ЗАХИСНІ ПОКРИТТЯ НА ОСНОВІ ХІТОЗАНУ ВІД ПАТОГЕННОЇ МІКРОФЛОРИ ХАРЧОВИХ ЯЄЦЬ

Ключові слова: технологія, харчові яйця, робочий розчин, хітозан, композиція, патогенна мікрофлора, біотехнологія.

Анотація

Проводились дослідження розробки композиції для обробки харчових яєць курей на основі хітозану у поєднанні з потужними дезінфектантами з групи органічних перекисних сполук надоцтовою кислотою (НОК) та перекисом водню, яка піддана електроактивуванню у водному розчині з використанням електродів з титану у комплексі заходів із захисту від патогенної мікрофлори, бактеріального і вірусного походження протягом усього терміну зберігання яєць шляхом нанесення на поверхню біоцидної і водночас екологічно безпечної нетоксичної захисної плівки. Встановлено вплив на шкаралупу яєць технічного кислоторозчинного хітозану, розчину надоцтової кислоти, які піддавали електролізу у реакторі, протягом 30 хв, за температури 60-70о С. Формували дві партії яєць – контроль та дослід. Дослідну групу обробляли шляхом нанесення на поверхню яєць біоцидної і екологічно безпечної нетоксичної захисної плівки. «Штучна кутикула», до складу якої входять речовина природного походження хітозан у поєднанні з потужними речовинами з групи органічних перекисних сполук надоцтовою кислотою (НОК) та перекисом водню, була піддана електроактивуванню у водному розчині з використанням електродів з титану. На 14, 19, 28 і 33 добу з поверхні шкаралупи харчових яєць робили змиви, які досліджували на БГКП, стафілокок, сальмонели та спороутворюючі бактерії. Наведений склад композиції для обробки харчових яєць курей у комплексі заходів із захисту від патогенної мікрофлори бактеріального і вірусного походження протягом усього терміну зберігання достовірно гальмує збільшення кількості патогенної мікрофлори на поверхні харчових яєць. Рівень мікробної контамінації харчових яєць курей протягом зберігання зменшується. Так у контролі (харчові яйцях без обробки) на 14 добу з’являються бактерії групи кишкової палички (БГКП), - 15%, на 19 добу 20%, на 28 добу 40% і на 33 добу 65 %. Також кількість спороутворюючих бактерій, становить 10% і стафілококу 5%. При обробці харчових яєць курей композицією на основі хітозану рівень контамінації менший: на 14 і 19 добу БГКП не виявлено, на 28 добу становить 5 % і на 33добу 10 %, а спороутворюючі бактерії на рівні 5 %. Хітозан в комплексі з іншими дезінфікуючими речовинами дозволяє запобігти контамінації поверхні харчових яєць патогенною мікрофлорою протягом зберігання їх за підвищених рівнів температури і вологи.

Посилання

1. Bakhyr, V. M. 2014. Elektrokhymycheskaia aktyvatsyia: yzobretenyia, tekhnyka, tekhnolohyia [Electrochemical activation: inventions, techniques, technology]. VYVA-STAR, pp. 36.
2. Bordunova, O. H., Denysov, R. V., Samokhina, Ye. A. and Samokhyna, E. A. 2015. Vyvchennia vplyvu peredinkubatsiinoi tekhnolohii «shtuchna kutykula» na rozvytok embrioniv ta zberezhenist molodniaka kurei [Study of the influence of pre-incubation technology "artificial cuticle" on the development of embryos and the safety of young chickens]. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu: naukovyi zhurnal. Ser. «Tvarynnytstvo» Sumskyi natsionalnyi ahrarnyi universytet. Sumy. SNAU, issue 6 (28), pp. 102-107.
3. Vecheria, Yu. O. 2015. Vplyv riznykh chynnykiv na vyvodymist yaiets silskohospodarskoi ptytsi. [Influence of various factors on hatchability of poultry eggs]. Suchasne ptakhivnytstvo, issue 7-8, pp. 22-24.
4. Zabolotnyi, V. S. 2014. Suchasni tendentsii vyrobnytstva yaiets v Ukraini [Current trends in egg production in Ukraine]. Ekonomika ta upravlinnia APK, issue 1, pp. 103−108.
5. Kuznetsov, V. A. Sposob poluchenyia vlahopohloshchaiushcheho kompozytsyonnoho polymernoho materyala [Method of obtaining a moisture-absorbing composite polymeric material]. RU 30.01.2018 C08L 5/08 2016110178 (RU).
6. Kulykov, S. N., Tiuryn, Yu. A., Dolbyn, D. A. and Khairullyn, R. Z., 2007. Rol strukturi v byolohycheskoi aktyvnosty khytozana [The role of structure in the biological activity of chitosan]. Vestnyk Kazanskoho tekhnolohycheskoho unyversyteta, issue 6, pp. 10-15.
7. Kulykov, S. N., Chyrkov, S. N., Ylyna, A. V., Lopatyn, S. A. and Varlamov, V. P., 2015. Vlyianye molekuliarnoi massi khytozana na eho protyvovyrusnuiu aktyvnost v rastenyiakh [Effect of the molecular weight of chitosan on its antiviral activity in plants]. Prykladnaia byokhymyia y mykrobyolohyia, issue 42, № 2, pp. 224-228.
8. Podshyvalov, A. V., Zakharova, M. V., Uspenskaia, M. V., and Samuilova, E. O. Sostav byodehradyruemoi polymernoi kompozytsyy dlia obrabotky pyshchevikh produktov [Composition of a biodegradable polymer composition for food processing] (19) RU (11) 2 649 981(13) C1 RF (51) MPK A23B 4/10 (2006.01) Zaiavka: 2017120355, 09.06.2017 Opublykovano: 06.04.2018 Biul. № 10.
9. Iakubchak, O. M., 2006. Chym krashche obrobyty? Porivnialna otsinka suchasnykh i tradytsiinykh dezinfektsiinykh zasobiv, shcho vykorystovuiutsia v haluzi ptakhivnytstva [What is more beautiful to grind? Ratio assessment of the occasional and traditional disinfectious diseases, how to get sick in the branch poultry]. Suchasne ptakhivnytstvo, issue 6, pp. 14-15.
10. Attila, E. Pavlath, W., Kerry, C. H., and Milda, E. E., 2009. Edible Films and Coatings for Food Applications. Springer-Verlag New York. pp. 416.
11. Donald, D. Bell and William, D. Weaver Jr., 2002. Commercial chicken meat and egg production. Springer US. pp.1365.
12. Bhale, S., No H. K., Prinyawiwatkul, W., Farr, A. J., Nadarajah, K. and Meyers, S. P., 2003. Chitosan coating improves shelf life of eggs. Journal of food science, issue 68 (7). pp. 2378-2383
13. Chung, Y. C., Kuo, C. L. and Chen, C. C., 2005. Preparation and important functional properties of water-soluble chitosan produced through maillard reaction. Bioresource Technol, issue 96, (13), pp. 1473-1482.
14. Elizabeth, A. B., Robert, D. H. and Jinhe, B. C., 2011. Edible coatings and films to improve food quality. CRC Press. pp. 450.
15. Elizabeth, A B., Robert, D H., and Jinhe, B.C. 2012. Edible coatings and films to improve food quality. CRC Press. pp. 448.
16. Elmezayyen, A. S. and Reicha, F. M., 2015. Preparation of chitosan copper complexes: molecular dynamic studies of chitosan and chitosan copper complexes. Open Journal of Applied Sciences, issue 5, pp. 415-427.
17. Gary, H. Method of electrochemical formation of noble nanoparticles in a chitosan matrix WO2011106526A2 2011-02-24.
18. Hester, P. Y., 2017. Egg innovations and strategies for improvements. Academic Рress. pp. 646.
19. Kim, S. H., Youn, D. K., No, H. K., Choi, S. W. and Prinyawiwatkul W. H., 2009. Effects of chitosan coating and storage position on quality and shelf life of eggs. International journal of food science & technology, issue 44 (7), pp. 1351-1359.
20. Kim, B. R., Jo, J. R., Hwang, I. A. Egg's shelf life extention used chitosan coating and Gamma irradiation KR20170127823 (A) - A23B5/015; A23B5/06 KR20160058519 20160513 KR20160058519 20160513.
21. Maria, P., Garcia, M. M., Carmen, G. M. Elvira, L. and Gustavo V., 2017. Edible films and coatings: fundamentals and applications.CRC Press, Taylor & Francis Group. pp. 598.
22. Мaureen, B., Yves, N., and Filip, V., 2011. Immerseel food science, technology and nutrition improving the safety and quality of eggs and egg products: Volume 2. Egg safety and nutritional quality. Woodhead Publishing. pp.448.
23. NiuYuhua, H., Yan X., Wang C. and Song, J. Egg-preserving humic acid film and preparation method and using method thereof CN106962457 (A) A23B5/06 CN20171298997 20170427.
24. Quanyuan, C., Zhiming, G., Tingming, F., Yan, L., Hongchang, S. and Fengsheng L., 2011. Kinetic study of chitosan degradation by an electrochemical process. Polymer Bulletin August, Volume 67, issue 4, pp. 571–582.
25. Reicha, F., Shebl, A., Badria, F. and EL-Asmy, A., 2012. Electrochemical Synthesis, Characterization and Biological Activity of Chitosan Metal Complexes. International Journal of Basic and Applied Chemical Sciences, issue 2, pp. 7-22.
26. Solomon S. E., Bain M. M., Cranstoun S. аnd Nascimento V., 1994. Microbiology of the avian Egg. Springer US.
27. Samokhina, Y. A., Bordunova, O. G., Loboda, V. B., Chernenko, O. M., Dolbanosova, R. V. аnd Chivanov, V. D., 2020. Study of the correlations between the dynamics of thermal destruction and the morphological parameters of biogenic calcites by the method of thermoprogrammed desorption mass spectrometry (TPD-MS). Springer Proceedings in Physics, Springer, Singapore, issue 240, pp. 37-50.
28. Sun, J., and Xu, B. Carboxymethyl chitosan co-mixed fresh-keeping agent and film-coating fresh-keeping method for fresh egg CN103749647 (A) A23B5/06 CN20131493467 20131018.
29. Yoshinori, M., 2007. Egg Bioscience and Biotechnology. Wiley-Interscience. pp. 378.
30. Wardy, W., Torrico, D. D. and Herrera, J. A., 2013. Soybean oil-chitosan emulsion affects internal quality and shelf-life of eggs stored at 25 and 4 C. International Journal of Food Science & Technology, issue 48 (6), pp. 1148-1156.
Опубліковано
2020-11-30
Як цитувати
Чех , О., & Бордунова , О. (2020). ЗАХИСНІ ПОКРИТТЯ НА ОСНОВІ ХІТОЗАНУ ВІД ПАТОГЕННОЇ МІКРОФЛОРИ ХАРЧОВИХ ЯЄЦЬ. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Тваринництво, (3 (42), 87-92. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2020.3.15

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають