ЕФЕКТИВНІСТЬ ДОРОЩУВАННЯ ГІБРИДНИХ ПОРОСЯТ РІЗНОЇ МАСИ ЗА КОРЕКЦІЇ СИСТЕМИ ГОДІВЛІ

  • Леонтій Михайлович Хмельничий Сумський національний аграрний університет https://orcid.org/0000-0001-5175-1291
  • Вікторія Вікторівна Вечорка Сумський національний аграрний університет https://orcid.org/0000-0003-4956-2074
  • Юлія Миколаївна Павленко Сумський національний аграрний університет https://orcid.org/0000-0002-4128-122X
  • Ольга Георгієвна Бордунова Сумський національний аграрний університет https://orcid.org/0000-0002-7120-1040
  • Віктор Олексійович Опара Сумський національний аграрний університет https://orcid.org/0000-0002-8917-4423
  • Олексій Валерійович Майстренко Сумський національний аграрний університет
Ключові слова: технологія, гібрид, порося, годівля, приріст, збереженість, ефективність корму, собівартість, прибуток, рентабельність

Анотація

Вивчалась продуктивність поросят на дорощувані залежно від способу зміни раціонів під час дорощування. Встановлено, що поросята яким здійснювалась диференційована годівля окремої групи залежно від фактичної маси, мали під кінець дорощування – на 1,19% менший падіж, на 0,17% меншу частку санітарного браку на 1,37% кращу збереженість. Виявили на 6,3% вищі середньодобові прирости на 2,2% відносні прирости, що спричинило покращення на 6,3% абсолютних приростів та на 4,9% маси тварин по завершенню дорощування. Визначено, що поросята яким коригування раціонів здійснювалось відповідно до середньої маси тварин в станку мали нижче на 10,70% середньодобове споживання першого найбільш дорогого корму, на 3,8% більше споживання другого престартерного комбікорму та на 16,3% найбільш дешевого стартового корму. За рахунок цього вони спожили за період дорощування на 13,3% менше першого престартеру, на 6,0% більше другого престартеру, і на 8,1% найбільш дешевого стартового корму порівняно з тваринами яким коригування раціону проводилось відповідно до середньої маси тварин по групі. В цілому поросята дослідної групи за період дорощування спожили на 2,9% більше кормів всіх рецептур, порівняно з аналогами контрольної групи. Доведена менша на 13,3% вартість спожитого першого престартерного комбікорму, не дивлячись на вищу на 6,0% вартість другого престартерного комбікорму і на 8,1% вартість стартерного корму яка спричинила зниження вартості всіх рецептур кормів на 0,8% у тварин яким зміну раціону проводили відповідно маси тварин у групі. Менша вартість першого престатреру посприяла зниженню на 0,8% кормової собівартості приросту, паралельно зі збільшенням на 4,9% маси поросят по завершенні дорощування та зниження на 6,1% собівартості одного кілограма приросту у тварин яким раціон корегували залежно від маси тварин в станку. Завдяки вищій інтенсивності росту і як результат більшій живі масі по закінченню дорощування вартість одного підсвинку на кінець дорощування у них виявилась на 4,9% вищою порівняно з аналогами яким раціон корегували залежно від середньої маси тварин в станку, що паралельно зі зниженням її собівартість посприяло підвищенню на 21,80% прибутку від вирощування однієї голови та покращенню на 18,06% рентабельності самого процесу дорощування.

Посилання

1. Agostini, P. S., Gasa, J., Manzanilla, E. G., Da Silva, C. A. and de Blas, C. (2013). Descriptive study of production factors affecting performance traits in growing-finishing pigs in Spain. Spanish Journal of Agricultural Research, 11(2), 371–381. http://dx.doi.org/10.5424/sjar/2013112-3011
2. Bai, X., Plastow, G. S. (2022). Breeding for disease resilience: opportunities to manage polymicrobial challenge and improve commercial performance in the pig industry. CABI Agric Biosci 3, 6. https://doi.org/10.1186/s43170-022-00073-y
3. Blavi, L., Solà-Oriol, D., Llonch, P., López-Vergé, S., Martín-Orúe, S. M., & Pérez, J. F. (2021). Management and Feeding Strategies in Early Life to Increase Piglet Performance and Welfare around Weaning: A Review. Animals: an open access journal from MDPI, 11(2), 302. https://doi.org/10.3390/ani11020302
4. Camp Montoro, J.; Manzanilla, E.G.; Solà-Oriol, D.; Muns, R.; Gasa, J.; Clear, O.; Calderón Díaz, J.A. (2020). Predicting Productive Performance in Grow-Finisher Pigs Using Birth and Weaning Body Weight. Animals, 10, 1017. https://doi.org/10.3390/ani10061017
5. Davoudkhani, M., Mahé, F., Dourmad, J. Y., Gohin, A., Darrigrand, E., Garcia-Launay, F. (2020). Economic optimization of feeding and shipping strategies in pig-fattening using an individual-based model. Agricultural Systems,184, 102899.10.1016/j.agsy.2020.102899
6. Faccin, J. E. G., Laskoski, F., Cemin, H. S., Mellagi, A. P. G., Bernardi, M. L., Ulguim, R. R., Bortolozzo, F. P., Tokach, M. D. (2020). Evaluating the impact of weaning weight and growth rate during the first week post weaning on overall nursery performance. J Swine Health Prod., 28(2), 7078. http://www.aasv.org/shap.html.
7. Farmer, C., Edwards, S. A. (2022). Review: Improving the performance of neonatal piglets, animal, 16(2), 100350. https://doi.org/10.1016/j.animal.2021.100350.
8. Filimonov V.I. (2021). Fiziolohiia liudyny [Human physiology]. All-Ukrainian specialized publishing house "Medicine". Kyiv, p. 488. https://www.medpublish.com.ua/phiziologija-ljudini-pidruchnik-vnz-r-a-v-philimonov-3ye-vid-vipr/p-555.html [in Ukrainian].
9. Fix, J. S., Cassady, J. P., Holl, J. W., Herring, W. O., Culbertson, M. S., & See, M. T. (2010). Effect of piglet birth weight on survival and quality of commercial market swine. Livestock Science, 132(1-3), 98-106.
10. Guy, S. Z., Thomson, P. C., & Hermesch, S. (2012). Selection of pigs for improved coping with health and environmental challenges: Breeding for resistance or tolerance? Frontiers in Genetics, 3, 31610. https://doi.org/10.3389/fgene.2012.00281
11. Holman, D. B., Gzyl, K. E., Mou, K. T., Allen, H. K. (2021). Weaning age and its effect on the development of the swine gut microbiome and resistome. mSystems, 6:e00682-21. https://doi.org/10.1128/mSystems.00682-21.
12. Huting, A. M. S., Sakkas, P., Wellock, I. (2018). Once small always small? To what extent morphometric characteristics and post-weaning starter regime affect pig lifetime growth performance. Porc Health Manag., 4, 21. https://doi.org/10.1186/s40813-018-0098-1
13. Jankowiak, H., Balogh, P., Cebulska, A., Vaclavkova, E., Bocian, M., Reszka, P. (2020). Impact of piglet birth weight on later rearing performance. Vet Med-Czech., 65, 473–479.
14. Jarvis, S., et al. (2008). Effects of weaning age on the behavioural and neuroendocrine development of piglets. Applied Animal Behaviour Science. 1, 166–181.
15. Koketsu, Y., Tani, S., Iida, R. (2017). Factors for improving reproductive performance of sows and herd productivity in commercial breeding herds. Porc Health Manag., 3, 1. https://doi.org/10.1186/s40813-016-0049-7
16. Kuzmenko, M. V. (2012). Efektyvnist vidhodivli molodniaku svynei za riznoi pochatkovoi masy [Efficiency of fattening of young pigs at different starting weights]. Visnyk ahrarnoi nauky. 12, 77–78. [in Ukrainian].
17. Ladyka, V. I., Khmelnychyi, L. M., Povod, M. G. [etc.] (2023). Tekhnolohiia vyrobnytstva ta pererobky produktsii tvarynnytstva: pidruchnyk dlia aspirantiv [Technology of production and processing of livestock products: a textbook for graduate students]. Odesa: Oldi+. Edited by V. I. Ladyka and L. M. Khmelnychyi, p. 244. [in Ukrainian].
18. Leibbrandt, V. D. Ewan, J. R. C., Zimmerman, D. R. (1975). Effect of weaning and age at weaning on baby pig performance. Anim. Sci., 40, 1077–1080.
19. Lykhach V. Ya., Povod M. H., Shpetnyi M. B., Nechmilov V. M., Lykhach A. V., Mykhalko O. H., Barkar Ye. V., Lenkov L. H., Kucher O. O. (2023). Optymizatsiia tekhnolohichnykh rishen utrymannia i hodivli svynei v umovakh promyslovoi tekhnolohii: monohrafiia [Optimization of technological solutions for keeping and feeding pigs in conditions of industrial technology: monograph]. Mykolaiv: Ilion. 518 p. [in Ukrainian].
20. Mykhalko O. H. (2021). Suchasnyi stan ta shliakhy rozvytku svynarstva v sviti ta Ukraini [The current state and ways of development of pig farming in the world and in Ukraine]. Scientific Bulletin of Sumy NAU. The series: "Livestock", Issue 3(46), pp. 60–77. [in Ukrainian].
21. Patience, J. F., Rossoni-Serão, M. C., Gutiérrez, N. A. (2015). A review of feed efficiency in swine: biology and application. J Animal Sci Biotechnol., 6, 33. https://doi.org/10.1186/s40104-015-0031-2
22. Pelykh, V. H., Chernyshov, I. V., Levchenko, M. V. (2012). Vplyv velykoplidnosti ta kompensatorskoho rostu na dynamiku zhyvoi masy porosiat u rannomu ontohenezi [The influence of high fertility and compensatory growth on the dynamics of live weight of piglets in early ontogeny]. Tavriiskyi naukovyi visnyk, 82, 137–140. http://www.tnv-agro.ksauniv. ks.ua/archives/82_2012/27.pdf [in Ukrainian].
23. Pelykh, V. H., Chernyshov, I. V., Levchenko, M. V. (2014). Vplyv velykoplidnosti ta ta stati na rist i rozvytok porosiat u pidsysnyi period [Influence of high fertility and gender on growth and development of piglets during the weaning period]. Tavriiskyi naukovyi visnyk, 88, 252–256. http://www.tnv-agro.ksauniv.ks.ua/archives/88_2014/50.pdf [in Ukrainian].
24. Povod M. H., Lykhach V. Ya., Voloshynov V. V., Koroban M. P., Bondarska O. M. (2022). Rozvytok hlobalnoho svynarstva [Development of global pig farming] Taurian Scientific Herald. Series: Agricultural sciences. Kherson State Agrarian and Economic University. Kherson: "Helvetika" Publishing House, Issue 125. pp. 171-175. DOI https://doi.org/10.32851/2226-0099.2022.125.24 [in Ukrainian].
25. Povod M., Bondarska O., Lykhach V., Zhyshka S., Nechmilov V. (2021). Tekhnolohiia vyrobnytstva produktsii svynarstva : navchalnyi posibnyk [Production technology of pig production: a study guide]. K. : Scientific and Methodological Center of VFPO, 360 p. [in Ukrainian].
26. Povod, M. G., Mykhalko, O. G., Izhboldina, О. O., Gutyj, B. V., Verbelchuk, T. V., Borshchenko, V. V., & Koberniuk, V. V. (2023). The influence of piglet weight placed for rearing on their productive quality and efficiency of rearing. Ukrainian Journal of Veterinary and Agricultural Sciences, 6(2), 37–43. doi: 10.32718/ujvas6-2.07
27. Quiniou, N., Dagorn, J., Gaudré, D. (2002). Variation of piglets’ birth weight and consequences on subsequent performance, Livestock Production Science, 78(1), 63–70. https://doi.org/10.1016/S0301-6226(02)00181-1.
28. Schinckel, A. P., Cabrera, R., Boyd, R. D., Jungst, S., Booher, C., Johnston, M., Einstein, M. E. (2007). Impact of Birth and Body Weight at Twenty Days on thePostweaning Growth of Pigs with Different Weaning Management, The Professional Animal Scientist, 23(3), 197–210. https://doi.org/10.15232/S1080-7446(15)30965-7.
29. Schinckel, A. P., Einstein, M. E., Jungst, S., Booher, C., Newman, S. (2010). Evaluation of the Impact of Pig Birth Weight on Grow-Finish Performance, Backfat Depth, and Loin Depth, The Professional Animal Scientist, 26(1), 51-69, https://doi.org/10.15232/S1080-7446(15)30557-X.
30. Shvachka, R., Povod, M., Mykhalko, O., Shpetnyi, M., Korzh, O., Verbelchuk, T., Shcherbyna, O. (2022). Reproductive qualities of sows at different durations of previous lactation. Scientific Papers Series Management, Economic Engineering in Agriculture and Rural Development, 22(1), 579–584.
31. Tishchenko, O. S. Povod M. H., Hutyi B. V., Myronenko O. I., Kuzmenko L. M., Kalinichenko H. I., Boiko A. O. (2022). Efektyvnist doroshchuvannia hibrydnykh porosiat z riznoiu masoiu pry postanovtsi za ridkoi systemy yikh hodivli [The effectiveness of growing hybrid piglets with different weights when placed under a liquid feeding system]. Scientific Bulletin of the LNUVMB named after S.Z. Gzhitskyi. Series: Agricultural Sciences, Issue 25, № 99, pp. 217-225. https://orcid.org/0000-0003-3799-0880 DOI: https://doi.org/10.32718/nvlvet-a9936 [in Ukrainian].
32. Valentim, J. K., Mendes, J. P., Caldara, F. R., Pietramale, R. T. R. & Garcia, R. G. (2021). Meta-analysis of relationship between weaning age and daily weight gain of piglets in the farrowing and nursery phases. South African Journal of Animal Science, 51(3), 332–338. http://dx.doi.org/10.4314/sajas.v51i3.6
33. VanderWaal, K., Deen, J. (2018). Global trends in infectious diseases of swine. PNAS, 15(45), 11495–11500. https://doi.org/10.1073/pnas.1806068115
34. Wenk, C., Pfirter, H. P., Bickel, H. (1980). Energetic aspects of feed conversion in growing pigs, Livestock Production Science, 7(5), 483–495. https://doi.org/10.1016/0301-6226(80)90086-X.
Опубліковано
2024-12-30
Як цитувати
Хмельничий, Л. М., Вечорка, В. В., Павленко, Ю. М., Бордунова, О. Г., Опара, В. О., & Майстренко, О. В. (2024). ЕФЕКТИВНІСТЬ ДОРОЩУВАННЯ ГІБРИДНИХ ПОРОСЯТ РІЗНОЇ МАСИ ЗА КОРЕКЦІЇ СИСТЕМИ ГОДІВЛІ. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Тваринництво, (4), 59-66. https://doi.org/10.32782/bsnau.lvst.2024.4.8

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 > >>