ЗМІНА ГЕНЕТИЧНОЇ СТРУКТУРИ ЗА ГЕНОТИПОМ Β-КАЗЕЇНУ У СТАДІ ХУДОБИ ЛЕБЕДИНСЬКОЇ ПОРОДИ

Ключові слова: лебединська порода, генотип, казеїн, бугай, казеїн, селекція, генетичні маркери

Анотація

Вивчали особливості формування генетичної структури за β-казеїном у стаді худоби лебединської породи. Напрямок дослідження обґрунтовано з погляду на те, що споживання молока, яке містить β-казеїн А1, сприяє розвитку у людини діабету І типу, серцевих захворювань, аутизму, шлунково-кишкового дискомфорту та інших захворюванням. Через ці причини існує зростаючий світовий інтерес до A2-молока. Дослідження проведені в племінному репродукторі з розведення тварин лебединської породи ПСП «Комишанське». Генетичний аналіз матеріалів проводили на базі лабораторії Інституту тваринництва Національної академії аграрних наук України. Генотипи ВРХ визначали за допомогою методу алель-специфічної ПЛР (AS-PCR). У результаті проведеної роботи встановлено, що частота гетерозиготних генотипів А1А2 у корів дорівнювала 38%, гомозиготних А1А1 – лише 5%, а бажаних А2А2 – 57%. Відповідно частоти алелів дорівнювали – А1 – 0,238 та А2 – 0,762. За умови реалізації запропонованої нами методики створення стад тварин з генотипом А2А2 було заплановано отримати у наступному поколінні тварин (дочок) наступний розподіл генотипів: А1А2 – 24%, А2А2 – 76%. Використання у галузі відтворення господарства бугаїв, три з яких мали бажаний генотип А2А2, три – А1А2, а два – не були оцінені за даною ознакою сприяли отриманню у телиць (друга генерація) частоту генотипу А1А1 – 0%, А1А2 – 34%, А2А2 – 66%. Статистично значущої різниці між дочками та матерями за даною ознакою не встановлено. Частота алелів становила А1 – 0,172 та А2 – 0,828, що не відповідала передбачуваним (на 0,052). Встановлено, що ступінь гомозиготності в стаді зростає від 67,3% у матерів до 71,4% у дочок, рівень поліморфності у локусі β-казеїну зменшується від 1,56 до 1,39, тест гетерозиготності у обох генераціях був позитивним. Дані генетико-статистичного аналізу свідчать про збільшення у β-казеїновому локусі гетерозиготних генотипів А1А2 та нестачу гомозиготних. За результатами досліджень селекціонерам  запропоновано проведення генотипування всього маточного поголів’я стада та використання для відтворення лише плідників оцінених за генотипом β-казеїну (гомозигот А2А2). З метою прискорення створення стада тварин з генотипами А2А2 за β-казеїном – пропонуємо використовувати сексовану сперму бугаїв-плідників з даним генотипом.

Посилання

1. http://www.imilka2.com/
2. Givensa, I., Aikmana, P., Gibsonb, T., Browna, R., 2013. Proportions of A1, A2, B and C β-casein protein variants in retail milk in the UK. Food Chemistry. issue 139, pp. 549-552.
3. Fuerer, C., Jenni, R., Cardinaux, L., Andetsion, F., Wagnire, S., Moulin, J., Affolter, M., 2019. Protein fingerprinting and quantification of β-casein variants by ultra-performance liquid chromatography–high-resolution mass spectrometry J. Dairy Sci. issue 103, pp.1193–1207.
4. Kaskous, S., 2020. A1- and A2-Milk and Their Effect on Human Health. Journal of Food Engineering and Technology. issue 9(1), pp.15-21.
5. O'Callaghan, T., 2020. An overview of the A1/A2 milk hypothesis. Dairy Nutrition forum. issue 12 (2). pp. 1-4.
6. Bentivoglio, D., Finco, A., Bucci, G., Staffolani, G., 2020. Is There a Promising Market for the A2 Milk? Analysis of Italian Consumer Preferences Sustainability issue 12. pp. 2-16.
7. Xiaoyang, S., Zailing, Li, zJiayi, Ni, Yelland, G., 2019. Effects of Conventional Milk Versus Milk Containing Only A2 b-Casein on Digestion in Chinese Children: A Randomized Study. JPGN. issue 69 (3). pp. 375-382.
8. Guantario, B, Giribaldi, M., Devirgiliis, C., Finamore, A., Colombino, E., Capucchio, M., Evangelista, R, Motta, V., Zinno, P., Cirrincione, S., Antoniazzi, S., Cavallarin, L., Roselli, M., 2020. A Comprehensive Evaluation of the Impact of Bovine Milk Containing Different Beta-Casein Profiles on Gut Health of Ageing Mice. Nutrients. issue 12. pp. 21-47.
9. Mencarini, I., 2013. A simulation model of dairy herd cjnversion to produce A2 milk. Abstract of a thesis submitted in partial fulfillment of the requirements for the Degree of Master of Agricultural Science. Lincoln University Digital Thesis. 51 p.
10. Amalfitano, N., Cipolat-Gotet, C., Cecchinato, A., Malacarne, M., Summer, A., Bittante, G., 2018. Milk protein fractions strongly affect the patterns of coagulation, curd firming, and syneresis. J. Dairy Sci., issue 102, pp. 2903–2917.
11. Henrique do Nascimento Rangel, A., Cavalcanti Sales, D., Antas Urbano, S., Geraldo Bezerra Galvãojúnior, J., César de Andrade Neto, J., de Souza Macêdo, C., 2016. Lactose intolerance and cow’s milk protein allergy. Food Science and Technology, issue. 36(2), pp. 179-187.
12. Parashar, A., Saini, R., 2015. A1 milk and its controversy-areview. International Journal of Bioassays. issue 4., №12, pp. 4611-4619.
13. Kononova, L.V., Sy`chova, O.V., Omarova, R.S., 2016. Neoby`knovennoe korov`e moloko [Extraordinary cow's milk]. Molochnaya reka, issue 3(63), pp. 62-64.
14. Kuz`menko, N.B., Kuzina, A.N., 2016. Rol` beta-kazeina v pitanii detej pervy`kh let zhizni [The role of beta-casein in the nutrition of children in the first years of life]. Lechashhij vrach, issue 01/16, pp.75-80.
15. Gustavsson, F., Buitenhuis, A., Johansson, M., Bertelsen, H., Glantz, M., Poulsen, N.,. Effects of breed and casein genetic variants on protein profile in milk from Swedish Red, Danish Holstein, and Danish Jersey cows. J. Dairy Sci, issue 97, pp. 3866–3877.
16. Kostyunina, O. V., 2005. Molekulyarnaya diagnstika geneticheskogo polimorfizma osnovny`kh molochny`kh belkov i ikhsvyaz` s tekhnologicheskimi svojstvami moloka. Abstractof Ph. D. dissertation. Dubroviczy.
17. Miluchová, M., Gábor, M., Candrák, J., Trakovická, A., Candráková, K., 2018. Association of HindIII-polymorphism in kappa-casein gene with milk, fat and protein yield in holstein cattle. Acta Biochimica Polonica. issue 65, No 3, pp. 403–407.
18. Selionova, M. I., CHizhova, L. N., Surzhikova, E. S., SHarko G.N., Mihajlenko, T. N., CHudnovec, A. I., 2019. Porodnye osobennosti allel'nogo profilya genov, kontroliruyushchih molochnuyu produktivnost' krupnogo rogatogo skota. [Breed features of the allelic profile of genes that control milk production in cattle]. Agrozootekhnika., issue 2 (1). pp. 1
19. Ladyka,V., Pavlenko, Y., Sklyarenko, Y., 2021. β-casein gene polymorphism use in terms of brown dairy cattle preservation. Archivos de Zootecniaal. issue 70 (269), pp.88-94.
20. Ladyka V.I., Skliarenko Yu.I., Pavlenko Yu.M. 2020. Kharakterystyka henetychnoi struktury za henom β-kazeinu plidnykiv, dopushchenykh do vykorystannia v Ukraini u 2020 rotsi [Characteristics of the genetic structure of the β-casein gene of broods approved for use in Ukraine in 2020]. Tekhnolohiia vyrobnytstva i pererobky produktsii tvarynnytstva., issue 1 (156), pp. 38-46.
Опубліковано
2021-05-31
Як цитувати
Ладика , В., Скляренко , Ю., & Павленко , Ю. (2021). ЗМІНА ГЕНЕТИЧНОЇ СТРУКТУРИ ЗА ГЕНОТИПОМ Β-КАЗЕЇНУ У СТАДІ ХУДОБИ ЛЕБЕДИНСЬКОЇ ПОРОДИ. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Тваринництво, (2 (45), 3-8. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2021.2.1

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають