ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ ГЕНОТИПОВИХ ЧИННИКІВ НА ЯКІСНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ МОЛОКА

Ключові слова: молоко, вміст жиру, вміст білка, лінія, плідник

Анотація

Покращення якісної характеристики молочної сировини є важливою складовою підвищення рентабельності молочної галузі. З цією метою науковці рекомендують ряд селекційних заходів, спрямованих на підвищення вмісту жиру та білка в молоці. Серед основних напрямків покращення молочного стада – використання плідників оцінених за якістю потомства, що мають високу племінну цінність. Особливо важливим це питання постає з збільшенням використання плідників імпортної селекції та скорочення використання вітчизняних плідників. Для виконання поставленої мети, були проведені дослідження в державному племінному заводі ДП «Дослідне господарство Інституту сільського господарства Північного Сходу Національної академії аграрних наук України», Сумського району на тваринах української чорно-рябої молочної породи. Об’єктом дослідження були зразки молока від групи корів вище названих порід. Якісні показники молока досліджували за загальноприйнятими методиками. Якісні показники – вміст жиру, білка, сухої речовини, сухого знежиреного молочного залишку, визначали методом ультразвукової діагностики на аналізаторі якості молока “Екомілк” тип Milkana KAM 98-2A. Походження тварин за батьком та лінійну належність визначали за даними первинного зоотехнічного обліку за допомогою програми СУМС «ОРСЕК». За отриманими результатами, встановлено, що між тваринами різних генеалогічних ліній існує статистично значуща різниця за вмістом основних складових молока. За вмістом жиру в молоці з статистично значущою різницею переважають тварини лінії Чіфа 1427381. Тоді як за вмістом білка переважають корови лінії Старбака 352790. За середнім вмістом сухої речовини в молоці переважали корови лінії Чіфа 1427381, при цьому тварини лінії Старбака 352790 мають найбільший середній вміст сухого знежиреного молочного залишку. Більш істотна різниця встановлена між тваринами різного походження за батьком. Найбільшим вмістом жиру в молоці відрізнялися дочки плідників Бугатті 538441328 лінії Чіфа 1427381 та Левіц 356447182 лінії Елевейшна 1491007. Найменшим середнім вмістом жиру в молоці відрізнялися дочки плідника Фаун 356552537 лінії Елевейшна 1491007. Більшим вмістом білка відрізняються корови які походять від плідників Шейк 580694289 лінії Старбака 352790 мали середній вміст білка вище за 3,00 %. Матіс 103439288 лінії Чіфа 1427381 та Детектів 349159846 лінії Старбака 352790. Найменшим вмістом білка в молоці відрізнялися дочки плідника Фаун 356552537 лінії Елевейшна 1491007. Отримані нами результати свідчать про можливість покращення якісних ознак молочної продуктивності шляхом селекційної роботи.

Посилання

1. Cherniavska, T. O. (2023). Doslidzhennia vplyvu faktoriv na vmist somatychnykh klityn u molotsi [Study of the influence of factors on the content of somatic cells in milk]. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Seriia: Tvarynnytstvo, issue (4), pp. 72-76. (in Ukrainian)
2. Cherniavska, T. O., Samokhina, Ye. A. (2023). Doslidzhennia vplyvu yakisnykh kharakterystyk moloka na yoho syroprydatnist [Study of the influence of the quality characteristics of milk on its cure applicability]. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Seriia: Tvarynnytstvo, issue (2), pp. 63-66. (in Ukrainian)
3. Cherniavska, T. O., & Samokhina, Ye. A. (2023). Porivniannia yakisnykh pokaznykiv moloka koriv vitchyznianykh pored [Comparison of quality indicators of milk of cows of domestic breeds]. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Seriia: Tvarynnytstvo, issue (4), pp. 55-58. (in Ukrainian)
4. Cherniavska, T. O. (2022). Osoblyvosti formuvannia yakisnykh pokaznykiv moloka koriv ukrainskoi buroi molochnoi porody [Features of the formation of quality indicators of milk of ukrainian brown dairy cows]. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Seriia: Tvarynnytstvo, issue (2), pp. 74-77. (in Ukrainian)
5. Cherniavska, T. O. (2022). Porivniannia yakisnykh pokaznykiv moloka koriv ukrainskoi buroi molochnoi ta symentalskoi pored [Comparison of milk quality indicators of ukrainian brown dairy and simmental cows]. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Seriia: Tvarynnytstvo, issue (1), pp. 92-95. (in Ukrainian)
6. Cherniavska, T. O. (2022). Doslidzhennia yakisnoho skladu moloka koriv symentalskoi porody [Study of the quality composition of milk of simmental cows]. Rozvedennia i henetyka tvaryn, issue 63, pp. 142-147. (in Ukrainian)
7. Boiko, Yu. M. Produktyvni yakosti khudoby lebedynskoi porody na suchasnomu etapi selektsii [Productive qualities of livestock of the Swan breed at the modern stage of selection]. Visnyk Sumskoho NAU. Seriia: «Tvarynnytstvo». Sumy, 2014. issue 2/1 (24). S. 79–84. (in Ukrainian)
8. Ladyka, V. I., Skliarenko, Yu. I., Pavlenko, Yu. M., Malikova, A. I. Porivnialna otsinka molochnoi produktyvnosti koriv ukrainskoi buroi molochnoi porody riznykh henotypiv za β–kazeinom [Comparative assessment of milk productivity of Ukrainian brown dairy cows of different genotypes according to β-casein]., 2020. issue 3(42). pp. 3–7. (in Ukrainian)
9. Ladyka, V. I., Pavlenko, Yu. M. Skliarenko, Yu. I. Analiz molochnoi produktyvnosti koriv ukrainskoi buroi molochnoi porody riznykh henotypiv za kapa–kazeinom [Analysis of milk productivity of cows of the Ukrainian brown dairy breed of different genotypes according to kappa-casein]. Tekhnolohiia vyrobnytstva i pererobky produktsii tvarynnytstva. Bila Tserkva, 2021. issue 1. pp. 74–81. (in Ukrainian)
10. Ladyka V. I., Pavlenko Yu. M., Skliarenko Yu. I. Ladyka L. M., Levchenko I. V. Vplyv henotypu za beta–kazeinom na yakisni pokaznyky moloka u khudoby burykh pored [The influence of the beta-casein genotype on the quality indicators of milk in brown cattle]. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu Seriia "Tvarynnytstvo". Sumy, 2021. issue. 4 (47). pp. 7–12. (in Ukrainian)
11. Ladyka, V. I., Pavlenko, Yu. M., Drevytska, T. I., Dosenko, V. Ye., Skliarenko, Yu. I, Bartienieva, L. S. Doslidzhennia polimorfizmu henu beta–kazeinu ta yoho zviazok z skladom moloka u koriv symentalskoi pored [Study of beta-casein gene polymorphism and its relationship with milk composition in Simmental cows]. Rozvedennia i henetyka tvaryn. Kyiv, 2021. issue. 62. pp. 106–114. (in Ukrainian)
12. Ladyka, V. I., Pavlenko, Yu. M., Skliarenko, Yu. I. Analiz molochnoi produktyvnosti koriv ukrainskoi buroi molochnoi porody riznykh henotypiv za kapa–kazeinom [Analysis of milk productivity of cows of the Ukrainian brown dairy breed of different genotypes according to kappa-casein]. Tekhnolohiia vyrobnytstva i pererobky produktsii tvarynnytstva. Bila Tserkva, 2021. № 1. pp. 74–81. (in Ukrainian)
13. Ladyka, V. I., Pavlenko, Yu. M., Skliarenko, Yu. I. Osoblyvosti formuvannia hospodarsko–korysnykh oznak u koriv sumskoho vnutrishnoporodnoho typu ukrainskoi chorno–riaboi molochnoi porody riznykh henotypiv za beta–kazeinom [Peculiarities of the formation of economic and useful traits in cows of the Sumy inbred type of the Ukrainian black-spotted dairy breed of different genotypes according to beta-casein]. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu Seriia "Tvarynnytstvo", 2022. issue 2 (49). pp. 20–22. (in Ukrainian)
14. Ladyka, V. I., Skliarenko, Yu. I., Pavlenko, Yu. M., Formuvannia hospodarsko–korysnykh oznak u koriv ukrainskoi buroi molochnoi porody riznykh henotypiv za kapa–kazeinom [The formation of economic and useful traits in cows of the Ukrainian brown dairy breed of different genotypes according to kappa-casein]. Rozvedennia i henetyka tvaryn, 2022. issue 63. pp. 161–168. (in Ukrainian)
15. Ladyk,a, V. I., Pavlenko, Yu. M., Skliarenko, Yu. I., Drevytska, T. I., Dosenko, V. Ye. Formuvannia hospodarsko–korysnykh oznak u koriv ukrainskoi chorno–riaboi molochnoi porody riznykh henotypiv za kapa–kazeinom [The formation of economic and useful traits in cows of the Ukrainian black-spotted dairy breed of different genotypes according to kappa-casein]. Tekhnolohiia vyrobnytstva i pererobky produktsii tvarynnytstva. Bila Tserkva, 2022. № 1. pp. 83–89. (in Ukrainian)
16. Ladyka V., Pavlenko Yu., Skliarenko Yu. Features of herd formation based on beta– and kappa–casein of different dairy cattle breeds. «Animal Husbandry Products Production and Processing», 2022. issue 2. рр. 13–18.
17. Ladyka V. I., Nazarenko Y. Pavlenko Y. M. Opara V. O. Research of organoleptic parameters of dutch cheese, prodused frommilk of cows of different breeds. EUREKA: Life Sciences. 2019. issue 1. рp. 52–58
18. Ladyka, V. I., Skliarenko, Yu. I., Pavlenko, Yu. M., Malikova, A. I. Vplyv henotypovykh chynnykiv na oznaky molochnoi produktyvnosti koriv ukrainskykh molochnykh pored [The influence of genotypic factors on the signs of milk productivity of cows of Ukrainian dairy breeds]. Zbirnyk naukovykh prats «Tekhnolohiia vyrobnytstva i pererobky produktsii tvarynnytstva », 2023. issue 2. pp. 22–30. (in Ukrainian)
19. Ladyka, V., Bolgova, N., Synenko, T., Skliarenko, Y., & Vechorka, V. (2023). Determining the influence of raw milk protein composition on the yield of cheese and its nutrient content. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6(11) (126), 33–41.
20. Skliarenko, Yu. I., Cherniavska, T. O., Bondarchuk, L. V. Doslidzhennia yakisnoho skladu moloka koriv ukrainskoi buroi molochnoi porody [Study of the qualitative composition of milk of cows of the Ukrainian brown dairy breed]. Rozvedennia i henetyky tvaryn. Kyiv, 2017. issue. 53. pp. 185-190. (in Ukrainian)
Опубліковано
2024-03-12
Як цитувати
Самохіна, Є. А. (2024). ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ ГЕНОТИПОВИХ ЧИННИКІВ НА ЯКІСНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ МОЛОКА. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Тваринництво, (1), 100-104. https://doi.org/10.32782/bsnau.lvst.2024.1.12

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають