КОЕФІЦІЄНТ СПАДУ ІНТЕНСИВНОСТІ РОСТУ ТА ЙОГО ЗВ'ЯЗОК З ВІДГОДІВЕЛЬНИМИ І М’ЯСНИМИ ЯКОСТЯМИ У МОЛОДНЯКУ СВИНЕЙ ВЕЛИКОЇ БІЛОЇ ПОРОДИ УГОРСЬКОГО ПОХОДЖЕННЯ
Анотація
В статті наведено результати досліджень відгодівельних і м’ясних якостей у молодняку свиней великої білої породи угорського походження різної внутріпородної диференціації за коефіцієнтом спаду інтенсивності росту, а також економічну ефективність їх використання в умовах промислового комплексу. Роботу виконано згідно програми наукових досліджень Національної академії аграрних наук України № 30 «Інноваційні технології племінного, промислового та органічного виробництва продукції свинарства». Оцінку молодняку свиней за відгодівельними і м’ясними якостями проводили згідно вимог «Методики оцінки кнурів і свиноматок за якістю потомства в умовах племінних заводів і племінних репродукторів». Для розрахунку коефіцієнта спаду інтенсивності росту молодняку свиней використовували дані живої маси на час народження, у 45-добовому та 3-місячному віці. Результати досліджень свідчать, що молодняк свиней великої білої породи угорського походження характеризується високими показниками середньодобового приросту живої маси, а за віком досягнення живої маси 100 кг, товщиною шпику на рівні 6-7 грудних хребців та довжиною охолодженої туші переважає мінімальні вимоги до класу еліта в середньому на 13,56%. Установлено, що тварини І піддослідної групи переважали ровесників ІІ і ІІІ за середньодобовим приростом живої маси на 1,95 і 5,15%, віком досягнення живої маси 100 кг – 1,79 і 3,25%, товщиною шпику на рівні 6-7 грудних хребців – 1,45 і 6,85%. За довжиною охолодженої туші різниця між тваринами ІІІ, ІІ і І піддослідних груп дорівнює 1,33 і 1,95%, довжиною беконної половини охолодженої півтуші – 0,35 і 1,99%, найбільшою (передньою) шириною беконної половини охолодженої туші – 6,47 і 9,86%, найменшою (задньою) шириною беконної половини охолодженої туші – 1,21 і 8,06%. Кількість достовірних зв’язків між коефіцієнтом спаду інтенсивності росту, відгодівельними і м’ясними якостями молодняку свиней підконтрольної популяції становить 28,57%. Максимальну прибавку додаткової продукції одержано від молодняку свиней І піддослідної групи (ΔK=84,88-96,24 бала). Вона становить +2,28%, а її вартість дорівнює +151,84 грн. / гол. На основі проведених досліджень можна зробити наступний висновок: критерієм відбору високопродуктивних свиноматок і кнурів-плідників за відгодівельними якостями їх потомства є їх відповідність класу еліта, а також тварини з коефіцієнтом спаду інтенсивності росту за період вирощування від народження до 3-місячного віку 84,88-96,24 бала.
Посилання
2. Balatskyi V. M., Vovk V. O., Buslyk T. V., Ilchenko M. O., Oliinychenko Ye. K. (2018b). Henetychnyi ta asotsiatyvnyi analiz odnonukleotydnoho polimorfizmu g. 22 G>C u heni katepsynu F svynei riznykh porid [Henetychnyi ta asotsiatyvnyi analiz odnonukleotidnoho polymorphizmu g. 22 G>C u heni katepsynu F svynei riznykh porid]. Bulletin of the Poltava State Agrarian Academy. Issue 4. pp. 137–141. https://doi.org/10.31210/visnyk2018.04.20 (in Ukrainian).
3. Berezovskyi M. D., Khatko I. V.Metodyky otsinky knuriv i svynomatok za yakistiu potomstva v umovakh pleminnykh zavodiv i pleminnykh reproduktoriv [Methods of evaluation of boars and sows according to the quality of the offspring in the conditions of breeding farms and breeding breeders]. Modern methods of research in pig breeding. Poltava. pp. 32–37. (in Ukrainian).
4. Birta H. O., Burhu Yu. H. (2023). Yakisni pokaznyky miasa svynei riznykh henotypiv [Qualitative indicators of meat of pigs of different genotypes]. Innovative approaches to the use of pigs in the "genotype x environment" system: materials of the All-Ukrainian. science and practice conf. scientific-pedagogical workers and young scientists (Odesa, October 26-27, 2023) / Odesk. state agrarian Univ. Odesa, P. 33-36. (in Ukrainian).
5. Chernenko O. M. Rozrobka ta realizatsiia selektsiinykh metodiv otsinky konstytutsii i adaptatsiinoi zdatnosti molochnoi khudoby. dys. … doktora. s. – h. nauk: 06.02.01. [Development and implementation of breeding methods for assessing the constitution and adaptability of dairy cattle. thesis ... doctor. with. – Mr. Sciences: 06.02.01]. Dnipropetrovsk. 2016. 393 p. (in Ukrainian).
6. Faustov R., Lykhach V., Lykhach A., Shpetny M., Lenkov L. Effect of a new complex mycotoxin adsorbent on growth performance, and serum levels of retinol, tocopherol and 25-hydroxycholecalciferol in pigs fed on mycotoxin-contaminated feed. Online Journal of Animal and Feed Research. 2022. Vol. 12(1). P. 107-113. https://doi.org/10.51227/ojafr.2022.2
7. Hryshyna L. P., Onyshchenko A. O., Krasnoshchok O. O. (2022). Proiav efektu heterozysu za produktyvnymy oznakamy svynei [Manifestation of the effect of heterosis on productive characteristics of pigs]. Bulletin of the Poltava State Agrarian Academy. № 4. pp. 78-85. https://doi.org/10.31210/visnyk2022.04.09 (in Ukrainian).
8. Instruktsiia z bonituvannia svynei; Instruktsiia z vedennia pleminnoho obliku u svynarstvi [Instructions for the sounding of pigs; Instructions for keeping pedigree records in pig breeding]. K. : "Kyiv University", 2003. 64 p. (in Ukrainian).
9. Khalak V. I., Ivanina O. P. Fattening and Meat Qualities of the Different Genotypes Large White Breed Young Pigs for the G ene MC4R Melanocortin Receptor and their Relationship w ith Some Biochem ical Param eters of Blood Serum. In Journal of Mountain Agriculture on the Balkans. 2021. Vol. 24. Is. 6 . Р. 47-60.
10. Khalak V. I., Voloshchuk V. M., Tsereniuk O. M,, Hutyi B. V., Zasukha L. V., Bordun O. M. (2023). Aktyvnist aminotransferaz syrovatky krovi ta yikh zviazok z vidhodivelnymy i miasnymy yakostiamy molodniaku svynei riznoi intensyvnosti formuvannia [The activity of serum aminotransferases and their relationship with fattening and meat qualities of young pigs of different intensities of formation]. Pig breeding and agro-industrial production: interdepartmental. subject of science coll. / Institute of Pig Breeding and APV of the National Academy of Sciences. Poltava, Vol. 2(80). pp. 116-130. https://doi.org/10.37143/2786-7730-2023-2(80)08 (in Ukrainian).
11. Khalak V., Gutyj B., Bordun O., Stadnytska O., Ilchenko M. The biochemical indicators of blood serum and their relationship with fattening and meat qualities of young swine of different inbreed differentiation according to the Sazer-Fredin index. Scientific Papers. Series D. Animal Science. 2021. Vol. LXIV. No. 2. Р. 70-75.
12. Khalak, V., Gutyj, B., Bordun, O., Ilchenko, M., Horchanok, A. (2020). Vplyv fermentiv syrovatky krovi na miasni yakosti produktyvnosti porosiat [Effect of blood serum enzymes on meat qualities of piglet productivity]. Ukrainian Journal of Ecology, 10(1), 158-161. https://doi.org/10.15421/202025 (in Ukrainian).
13. Kim, K.S., Larsen, N. J., & Rothschild, M. F. (2020). Rapid communication: linkage and physical mapping of the porcine melanocortin-4 receptor (MC4R) gene. Journal of Animal Science. Vol. 78(3). 791. https://doi.org/10.2527/2000.783791х
14. Koroban M. P., Lykhach V. Ya. (2023). Vidhodivelni yakosti molodniaku svynei suchasnykh henotypiv za riznykh vahovykh kondytsii v umovakh promyslovoi tekhnolohii [Feeding qualities of young pigs of modern genotypes under different weight conditions under conditions of industrial technology]. Podilskyi visnyk: agriculture, technology, economy / ZVO "Podilskyi state. Univ. Kamianets_Podilskyi. № 41. pp. 26-32. https://doi.org/10.37406/2706-9052-2023-4.4 (in Ukrainian).
15. Kovalenko V. P., Khalak V. I., Nezhlukchenko T. I., Papakina N. S. (2010). Biometrychnyi analiz minlyvosti oznak silskohospodarskykh tvaryn i ptytsi [Biometric analysis of the variability of characteristics of agricultural animals and poultry]. Educational manual on the genetics of agricultural animals. Kherson: Oldi, 160 p. (in Ukrainian).
16. Kramarenko, S., Lugovoy, S., Lykhach, A., Kramarenko, A., Lykhach, V., & Slobodianyk, A. (2019). Vplyv henetychnykh ta nehenetychnykh faktoriv na vidtvoriuvalni oznaky svynomatok ukrainskoi miasnoi porody [Effect of genetic and non-genetic factors on the reproduction traits in Ukrainian Meat sows] Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine
and Biotechnologies. Series: Agricultural Sciences, 21(90), 3–8. https://doi.org/10.32718/nvlvet-a9001 (in Ukrainian).
17. Lykhach V. Ya., Faustov R. V., Shebanin P. O., Lykhach A. V., Lenkov L. H. (2022). Pidvyshchennia produktyvnosti svynei za vykorystannia suchasnoho henofondu ta innovatsiinykh tekhnolohichnykh rishen : monohrafiia [Increasing the productivity of pigs using modern gene pool and innovative technological solutions: monograph]. Mykolaiv: Ilion. 275 с. (in Ukrainian).
18. Lykhach V., Lykhach A., Faustov R., Barkar Y., Lenkov L. The Effect of a New Complex Sorbent of Mycotoxins in Pigs Diets on Their Growth Performance. Fattening and Meat Traits. Animal Science and Food Technology. 2022. Vol. 13(2). 114 P. 26-34. https://doi.org/10.31548/animal.13(2).2022.26-34
19. Mykhalko O. H., Povod M.H., Plechko O. S., Kokhana O. D. (2020). Vidhodivelni ta zabiini yakosti svynei irlandskoho pokhodzhennia za riznoi intensyvnosti rostu na vidhodivli [Fattening and slaughtering qualities of pigs of Irish origin at different intensities of growth in fattening.]. Bulletin of the Sumy National Agrarian University. "Livestock" series, Vol.4 (43), С. 50-57. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2020.4.8 (in Ukrainian).
20. Ohloblia V., Povod M., Tsap S. (2020). Proiav kombinatsiinoi zdatnosti svynei irlandskoi selektsii za promyslovoho vyrobnytstva svynyny v umovakh stepu Ukrainy [Manifestation of combining ability of pigs of Irish breeding during industrial pork production in the conditions of the steppe of Ukraine]. Bulletin of the Sumy National Agrarian University. Series: Livestock. sums, № 4(43). pp. 58–64. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2020.4.9 (in Ukrainian).
21. Pankieiev S. P., Ushakov M. O. (2019). Produktyvni oznaky svynei zarubizhnykh henotypiv v umovakh svynarskoho pidpryiemstva TOV «AF «Vorontsovske» [Productive characteristics of pigs of foreign genotypes in the conditions of the pig breeding enterprise "AF Vorontsovskoe" LLC]. Taurian Scientific Herald. Series: Agricultural Sciences. № 109. P. 2. рр. 89–95. https://doi.org/10.32851/2226-0099.2019.109-2.14 (in Ukrainian).
22. Petrovska I. R., Salyha Yu. T., Vudmaska I. V. (2022). Statystychni metody v biolohichnykh doslidzhenniakh: navchalno-metodychnyi posibnyk [Statistical methods in biological research: educational and methodological manual]. Kyiv: Agrarian Science, 172 p. (in Ukrainian).
23. Shpetnyi M. B., Povod M. H. Intensyvnist rostu, vidhodivelni ta zabiini yakosti svynei vyroshchenykh v stankakh za riznykh konstruktyvnykh osoblyvostei pidlohy [Intensity of growth, fattening and slaughtering qualities of pigs grown in machines under different design features of the floor]. Scientific and information bulletin of Kherson State Agrarian University. Kherson. 2018. Issue 11. pp. 132-139. (in Ukrainian).
24. Susol R. L., Ilieva K. V. (2018). Vidhodivelni oznaky svynei zalezhno vid pokhodzhennia ta poiednannia v umovakh pivdnia Ukrainy [Pig fattening characteristics depending on the origin and combination in the conditions of southern Ukraine]. Agrarian Bulletin of the Black Sea Region. Odesa, Vol. 87(2). pp. 114-117. (in Ukrainian).
25. Susol R., Garmatyuk K., Tatsiy O. (2021). The Phenom neon of Sexual Dim orphism in the Context of Rearing Pigs Modern Com mercial Breeds under Conditions of the South of Ukraine. Scientific Papers-Animal Science Series : Lucrari §tiinlifice – Seria Zootehnie. Vol. 75. Р. 307-312.
26. Sydorova A. V., Leonova N. V., Masych L. A., Skorobahatova N. V., Shamyleva L. L. (2003). Praktykum po teoryy statystyky. Donetsk: Donetskyi natsyonalnыi unyversytet [Workshop on the theory of statistics. Donetsk: Donetsk National University], 252 p. (in Ukrainian).
27. Voloshchuk V. M., Hetia A. A., Tsereniuk O. M. (2017). Vyvchennia miasnoi produktyvnosti svynei [Study of meat productivity of pigs]. Methodology and organization of scientific research in animal husbandry: manual. K.: Agrarian science, pp.124-129. (in Ukrainian).
28. Zasukha L. V., Ivanov V. O., Onyshchienko A. O., Fomichienko M. O., Maslov V. I., Pietulko P. V. (2023). Tekhnolohii vyrobnytstva orhanichnoi svynyny [Production technologies of organic pork]. Pig breeding and agro-industrial production: interdepartmental. subject of science coll. / Institute of Pig Breeding and APV of the National Academy of Sciences. Poltava, Vol. 1(79). pp. 54-67. https://doi.org/10.37143/2786-7730-2023-1(79)04 (in Ukrainian).