ВИДОВІ ТА СОРТОВІ ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ЯКОСТІ НАСІННЯ ГІРЧИЦІ В УМОВАХ ПІВНІЧНО-СХІДНОГО ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ

Ключові слова: гірчиця, види, сорти, погодні умови, якість насіння, маса 1000 насінин, вміст протеїну, вміст жиру.

Анотація

У статті наведено особливості формування показників якості насіння залежно від виду та сорту гірчиці в умовах північно-східного Лісостепу України. Об’єкт дослідження – процес формування якості насіння гірчиці білої, сизої та чорної залежно від сортових особливостей та погодно-кліматичних умов. Предмет дослідження – сорти гірчиці білої (Біла принцеса, Еталон, Запоріжанка, Підпечерецька, Ослава), сорти гірчиці сизої (Деметра, Мрія, Пріма, Ретро, Роксолана, Росава, Феліція, Чорнява, Романтика), сорти гірчиці чорної (Вікторія, Софія), погодно-кліматичні умови, вміст білку та олії. Експериментальні дослідження проводилися в польових умовах навчально-науково-виробничого комплексу (ННВК) Сумського НАУ впродовж 2020−2022 рр. Грунт дослідної ділянки – чорнозем типовий глибоко середньогумусовий крупнопилувато-середньосуглинковий на лесових породах. За результатами розрахунку гідротермічного коефіцієнта було встановлено, що періоди вегетації 2020 р. та 2021 р. слід класифікувати як нормальні (ГТК=1,02–1,03). Водночас надмірна кількість опадів у квітні та червні 2022 року обумовила загальний ГТК на рівні 1,32, що відповідає вологим умовам. Найвищий показник маси 1000 шт. насінин був у гірчиці білої (4,6 г). У розрізі сортів: Біла принцеса та Запоріжанка (4,9 г); Талісман (4,8 г). Суттєво менші показники отримали у гірчиці чорної (3,8 г) та гірчиці сарептської (3,2 г). Доведено, що умови вологого 2022 року сприяли формування більш виповненого насіння (4,8 г) гірчиці білої, ніж у сухі 2020 та 2021 роки (4,3– 4,6 г). Гірчиці сарептської та гірчиці чорної більш сприятливим виявились посушливий 2021 рік (маса 1000 насінин 3,3 та 4,0 г відповідно). Виявлено, що більший вміст протеїну було сформовано в насінні гірчиці чорної (32,3%) та гірчиці білої (32,4%). Максимальні значення (понад 33,0% протеїну) отримано в сортів Запоріжанка, Підпецерецька та Еталон. Мінімальний вміст білку розраховано у гірчиці сарептської (середньому по сортам – 28,0%). Максимальний показник вмісту жиру отримано у гірчиці сарептської (38,0%). Істотно менші середні значення розраховано у гірчиці чорної (30,5%) та гірчиці білої (28,2%). В розрізі досліджуваних сортів найвищу олійність мало насіння сортів Пріма та Ретро (понад 40,0%). За метрологічних умов 2021 року отримано вищий вміст жиру: гірчиці білої – 28,6%; гірчиці сарептської – 39,5%. У гірчиці чорної максимальна олійність (31,1%) виявлена в умовах найбільш посушливого 2020 року.

Посилання

1. Butenko, S., Melnyk, A., Melnyk, T., Jia, Peipei & Kolosok, V. (2022) Influence of Growth Regulators with Anti– Stress Activity on Productivity Parameters of Sinapis alba L. Journal of Ecological Engineering, 23(9), 128–135. doi: 10.12911/22998993/151780.
2. Butenko, S. O. & Tszia, Pei Pei. (2022) Vplyv rehuliatoriv rostu roslyn na yakist nasinnia hirchytsi v umovakh pivnichnoskhidnoho Lisostepu Ukrainy [The influence of plant growth regulators on the quality of mustard seeds in the conditions of the northeastern forest-steppe of Ukraine]. Tavriiskyi naukovyi visnyk, 124, 10–18. doi: 10.32851/2226-0099.2022.124.2. (in Ukrainian).
3. Chekhov, A. V. & Zhernova, N. P. (2009) Tekhnolohichni aspekty vyroshchuvannia hirchytsi biloi v umovakh pivdennoho Stepu Ukrainy [Technological aspects of growing white mustard in the conditions of the southern Steppe of Ukraine] Naukovotekhn. biul. IOK UAAN. Zaporizhzhia, 14, 156–200 (in Ukrainian).
4. Derzhavnyi Reiestr sortiv roslyn prydatnykh dlia poshyrennia v Ukraini. Ministerstvo ahrarnoi polityky Ukrainy, Derzhavna sluzhba z okhorony prav na sorty roslyn (Vytiah stanom na 13.04.2022 roku) [State Register of plant varieties suitable for distribution in Ukraine]. Vydannia ofitsiine. Kyiv, 2022, 223 (in Ukrainian).
5. Din, J., Khan, S., Ali, I. & Gurmani, A. (2011) Physiological and agronomic response of canola varieties to drought stress. J Anim Plant Sci., 21, 78–82.
6. Poliakov, O. & Zhuravel, V. (2009) Perspektyvy vyroshchuvannia hirchytsi [Prospects of mustard cultivation]. Propozytsiia, 2, 54–56 (in Ukrainian).
7. Hamaiunova, V. V., Khonenko, L. H., Kovalenko, O. A. & Hyrlia, L. M. (2014) Urozhainist hirchytsi zalezhno vid pohodnykh umov ta normy vysivu na chornozemakh pivdennykh [Mustard yield depending on weather conditions and sowing rates on southern chernozems]. Tavriiskyi naukovyi visnyk. Ailant, Kherson, 88, 50–56 (in Ukrainian).
8.Havrysiuk, V. K. (2001) Prymenenye omeha-3 polynenasыshchennыkh zhyrnыkh kyslot v medytsyne [Application of omega-3 polyunsaturated fatty acids in medicine]. Ukr. pulmon. Zhurnal, 3, 5–10 (in Ukrainian).
9. Jia, P., Melnyk, A., Zhang, Z., Butenko, S. & Kolosok, V. (2021) Effects of seed pre-treatment with plant growth compound regulators on seedling growth under drought stress. Agraarteadus, 32(2), 251–256. doi: 10.15159/jas.21.35.
10. Kozina, T. V. (2015) Pokaznyky yakosti nasinnia hirchytsi biloi zalezhno vid strokiv sivby, norm vysivu ta obrobky posiviv rehuliatorom rostu «Vermybiomah» [Indicators of the quality of white mustard seeds depending on the timing of sowing, sowing rates and treatment of crops with growth regulator «Vermibiomag»]. Visnyk Zhytomyrskoho natsionalnoho ahroekolohichnoho universytetu, 1, 168–174 (in Ukrainian).
11. Li, Y. (2015) Cultivation techniques of mustard in autumn and winter. Fujian Agricultural Science and Technology, 41–42.
12. Mazur, V. O., Protsiv, P. B., Hamalii, S. M. & Popovych, Yu. V. (2009) Hirchytsia. [Mustard]. Symfoniia-forte, Ivano- Frankivsk, 88 (in Ukrainian).
13. Metodyka derzhavnoho sortovyprobuvannia silskohospodarskykh kultur [Methodology of state variety testing of agricultural crops]. Red. V. V. Volkodava, K., II, 2001.
14. Melnyk, A. V. & Zherdetska, S. V. (2017) Vplyv doz mineralnykh dobryv na vrozhainist hirchytsi yaroi syzoi v umovakh pivnichno-skhidnoho Lisostepu Ukrainy. Naukovyi visnyk natsionalnoho universytetu bioresursiv i pryrodokorystuvannia Ukrainy. [The effect of mineral fertilizer doses on the yield of spring gray mustard in the conditions of the northeastern foreststeppe of Ukrain] Kyiv, 269, 177–185 (in Ukrainian).
15. Nasinnia silskohospodarskykh kultur. Metody vyznachennia yakosti [Seeds of agricultural crops. Methods of determining quality]: DSTU 4138–2002. [Chynnyi vid 01.01.2004]. Kyiv: Derzhstandart Ukrainy, 2003, 173. (Natsionalnyi standart Ukrainy) (in Ukrainian).
16. Oksymets, O. L. (2007) Produktyvnist hirchytsi biloi zalezhno vid tekhnolohichnykh pryiomiv vyroshchuvannia v Lisostepu [The productivity of white mustard depending on the technological methods of cultivation in the forest-steppe] : avtoref. dys. na zdobuttia nauk. stupenia kand. s.-h. nauk: 06.01.09. K.: NNTs «Instytut zemlerobstva UAAN, 12 (in Ukrainian).
17. Poliakov, O. I., Vakhnenko, S. V. & Vendel, V. V. (2016) Vplyv zastosuvannia mineralnykh dobryv na formuvannia vrozhainosti ta vykhodu zhyru hirchytsi yaroi za riznykh norm vysivu [The influence of the application of mineral fertilizers on the formation of yield and fat yield of spring mustard under different sowing rates]: zbirnyk tez mizhnarodnoi naukovoi internet-konferentsii (1 lystopada 2016 r.). ShShchL NAAN, Zaporizhzhia, 112–114 (in Ukrainian).
18. Vovchenko, Yu. V. & Fursova, H. K. (2008) Khimichnyi sklad nasinnia ta vehetatyvnoi masy hirchytsi zalezhno vid pohodnykh umov periodu vehetatsii. [Chemical composition of mustard seeds and vegetative mass depending on the weather conditions of the growing season] Mizhvid. temat. nauk. zb. «Selektsiia i nasinnytstvo». In-t roslynnytstva im. V. Ya. Yurieva UAAN. Kharkiv, 95, 273–282 (in Ukrainian).
19.Vyshnevskyi, V. S. (2014) Vplyv udobrennia ta biostymuliatora Florene na formuvannia produktyvnosti hirchytsi [The influence of fertilizer and biostimulant Florene on the formation of mustard productivity] : zbirnyk naukovykh prats NNTs «Instytut zemlerobstva NAAN», 1–2, 92–97 (in Ukrainian).
20. Zhernova, N. P. (2011) Udoskonalennia pryiomiv tekhnolohii vyroshchuvannia hirchytsi biloi v umovakh pivdennoho Stepu Ukrainy [Improvement of techniques for growing white mustard in the conditions of the southern Steppe of Ukraine] : avtoref. dys. na zdobuttia nauk. stupenia kand. s.-h. nauk : spets. 06.01.09 “Roslynnytstvo”. Kherson, 16 (in Ukrainian).
21. Zhuravel, V. M. & Liakh, V. O. (2014) Mutantna selektsiia hirchytsi syzoi ta biloi [Mutant selection of blue and white mustard]. Naukovo-tekhnichnyi biuleten Instytutu oliinykh kultur NAAN, 20, 56–61 (in Ukrainian).
22. Zherdetska, S. V. & Danilchenko, S. O. (2016) Suchasnyi sortovyi asortyment hirchytsi sareptskoi [A modern varietal assortment of yellow mustard]: materialy naukovo-praktychnoi konferentsii vykladachiv, aspirantiv ta studentiv Sumskoho NAU (Sumy, 20–24 kvitnia). Sumy, 312 (in Ukrainian).
23. Zhuikov, O. H. (2014). Hirchytsia v Pivdennomu stepu: ahroekolohichni aspekty i tekhnolohii vyroshchuvannia [Mustard in the Southern Steppe: agroecological aspects and growing technologies]: naukova monohrafiia DVNZ «Khersonskyi derzh. ahrar. un-t». Hrin D. S., Kherson, 416.
24. Zhuykov, O. H. (2015) Ahrobiolohichne obhruntuvannya kompleksu tekhnolohichnykh pryyomiv vyroshchuvannya vydiv hirchytsi v umovakh Pivdennoho Lisostepu [Agrobiological substantiation of the complex of technological methods of growing mustard species in the conditions of the southern Forest-Steppe]. Avtoref. dys. na zdobuttya nauk. stupenya d-ra s.-h. nauk: 06.01.09. Kherson, 43 (in Ukrainian).
25. Zerno ta produkty yoho pererobky. Vyznachennia pokaznykiv yakosti metodom infrachervonoi spektroskopii [Grain and products of its processing. Determination of quality indicators by infrared spectroscopy]: DSTU 4117:2007. [Chynnyi vid 09.08.2007]. Kyiv : Derzhstandart Ukrainy, 2007, 7. (Natsionalnyi standart Ukrainy) (in Ukrainian).
Опубліковано
2023-06-09
Як цитувати
Колосок, В. Г., & Бутенко, С. О. (2023). ВИДОВІ ТА СОРТОВІ ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ЯКОСТІ НАСІННЯ ГІРЧИЦІ В УМОВАХ ПІВНІЧНО-СХІДНОГО ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Агрономія і біологія, 51(1), 64-71. https://doi.org/10.32782/agrobio.2023.1.8