СОРТОВІ ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ПРОДУКТИВНОСТІ СОЇ ЗАЛЕЖНО ВІД НОРМ ДОБРИВ ТА ПОЗАКОРЕНЕВОГО ПІДЖИВЛЕННЯ В УМОВАХ ЛІВОБЕРЕЖНОГО ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ

Ключові слова: соя, сорт, добрива, мікродобрива, структура врожаю, кількість зерен, продуктивність, урожайність

Анотація

Соя є важливою бобовою культурою завдяки широкому спектру застосування в різних галузях народного господарства. Дякуючи біохімічному складу насіння, особливого значення вона набуває у харчовій промисловості і є передумовою для подолання проблем дефіциту білка та жиру, що є актуальним за зростаючої чисельності населення в світі. Тому, чи не найголовнішою метою вирощування сої, як і інших сільськогосподарських культур, є отримання високих урожаїв якісного зерна. Важливою передумовою реалізації генетичного потенціалу сої є забезпечення її елементами живлення, адже соя досить вибаглива до поживних речовин. Саме тому для регулювання живлення сої широко використовуються мінеральні добрива та препарати для позакореневого підживлення, які за останні роки набирають популярності на ринку через свою ефективність і зручність використання. У статті наведено результати досліджень щодо вивчення сортових особливостей сої та впливу різних норм мінеральних добрив у поєднанні із застосуванням позакореневого підживлення на формування елементів структури врожаю (кількість та маса насіння з однієї рослини) та урожайність. На основі проведених нами досліджень в умовах Лівобережного Лісостепу України встановлено, що внесення мінеральних добрив в поєднанні із позакореневими підживленнями сої в період вегетації позитивно впливають на показники індивідуальної продуктивності та врожайність. Зокрема, зростання кількості насіння на рослині сої залежно від норм мінеральних добрив в середньому складало порівняно до контролю: у сорту Кіото на 28,9–31,7 % більше, Ліссабон – 29,7–31,4 %, Діадема Поділля – 29,7–33,4 %; від позакореневого підживлення: у сорту Кіото на 13,3–18,3 %, Ліссабон – 15,1–19,1 %, Діадема Поділля – 16,5–23,1 %. Маса насіння з рослини сої збільшувалася у порівнянні з контролем залежно від норм добрив: для сорту Ліссабон на 30,12–32,31 %, Кіото – 32,1–33,7 %, Діадема Поділля – 30,8–34,7 %; від позакореневого підживлення: Ліссабон на 17,41–22,72 %, Кіото – 15,3–21,0 %, Діадема Поділля – 18,0–25,68 %. Разом з тим, внесення мінеральих добрив забезпечило прибавку врожаю 0,9–1,0 т/га або 29,7–31,2 %, застосування препаратів для позакореневого підживлення – на 0,3–0,5 т/га або 12,5–15,5 %. Таким чином, серед досліджуваних варіантів найбільшу кількість насіння було сформовано за вирощування сорту Кіото на фоні мінеральних добрив N30P60K90 і використання препаратів Басфоліар 36 Екстра, Солю Бор – 1,5 л/га та Басфоліар 6-12-6 – 3 л/га. Найвищим показником маси насіння з рослини (8,10 г) та урожайності (3,45 т/га) характеризувався сорт Ліссабон на фоні мінеральних добрив N30P60K90 і внесення препаратів Вуксал Мікроплант – 2 л/га, Вуксал Комбі Плюс – 3 л/га та Вуксал Аміноплант – 2 л/га.

Посилання

1. Accoroni, C., Godoy, E. & Reinheimer, M.A. (2020). Performance evaluation of protein recovery from argentinian soybean extruded-expelled meals under different operating conditions. Journal of Food Engineering, 274. 109849. doi: 10.1016/j.jfoodeng.2019.109849
2. Artemenko, S. (2017). Try kroky do uspishnoho vyroshchuvannia soi [Three steps to successful soybean cultivation]. Propozytsiia, 5, 72–76 (in Ukrainian).
3. Borovyk, V.O., Bidnyna, I.O., Biliaieva, I.M. & Shkoda, O.A. (2020). Mikrodobryvo yak faktor pryskorennia zrostannia ta rozvytku roslyn na posivakh novykh sortiv soi v umovakh zroshennia [Microfertilizer as a factor in accelerating the growth and development of plants on crops of new soybean varieties under irrigation]. Ahrarni innovatsii, (2), 89–95 (in Ukrainian). doi: 10.32848/agrar.innov.2020.2.14
4. Cheng, M.H. & Rosentrater, K.A. (2017). Profitability analysis of soybean oil processes. Bioengineering, 4(4), 83. doi: 10.3390/bioengineering4040083
5. Chorna, V. M. (2016). Nasinnieva produktyvnist soi zalezhno vid tekhnolohichnykh pryiomiv vyroshchuvannia v umovakh Lisostepu Pravoberezhnoho [Soybean seed productivity depending on the technological methods of cultivation in the conditions of the Pravoberezhny Forest Steppe]. Kormy i kormo vyrobnytstvo, 82, 69–77 (in Ukrainian).
6. Didora, V. H., Bondar, O. Ye. & Vlasiuk, M. V. (2019). Produktyvnist soi zalezhno vid biolohichnykh preparativ ta mineralnykh dobryv u Polissi Ukrainy. [Soybean productivity depending on biological preparations and mineral fertilizers in Polesie of Ukraine]. Naukovi horyzonty. 1(74). 33–39 (in Ukrainian) doi: 10.332491/2663-2144-2019-74-1-33-39
7. Didur, I. M. (2023). Vplyv obrobky nasinnia ta pozakorenevykh pidzhyvlen na formuvannia produktyvnosti roslyn soi v umovakh pravoberezhnoho Lisostepu Ukrainy [The influence of seed treatment and extra-root nutrition on the formation of the productivity of soybean plants in the conditions of the Right-Bank Forest Steppe of Ukraine]. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Seriia: «Ahronomiia i biolohiia», 1(51), 37–43 (in Ukrainian). doi: 10.32782/agrobio.2023.1.5
8. Dudkina, A. P. & Bondareva, O. B. (2019). Efektyvnist vnesennia mineralnykh dobryv za vyroshchuvannia soi v umovakh pivdenno-skhidnoho Stepu Ukrainy [Efficiency of fertilization when soybean growing under conditions of the South-Eastern Steppe of Ukraine]. Myronivskyi visnyk, 8, 133–143 (in Ukrainian). doi: 10.31073/mvis201908-11
9. Fedoruk, I.V., Kolodii, V.A. & Khmelianchyshyn, Yu.V. (2022). Vplyv elementiv zhyvlennia na produktyvnist soi [Influence of nutrients on productivity of soybeans]. Tavriiskyi naukovyi visnyk, 119, 221–228 (in Ukrainian). doi: 10.32851/2226-0099.2022.128.30
10. Gonzalez, D., Novillo, J., Rico, M.I. & Alvarez, J.M. (2008). Leaching and efficiency of six organic zinc fertilizers applied to navy bean cropgrown in a weakly acidic soil of Spain. J. Agric. Food Chem, 56(9), 3214–3221.
11. Hadzovskyi, H.L., Novytska, N.V. & Martynov, O.M. (2020). Urozhai i yakist zerna soi pid vplyvom inokuliatsii ta pozakorenevoho pidzhyvlennia [Yield and quality of soybeans grain under influence of inoculation and foliar top dressing]. Tavriiskyi naukovyi visnyk, 111, 44–48 (in Ukrainian). doi: 10.32851/2226-0099.2020.111.5
12. Hlupak, Z. I. (2013). Urozhainist i yakist soi sortiv rannostyhloi hrupy v umovakh pivnichno-skhidnoi chastyny Lisostepu Ukrainy [Yield and quality of soybean varieties of early-maturing group in the conditions of north-eastern forest-steppe of ukraine]. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Seriia : «Ahronomiia i biolohiia», 11(26), 100–103 (in Ukrainian).
13. Ivanyuk, S. V. & Glyavyn, A. V. (2012) Vykorystannya koeficiyenta povtoryuvanosti dlya xarakterystyky kilkisnyx oznak ta indeksiv genotypiv kvasoli zvychajnoyi [Use of the repeatability factor to characterize the quantitative characteristics and genotype indices of common bean.]. Kormu i kormovurobnuchtvo – Feed and fodder production, 73, 97–101 (in Ukrainian).
14. Kalenska, S. M., Novytska, N.V. & Strykhar, A.Ie. (2009). Stan ta perspektyvy rozshyrennia vyrobnytstva soi [State and prospects of expansion of soybean production]. Naukovyi visnyk Natsionalnoho universytetu bioresursiv i pryrodokorystuvannia Ukrainy. Seriia «Ahronomiia», 141, 133–136 (in Ukrainian).
15. Laslo, O. O. & Melnychuk, A. V. (2021). Efektyvnist zastosuvannia rehuliatora Vympel-2 ta kompleksnoho mikrodobryva u posivakh soi [The effectiveness of using vympel-2 growth regulator and complexmicro-fertilizer on soybean sown areas]. Visnyk PDAA, 4, 24–29 (in Ukrainian). doi: 10.31210/visnyk2021.04.02
16. Lohinova, I.V. & Biliera, N.M. (2014). Efektyvnist riznykh form i sposobiv vnesennia mikroelementiv u tekhnolohiiakh vyroshchuvannia silskohospodarskykh kultur. Naukovyi visnyk Natsionalnoho universytetu bioresursiv i pryrodokorystuvannia Ukrainy. Seriia : Ahronomiia, 195(1). 71–78 (in Ukrainian).
17. Mazur, O.V. (2019). Otsinka sortozrazkiv soi za kompleksom tsinnykh hospodarskykh oznak [Evaluation of soybean varieties for a complex of valuable economice characteristics]. Silske hospodarstvo ta lisivnytstvo, 12, 98–115. (in Ukrainian).
18. Melnyk, A., Romanko, Y., Dudka, A., Chervona, V., Brunyov, M. & Sorokolit, E. (2022). Ecological elasticity of soy varieties’ performance according to climatic factors in Ukraine. AgroLife Scientific Journal, 11(2), 91–99. doi: 10.17930/AGL2022212
19. Milenko, O. H. & Solomon, Yu. V. (2022). Efektyvnist zastosuvannia mikrodobryv dlia obroky posivnoho materialu soi. [Effectiveness of microfertilizer application for treating soybean seeding material]. Tavriiskyi naukovyi visnyk. 126. 85–91 (in Ukrainian). doi: 10.32851/2226-0099.2022.126.12
20. Pan, Z., Zhang, R. & Zicari, S. (2019). Integrated Processing Technologies for Food and Agricultural By-Products. Academic Press, 73–104.
21. Petrychenko V. F., Lykhochvor V. V. (2014). Roslynnytstvo. Tekhnolohii vyroshchuvannia silskohospodarskykh kultur : navchalnyi posibnyk. 4-te vyd., vypr. i dop. Lviv : Ukrainski tekhnolohii, 1040 (in Ukrainian).
22. Rizzo, G. & Baroni, L. (2018). Soy, soy foods and their role in vegetarian diets. Nutrients, 10 (1), 43 doi: 10.3390/nu10010043
23. Rybalchenko, A. M. (2022). Osoblyvosti formuvannia sortovykh resursiv ta urozhainosti soi v Ukraini [The peculiarities of soya variety resources and yield formation in ukraine]. Visnyk PDAA, 3, 18–25 (in Ukrainian). doi: 10.31210/visnyk2022.03.02
24. Shams-White,, M.M., Chung M., Fu, Z., Insogna, K.L., Karlsen, M.C., LeBoff, M.S., Shapses, S.A., Sackey, J., Shi, J.,. Wallace, T.C. & Weaver, C.M. (2018). Animal versus plant protein and adult bone health: a systematic review and meta-analysis from the National Osteoporosis Foundation. PLoS One, 13(2), 1–24. doi: 10.1371/journal.pone.0192459
25. Shovkova, O.V., Shevnikov, M.Ya., & Milenko, O.H. (2020). Osoblyvosti formuvannia nasinnievoi produktyvnosti roslynamy soi zalezhno vid elementiv tekhnolohii vyroshchuvannia. Naukovyi Visnyk Natsionalnoho Universytetu Bioresursiv i Pryrodokorystuvannia Ukrainy, 2(84) (in Ukrainian). doi: 10.31548/dopovidi2020.02.015
26. Topchii, O. V., Prysiazhniuk, L. M., Ivanytska, A. P., Shcherbynina, N. P., Kiienko, Z. B. 2020. Vplyv faktoriv vyroshchuvannia na pokaznyky produktyvnosti soi [Glycine max (L.) Merrill] [The influence of growing factors on the productivity indicators of soybean [Glycine max (L.) Merrill]] Vyvchennia ta okhorona sortiv roslyn , 16 (1), 78–89 (in Ukrainian). doi: 10.21498/2518-1017.16.1.2020.201269
27. Tsytsiura, T.V., Temchenko, I.V., & Barvinchenko, S.V. (2021). Otsinka plastychnosti ta stabilnostipokaznykiv yakosti nasinnia sortiv soi riznoho ekoloho-heohrafichnoho pokhodzhennia. Kormy i Kormovyrobnytstvo, 92, 104–115 (in Ukrainian). doi: 10.31073/kormovyrobnytstvo202192-10
28. Vishnivskyi, P. S. & Furman, O. V. (2020). Produktyvnist soi zalezhno vid elementiv tekhnolohii vyroshchuvannia v umovakh Pravoberezhnoho Lisostepu Ukrainy. [Soybean productivity depending on elements of growing technology in the right-bank forest-steppe]. Roslynnytstvo ta gruntoznavstvo. 11(1), 13–22 (in Ukrainian). doi: 10.31548/agr2020.01.005
29. Vozhehova, R.A., Borovyk, V.O., Marchenko, T.Iu. & Rubtsov, D.K. (2020). Vplyv hustoty roslyn i doz dobryv na fotosyntetychnu diialnist i urozhainist soi serednostyhloho sortu Sviatohor v umovakh zroshennia [The influence of plant density and doses of fertilizers on photosynthetic activity and yield of soybean of middle-ripening variety Sviatohor in conditions of irrigation]. Visnyk ahrarnoi nauky, Vyp. 4, 62–68 (in Ukrainian). doi: 10.31073/agrovisnyk202004-09
30. Vozhehova, R.A., Lavrynenko, Yu.O., Marchenko, T.Iu., Borovyk, V.O. & Klubuk, V.V. (2019). Minlyvist oznaky «masa nasinnia iz roslyny» u hibrydiv soi riznykh hrup styhlosti [Variability of the ‘weight of seeds from a plant’ trait in the soybeans hybrids of the different groups of ripeness]. Faktory eksperymentalnoi evoliutsii orhanizmiv. Tom 24, 53–58 (in Ukrainian). doi: 10.7124/FEEO.v24.1078
31. Yeremko, L. S., Shvets, A. Yu., Kobylynskyi, I. V., & Saienko, V. O. (2021). Optymizatsiia pozhyvnoho rezhymu – faktor pidvyshchennia produktyvnosti posiviv chyny posivnoi (Lathirus sativus L.). Visnyk Poltavskoi Derzhavnoi Ahrarnoi Akademii, 1, 149–155 (in Ukrainian). doi: 10.31210/visnyk2021.01.18
32. Zabarna, T.A., & Pelekh, L.V. (2020). Produktyvnist sortiv soi zalezhno vid vplyvu gruntovo-klimatychnykh umov Pravoberezhnoho Lisostepu Ukrainy. Slovak International Scientific Journal, 39, 6–11 (in Ukrainian).
33. Zhuikov, O.H., Ivaniv, M.O., Marchenko, T.Iu. & Vozniak, V.V. (2020). Suchasne vyrobnytstvo soi yak element rozviazannia problemy kharchovoho bilka: svitovi trendy ta vitchyzniani realii [Modern soy production as an element of solving the problem of food protein: global trends and domestic realities]. Tavriiskyi naukovyi visnyk, № 116, 1, 54–63 (in Ukrainian). doi: 10.32851/2226-0099.2020.116.1.7
Опубліковано
2023-09-13
Як цитувати
Дудка, А. А., & Мельник, А. В. (2023). СОРТОВІ ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ПРОДУКТИВНОСТІ СОЇ ЗАЛЕЖНО ВІД НОРМ ДОБРИВ ТА ПОЗАКОРЕНЕВОГО ПІДЖИВЛЕННЯ В УМОВАХ ЛІВОБЕРЕЖНОГО ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Агрономія і біологія, 52(2), 28-37. https://doi.org/10.32782/agrobio.2023.2.4