ЕКОЛОГО-ГЕНЕТИЧНІ ПАРАМЕТРИ ЖИВОЇ МАСИ М'ЯСО-ЯЄЧНИХ КУРЕЙ РІЗНОГО ГЕНЕТИЧНОГО ПОХОДЖЕННЯ
Анотація
У статті наведено результати досліджень з оцінки полігенно зумовленої кількісної ознаки «жива маса» під впливом взаємодії «генотип × середовище» на широкому генетичному матеріалі курей різних генотипів, отриманих у ході досліду з вивчення ефективності схрещування півнів імпортних м'ясних кросів з м'ясо-яєчними самками вітчизняної селекції. За пластичністю курей можна розділити на групи з високою (величина bi у межах 0,85-0,99) та низькою пластичністю (величина bi у межах 1,03-1,06). До першої групи відносяться м'ясо-яєчні кури обох досліджених генерацій вихідної родинної форми та «росівські» груп «К-2» і «К-22». До другої – «кобівська» птиця першого і другого поколінь, групи «К-32» та «К-5». З цього виходить, що птиця першої групи у меншій мірі відреа- гувала на зміну умов оточуючого середовища при вирощуванні, ніж другої. М'ясо-яєчні кури локальної субпопуляції «К» характеризувалися високою пластичністю на протязі двох суміжних поколінь (bi=0,85-0,97), що свідчить про більшу адаптованість місцевої птиці до умов кліткового вирощування. Серед нащадків другого покоління птиця груп «К-11» і «К-22», одержана за розведення «у собі», була більш пластичною за живою масою у порівнянні з групами «К-51» і «К-32», отриманими за зворотного схрещування. Кури синтетичної популяції «К-5» характеризувалися низькою пластичністю за живою масою (bi=1,06), що свідчить про високу їх відповідь на зміну умов середовища та вплив діючих факторів, які мали місце при вирощуванні. М'ясо-яєчні кури F10 вихідної материнської форми були більш стабільними за живою масою порівняно з нащадками F1. Найменш стабільними за живою масою виявилися «кобівські» кури F1 групи «К-1». Серед нащадків другого покоління вищі значення стабільності характерні для курей груп «К-22» і «К-51» (S2 i=3462,49-3556,33) у порівнянні з групами «К-11» та «К-32» (S2 i=4183,51-4620,95). Тобто, останні виявилися менше стабільними за живою масою за однакових умов вирощування. Низькою стабільністю за живою масою вирізнялися м'ясо-яєчні кури синтетичної популяції «К-5» (S2 i=22148,04). Серед птиці з високою пластичністю і низькою стабільністю, як бажаним поєднанням цих параметрів, можна виділити групи «К-51» та «К-32», отриманих за зворотного схрещування та «кобівських» F2 групи «К-11», у яких відносно високі показники пластичності (bi=1,03-1,06) поєднуються з низькою стабільністю (S2 i=3556,33-4620,95).
Посилання
2. Acman, M., Romero, L. (2022). Pathway activation analysis of liver gene expression data from chickens under heat stress reveals short- and long-term metabolic effects. Proceedings of the 26th World’s Poultry Congress, p. 45.
3. Chegini, S., Nourmohammadi, R., Afzali, N. (2018). Effect of group size on the production parameters of breeding ostriches (Struthio camelus) in a grazing environment. Proceedings of the VI Mediterranean Poultry Summit, p. 45.
4. Chodova, D., Tumova, E., Machander, V. (2019). Effect of diet protein level on carcass value and meat quality in fast-,medium- and slow-growing chickens. Proceedings of the 22nd European Symposium on Poultry Nutrition, p. 286.
5. Chu, T. T. (2019). Genotype by environment interaction in poultry breeding programs. PhD thesis, Aarhus University. DOI: 10.18174/506477.
6. Chu, T. T., Madsen, P., Norberg, E. (2019). Genetic analysis on body weight at different ages in broiler chicken raised in commercial environment'. In 'Genotype by environment interaction in poultry breeding programs' (T. T. Chu, ed.), PhD thesis – Department of Molecular Biology and Genetics. Aarhus University, Denmark.
7. Duangnumsawang, Y., Goodarzi Boroojeni, F., Vahjen, W. (2022). Effect of age, breed, sex and dietary factors on metabolite concentration and immunological traits in the caecum of broilers. Proceedings of the 26th World’s Poultry Congress, p. 52.
8. Eberhart, S. A. (1966). Stability parameters for comparing varieties. Crop. Sci. 6(1), pp. 36-40.
9. Erdem, H., Savas, T. (2021). Genotype–environment interaction in layer chickens in the growing stage: comparison of three genotypes at two different feeding levels with or without red mite (Dermanyssus gallinae) infestation. Arch. Anim. Breed. 64(2), pp. 447-455. DOI: 10.5194/aab-64-447-2021.
10. Franzoni, A., Schiavone, A., Marzoni, M. (2018). Phenotypic characterisation of Italian local chicken populations. Proceedings of the VI Mediterranean Poultry Summit, p. 37.
11. Greene, E., Brugaletta, G., Tabler, T. (2022). Effect of cyclic heat stress on feeding-related hypothalamic neuropeptides of three broiler populations and their ancestor Jungle fowl. Proceedings of the 26th World’s Poultry Congress, p. 46.
12. Huerta, A., Trocino, A., Xiccato, G. (2022). Sustainability of poultry meat production: growth performance and carcass traits of slow-growing genotypes fed low input diets. Proceedings of the 26th World’s Poultry Congress, p. 50.
13. Ibrahim, D. (2019). Dual-purpose production of 10 genetically different breeds & crossbreeds in Ethiopia. Proceedings of the XIth European symposium on Poultry Genetics, pp. 42-45.
14. Mueller, S., Kreuzer, M., Siegrist, M. (2018). Carcass and meat quality of dual-purpose chickens (Lohmann Dual, Belgian Malines, Schweizerhuhn) in comparison to broiler and layer chicken types. Poultry Science. 97, pp. 3325–3336.
15. Nys, Y., Gloux, A., Narcy, A. (2019). Laying hen nutrition: reaching the full potential of the bird. Proceedings of the XVIII European Symposium on the Quality of Eggs and Egg Products and XXIV European Symposium on the Quality of Poultry Meat, p. 61-70.
16. Saeed Babiker Mahmoud, M., Abdalla Abd Elrheem Abdalla, S., Osman Abdalla, H. (2018). Effect of sexing and dietary incorporation of sugar cane molasses on broiler performance and carcass characteristics. Proceedings of the XVth European Poultry Conference, p. 50.
17. Sirri, F., Ferrari, P., Zampiga, M. (2019). Effects of genotype and age on eggshell cuticle coverage in modern hen strains. Proceedings of the XVIII European Symposium on the Quality of Eggs and Egg Products and XXIV European Symposium on the Quality of Poultry Meat, pp. 78-79.
18. Tixier-Boichard, M. (2018). Are there limits to selection in poultry: theoretical, biological, ethical, environmental? Proceedings of the XVth European Poultry Conference, pp. 1-11.
19. Tholance, A., Nyuiadzi, D., Darras, V. M. (2018). Effect of long-term heat stress on production, egg quality and physiological traits in four experimental lines of layers differing in heat tolerance and feed efficiency. Proceedings of the XVth European Poultry Conference, p. 88.
20. Toussaint, S., Klein, S., Brévaul, N. (2019). Effect of chickens breed, lysine depletion and feed form on breast meat quality. Proceedings of the XVIII European Symposium on the Quality of Eggs and Egg Products and XXIV European Symposium on the Quality of Poultry Meat, p. 160.
21. Trocino, A., Bertotto, D., Ferrante, V. (2022). Effect of feeding system, genotype and gender on behaviour and stress in broiler chickens. Proceedings of the 26th World’s Poultry Congress, pp. 479-480.
22. Trott, R., Tyllerová, H., Tyller, M. (2019). Traditional approach to dual purpose chicken breeding. Proceedings of the XIth European symposium on Poultry Genetics, pp. 40-41.
23. Tumova, E., Chodova, D., Machander, V. (2019). The effect of genotype and crude protein on chicken meat nutritional value. Proceedings of the 22nd European Symposium on Poultry Nutrition, p. 298.