СТВОРЕННЯ СЕЛЕКЦІЙНОГО МАТЕРІАЛУ КАРТОПЛІ, СТІЙКОГО ДО ХВОРОБ, ІЗ КОМПЛЕКСОМ ОСНОВНИХ ГОСПОДАРСЬКО‑ЦІННИХ ОЗНАК

Ключові слова: сорти картоплі, гібриди, господарсько-цінні ознаки, стійкість до хвороб, альтернаріоз, фітофтороз, вірусні хвороби, кільцева гниль

Анотація

Проведено аналіз сортів та гібридів картоплі Інституту картоплярства НААН за період 2012–2022 рр. Ці сорти та гібриди поєднують комплекс основних господарсько-цінних ознак із стійкістю до грибних, вірусних хвороб і кільцевої гнилизни. Висвітлюються результати досліджень за проявом у гібридного потомства основних господарсько-цінних ознак: урожайності, крохмалистості, сирого протеїну, придатності до переробки в поєднанні зі стійкістю до грибних, вірусних хвороб та кільцевої гнилі. У результаті використання сортів та гібридів міжвидового походження – носіїв джерел стійкості, в Інституті картоплярства створено нові сорти картоплі різних груп стиглості, в яких стійкість до грибних, вірусних хвороб та кільцевої гнилі поєднується з високими показниками господарсько-цінних ознак. Мета досліджень – створити селекційний матеріал та нові сорти картоплі різних груп стиглості столового призначення, що поєднують стійкість до хвороб з комплексом господарсько-цінних ознак. В наших дослідженнях було використано сорти української і зарубіжної селекції, а також гібриди з міжвидовим походженням та застосовано: лабораторні, польові, випробування селекційного матеріалу на інвазійному фоні і методи статистичної обробки даних. У результаті цілеспрямованої селекційної роботи створено селекційний матеріал з високою стійкістю до фітофторозу, альтернаріозу, вірусних хвороб та кільцевої гнилі – вісім гібридів та виділено сім гібридів, які поєднують комплекс основних господарсько-цінних ознак із стійкістю до збудників даних хвороб. Гібриди, які поєднують комплекс основних господарсько-цінних ознак із стійкістю до хвороб, рекомендовано до використання в селекційному процесі зі створення нових сортів картоплі з груповою стійкістю до хвороб. Створено два сорти картоплі – Меланія і Марфуша, які передано до Державного випробування. В процесі роботи виділено сім гібридів, які поєднують комплекс господарсько-цінних ознак із стійкістю до хвороб, два з них у 2020 році, під назвами Меланія і Марфуша, були передані, як нові сорти картоплі до Державного сортовипробування. Вказані сорти характеризуються комплексом господарсько-цінних ознак. Сорт Меланія має високу товарність і підвищений вміст крохмалю. Сорт Марфуша – добрі смакові якості, привабливий зовнішній вигляд, володіє доброю посухостійкістю та лежкоздатністю.

Посилання

1. Abbas, M.F., Naz, F. & G. Irshad, G. (2013). Important fungal diseases of potato and their management – a brief review. Mycopath, 11(1), 45–50.
2. Bondarchuk, A. & Koltunov, V. (2019). Kartopliarstvo: Metodolohiia doslidzhennia [Potato growing: Methodology of the research case]. LLC "CREATIONS", Vinnytsia, 652 (in Ukrainian).
3. Bondarchuk, А. & Oliynyk, Т. (2020). Vyroshchuvannia kartopli [Potato growing]. LLC "TVORY", Vinnytsia, 624 (in Ukrainian) .
4. Cattell, R. (1966). The screen test for the number of factors. Multivariate Behavioral Research, 1, 245–76.
5. Chen H. (2018). The spatial patterns in long-term temporal trends of three major crops’ yields in Japan. Plant Production Science, 21(3), 177–185. doi: 10.1080/1343943 X.2018.1459752.
6. Chen, S., Borza, T. , Byun, B., Coffin, R., Coffin, J., Peters, R. & Wang-Pruski, G. (2017). DNA Markersfor Selection of Late Bligh Resistant Potato Breeding Lines. American Journal of Plant Sciences, 8(6), 1197–1209. doi: 10.4236/ajps.2017.86079
7. Core Team R (2017). A language and environment for statistical computing R Foundation for Statistical Computing, Vienna, Austria. Access mode: https://www.R-project.org/.
8. Devaux, А., J.-P. Goffart, P. Kromann, P., Andrade-Piedra, J., Polar, V., & Hareau, G.G. (2021). The Potato of the Future: Opportunities and Challenges in SustainableAgri-foodSystems. Potato Research, 64, 681–720.
9. Eshonkulov, B., Ergashev, I. & Normurodov, D. (2015). The effective method of potato cultivation. Afr. J. Plant Sci., 9(3), 193–195. doi: 10.5897/AJPS2015.1284
10. Fiers, M., Edel-Hermann, V., Chatot, K., Hingrat, C.I., Alabouvette, C. & Steinbeg, C. (2012). Potato soilborne diseases. A review. Agronomy for Sustainable Development, Springer Verlag. EDP Sciences: INRA, 32, 1, 93–132.
11. Gadzalo, Y. M. (2014). Stan i perspektyvy rozvytku kartopliarstva v Ukraini [The state and prospects for the development of potato growing in Ukraine]. Kartoplianytstvo Ukrainy, 3–4(36–37), 2–8 (in Ukrainian).
12. Zaviryuha, P., Kokhanets, O. & Kosylovych, G. (2013). Stiiki do khvorob sorty yak osnova ekolohichnoho kartopliarstva [Disease-resistant varieties as the basis of ecological potato farming]. Biuleten Lvivskoho natsionalnoho universytetu: Ahronomiia, 17(2), 208–215 (in Ukrainian).
13. Hammond, M. & Kolasa, J. (2014). Spatial variation as a tool for inferring temporal variation and diagnosing types of mechanisms in ecosystems. PloS one, 9(2). doi: 10.1007/s12571-021-01141-3
14. Kaiser, H. F. (1974). An Index of Factorial Simplicity. Psychometrika, 39(1), 31–36.
15. Kononuchenko, V. & Molotskyi, M, (2002). Kartoplia [Potato]. Bila Tserkva, 1, 536 (in Ukrainian)
16. Kumar, S., Lal, R. & Lloyd, C. (2012). Assessing spatial variability in soil characteristics with geographically weighted principal components analysis. Computational Geosciences, 6(3), 827–835. doi: 10.1007/s10596-012-9290-6.
17. Lauzon, J.D., Fallow, D.J., O’Halloran, I.P., Gregory, S.D.L. & Bertoldi, P. (2005). Assessing the temporal stability of spatial patterns in crop yields using combine yield monitor data /(Canadian journal of soil science), 85(3), 439–451. doi: doi.org/10.4141/S04-067.
18. Legendre, P. & Gallagher, E. (2001). Ecological Meaningful Transformations for Ordination of Species Data. Oecologia, 129, 271–280.
19. Li, Y. & Huang, M. (2008). Pasture yield and soil water depletion of continuous growing alfalfa in the Loess Plateau of China. Agr. Ecosyst. Environ, 124(1–2), 24–32. doi: 10.1016/j.agee.2007.08.007.
20. Lobell, D. B. & Schlenker, W., Costa-Roberts J. (2011). Climate trends and global crop production since 1980. Science, 333, 616–620.
21. Manolov, I., Neshev, N. & Chalova, V. (2016). Pokaznyky yakosti bulb sortiv kartopli zalezhano vid normy i dzherela kaliinykh dobryv [Tuber Quality Parameters of Potato Varieties Depend on Potassium Fertilizer Rate and Source]. Silske hospodarstvo ta metodyka silskohospodarskoi nauky, 10, 63–66 (in Ukrainian)
22. Metodychni rekomendatsii do provedennia doslidzhen z kartopleiu [Methodical recommendations for conducting research with potatoes] (2002). Nemishaeve, Intas., 182.
23. Myalkovskyi, R. (2018). Dynamika nakopychennia biomasy roslyn kartopli v umovakh Pravoberezhnoho Lisostepu Ukrainy [Dynamics of biomass accumulation of potato plants in the conditions of the Right Bank Forest-Steppe of Ukraine]. Tavriiskyi naukovyi visnyk, 10267–10273. (in Ukrainian)
24. Pandey, S., Singh, S., Chakrabarti, S. & Manivel, P. (2005). New potato hybrids. Central Potato Research Institute. Shimla, 3–44.
25. Polozhenets, V., Chernilevskyi, M. & Nemerytska, L. (2008). Ahroekolohichni osnovy vyroshchuvannia kartopli [Agro-ecological basics of growing potatoes: teaching. manual for students higher education agrarian closing]. Navch. posibnyk dlia studentiv vyshchykh navchalnykh zakladiv ahrar. M-vo ahrar. politykiv Ukrainy. Svit, Kyiv, 196 (in Ukrainian).
26. Trybel, S.O. & Bondarchuk, A.A. (2013). Metodyka otsinky sortiv kartopli na stiikist do osnovnykh shkidnykiv i zbudnykiv khvorob [Methodology for evaluating potato varieties for resistance against major pests and pathogens]. Ahrarni nauky, Kyiv, 264 (in Ukrainian).
27. Vloh, V., Dudar, I. & Lytvyn, O. (2013). Formuvannia vrozhainosti bulb kartopli v zalezhnosti vid sortovykh osoblyvostei [Formation of yield of potato tubers depending on varietal characteristics]. Biuleten Lvivskoho natsionalnoho universytetu: Ahronomiia, 17, 2, 8–11 (in Ukrainian).
28. Vorobyova, N. (2013). Rol i znachennia sortu u formuvanni rannostyhloho vrozhaiu kartopli v Pravoberezhnomu Lisostepu Ukrainy [The role and importance of the variety in the formation of the early-ripening potato crop in the Right Bank Forest Steppe of Ukraine]. Novitni ahrotekhnolohii, 1, 97–104 (in Ukrainian).
29. Wadas, W. & Dziugieł, T. (2015). Effect of complex fertilizers used in early crop potato culture on loamy sand soil. Journal of Central European Agriculture, 16(1), 7–11.
30. Yuen, J. (2021). Pathogens which threaten food security: Phyto phthorainfestans, the potato late blight pathogen. Food Security, 13, 247–253.
31. Zaviryuha, P. V., Nezhiviy, Z. & Konovalyuk, M. (2019). Rezultaty stvorennia stiikykh do fitoftorozu form kartopli z inshymy tsinnymy hospodarskymy vlastyvostiamy [The results of creating late blight-resistant forms of potatoes with other valuable economic properties]. Biuleten Lvivskoho natsionalnoho universytetu: Ahronomiia, 23, 137–142 (in Ukrainian). doi: 10.31734/agronomy 2019.01.137
32. Zaviryukha, P., Konovalyuk, M. & Kosylovych, G. (2012). Teoretychni ta praktychni aspekty selektsii kartopli v Zakhidnomu rehioni Ukrainy [Theoretical and practical aspects of potato breeding in the Western region of Ukraine]. Henetychni resursy ta selektsiia roslyn. Kharkivskyi natsionalnyi universytet im. V.V. Dokuchaieva, Kharkiv, 139–143 (in Ukrainian).
33. Zymaroeva, A. A. (2018). Osoblyvosti prostorovo-chasovoi dynamiky vrozhainosti zernovykh i zernobobovykh kultur u Poliskii ta Lisostepovii zonakh Ukrainy [Peculiarities of the spatio-temporal yield trend of grain and leguminous crops in the Polisky and Forest-Steppe zones of Ukraine]. Visnyk Poltavskoi derzhavnoi ahrarnoi akademii, 3, 66–73 (in Ukrainian).
Опубліковано
2023-12-27
Як цитувати
Тактаєв, Б. А., Фурдига, М. М., Олійник, Т. М., Подберезко, І. М., Подгаєцький, А. А., & Чередниченко, Л. М. (2023). СТВОРЕННЯ СЕЛЕКЦІЙНОГО МАТЕРІАЛУ КАРТОПЛІ, СТІЙКОГО ДО ХВОРОБ, ІЗ КОМПЛЕКСОМ ОСНОВНИХ ГОСПОДАРСЬКО‑ЦІННИХ ОЗНАК. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Агрономія і біологія, 53(3), 91-98. https://doi.org/10.32782/agrobio.2023.3.13