ПОЛБА ЗВИЧАЙНА: ПОХОДЖЕННЯ, ПОШИРЕННЯ, БІОЛОГІЯ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ВІДРОДЖЕННЯ В СУЧАСНОМУ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОМУ ВИРОБНИЦТВІ УКРАЇНИ

Ключові слова: Triticum dicoccum (Schrank) Schuebl., полба звичайна, або культурна двозернянка, плівчастість, філогенія, геном пшениці, господарсько-цінні та морфо-біологічні ознаки, селекційний процес.

Анотація

В останні десятиріччя спостерігається зростання інтересу до селекції малопоширених пшениць, що в свою чергу обумовлено зростанням серед споживачів попиту на продукцію зерна з цих видів. До таких видів належить і стародавній плівчастий вид пшениці Triticum dicoccum (Schrank) Schuebl. – полба звичайна, який вирощувався в Україні з доісторичних часів, але з переходом до інтенсивного сільськогосподарського виробництва був повністю витіснений з полів високопродуктивними сортами м’якої та твердої пшениці. Для багатьох зразків полби звичайної притаманним є стійкість до різних несприятливих чинників середовища, двозернянка зростає на малородючих ґрунтах, стійка до холоду, надмірного зволоження і посухи, відзначається імунітетом до основних грибкових хвороб та шкідників, витримує забур’янення, що дозволяє вирощувати її без використання засобів захисту рослин за органічною, екологічно безпечною технологією. Другою важливою особливістю полби, що вплинула на відродження цієї культури є висока поживна якість її зерна та чудові смакові якості крупи з нього. Саме з цих причин продукція виготовлена з зерна полби, високо цінується серед шанувальників здорового і дієтичного харчування, що і призвело до зростання попиту на неї в багатьох країнах світу. Останнім часом, спостерігається зростання попиту на продукцію з двозернянки і в Україні, про що свідчить поява нових сортів полби на вітчизняному ринку та збільшення посівних площ під нею. Зважаючи на інтерес селекціонерів і виробників до цієї культури ми підготували огляд, в якому навели проаналізовані та узагальнені відомості, щодо походження полби та історію її поширення, надали інформацію стосовно її морфо-біологічних ознак та властивостей, оцінили перспективність її використання в селекційному процесі та відродження полби звичайної як самостійної культури. В статті наводяться приклади успішного використання полби в селекційній роботі з різними видами пшениці та обговорюються проблемні питання, щодо її культивування і використання як самостійної культури.

Посилання

1. Alpateva, N.V., Gavrilyuk, I.P., Leonteva, N.A. & Krasilnikov, V.N. (2002) Rezultatyi immunofermentnogo analiza zlakovyih kultur kak vozmozhnogo syirya dlya agglyutenovoy dietyi [The results of an enzyme-linked immunosorbent assay of cereals as a possible raw material for the aggluten diet]. Agricultural Russia, 43, 36–48. (in Russian).
2. Arzani, A. (2019). Emmer (T. turgidum ssp. dicoccum) Flour and Breads and their Fortification in Health and Disease Prevention (Second Edition). Chapter 7, 89-98 pp. doi: 10.1016/B978-0-12-814639-2.00007-1
3. Babenko, L. M., Rozhkov, R. V., Pariy, Ya. F., Pariy, M. F., Vodka, M. V. & Kosakisvska, I. V. (2017). Triticum dicoccum (Shrank) Schuebl.: origin, biological characteristics and prospects for use in breeding and agriculture. Visn. Hark. nac. agrar. univ., Ser. Biol., 2(41), 92–102 doi: 10.35550/vbio2017.02.092 (in Ukrainian). 4. Babenko, L. M., Hospodarenko, H. M., Rozhkov, R. V., Pariy, Y. F., Pariy, M. F., Babenko, A. V. & Kosakivska, I. V. (2018). Triticum spelta: Origin, biological characteristics and perspectives for use in breeding and agriculture. Regulatory Mechanisms in Byosystems. 9(2), 250–257. doi:10.15421/021837
5. Bahteev, F. H. (1960). Polba (Triticum dicoccum Schuebl.), naydennaya N.I. Vavilovyim v Karpatah [Emmer (Triticum dicoccum Schuebl.), found by N. I. Vavilov in the Carpathians]. Voprosyi evolyutsii, biogeografii, genetiki i selektsii [Questions of evolution, biogeography, genetics and selection]. Moscow, Leningrad, 59-61 (in Russian).
6. Bellil, I., Hamdi, O., Benbelkacem, A. & Khelifi, D. (2019) The Genetic Potential of a Germplasm of Interspecific Crosses between Durum Wheats (Triticum turgidum L. ssp. durum (Desf.) Husn.) and their Relatives (T. dicoccum Schübl. and T. polonicum L.) in Five Glutenin Loci. Cereal Research Communications, 47(4), 678–688. doi: 10.1556/0806.47.2019.33
7. Bencze, S., Makádi, M., Aranyos, T. J., Földi, M., Hertelendy P., Mikó P., Bosi, S., Negri, L.and Drexler, D. (2020). Re-Introduction of Ancient Wheat Cultivars into Organic Agriculture – Emmer and Einkorn Cultivation Experiences under Marginal Conditions. Sustainability, 12, 1584. doi: 10.3390/su12041584
8. Biradar, S. S., Yashavanthakumar, K. J., Navathe, S., Reddy, U. G., Baviskar, V. S., Gopalareddy, K., Lamani, K. & Desai, S. A. (2021). Chapter – Dicoccum Wheat: Current Status and Future Perspectives. Kashyap, P. L. et al. (eds.), New Horizons in Wheat and Barley Research. doi: 10.1007/978-981-16-4449-8_21
9. Boguslavskyi, R. L. & Golik, O. V. (2001). Henetychni resursy kulturnoi dvozernianky Triticum dicoccum Schrank (Schuebl.) dlia selektsii pshenytsi v Ukraini [Genetic resources of the cultivar Triticum dicoccum Schrank (Schuebl.) for wheat selection in Ukraine]. Plant Breeding and Seed Production 85, 72–83 (in Ukrainian).
10. Borysova, O. & Ruzhitskaya, O. (2015). Hulled wheats’ (Triticum spelta, Triticum dicoccum) grain quality, germination, and viability haracteristic. Studia Biologica, 9(1), 125–134. doi: 10.30970/sbi.0901.40
11. Bazhenova, I. A. (2004) Issledovanie tehnologicheskih svoystv zerna polbyi (Triticum dicoccum Schrank.) i razrabotka kulinarnoy produktsii s ego ispolzovaniem [Investigation of the technological properties of emmer grain (TRITICUM DICOCCUM SCHRANK.) and the development of culinary products with its use] (Cand. Technic. Sci. Diss.) Sankt Petersburg, 24. (in Russian).
12. Cativelli, L., Desiderio, F., Rubiales, D., Vale, G., Piarulli, L., Blanco, A. & Mazzucotelli, E. (2017). Fine mapping of new loci for resistence to leaf rust and powdery mildew derived from Triticum turgidum ssp. dicoccum. Proceedings 13 th International Wheat Genetics Symposium (23rd-28th April, 2017, Tulln-Austria) – Vienna, BOKU, 279.
13. Charmet, G. (2011) Wheat domestication: Lessons for the future. C. R. Biologies. 334, 212–220. doi: 10.1016/j. crvi.2010.12.013
14. Chaika, T., Korotkova, I., Barabolia, O., Shokalo, N., Chetveryk, O., Bilenko, O. & Krykunova, V. (2021). Technological peculiarities of the mustang and Triticum dicoccum (Schrank) Schuebl wheat cultivation according to organic farming standards. International Journal of Botany Studies, 6(6), 205–210.
15. Damidaux, R., Autran, J. & Teillet, P. (1980). Gliadin electrophoregrams and measurements of gluten viscoelasticity in durum wheat. Cereal Foods World, 25(12), 754–756.
16. Demirel, S. (2016). Domestication of Wheat in Anatolia from the Neolithic Period to the Iron Age. Recent Researches in Interdisciplinary Sciences – Chapter 10, 130–138.
17. Demydov, O. A., Koliucha, G. S., Pravdziva, I. V. & Yurchenko, T. V. (2016). Using gene pool of related species for breeding improvement of wheat by grain quality. Myronivskyi visnyk [Myronivsky herald], 2, 141–155. doi: 10.21498/2518- 7910.0.2016.119557
18. Diamond, J. (2009) Guns, Gems, and Steel. The Fates of Human Societies, translate from English. Kyiv, 448 (in Ukrainian).
19. Dorofeev, V. F., Filatenko, A. A., Migushova, Je. F., Udachin, R. A. & Jakubciner, M. M. (1979). Pshenitsa [Wheat]. Cultural flora of the USSR. Leningrad, 1, 348 (in Russian).
20. Dorofeev, V. F., Udachin, R. A. & Semenova, L. V. (1987). Pshenitsyi mira [Wheat of the world]. Leningrad, 560 (in Russian).
21. Faris, Justin D. (2014). Wheat Domestication: Key to Agricultural Revolutions Past and Future. Genomics of Plant Genetic Resources – Chapter 18, 439–464 pp. doi: 10.1007/978-94-007-7572-5_18
22. Filatenko, A. A., Boguslavskiy, R. L., Sergeeva, A. T., Chmeleva, Z. V. & Gasrataliev, G. S. (1983). Krupyanyie kachestva polbyi Triticum dicoccum (Schuebl.) [Grain emmer qualities Triticum dicoccum (Schuebl.) Schrank]. Nauchno-tehnicheskiy byulleten VIR. [Scientific and technical Bull. VIR], 129, 22–26 (in Russian).
23. Fyroj, Biradar, S. S, Desai, S. A., Rudra, N. V., Mahalaxmi, K. P. & Sneha, L. Sewaram (2020). Triticum dicoccum Schubler wheat: A potential source for wheat bio-fortification program. International Journal of Chemical Studies, 8(5), 1417–1422 doi: 10.22271/chemi.2020.v8.i5t.10499
24. Giacintucci, V., Guardeño, L., Puig, A., Hernando, I., Sacchetti, G. & Pittia, P. (2014): Composition, protein contents, and microstructural characterisation of grains and flours of emmer wheats (Triticum turgidum ssp. dicoccum) of the central Italy type. Czech J. Food Sci., 32, 115–121. doi:10.17221/512/2012-CJFS
25. Gilev S. D., Tsymbalenko, I. N., Kopylov, A. N., Fillipova, E. A. (2018). Emmer wheat is a promising grain group for organic agriculture. Grain Economy of Russia, 4(58), 6–11 doi: 10.31367/2079-8725-2018-58-4-6-11 (in Russian).
26. Golik, O. V. & Kabacyura, A. A. (2012). Kharakterystyka vykhidnoho materialu yarykh pshenytsi ta polby za ekolohichnoiu plastychnistiu urozhainosti ta dosiahnennia selektsii [Characteristics of spring wheat and emmer source material for environmental yield plasticity and breeding achievement]. Plant Breeding and Seed Production, 101, 39–49 (in Ukrainian).
27. Golik, O. V., Tverdohleb, E. V., Pozdnyakov, V. V., Didenko, S. Yu. & Boguslavskiy R. L. (2016). Plenchatyie vidyi pshenitsyi dlya organicheskogo zemledeliya. [The hulled wheat for organic farming]. in: Fundamentalnyie i prikladnyie issledovaniya v bioorganicheskom selskom hozyaystve Rossii, SNG i ES. [Fundamental and applied research in organic agriculture in Russia, the CIS and the EU] International scientific and practical conference (9-12.08.2016, Moscow), 1, 368–378 (in Russian).
28. Goncharov, N. P. & Kondratenko, E. Ya. (2008). Proishozhdenie, domestikatsiya i evolyutsiya pshenits [The origin, domestication and evolution of wheat]. Vesnik VOGiS [Bulletin of the All-Russian Society of Geneticists and Breeders], 12, 159–179 (in Russian).
29. Goncharov, N. P. (2009). Opredelitel raznovidnostey myagkoy i tvyordoy pshenits. [The determinant of varieties of soft and hard wheat] Novosibirsk, 67 (in Russian).
30. Goncharov, N. P. (2011). Genus Triticum L. taxonomy: the present and the future. Plant Syst. Evol., 295, 1–11. doi: 10.1007/s00606-011-0480-9
31. Goncharov, N. P. (2012). Ekspeditsii N. I. Vavilova [Expeditions N. I. Vavilov]. Vavilov. zhurn. genet. i selektsii [Vavilov Journal of Genetics and Breeding], 16(3), 560–578 (in Russian).
32. Goncharov, N. P., Melikyan, A. Sh., Arutyunyan, M. G., Oganesyan, M. Ts., Oganesyan, L. V., Sadoyan, R. R. & Lyapunova, O. A. (2014). Kavkazskiy tsentr formoobrazovaniya dikih di- i tetraploidnyih pshenits: ekspeditsiya «Armeniya-2013» [Caucasian center for formation of wild di- and tetraploid wheat: Armenia 2013 expedition]. Vavilov. zhurn. genet. i selektsii, 18(2), 387–399 (in Russian).
33. Hospodarenko, H. M., Kostogryz, P. V., Liubych, V. V., Parii, M. F., Poltoretskyi, I. A., Polianetskyi, I. A., Ryabovol, L. A., Ryabovol, Ya. S. & Sukhodum, V. H. (2016). Pshenitsia spelta [The wheat of spelt]. Kyiv, 300 (in Ukrainian).
34. Ilhan, D. & Demir, H. (2021). Phylogeographic Structure of Kars Emmer Wheat (Triticum dicoccum Schrank ex Schübl) in Turkey Explained by SSR Markers. Journal of the Institute of Science and Technology, 11(4), 3128–3137. doi: 10.21597/jist.923430
35. Yachevskaya, G. L. & Naumov, A. A. (1990). Ispolzovanie metoda otdalyonnoy gibridizatsii v selektsii pshenitsyi [Using remote hybridization method in wheat breeding]. Moscow, 68 (in Russian).
36. Yakubtciner, M. M. (1966). Sortovyie i vidovyie bogatstva pshenits mira ih ispolzovanie. [Varietal and species richness of the world wheat and their use]. In: Voprosyi geografii kulturnyih rasteniy i N. I. Vavilov, Moscow, 44–65 (in Russian).
37. Yakubtciner, M. M. (1969). Mirovaya kollektsiya pshenitsyi tsennyiy ishodnyiy material dlya selektsii [World wheat collection valuable breeding source]. In: N. I. Vavilov i s.-h. nauka [N. I. Vavilov and agricultural science]. Moscow, 229–251 (in Russian).
38. Yanchenko, V. I. (1983). Hozyaystvenno-biologicheskaya otsenka mirovoy kollektsii polbyi Triticum dicoccum (Schrank) Schuebl. v Altayskom krae i eyo ispolzovanie v selektsii yarovoy pshenitsyi. [Economic and biological assessment of the world collection of emmer Triticum dicoccum (Schrank) Schuebl. in the Altai Territory and its use in breeding spring wheat]. Abstract. diss. cand. agricultural sciences. Leningrad, 22 (in Russian).
39. Khodnytskyi, V. K. & Khodanytska, O. O. (2017). Polba i spelta: novi perspektyvy vyroshchuvannia [Emmer and spelt: new prospects for cultivation]. Propoziciya, 3, 84–88 (in Ukrainian).
40. Kilian, B., Martin, W. & Salamini, F. (2010). Genetic Diversity, Evolution and Domestication of Wheat and Barley in the Fertile Crescent. Evolution in Action. Springer-Verlag Berlin Heidelberg, 137–166. doi: 10.1007/978-3-642-12425-9_8
41. Konvalina, P. & Moudry, J. (2007) Evaluation of Suitability of emmer wheat varieties (Triticum dicoccum (Schrank) Schuebl) for organic farming. Lucrari Stiintifice, seria Agronomie, 50, 241–247.
42. Konvalina, P., Stehno, Z., Capouchova, I., Moudry, J., Juza, M., Zdeněk, S., Capouchová, I. & Moudry, J. (2010). Emmer wheat using and growing in the Czech Republic. Lucrari Stiintifice, seria Agronomie, 53(2), 15–19.
43. Koutis, K., (2015) Selection and evaluation of emmer, eincorn and spelta germplasm in Greece for organic farming adaptability and bakery-nutritional quality. Acta fytotechn. zootechn. 18, 81–82. doi: 10.15414/afz.2015.18.si.81-82
44. Kyosev, B. & Desheva, G. (2015) Study on variability, heritability, genetic advance and associations among characters in emmer wheat genotypes (Triticum dicoccon Schrank). J. BioSci. Biotechnol. SE/ONLINE, 221–228.
45. Lacko-Bartosova, M.,Curn, V. & Lacko-Bartosova, L. (2015) Emmer – ancient wheat suitable for ecological farming. Research Journal of Agricultural Science, 47(1), 3–10.
46. Laghetti, G., Fiorentino, G., Hammer, K., Pignone, D. (2009). On the trail of the last autochthonous Italian einkorn (Triticum monococcum L.) and emmer (Triticum dicoccon Schrank) populations: a mission impossible? Genet Resour Crop Evol., 56, 1163–1170. doi: 10.1007/s10722-009-9439-x
47. Letifova, M. S. (1991). Reaktsiya na yarovizatsiyu i fotoperiod obraztsov polbyi Triticum dicoccum Schuebl. [Reaction to spring vernalization and photoperiod of emmer samples of Triticum dicoccum Schuebl.]. Proceedings on applied botany, genetics and breeding. Leningrad. VIR, 142, 119–121 (in Russian).
48. Longin, C. F. H., Ziegle, J., Schweiggert, R., Koehler, P., Carle, R. & Wurschum, T. (2015). Comparative Study of Hulled (Einkorn, Emmer, and Spelt) and Naked Wheats (Durum and Bread Wheat): Agronomic Performance and Quality Traits. Crop Science Socirty of Amerika. – Plant Genetic Resources, 56(1), 302–311. doi: 10.2135/cropsci2015.04.0242
49. Lymanska, S., Palachova, N., German, O., Turchinova, N., Rozhkov, R., Maslennikov, D., Popov, V., Ponurenko S. & Dolgova, T. (2022) Phytotoxic effects of aluminum and aluminum-tolerance of emmer populations. CEREAL RESEARCH COMMUNICATIONS. doi: 10.1007/s42976-022-00333-7
50. Lysiuk, G. M., Postnova, O. M. & Boguslavskyi, R. L. (2005). Perspektyva vykorystannia produktiv pererobky polby u kharchovykh produktakh. [Perspective on the use of emmer processing products in food products]. In: Prohresyvni tekhnika ta tekhnolohii kharchovykh vyrobnytstv restorannoho hospodarstva i torhovli. [Progressive equipment and technologies of food production, restaurant industry and trade]. Zb. Nauk. Pracz’. Kharkiv, 1, 224–230 (in Ukrainian).
51. Mago, R., Xia, X., Basnet, B. R., Chandramon, S., Bariana, H., Whan, A., Espino-Huerta, J., Singh, R. P. & Lagudah, E. (2017). Adult plant stem rust resistance in a durum wheat “Glossy Huegenot”: mapping and market development. Proceedings 13 th International Wheat Genetics Symposium (23rd-28th April, 2017, Tulln-Austria) – Vienna, BOKU, 250.
52. Mandini, L., Grausgruber, H., Porceddu, E. & Pagnotta, M. A. (2008). Assessement of genetic diversity in European emmer wheat populations. 11-th International Wheat Genetics Symposium. Proceedings – Australia, University Publishing Service of Sydney, 1, 264–266.
53. Markelova, T. S. (2007) Ispolzovanie dikih vidov i sorodichey pshenitsyi dlya introgressii genov ustoychivosti k boleznyam [Use of wild species and related wheat for introgression of disease resistance genes]. Agro XXI, 4–6 (in Russian).
54. Martín-Gómez, J. J., Rewicz, A., Goriewa-Duba, K., Wiwart, M., Tocino, Á. & Cervantes, E. (2019) Morphological Description and Classification of Wheat Kernels Based on Geometric Models. Agronomy, 9, 399. doi: 10.3390/agronomy9070399
55. McFadden, E. S. (1930). A successful transfer of emmer characters to vulgare wheat. Journal of the American Society of Agronomy, 22, 34–1020. doi: 10.2134/agronj1930.00021962002200120005x
56. Morgun, V. V., Sіchkar, S. M., Pochynok, V. M., Golіk, O. V. & Chugunkova, T. V. (2015). Analiz struktury produktyvnosti kolektsiinykh zrazkiv maloposhyrenykh vydiv pshenytsi [Analysis of the productivity structure of collection samples of rare wheat species]. In: Faktory eksperymentalnoi evoliutsii orhanizmiv [Factors of experimental evolution of organisms], 16, 136–140 (in Ukrainian).
57. Morgun, V. V., Dubrovna, O. V. & Morgun, B. V. (2016). The modern biotechnologies of producing wheat plants resistant to stresses. Plant Physiology and Genetics, 48(3), 196–214 (in Ukrainian) doi: 10.15407/frg2016.03.196
58. Mosulishvili, M., Bedoshvili, D., Maisaia, I. (2017). A consolidated list of Triticum species and varieties of Georgia to promote repatriation of local diversity from foreign genebanks. Annals of Agrarian Science, 15, 61–70. doi: 10.1016/j. aasci.2017.02.006
59. Moudrý, J., Konvalina, P., Stehno, Z., Capouchová, I. & Moudrý, J. jr. (2011). Ancient wheat species can extend biodiversity of cultivated crops. Scientific Research and Essays., 6(20), 4273–4280. doi:10.5897/SRE11.928
60. Novak, Zh. M. & Zhekova, O. I. (2011). Kharakterystyka pshenytsi ozymoi Triticum spelta L. [Winter wheat characteristics of Triticum spelta L.]. Zbirnyk naukovykh prats Umanskoho natsionalnoho universytetu sadivnytstva [Collected Works of Uman University of Horticulture], 75, 128–132 (in Ukrainian).
61. Pagnotta, M. A., Mondini, L. & Atallah, M. F. (2005) Morphological and molecular characterization of Italian emmer wheat accessions. Euphytica. 146, 29–37. doi: 10.1007/s10681-005-8607-0
62. Pagnotta, M. A., Mondini, L., Codianni, P. & Fares, C. (2008) Agronomical, quality, and molecular characterization of twenty Italian emmer wheat (Triticum dicoccon) accessions. Genet Resour Crop Evol. doi: 10.1007/s10722-008-9364-4
63. Pashkevych, G. O. & Vіdeiko, M. Iu. (2006). Rilnytstvo plemen trypilskoi kultury [The agriculture of tribes of Trypillian culture] Kyiv, 150 (in Ukrainian).
64. Puhalskiy, A. V. (1971). Novyie raznovidnosti pshenicyi [New wheat varieties]. Proceedings on applied botany, genetics and breeding. Leningrad. VIR, 44(1), 55–56 (in Russian).
65. Rabinovich, S. V. (1972). Sovremennyie sorta pshenitsyi i ih rodoslovnyie [Modern wheat varieties and their pedigrees] Kiev, 328 (in Russian).
66. Relina, L. I., Suprun, O. H., Boguslavskyi, R. L., Didenko, S. Yu., Vecherska, L. A. & Golik, O. V. (2020). Fatty acid composition of oil from grain of some tetraploid wheat species. Biotechnologia acta, 13(2), 56–64. doi: 10.15407/biotech13.02.056
67. Reynolds, M., Ortiz-Monasterio, J. & McNab, A. (2001). Application of physiology in wheat breeding. Mexico, D. F. Cimmyt, 491.
68. Rozhkov, R. V. (2014). Istoriia vyroshchuvannia vydovoho riznomanittia pshenytsi v ukrainskykh khliborobskykh tradytsiiakh ta perspektyvy vykorystannia tsykh vydiv na suchasnomu etapi. [History of cultivation of species diversity of wheat in Ukrainian baking traditions and prospects of using these types at the present stage]. In: Istorychni, filosofski, movni i metodolohichni tendentsii rozvytku suchasnoi osvity. Vseukrainska naukovo-praktychna konferentsiia studentiv i molodykh naukovtsiv (4–5 december 2014), Kharkiv, 14–17 (in Ukrainian).
69. Rozhkov, R., Tverdokhlib, O., Pariy, J., Pariy, M., Popov, V., Oboznyi, O., Kyriyenko, A., Zaitceva, G. & Dolgova, T. (2017). The main areas of genetics and breeding research of wheat in The All-Ukraninian Scientific Institute of Breeding. 13th International Wheat Genetics Symposium (23rd-28th April 2017, Tulln-Austria) – BOKU, Vienna, 178.
70. Rozhkov, R.V. (2018). Indices for grain morphometric assessment of hexaploid wheat species. Plant varieties Studyng and Protection, 14(1), 75–80 (in Ukrainian). doi: 10.21498/2518-1017.14.1.2018.126513
71. Rozhkov, R. V., Parii, M. F., Parii, Ya. F., Babenko, L. M., Popov, V. M., Dolgova, T. A., Palachova, N. E., Turchynova, N. P. & Tverdokhlib, O. V. (2020). Genetic potential of samples of spring emmer from working collection of Ukrainian Scientific Institute of plant breeding. Visn. hark. nac. agrar. univ. Ser. Biol., 1(49), 79–88 (in Ukrainian). doi: 10.35550/ vbio2020.01.079
72. Rudra, Naik V., Yashavanthakumar, L. M., Biradar, S. S., Desai, S. A. & Veeresha, B. A. (2015). Genetic Variability Parameters for Micronutrients, Yield and Quality Traits in Wheat. International Journal of Agriculture Sciences. 7(5), 520–522.
73. Russo, M. A., Ficco, D. B. M., Laido, G., Marone, D., Papa, R., Blanco, A., Gadaleta, A., Vita, D. P. & Mastrangelo, A. M. (2014). A dense durum wheat 3 T. dicoccum linkage map based on SNP markers for the study of seed morphology. Molecular Breeding. doi: 10.1007/s11032-014-0181-5
74. Salina, E., Borner, A., Leonova, I., Korzun, V., Laikova, L., Maystrenko, O. & Roder, M.S. (2000) Microsatellite mapping of the induced sphaerococcoid mutation genes in Triticum aestivum. Theor. Appl. Genet. 100, 686–689. doi: 10.1007/ s001220051340
75. Shelepov, V. V., Malasay, V. M. & Penzev, A. V. (2004). Morfologiya, biologiya, hozyaystvennaya tsennost pshenitsyi [Morphology, biology, economic value of wheat]. Mironovka, 526 (in Russian).
76. Skorokhodov, M. Yu. & Boguslavskyi, R. L. (2019). Vplyv lusok na dovhovichnist nasinnia plivchastykh pshenyts v umovakh pryskorenoho starinnia [The influence of scales on the longevity of durum wheat seeds under conditions of accelerated aging]. Genetičnì resursi roslin, 25, 151–159. (in Ukrainian). doi: 10.36814/pgr.2019.25.12
77. Sramek, J, Zdrohova, I., Konvalina, P., Moudry, J. jr. & Moudry, J. (2009) Selection of optimum varieties of genus wheat (Triticum L.) in organic farming with resoest to weed competitiveness. Lucrari Stiintifice, seria Agronomie, 52, 103–115.
78. State Register for Selection Achievements Admitted for Usage. “Plant varieties” (2017). Moscow: official publicution 1(14) URL: https://gossort.com/docs/REESTR_2018.pdf
79. State Register of Plant Varieties Suitable for Distribution in Ukraine 10.03.2023 URL: https://www.profihort.com/ wp-content/uploads/2018/07/5b488e7b71efe.pdf
80. Stoletova, E. A. (1925). Polba – emmer (Triticum dicoccum) [Polba – Emmer (Triticum dicoccum)]. Proceedings on applied botany, genetics and breeding. Leningrad, VIR, 14(1), 27–98 (in Russian).
81. Takenaka, S., Nitta, M. and Nasuda, S. (2018) Population structure and association analyses of the core collection of hexaploid accessions conserved ex situ in the Japanese gene bank NBRP-Wheat. Genes Genet. Syst., 93, 237–254 doi: 10.1266/ggs.18-00041
82. Terzi, V., Morcia, C., Stanca, A. M., Kucera, L., Fares, C., Codianni, P., Fonzo, N. D. & Faccioli, P. (2007). Assessment of genetic diversity in emmer (Triticum dicoccon Schrank) durum wheat (Triticum durum Desf.) derived lines and their parents using mapped and unmapped molecular markers. Genet Resour Crop Evol. 54, 1613–1621 doi: 10.1007/ s10722-006-9173-6
83. Tverdokhlіb, O. V. & Boguslavskyi, R. L. (2012). Vydove riznomanittia pshenytsi, napriamky i perspektyvy yoho vykorystannia. [The species variety of wheat, directions and prospects of its use]. Zbirnyk naukovykh prats Umanskoho NUS, 80(1), 37–47 (in Ukrainian).
84. Tverdokhlіb, O. V., Golіk, O. V., Nіnіieva, A. K. & Boguslavskyi, R. L. (2013). Spelta i polba v orhanichnomu zemlerobstvi. [Spelt and emmer in organic farming]. Posibnyk ukrainskoho hliboroba, 150–172 (in Ukrainian).
85. Tverdokhlіb, O. V., Boguslavskyi, R. L. & Rozhkov, R. V. (2020) Botaniko-henetychne riznomanittia kulturnoi dvozernianky y kartliiskoi pshenytsi ta perspektyvy yoho vykorystannia [Botanical and genetic diversity of cultivated emmer and karthlicum wheat and prospects for its use]. Materialy IX Mizhnarodnoi naukovoi konferentsii «Selektsiino-henetychna nauka i osvita» (Pariievi chytannia) (19 march 2020, Uman). 202–205 (in Ukrainian).
86. Vavilov, N. I. (1987). Botaniko-geograficheskie osnovyi selektsii (Uchenie ob ishodnom materiale v selektsii) [Botanical and geographical foundations of selection (The doctrine of the source material in breeding)]. Proishozhdenie i geografiya kulturnyih rasteniy [The origin and geography of cultivated plants]. Leningrad, 289–333 (in Russian).
87. Yoshioka, M., Takenaka, S., Nitta, M., Li, J., Mizuno, N. & Nasuda, S. (2019). Genetic dissection of grain morphology in hexaploid wheat by analysis of the NBRP-Wheat core collection. Genes Genet. Syst., 94, 35–49 doi: 10.1266/ ggs.18-00045
88. Zaharieva, M., Ayana, N. G., Al Hakimi A., Misra, S. C. & Monneveux, P. (2010) Cultivated emmer wheat (Triticum dicoccon Schrank), an old crop with promising future: a review. Genet Resour Crop Evol., 57, 937–962 doi: 10.1007/ s10722-010-9572-6
89. Zhukovskiy, P. M. (1957). Pshenitsa v SSSR [Wheat in the USSR] Moscow, 752 (in Russian).
90. Zhukovskiy, P. M. (1970). Mirovoy genofond rasteniy dlya selektsii. Megagentsentryi i endemichnyie mikrogentsentryi [World plant gene pool for breeding. Megagen centers and endemic microgen centers] Leningrad, 88 (in Russian).
91. Zhukovskiy, P. M. (1971). Kulturnyie rasteniya i ih sorodichi [The cultivated plants and their relatives]. Leningrad, 792 (in Russian).
Опубліковано
2023-06-09
Як цитувати
Рожков, Р. В., Бабенко, Л. М., Криворученко, Р. В., Турчинова, Н. П., Іванов, О. В., & Турчинов, О. О. (2023). ПОЛБА ЗВИЧАЙНА: ПОХОДЖЕННЯ, ПОШИРЕННЯ, БІОЛОГІЯ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ВІДРОДЖЕННЯ В СУЧАСНОМУ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОМУ ВИРОБНИЦТВІ УКРАЇНИ. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Агрономія і біологія, 51(1), 90-103. https://doi.org/10.32782/agrobio.2023.1.11