ДЕГУСТАЦІЙНА ОЦІНКА ОБРОБЛЕНИХ 1-МЕТИЛЦИКЛОПРОПЕНОМ ЯБЛУК НА КІНЕЦЬ ПІСЛЯ-ХОЛОДИЛЬНОЇ ЕКСПОЗИЦІЇ ЗА 20 ± 2°С

Ключові слова: 1-MЦП, післязбиральна обробка, яблука, зберігання, соковитість, аромат, солодкість, твердість, дегустаційна оцінка, споживна якість

Анотація

Смакові та структурні характеристики свіжих плодів визначають попит і формують стійку привабливість продукції для споживача. Споживна якість яблук визначається ароматом, соковитістю плоду, вдалим кисло-солодким смаком і достатньою твердістю м’якоті, що вказує на свіжість і корисність продукції, проте активно втрачається під час тривалого холодильного зберігання. Покращити смакові властивості свіжої продукції можливо за післязбиральної обробки плодів 1-метилциклопропеном (1-МЦП), механізм дії якого спрямований на блокування біологічної дії гормону старіння плодів етилену та суттєвого уповільнення їх фізіологічного дозрівання і покращення якості на кінець зберігання. Метою дослідження було встановити характер впливу післязбиральної обробки 1–метилциклопропеном на смакові властивості плодів яблуні ранньозимового строку достигання сортів Кальвіль сніговий і Спартан в умовах тижневої експозиції їх за температури 20 ± 2°С після шестимісячного зберігання у фруктосховищі-холодильнику. Об’єктами дослідження були яблука сортів Кальвіль сніговий і Спартан, оброблені після збору 1-МЦП (Smart- FreshTM, 0,068 г/м3) протягом 24 год при 5 ± 1°С, що зберігались у холодильнику за температури 3 ± 1°C та відносної вологості повітря 85–90 % впродовж двох, трьох, чотирьох, п’яти та шести місяців (необроблені плоди – контроль). Органолептичну оцінку якості плодів за показниками аромату, твердості, соковитості, хрусткості, солодкого та кислого смаку і загальної оцінки здійснювали на кінець семидобової експозиції за 20 ± 2°C після шести місяців холодильного зберігання постійно діючою дегустаційною комісією у складі 10 осіб. У статті досліджено вплив післязбиральної обробки 1-МЦП яблук сорту Кальвіль сніговий і Спартан ранньозимового строку достигання на основні показники споживчої якості плодів на кінець семидобової експозиції за температури 20 ± 2°C після шестимісячного зберігання у холодильній камері зі звичайною атмосферою. Зафіксовано кращі оцінки смакових якостей оброблених 1-МЦП плодів, порівняно з контролем. Показано переважаючий вплив післязбиральної обробки 1-МЦП на формування у респондентів високої відзнаки твердості, хрусткості та соковитості яблук, а також відзначення їх високої якості за показником загальної дегустаційної оцінки. Доведено, що в умовах нетривалої експозиції в кімнатних умовах обробка 1-МЦП не впливає на формування солодкого смаку яблук сорту Кальвіль сніговий, проте дещо активізується розвиток аромату плодів обох досліджуваних сортів. Суттєвого впливу підвищеної температури пост-холодильної експозиції на більшість смакових властивостей оброблених 1-МЦП плодів не виявлено, тому вбачаються перспективи подальших досліджень в цьому напрямі.

Посилання

1. Beaudry, R., & Watkins, C. (2003). Use of 1-MCP on apples. N.Y. Fruit Quarterly, 11, 11–13.
2. Blankenship, S. M., & Dole, J. M. (2003). 1-Methylcyclopropene: A review. Postharvest Biology and Technology, 28, 1–25.
3. Criner, G. K., Kezis, A. S., Cheng, H., & Nord, M. (1995). Apple preferences, formulation and testing: Red Delicious, McIntosh and Empire. Journal of Food Distribution Research, 26, 64–71.
4. DeLong, J. M., Prange, R. K., & Harrison, P. A. (2004). The influence of 1-methylcyclopropene on ‘Cortland’ and ‘McIntosh’ apple quality following long-term storage. HortScience, 39, 1062–1065.
5. Fan, X., Blankenship, S. M., & Mattheis, J. P. (1999). 1-methylcyclopropene inhibits apple ripening. Journal of American Soc. Horticultural Science, 124, 690–695.
6. Gudkovs'kiy, V. A. (2007). Novaya tekhnologiya khraneniya i transportirovki plodov i ovoshchey s ispol'zovaniyem preparata «Fitomag» [New technology for storage and transportation of fruits and vegetables using the drug "Fitomag"]. Ovoshchevodstvo i teplichnoye khozyaystvo,10, 51–53 (in Russian).
7. Gudkovskiy, V. A., Klad', A. A., Kozhina, L. V., Balakirev, A. Ye., & Nazarov, Yu. B. (2009). Progressivnyye tekhnologii khreneniya plodov [Progressive technologies of fruit preservation]. Dostizheniya nauki i tekhniki APK, 2, 66–68 (in Russian).
8. Jemric T., Fruk G., Kortylewsca D., Aljinovic S. (2012). Postharvest quality and sensory characteristics of Granny Smith apple treated with SmartFreshTM (1-MCP). Agriculture conspectus Sientificus, 77(4), 211–215.
9. Juhnevica, K., Skudra, L., Skrivete, M., Radenkovs, V., Seglina, D., & Stepanovs, A. (2013). Effect of 1-methylcyclopropene treatment on sensory characteristics of apple fruit. Environmental and Experimental biology, 11, 99–105.
10. Juhnevica-Radenkova K., & Radenkov V. (2016). Influence of 1-methylcyclopropene and ULO conditions on sensory characteristics of apple fruit grown in Latvia. Journal of Horticultural Research, 24(1), 37−46.
11. Kolniak-Ostek, J., Wojdylo, A., Markovski, J., & Siuchinska, K. (2014). 1-methylcyclopropene postharvest treatment and their effect on apple quality during long-term storage time. Europe food response technology, 239, 603–612.
12. Lee, J., Jeong, M.-Ch., & Ku, K.-H. (2017). Chemical, physical and sensory properties of 1-MCP-treated Fuji apple fruits after long-term cold storage. App. Biol. Chem., 60(4), 363–374.
13. Lisanti, M.T., Mataffo, A., Scognamiglio, P., Teobaldelli, M., Lovane, M., Piombino, P., Rouphael, Y., Kyriacou, M. C., Corrado, G., & Basile, B. (2021). 1-Methylcyclopropene improves postharvest performances and sensorial attributies of Annurca-Type apples exposed to the traditional reddening in open-field Melaio. Agronomy, 11, 1056–1070.
14. Lurie, S., Pre-Aymard, C., Ravid, U., Larkov, O., & Fallik, E. (2002). Effect of 1-methylcyclopropene on volatile emission and aroma in cv. Anna apples. Food Chemistry, 50, 4251–4256.
15. Marin, A. B. Colonna, A. E., Kudo, K., Kupferman, E. M., & Mattheis, J. P. (2009). Measuring consumer response to Gala apples treated with 1-methylcyclopropene (1-MCP). Postharvest biology and technology, 51, 73–79.
16. Melʹnyk, O. V., & Drozd, O. O. (2012). Orhanoleptychna otsinka yabluk z pislyazbyralʹnoyu obrobkoyu inhibitorom etylenu [Organoleptic evaluation of apples with post-harvest treatment with ethylene inhibitor]. Zb. nauk. Pratsʹ Umansʹkoho natsionalʹnoho universytetu sadivnytstva, 81(1), 233–238. (in Ukrainian).
17. Moyseychenko, V. F. (1992). Osnovy naukovykh doslidzhenʹ u plodivnytstvi, ovochivnytstvi, vynohradarstvi ta tekhnolohiyi zberihannya plodoovochevoyi produktsiyi [Fundamentals of scientific research in horticulture, vegetable growing, viticulture and storage technology of fruit and vegetable products]. Кyiv. (in Ukrainian).
18. Patterson, P. M., & Richards, T. J. (2000). Newspaper advertisement characteristics and consumer preferences for apples: a MIMIC model approach. Agrоbusiness, 16, 159−177.
19. Peneau, S., Hoehn, E., Roth, H.R., Escher, F., & Nuessli, J. (2006). Importance and consumer perception of freshness of apples. Food Chemistry, 17, 9–19.
20. Rupasinghe H.P., Murr D.P., Paliyath G., Skog L. (2000). Inhibitory effect of 1-MCP on ripening and superficial scald development in “McIntosh” and “Delicious” apple. HortScience, 75, 271–276.
21. Rutkowski, K. P., Markowski, J., & Siucińska, K. (2014). The influence of harvest date, SmartFreshSM (1-MCP) treatment and storage conditions on quality of ‘Shampion’ apples. 3rd International Conference «Effects of Pre- and Post-harvest Factors on Health Promoting Components and Quality of Horticultural Commodities», March 23−25, 2014. Skierniewice, Poland, 25.
22. Thewes, F. R., Both, V., Brackmann, A., Ferreira, D. F., & Wagner, R. (2015). 1-methylcyclopropene effects on volatile profile and quality of Royal Gala apples produced in Southern Brazil and stored in controlled atmosphere. Ciensia Rural, 45(12), 2259–2266.
23. Vidrin R., Hribar J., Zlatic E. (2011). The aroma profile of apples as influence by 1-MCP. Journal of Fruit and Ornamental Plant Research, 19(1), 101–111.
24. Watkins C., Nock J., James H. (2010). Rapid application of SmartFreshTM (1 MCP) to apples after harvest is more important than rapid CA. N.Y. Fruit Quarterly, 16, 3–9.
25. Wunsche, J. N., & Heyn, C. S. (2015). Consumer responses to fruit quality of Jonagold apples treated with postharvest application of 1-methylcyclopropene (1-MCP) under air and controlled atmosphere storage conditions. European Journal of Horticultural Science, 80 (1), 3–10.
26. Zanella, A., Stuerz, S., Cazzanelli, P., Cecchinel, M., & Rossi, O. (2014). Benefits in apple fruit firmness retention after harvest achieved due to SmartFresh (1-MCP) treatment or dynamic controlled atmosphere storage by means of chlorophyll fluorescence (DCA-CF). 3rd International Conference «Effects of Pre- and Post-harvest Factors on Health Promoting Components and Quality of Horticultural Commodities», March 23−25, 2014. Skierniewice, Poland, 24.
27. Zhang, J., Ma Yu., Dong, C., Terry, L.A., Watkins, C.B., Yu, Z., & Cheng, Z-M. (2020). Meta-analysis of the effects of 1-Methylcyclopropene (1-MCP) treatment on climacteric fruit ripening. Horticulture Research, 7, 208, 813–829.
Опубліковано
2022-02-04
Як цитувати
Melnyk, O. V., & Худік, Л. М. (2022). ДЕГУСТАЦІЙНА ОЦІНКА ОБРОБЛЕНИХ 1-МЕТИЛЦИКЛОПРОПЕНОМ ЯБЛУК НА КІНЕЦЬ ПІСЛЯ-ХОЛОДИЛЬНОЇ ЕКСПОЗИЦІЇ ЗА 20 ± 2°С. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Агрономія і біологія, 44(2), 41-45. https://doi.org/10.32845/agrobio.2021.2.5