ВПЛИВ ФАКТОРІВ ПОЄДНАННЯ ПОРІД ТА ТРИВАЛОСТІ ПІДСИСНОГО ПЕРІОДУ НА ВІДТВОРЮВАЛЬНІ ЯКОСТІ СВИНОМАТОК

Ключові слова: свиноматка, поросята, підсисний період, приріст, багатоплідність, збереженість, поєднання порід.

Анотація

В умовах ТОВ «НВП «Глобинський свинокомплекс» досліджували вплив варіантів породних поєднань свиноматок та тривалості підсисного періоду на їх відтворювальні якості. Було сформовано 2 технологічні групи свиноматок зі звичайним (28 діб) та скороченим (21 діб) терміном підсисного періоду. Кожну з отриманих груп поділили з врахуванням генетичної належності на контрольну (Л♀×ВБ♂) та дослідну (ВБ♀×Л♂). Встановлено, що кращий показник багатоплідності спостерігався у тварин з варіантом породного поєднання Л♀×ВБ♂, при скороченій тривалості підсисного періоду. У разі тривалості підсисного періоду 28 діб групи тварин Л♀×ВБ♂ і ВБ♀×Л♂ мають нижчі показники на 0,08 та 0,16 голови відповідно. Співвідношення статей у всіх досліджуваних групах знаходилося практично на одному рівні з коливання в бік кнурців (50,33–50,84 %). Найбільша маса гнізда при народженні спостерігалася у тварин групи Л♀×ВБ♂ (28 діб), з перевищенням за даним показником аналогів у проміжку 0,69–1,17%. Маса поросят під час відлучення коливалася у проміжку 5,42–7,73 кг. При цьому спостерігається перевага груп з більшою тривалістю підсисного періоду. Найкращий показник середньодобового приросту поросят спостерігався у тварин групи ВБ♀×Л♂ (28 діб) на рівні 235,05 г. що на 0,29 % менше відносно тварин з варіантом поєднання порід Л♀×ВБ♂ (28 діб), на 13,58 % (р<0,001) – Л♀×ВБ♂ (21 діб), на 13,45 % (р<0,001) – ВБ♀×Л♂ (21 діб). Схожа тенденція спостерігається з показником абсолютного приросту, де найбільше значення мають тварини дослідної групи із традиційною тривалістю підсисного періоду ВБ♀×Л♂ на рівні 6,35 кг, а найменшу тварини групи Л♀×ВБ♂ (21 діб) – 4,06 кг. Найбільшу кількість поросят відлучали у свиноматок з варіантом породного поєднання Л♀×ВБ♂, зі скороченим терміном підсисного періоду. Найкраща збереженість спостерігалася у тварин зі скороченим терміном підсисного періоду групи ВБ♀×Л♂ на рівні 93,55%, решта тварин мали нижчі показники у проміжку 0,03–2,93%. Встановлено, що фактор варіанту поєднання породи не впливає на показники: кількості поросят при народженні, кількості поросят при відлученні, збереженість та маси гнізда поросят на період відлучення. Водночас знайдено статистично значний вплив тривалості підсисного періоду на масу гнізда поросят під час відлучення на рівні 67,81%. За комплексною оцінкою відтворювальних якостей між групами тварин не виявлено суттєвої відмінності за даним показником (різниця знаходилася в проміжку 0,08 – 0,3 бала).

Посилання

1. Barkar,' Je.V., Barkar', E.V. and Dehtjar, Ju.F., 2017. Vykorystannja knuriv –plidnykiv m’jasnyh porid dlja pokrashhennja pokaznykiv rostu ta vidgodivel'nyh jakostej [Use of breeding boars of meat breeds to improve the growth and fattening qualities of young pigs]. Nauchnyj vzgljad v budushhee, vol 6, issue 5, pp. 16–20.
2. Berezovskiy, N.D., Pochernyaev, F.K., Korotkov, V.A., 1986. Metodika modelirovaniya indeksov dlya ispolzovaniya ih v selektsii sviney [Methodology for modeling indices for use in breeding pigs]. Metodyi uluchsheniya protsessov selektsii, razvedeniya i vosproizvodstva sviney (metodicheskie ukazaniya) pp. 3–14.
3. Berezovskyj, M.D., Popova, V.M., Cyryk, K.O., Ogurenko, V.S., 2012. Vidtvorjuval'ni jakosti svynomatok v systemi gibrydyzacii' [Production of sows in the system of hybridization]. Svynarstvo, issue 60, pp. 21–24.
4. Bliznecov, A.V., 202 Rezul'tativnost' skreshhivanija svinej pri raznyh tipah kormlenija [The effectiveness of crossing pigs with different types of feeding]. Zootehnija, issue 8, pp. 23–25.
5. Vojtenko, S., Shaferivs'kyj, B., 2013. Genotyp svynej i jogo vplyv na vidgodivel'ni oznaky [Genotype of pigs and its influence on fattening traits]. Visnyk Sumskoho NAU. Seriia «Tvarynnytstvo», issue 1 (22), pp. 26–28.
6. Glotova, L.N., Arhipova, E.N., 2020. Produktivnye pokazateli svinej pri gibridizacii. [Performance indicators of pigs during hybridization]. Materialy Vserossijskoj (nacional'noj) nauchno –prakticheskoj konferencii, posvjashhennoj 100 – letiju so dnja rozhdenija professora A.A. Sysoeva Rol' i mesto innovacij v sfere agropromyshlennogo kompleksa, Kursk, pp. 201–204.
7. Maksimov, A.G., 2014. Genotip i mjasnaja produktivnost' svinej [Pig genotype and meat productivity]. Glavnyj zootehnik, issue 10, pp. 27–31.
8. Pelyh, V.G., Ushakova, S.V., 2016. Dynamika rostu molodnjaku svynej riznyh genotypiv [Dynamics of growth of young pigs of different genotypes]. Naukovo – tehnichnyj bjuleten' IT NAAN–№115. Instytut tvarynnyctva NAAN, pp. 169–175.
9. Petrenko, M.O., Vojtenko, S.L., 2011. Svyni porody landras za chystoporodnogo rozvedennja ta shreshhuvannja [Landrace pigs for purebred breeding and crossbreeding]. Naukovyj visnyk LNUVMBT imeni S.Z. G'zhyc'kogo. vol. 13, issue. 4 (50), pp. 146–149.
10. Povod, M.G., Hramkova, O.M., 2016. Vidtvorjuval'ni jakosti svynomatok F1 riznoi' selekcii' ta intensyvnist' rostu i'h pryplodu pry gibrydyzacii' v umovah promyslovogo kompleksu [Reproductive qualities of F1 sows of different selection and growth intensity of their offspring during hybridization in the conditions of an industrial complex]. Naukovo –tehnichnyj bjuleten' IT NAAN–№115. Instytut tvarynnyctva NAAN, pp. 121–126.
11. Soljanik, V.V., 2011., O pribyl'nosti proizvodstva svininy v tovarnyh hazjajstvah [On the profitability of pork production in commercial farms]. Mat. mizhd studen nauk. prakt. konferencii, Zhodino, pp. 344–347.
12. Ctryzhak, T.A., 2015. Vidtvorjuval'ni jakosti svynomatok pry i'h shreshhuvanni z knuramy riznyh genotypiv [Reproductive qualities of sows when crossing them with boars of different genotypes]. Naukovo – tehnichnyj bjuleten' IT NAAN–№. Instytut tvarynnyctva NAAN, pp. 155–161.
13. Fedorenkova, L.A. i dr.,2011. Jeffektivnost' ispol'zovanija hrjakov specializirovannyh mjasnyh porod pri skreshhivanii so svinomatkami krupnoj beloj i belorusskoj mjasnoj porod [Efficiency of using boars of specialized meat breeds when crossing with sows of large white and Belarusian meat breeds]. Sb. nauch. tr. «Zootehnicheskaja nauka Belarusi», vol l46, issue 1, pp. 192–199.
14. Jarvis, S., et al., 2008. Effects of weaning age on the behavioural and neuroendocrine development of piglets. Applied Animal Behaviour Science, issue 1, pp. 166-181.
15. Pluske, J., Payne, H., Williams, I.H. and Mullan, Br., 2005. Early feeding for lifetime performance of pigs. Recent Advances in Animal Nutrition in Australia, issue 15, pp. 171-181.
Опубліковано
2020-02-24
Як цитувати
Швачка , Р., & Повод , М. (2020). ВПЛИВ ФАКТОРІВ ПОЄДНАННЯ ПОРІД ТА ТРИВАЛОСТІ ПІДСИСНОГО ПЕРІОДУ НА ВІДТВОРЮВАЛЬНІ ЯКОСТІ СВИНОМАТОК. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Тваринництво, (1 (40), 94-102. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2020.1.14

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

<< < 1 2