Sverdlovsk, 36‒51 (in Russsian).
3. Banadysev, S. A., Starovoitov, A. M., & Koliadko, Y. Y. (2003). Metodycheskye rekomendatsyy po spetsyalyzyrovannoi otsenke sortov kartofelia [Methodical recommendations for specialized assessment of potato varieties]. Myn-vo s.-kh. y prodovolstvyia Respublyky Belarus, Mynsk, 70 (in Russian).
4. Bondarchuk A. A., Koltunov V. A., & Kravchenko O. A. (2009). Kartoplia: vyroshchuvannia, yakist, zberezhennist [Potatoes: cultivation, quality, safety]. KYT, Kyiv, 231 (in Ukrainian).
5. Bukasov S. M., Bavyko N. F., Kostyna E. Y., Zholudeva Z. Y., & Morozova E. V. (1975). Metodycheskye ukazanyia po opredelenyiu stolovykh kachestv kartofelia [Methodical instructions for determining the table qualities of potatoes]. VYR, Lenynhrad, 15 (in Russian).
6. Bukasov S. M., Kameraz A. Ya., Lekhnovych V. S. Korneichuk V. A., & Kostyna L. Y. (1977). Shyrokyi unyfytsyrovannyi klassyfykator SEV y mezhdunarodnyi klassyfykator klassyfykator SEV vydov kartofelia sektsyy Tuberarium (Dun.) roda Solanum L. [Extensive unified SEV classifier and international CTV classifier of potato species of the Tuberarium (Dun.) Section of the genus Solanum L.]. VYR, Lenynhrad, 61 (in Russian).
7. Bukasov S. M. (1971). Systematyka vydov kartofelia sektsyy Tuberarium (Dun.) Buk. roda Solanum L. Solanum tuberosum L. [Systematics of potato species of the Tuberarium section (Dun.) Buk. Solanum tuberosum L.]. Trudy po prykladnoi botanyke, henetyke y selektsyy. Lenynhrad, 46(1), 3–44 (in Russian).
8. Bukasov S. M. Kartofely Yuzhnoi Ameryky y ykh selektsyonnoe yspolzovanye. Lenynhrad: VYR. 1933. 133 s. (Bukasov S.M. Potatoes of South America and their selection use. Leningrad: VIR. 1933. 133 p.)
9. Bulba. Entsyklopedycheskyi spravochnyk o kartofele [Tuber. Encyclopedic reference book on potatoes] (1988). Minsk, Bel-arusian Soviet Encyclopedia named after P. Brovki, 574 (in Russian).
10. Czombor H. J., Bojanowski J., & Pronczuk S. (2001). Monografie I rozprawy naukowe. INAR: Radzikow, 141.
11. Danylova N. N. Pryroda y nashe zdorove. 1997. 235 s. (Danilova N.N. Nature and our health. 1977. 235 p.)
12. Derzhavnyi Reiestr sortiv roslyn, prydatnykh dlia poshyrennia v Ukrini v 2020 rotsi [State Register of Plant Varieties Suitable for Distribution in Ukraine in 2020]. Kyiv, 496.
13. Gavrilenko T. A., & Ermyshyn A. P. (2017). Mezhvydovaia hybrydyzatsyia kartofelia: teoretycheskye y prykladnye aspekty [Interspecific hybridization of potatoes: theoretical and practical aspects]. Vavylovskyi zhurnal selektsyy y henetyky, 21(1), 16–29.
14. Goodwin, E., & Merser, E. (2001). Vvedenye v byokhymyiu rastenyi [Introduction to plant biochemistry]. Myr, Moskva, 392.
15. Kameraz, A. Ya. (1973). Mezhvydovaia y vnutryvydovaia hybrydyzatsyia kartofelia [Interspecific and intraspecific hybridi-zation of potatoes]. Nauka, Moskva, 104–121.
16. Kostina, L. Y. (1978). Aboryhennye sorta Solanum chilotanum Hawk. [Aboriginal varieties of Solanum chilitanum Hawk.]. Trudy po prykladnoi botanyke, henetyke y selektsyy. VYR, Leninhrad, 62(1), 55–83.
17. Kravchenko, N. V., Podhaietskyi, A. A., & Stavytskyi, A. A. (2018). Stiikist do potemninnia miakusha varenykh bulb mizhvydovykh hibrydiv kartopli, yikh bekkrosiv [Resistance to darkening of pulp of boiled tubers of interspecific hybrids of potatoes, their backcrosses]. Selektsiia i nasinnytstvo: mizhvidomchyi tematychnyi naukovyi zbirnyk. Kharkiv, 113, 135–143 (in Ukrainian).
18. Kravchenko, N. V., Podhaietskyi, A. A., & Stavytskyi, A. A. (2018, a). Zapakh varenykh bulb mizhvydovykh hibrydiv, yikh bekkrosiv [The smell of boiled tubers of interspecific hybrids, their backcrosses]. Visnyk tsentru naukovoho zabezpechennia APV Kharkivskoi oblasti: naukovo-vyrobnychyi zbirnyk. Kharkiv, 24, 165–173 (in Ukrainian).
19. Kravchenko, N. V., Podhaietskyi, A. A., & Stavytskyi, A. A. (2018, b). Rozvariuvanist bulb mizhvydovykh hibrydiv kartopli, yikh bekkrosiv [Digestibility of tubers of interspecific hybrids of potatoes, their backcrosses]. Visnyk Lvivskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu, ser. «Ahronomiia», 22(1), 125–133 (in Ukrainian).
20. Kravchenko, N. V., Podhaietskyi, A. A., & Stavytskyi, A. A. (2018). Vodianystist bulb mizhvydovykh hibrydiv kartopli, yikh bekkrosiv [Water contant of tubers of interspecific hybrids of potatoes, their backcrosses]. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu: naukovyi zhurnal, seriia «Ahronomiia i biolohiia», 9(36), 99–103 (in Ukrainian).
21. Kozhushko, N. S., & Honcharov, M. D. (2002). Selektsiia na prydatnist do promyslovoi pererobky [Selection for suitability for industrial processing]. VAT «Bilotserkivska knyzhna fabryka», Bila Tserkva, 270–290 (in Ukrainian).
22. Metodychni rekomendatsii shchodo provedennia doslidzhen z kartopleiu [Methodical recommendations for research with potatoes]. (2002). Nemishaieve, 183 (in Ukrainian).
23. Metodyka provedennia ekspertyzy sortiv roslyn kartopli ta hrup ovochevykh, bashtannykh, priano-smakovykh na prydatnist do poshyrennia v Ukraini [Methods of examination of potato plant varieties and groups of vegetables, melons, spices for suitability for distribution in Ukraine]. (2016). Ministerstvo ahrarnoi polityky ta prodovolstva Ukrainy. Ukrainskyi instytut ekspertyzy sortiv roslyn, 18 (in Russsian).
24. Podhaietskyi, A. A., Kravchenko, N. V., & Stavytskyi, A. A. (2018). Selektsyonnaia tsennost mezhvydovykh hybrydov kartofelia, ykh bekkrossov po stolovym kachestvam klubnei [Selection value of interspecific hybrids of potatoes, their backcrosses on table qualities of tubers]. «Kartofelevodstvo»: sb. nauchn. tr. Mynsk, 26, 71–75.
25. Purko, O. Ye., Hristova, T. Ye., & Musienko, M. M. (2017). Ekoloho-fiziolohichni aspekty metabolizmu S. tuberosum L. ta yii znachennia dlia liudyny [Ecological and physiological aspects of Solanum tuberosum L. metabolism and its significance for humans. Monograph]. «Kolor Prynt», Kyiv-Melitopol, 217.
26. Rokytskyi, P. F. (1973). Byolohycheskaia statystyka [Biological statistics]. Higher school, Minsk, 319 (in Russsian).
27. Shanina, E. P., & Kliukyna, E. M. (2014). Kataloh sortov kartofelia [Catalog of potato varieties]. HNU Uralskyi NYYSKh. Ekaterenburh, 21 (in Russsian).
28. Stavytskyi, A. A. (2017). Proiav boroshnystosti bulb sered mizhvydovykh hibrydiv, yikh bekkrosiv [Manifestation of tuber flouriness among interspecific hybrids, their backcrosses]. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu: naukovyi zhurnal, seriia «Ahronomiia i biolohiia», 2(33), 191–194 (in Ukrainian).
29. Tesliuk, P. S., Podhaietskyi, A. A., & Kutsenko, V. S. (2016). Ukrainska kartoplia [Ukrainian potatoes]. Za red. P. S. Tesliuka, L. P. Tesliuk. Rydzhy, Kyiv, 242 (in Ukrainian).
30. Vlasyuk, P. A., Vlasenko, N. E., & Mytsko, V. N. (2000). Khymycheskyi sostav kartofelia y puty uluchshenyia eho kachestva [Chemical composition of potatoes and ways to improve its quality]. Naukova dumka, Kyev, 196 (in Russsian).
31. Vermenko, Yu. Ya., & Bondarchuk, A. A. (2010). Osnovni skladnyky pozhyvchoi tsinosti kartopli [The main components of the nutritional value of potatoes]. Zb. Kartopliarstvo. Dovira, Kyiv, 39, 85–103 (in Ukrainian).
32. Ivanyuk, V. H., Turko, S. A., & Kolyadko, Y. Y. (2007). Nastolnaia knyha kartofelevoda [Table book of a potato grower]. Minsk, Reiplats, 191 (in Russsian).
Опубліковано
2021-10-12
Як цитувати
Кравченко, Н. В., Подгаєцький, А. А., & Бутенко, Є. Ю. (2021). ПОТЕНЦІАЛ СОРТІВ КАРТОПЛІ ЩОДО СТОЛОВИХ ЯКОСТЕЙ БУЛЬБ ЗА ВИПРОБУВАННЯ В УМОВАХ ПІВНІЧНО-СХІДНОГО ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Агрономія і біологія, 43(1), 26-35. https://doi.org/10.32845/agrobio.2021.1.4