ТЕХНОЛОГІЧНІ ТА АГРОЕКОЛОГІЧНІ ПОКАЗНИКИ ГРУП СОРТІВ СОЇ ЗА СТИГЛІСТЮ
Анотація
Передумовами подальшого підвищення урожайності насіння сої в Україні за інтенсивного землеробства та екстремальних погодних умов є вирощування у господарствах кілька сортів різних груп стиглості. Визначальним чинником при структурному розподілі між групами сортів сої за періодом стиглості мають бути показники продуктивності, якості урожаю, технологічності і стійкості до несприятливих екологічних умов. Мета – проаналізувати групи сортів сої за скоростиглістю за показниками екологічності, технологічності вирощування, стійкістю до несприятливих умов вегетації, рівнем урожайності та вмістом білка і жиру у насінні, що дозволить рекомендувати оптимальний структурний розподіл між сортами різних груп стиглості в Україні. Дослідження проводили опрацюванням Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні на 2022 рік. Оцінювали рекомендовані до вирощування в Україні усі внесені до реєстру групи сортів сої за урожайністю насіння, стійкістю до хвороб, несприятливих погодних умов, зокрема посухи, вилягання рослин і осипання насіння. Серед груп стиглості сої найчисельнішою є середньо ранньостиглі сорти, що складають 56% від усіх сортів. Група ранньостиглих сортів у структурі займає 25%, середньостиглі – 11%, ультра скоростиглі – 6%, і сорти середньо пізньостиглої групи за кількістю є найменш чисельними – 2% або лише 4 сорти. Найвищою урожайністю насіння в Україні відзначаються середньоранньостиглі сорти сої – 2,73 т/га. Саме сорти цієї групи мають бути основними у структурі сої в Україні. Найвищий вміст білка у насінні встановлений в ультра скоростиглих сортів – 40,7%, жиру – в середньостиглих сортів – 21,6%. Найвищою стійкістю до вилягання рослин, осипання насіння, до посухи та хвороб відзначаються ультра скоростиглі та середньо пізньостиглі сорти сої. Тому доповнюючими до середньо ранньостиглих сортів сої мають бути ультра скоростиглі та середньо пізньостиглі сорти. Частка ранньостиглих та середньостиглих має бути найменша.
Посилання
2. Bandura, V., Mazur, V., Yaroshenko, L. & Rubanenko, O. (2019). Research on sunflower seeds drying process in a monolayer tray vibration dryer based on infrared radiation. INMATEN Agricultural Engineering, 57(1), 233–242.
3. Bulgakov, V., Kaletnik, H., Goncharuk, I., Ivanovs, S. & Usenko, M. (2019). Results of experimental investigations of a flexible active harrow with loosening teeth. – Agronomy Research. 17 (5), 1839–1845.
4. Derzhavnyi reiestr sortiv roslyn, prydatnykh dlia poshyrennia v Ukraini na 2021 rik. [State Register of Plant Varieties Suitable for Distribution in Ukraine for 2021]. Kyiv. 2021, 537. (in Ukrainian).
5. Didorenko, S.V., Abugaliyeva, A.I., Ageyenko, A.V. (2021). Monitoring quality and yield capacity of soybean varieties during the creation of various ecotypes in Kazakhstan. Agrivita, 43(3), 558–568.
6. Didur, I., Сhynchyk, O., Pantsyreva, H., Olifirovych, S., Olifirovych, V., Tkachuk, O. (2021). Effect of fertilizers for Phaseolus vulgaris L. productivity in Western Forest-Steppe of Ukraine. Ukrainian Journal of Ecology, 11(1), 419–424.
7. Dima, D.C. (2018). The yield performance of various soybean genotypes in five experimental fields in Romania and Bulgaria in 2015 and 2016. Scientific papers. Series A. Agronomy, 61(2), 81–84.
8. Grigorchuk, N.F. (2011). Ispolzovanie soi v voprose sovershenstvovaniya strukturyi posevnyih ploschadey [The use of soybeans in improving the structure of sown areas]. Feed and feed production. Vinnytsia. Vol. 69. P. 162-166. (in Ukrainian).
9. Gunko, I., Hraniak, V., Yaropud, V., Kupchuk, I., Rutkevych, V. (2021). Optical sensor of harmful air impurity concentration. Przegląd Elektrotechniczny, 7, 76–79. doi: 10.15199/48.2021.07.15
10. Guntyanskiy, R.A. (2008). Konkurentospromozhnist sortiv soi z riznoiu tryvalistiu vehetatsiinoho periodu u vidnoshenni do bur’ianiv [Competitiveness of soybean varieties with different vegetation duration in relation to weeds]. Breeding and seed production. Kyiv. 95, 266–272. (in Ukrainian).
11. Hrushetskyi, S., Yaropud, V., Kupchuk, I. & Semenyshena, R. (2021). The heap parts movement on the shareboard surface of the potato harvesting machine. Bulletin of the Transilvania University of Braşov. Series II: Forestry, Wood Industry, Agricultural Food Engineering. 14 (63)1, 127–140. doi: 10.31926/but.fwiafe.2021.14.63.1.12
12. Jiang, B.J., Zhang, S.W. & Han, T.F. (2019). Natural variations of FT family genes in soybean varieties covering a wide range of maturity groups. BMC Genomics, Mar, 20, 20.
13. Kaminskyi, V.F., Vyshnivskyi, P.S., Dvoretska, S.P., Holodna, A.V. (2005). Znachennia zernovykh bobovykh kultur ta napriamky intensyfikatsii yikh vyrobnytstva [Importance of grain legumes and directions of intensification of their production]. Breeding and seed production. Kyiv, 90, 14–22. (in Ukrainian).
14. Kirilesko, O.L. & Movchan, K.I. (2016). Formuvannia vrozhainosti zernobobovykh kultur v umovakh Zakhidnoho Lisostepu Ukrainy [Formation of legume yields in the Western Forest-Steppe of Ukraine]. Feed and feed production. Vinnytsia, 82, 127–132. (in Ukrainian).
15. Kotov, B., Spirin, А., Tverdokhlib, I., Polyevoda, Y., Hryshchenko, V. & Kalinichenko, R. (2018). Theoretical researches on cooling process regularity of the grain material in the layer. INMATEH Agricultural Engineering, 54(1), 87–94.
16. Kovbasa, V., Solona, O., Deikun, V. & Kupchuk, I. (2021). Functions derivation of stresses in the soil and resistance forces to the motion of a plough share for cavity creation. UPB Scientific Bulletin, Series D: Mechanical Engineering. 83(3), 305–318.
17. Kuznietsova, I., Bandura, V., Paziuk, V., Tokarchuk, O., Kupchuk, I. (2020). Application of the differential scanning calorimetry method in the study of the tomato fruits drying process. Agraarteadus, 31(2), 173–180. doi: 10.15159/jas.20.14
18. Li, M.M., Liu, Y., Zhao, L. (2020). Identification of traits contributing to high and stable yields in different soybean varieties across three Chinese latitudes. Frontiers in Plant Science, Jan 21, 10.
19. Metodyka provedennia ekspertyzy sortiv roslyn hrupy zernovykh, krup’ianykh ta zernobobovykh na prydatnist do poshyrennia v Ukraini [Methods of examination of plant varieties of cereals, cereals and legumes for suitability for distribution in Ukraine]. Kyiv. 2016. 81 p. URL: https://sops.gov.ua/uploads/page/5a5f4147d3595.pdf (in Ukrainian).
20. Mykhailov, V.H., Shcherbyna, O.Z., Romaniuk, L.S. & Starychenko, V.M. (2011). Kharakterystyka skorostyhlykh i serednostyhlykh sortiv soi dlia zony Lisostepu i Polissia Ukrainy [Characteristics of early-ripening and medium-ripening soybean varieties for the zone Forest-steppe and Polissya of Ukraine]. Breeding and seed production. Kyiv, 100, 306–314. (in Ukrainian).
21. Nahornyi, V.I. (2010). Vplyv strokiv i sposobiv sivby na urozhainist sortiv soi. [The influence of timing and methods of sowing on the yield of soybean varieties]. Feed and feed production. Vinnytsia, 66, 91–95. (in Ukrainian).
22. Ofitsiini opysy sortiv roslyn ta pokaznyky hospodarskoi prydatnosti [Official descriptions of plant varieties and indicators of economic suitability]. Protection of plant variety rights. Bulletin. Kyiv, 2019, 3, 87, 88. Access mode::https://agro.me.gov.ua/storage/app/sites/1/bulleteny_prava%20na%20sorty/bull_2019/byuleten-vipusk-3-2019.pdf (in Ukrainian).
23. Ofitsiini opysy sortiv roslyn ta pokaznyky hospodarskoi prydatnosti [Official descriptions of plant varieties and indicators of economic suitability]. Protection of plant variety rights. Bulletin. Kyiv, 2020, 1, 227, 599. Access mode:: https://www.sops.gov.ua/uploads/page/5ea7d5a005828.pdf (in Ukrainian).
24. Ofitsiini opysy sortiv roslyn ta pokaznyky hospodarskoi prydatnosti [Official descriptions of plant varieties and indicators of economic suitability]. Protection of plant variety rights. Bulletin. Kyiv. 2020. Issue. 2. P. 328-330. Access mode:: https://agro.me.gov.ua/storage/app/sites/1/bulleteny_prava2-2020.pdf (in Ukrainian).
25. Ofitsiini opysy sortiv roslyn ta pokaznyky hospodarskoi prydatnosti [Official descriptions of plant varieties and indicators of economic suitability]. Protection of plant variety rights. Bulletin. Kyiv. 2020. Issue. 5. P. 168-170. Access mode:: https://sops.gov.ua/uploads/page/buleten/B_5_2020.pdf (in Ukrainian).
26. Onat, B. (2018). Evaluation some agronomic and quality traits of some soybean varieties grown as a double crop in mediterranean environment in Turkey. – Fresenius Environmental Bulletin, 27(4), 2590–2597.
27. Pannecoucque, J., Goormachtigh, S., Van Waes, J. (2018). Screening for soybean varieties suited to Belgian growing conditions based on maturity, yield components and resistance to Sclerotinia sclerotiorum and Rhizoctonia solani anastomosis group 2-2IIIB. Journal of Agricultural Science, 156(3), 342–349.
28. Petrychenko, V.F. (2012). Naukovi osnovy vyrobnytstva i vykorystannia soi u tvarynnytstvi [Scientific bases of soybean production and use in animal husbandry]. Feed and feed production. Vinnytsia, 71, 3–11. (in Ukrainian).
29. Shevnikov, M.Ya. (2009). Produktyvnist sortiv soi v umovakh livoberezhnoi chastyny Lisostepu Ukrainy [Productivity of soybean varieties in the conditions of the left-bank part of the Forest-Steppe of Ukraine]. Bulletin of the Poltava State Agrarian Academy. Poltava. № 4. P. 37-41. (in Ukrainian).